Pianul este unul dintre cele mai cunoscute și cele mai populare instrumente muzicale care au cucerit lumea de-a lungul timpului. Cu pianul clasic oamenii au transmis și încă transmit emoții prin melodiile pe care le interpretează.
Însă, dacă îți dorești un pian acustic, dar ai probleme cu vecinii sau cu spațiul limitat din casa ta, soluția problemei tale constă într-un pian digital. Pianul digital este o versiune modernă a pianului clasic, acesta produce sunete digitale în momentul în care apeși clapele.
Avantajele pianului digital constau în dimensiunile mici pe care acesta le are, dar și în faptul că are conectivitate la Bluetooth sau la căști și nu trebuie să îți faci griji în privința gălăgiei și a faptului că îți deranjezi vecinii.
Top 4 cele mai bune piane digitale
Pian digital Yamaha P-125Wh
-
- 88 clape;
- Claviatură Hammer;
- Polifonie maximă – 192;
- Efect dereverb integrat;
- Damper resonance;
- Sistem de sunet încorporat de 2 x 7W;
- Suport pentru partituri;
- Pedala de sustain și alimentator;
- Funcțiile Dual split și Duo.
-
- Nu dispune de cablu de conectare pentru aplicația Smart Pianist.
Pian digital Yamaha P 125
Designul minimalist al pianului Yamaha atrage atenția încă de la prima vedere, deoarece este simplu și elegant. Designul a fost creat pornind de la ideea de accesibilitate a utilizatorului. Mai exact, s-a dorit ca în primul rând să-i atragă acestuia atenția, iar ulterior să îl achiziționeze pentru modul său facil de operare și al experienței muzicale pe care o poate trăi prin intermediul său. Mai departe, designul difuzorului a fost îmbinat perfect, motiv pentru care s-a obținut un finisaj elegant.
Claviatura are 88 de clape Grated Hammer Standard Keyboard și dispune de Intelligence Acoustic Control. Mai mult decât atât, are și funcțiile Tempo, Tuning și Transpose, și 2 ieșiri de căști cu conector jack stereo, dar și aplicația „Smart Pianist” pentru produsele iOS. Motorul de sunet este Pure CF Sound Engine și are 24 de tonuri, iar polifonia maximă pe care o are este de 192 de note.
Dimensiunile pianului digital Yamaha sunt de 1326 x 166 x 295 mm și are o greutate de 11,8 kg.
Pian digital Casio GP-510
-
- Are 3 pedale;
- Are 4 difuzoare;
- Se poate utiliza și acasă și pe scenă;
- 88 clape;
- Polifonie maximă de 256;
- Mecanism de pian cu clape din lemn;
- Colaborare cu Bechstein.
-
- Cântărește 78,5 kg;
- Ocupă mult spațiu.
Pian digital Casio GP-510
Celviano Grand Hybrid oferă sunetul celor mai populare piane din lume. Acest model de pian Casio îți oferă experiența a trei dintre cele mai bine titrate piane din lume, anume: Berlin Grand, Hamburg Grand și Vienna Grand. Pentru sunetul acestui pian, Casio a colaborat cu C. Bechstein, deoarece pianele C. Bechstein au fost și sunt apreciate de către cei mai faimoși compozitori din întreaga lume. De aceea este considerat a fi unul dintre cei mai mari producători de top de piane la nivel mondial.
Pianul dispune de un sistem audio cu patru canale care este dotat cu șase difuzoare. Acestea sunt poziționate în interiorul cutiei de rezonanță a instrumentului și redau sunetele create către exterior.
De asemenea, dispune de modelul headphone care recreează senzația interpretării la un pian acustic. Mai mult decât atât, claviatura oferă autenticititate încă de la primele atingeri. Aceasta este fabricată din clape din lemn de cea mai înaltă calitate.
Pianina digitala Roland FP-10
-
- 88 clape;
- Are suport;
- Alimentator;
- Difuzoare – 2 x 6W;
- Funcția Metronom;
- Conexiune Bluetooth;
- Are stativ pentru note;
- Are pedala Sustain;
- Conectivitate căști;
- Pentru scenă și pentru acasă.
-
- Polifonie maximă – 96;
- Există posibilitatea ca funcția Bluetooth să nu fie disponibilă pentru unele țări.
