Există mai multe motive pentru care să cumpărați un proiector video. Noile modele de videoproiectoare pot gestiona o varietate mare de conținut multimedia, printre care jocuri video, fotografii, filme, seriale, prezentări, fotografii sau fișiere muzicale.
Ce-ți dorești mai mult decât sa te bucuri de filmul sau serialul preferat într-o atmosferă de cinema pe un ecran masiv chiar de la tine de acasă?
Acum poți economisi bani și să te bucuri de o seară la film cu prietenii tăi, chiar din sufrageria ta, fără a-ți mai face griji de pandemia de coronavirus.
Proiectoarele apărute în ultimul timp pe piață sunt mult mai portabile și mai ușor de instalat decât erau înainte. Mai mult decât atât, acum există și proiectoare de buzunar.
Top 5 cele mai bune videoproiectoare
Mini video proiector Full HD 1080p
-
- Materiale de calitate;
- Finisaje bune;
- Ușor de transportat;
- Se poate conecta la telefon;
- Raport calitate-preț avantajos;
- Durata de viață lampă 30000 h;
- Dimensiuni reduse 4.5 x 12.5 x8.5 cm.
-
- Trebuie cumpărat un cablu HDMI pentru conectarea la telefon;
- Nu are posibilitate de reglaj.
De ce am ales acest mini videoproiector portabil
Acest videoproiector Full HD dispune de 50 de lumeni cu o rezoluție de 320 x 240 pixeli. Dimensiunea proiecției este de 60 inch și funcționează pe o distanță de proiecție de la 1 m până la 3,8 m. Este un mini video proiector de buzunar, portabil care proiectează imaginile atât de pe telefon, cât și de pe Xbox sau PS4 și funcționează pe baza unui cablu HDMI, USB, AV sau SD.
Designul este unul simplu și atrăgător, datorită combinației de culori – alb-galben. Dimensiunile sunt de 4.5 x 12.5 cm, iar adâncimea acestuia este de 8,5 cm. Datorită faptului că este un videoproiector de buzunar, de mici dimensiuni, poate fi transportat ușor. Astfel, este varianta perfectă de videoproiector pe care îl poți lua cu tine în călătoriile pentru afaceri. Are o durată de viață a lămpii de 30000h, iar rezoluția imaginii este de 1080 x 720.
Videoproiector Epson EF-100W
-
- Este portabil și elegant;
- Este compact și ușor (2.7 kg);
- Redă imaginea clar în mod rapid;
- Montare pe orizontală și verticală;
- Conținut simplu de configurat și accesat;
- Sursă de lumină laser cu durată lungă de viață;
- Poți controla volumul și poți da skip cu telecomanda.
-
- Nu are integrat suport pentru casting;
- Poate fi controlat doar din telecomandă.
De ce am ales acest videoproiector Epson
Epson EF-100W este un videoproiector care poate proiecta pe orice suprafață și din orice poziție, atât pe vertical, cât și pe orizontal. Mai mult decât atât, proiectează pe timp de noapte, dar și pe lumina zilei, ceea ce înseamnă că nu va trebui să stingeți luminile sau să vă chinuiți să creați o atmosferă întunecată în cameră.
Sunetul este redat de difuzoarele încorporate sau prin portul de căști, însă aveți posibilitatea de a conecta proiectorul la o boxă portabilă prin Bluetooth. De asemenea, videoproiectorul Epson poate proiecta imagini și filme atât de pe laptop, tabletă, DVD player, consolă de jocuri, cât și de pe telefonul personal, prin intermediul unui cablu HDMI.
Dispozitivele de genul Google Chromecast, Roku sau Amazon Fire Tv se pot conecta în partea din spate.
Proiector Philips Neopix NPX240
-
- Tip sursă de lumină LED;
- Tehnologie de proiecție LCD;
- Luminozitate imagine 6500 lm;
- Rezoluție imagine 1920 x 1080;
- Durata de viață sursă de lumină 20000 h.
-
- Nu funcționează cu WI-FI;
- Nu funcționează cu Smart TV.
De ce am ales acest proiector Philips
Videoproiectorul Philips funcționează pe baza tehnologiei LCD și pe o distanță de 0,8m până la 2 m. Raportul dintre distanța de la lampă la lățimea imaginii este de 1.4:1. Este un videoproiector home cinema la un preț avantajos, prin intermediul căruia te poți bucura de proiecții de film cu imagini clare și de calitate chiar de la tine de acasă.
Designul produsului este atractiv și elegant. Produsul există în două culori, și anume negru și gri. Cardurile de memorie compatibile pentru acest tip de proiector sunt: Micro SD(Trans Flash).
Videoproiector BenQ MU706
-
- Este wireless;
- Suportă formate 3D.
- Putere lampă 240 W;
- Putere consumată 350 W;
- Pentru business și educație;
- Durată de viață lampă 3000 h.
-
- Zgomot puternic.
De ce am ales acest videoproiector BenQ
Datorită luminozității de 4000 ANSI lumeni vă puteți bucura de cea mai bună claritate, indiferent de lumina încăperii în care proiectați videoproiectorul. Gestionează culorile 3D, ceea ce înseamnă că asigură o personalizare de 100% a culorilor, fără a compromite nivelurile de nuanță sau text și saturație.
Dispune de o funcție zoom mare de 1.3x, al cărui scop este proiectarea imaginilor de până la 300 lățime, pentru a vă oferi posibilitatea de a amplasa proiectorul în orice încăpere, fără a compromite