Pianina Roland FP-10
Pianul Roland poate fi folosit atât pe scenă, cât și acasă. Datorită claviaturii standard PHA-4 de la FP-10, veți avea senzația că apăsați clapele unui pian acustic.
Generatorul de sunet Roland Super Natural vă oferă un ton autentic de pian care se simte expresiv, indiferent de cazul în care sunteți un începător care cântă pentru prima dată sau dacă sunteți un pianist cu experiență în spate. Sunetul este puternic datorită difuzoarelor încorporate.
Mai mult decât atât, cu acest model de pian digital Roland puteți crea orice gen muzical, datorită sunetelor încorporate. În plus, este un pian de dimensiuni mici care încape atât într-un apartament micuț, cât și într-o casă mai spațioasă.
Pian digital pentru copii
-
- Are 8 tobe;
- Pentru fete și băieți;
- Vine la pachet cu un demo;
- Poate înregistra 22 de melodii;
- Se alimentează atât la priză, cât și la baterii;
- Vine la pachet cu un scaun special pentru copii;
- Pachetul conține un scăunel si un microfon.
-
- Are doar 37 de taste.
Pian digital pentru copii
Pianul electronic este cadoul perfect pentru copilul tău, dacă acesta are o pasiune pentru muzică. Studiile demonstrează că acei copii care iau lecții de pian de la o vârstă fragedă, își dezvoltă mult mai repede memoria, imaginația și perseverența.
Este o jucărie practică care are rolul de a-i familiariza pe cei mici atât cu muzica, cât și cu ritmul necesar pentru stimularea coordonării mâinilor. Mai mult decât atât, îi ajută să își dezvolte auzul, inteligența emoțională și nu în ultimul rând, cunoștințele muzicale.
Pe lângă faptul că poate cânta la pian, copilul tău poate înregistra melodii datorită microfonului cu care vine la pachet pianul. Dimensiunile produsului sunt de 63 x 24 x 43 cm.
Despre pian
Tipuri
Sunetul unui pian clasic este diferit de sunetul unui pian digital. Să analizăm care este diferența dintre aceste două tipuri de pianine:
Pian digital
Este potrivit pentru persoanele care locuiesc la bloc și au vecini. Acesta le permite utilizatorilor să folosească căști atunci când cântă, ceea ce înseamnă că nu-și vor deranja vecinii și nu vor avea probleme din această cauză.
Rezultatele pot fi salvate atât pe un stick, cât și pe calculator. În plus, pianul digital ocupă mai puțin spațiu, este mai ușor de transportat, are un preț mai accesibil și nu are nevoie de acordare sau mentenanță.
Printre dezavantajele pianului digital se numără dificultatea de a repara piesele care se deteriorează după ce garanția expiră și sunetul electronic emis care este inferior față de sunetul emis de un pian clasic. De asemenea, pianul digital are nevoie de o atingere mai ușoară a clapelor și un balans mai perfect.
Pian clasic
Oferă sunete mai naturale, valoarea sa rămâne neschimbată dacă este bine îngrijit și bine întreținut. Mai mult decât atât, cu cât este mai vechi, cu atât îi crește valoarea.
De obicei garanția unui pian clasic variază între 5 și 10 ani, iar dacă exteriorul este deteriorat, se poate repara ușor.
Printre dezavantajele pianului clasic se numără atât prețul produsului, cât și greutatea acestuia care îl face dificil de transportat. Pe lângă acestea, pianul clasic necesită mai mult spațiu, nu permite reglarea volumului și are nevoie de acordaje periodice.
Claviatura și dinamica
Există câteva diferențe observabile între clapele unui pian acustic și clapele unui pian digital. Din această cauză, dacă te hotărăști să achiziționezi un pian digital, este important să te asiguri că acesta dispune de o claviatură dinamică.
Dacă pianele clasice dispun de 88 de clape, cele digitale pot avea între 25 și 88 de clape. Numărul clapelor pentru pianul digital diferă atât în funcție de dimensiunile pianului, cât și de prețul pe care ești dispus să-l plătești pentru acesta.
Pentru începători se recomandă achiziționarea modelelor care au claviatura completă, deoarece modularea sunetelor obținute dintr-o singură clapă va fi prea dificilă.
Tastatura
Tastatura are o importanță destul de mare în procesul de alegere al celui mai bun pian digital. Este recomandat ca aceasta să aibă o construcție de calitate. Cele mai multe piane digitale dispune de tastaturi complete care oferă senzația unui pian clasic. Cu toate că tastele sunt gradate, cele inferioare de registru pot părea mai grele la început, însă cu trecerea timpului și a utilizărilor, vor deveni mai ușoare pe măsură ce vă deplasați în sus.
Tastaturile portabile de obicei dispun de 88 de taste care nu reușesc să transmită senzația unui pian acustic. De cele mai mai multe ori tastele sunt semiponderate sau chiar neponderate, motiv pentru care tastatura se simte diferit de tastatura unui pian acustic și este mai ușoară.
Prin urmare, dacă obiectivul tău este de a învăța să cânți la pian muzică clasică, va trebui să dispui de taste ponderate.
Polifonie
De polifonie trebuie să țineți cont atunci când v-ați hotărât să achiziționați un pian digital, deoarece descrie numărul notelor pe care le puteți reda în același timp, fără ca acestea să fie tăiate mai devreme.
Pentru a vă asigura că vă puteți profita la maxim și că vă puteți exprima fără limitarea notelor care se taie devreme, este necesar să vă asigurați ca pianul digital să aibă destulă polifonie.
Valoarea minimă pentru un pian digital bun este de 32 de sunete, însă o polifonie de 64 de sunete vă oferă posibilitatea unor sunete mai complexe. Cu toate acestea, printre cele mai bune piane digitale se numără cele care au polifonia de 128 de sunete sau chiar de 264 de sunete.
Intrebari frecvente
Care este diferența dintre pianul clasic și pianul digital?
Pianul clasic îți oferă senzațiile sunetelor mai direct decât pianul digital, deoarece este un instrument acustic care vibrează și rezonează. Cu toate că pianul clasic este mai costisitor decât un pian digital, acesta își păstrează valoarea pe o perioadă lungă de timp și poate fi transmis din generații în generații.
Sunetele produse de pianul clasic sunt mai autentice și mai bune și au un ton mai cald decât sunetele produse de pianul digital care nu face decât să imite sunetul pianului acustic.
Pe cealaltă parte, pianul digital nu trebuie acordat și este mai accesibil ca preț, deoarece nu necesită atât de multe surse de întreținere precum pianul clasic. Mai mult decât atât, fiind digital se poate conecta la căști, ceea ce înseamnă că puteți cânta fără să vă faceți griji din cauza vecinilor și fără să îi deranjați prea mult. De asemenea, pianul digital este mai simplu și mai ușor de transportat.
Care sunt tipurile de acordaj?
Există două tipuri de acordare a pianului și anume:
Acordajul capital – se realizează când pianul este foarte dezacordat. Mai exact, se face atunci când pianul nu a fost folosit pentru o perioadă îndelungată de timp sau după o mutare și necesită o perioadă mai mare de timp, deoarece este necesară reglarea și verificarea celor mai mici detalii ale pianului. Spre exemplu, verificarea șuruburilor care s-au slăbit și până la corzi.
Acordajul de întreținere – spre deosebire de acordajul capital care se face doar în cazul în care pianul nu a fost folosit pe o perioadă mare de timp, acordajul de întreținere este recomandat să se realizeze dacă nu în funcție de cât de des este utilizat pianul, măcar de 2-3 ori pe an. Cu cât mai mult se cântă la instrument, cu atât mai multe acordaje de întreținere trebuie să faceți, deoarece există riscul dezacordării corzilor.
La ce vârstă este indicat să îmi duc copilul la lecții de pian?
Multe studii de specialitate declară că este bine să începi să iei lecții de pian încă de la vârsta fragedă de 4 ani. Datorită lecțiilor de pian, îți vei dezvolta nu doar memoria, cât și imaginația, inteligența și un stil de viață disciplinat și perseverent.
Când ești mic vei privi lecțiile de pian ca pe o joacă, însă cu trecerea anilor acestea nu vor mai fi o joacă ci un hobby. Se recomandă ca pentru copii o lecție să nu dureze mai mult de 50 de minute.
Webografie
In analiza noastră pentru a căuta cele mai bune piane digitale, am folosit informații din următoarele surse: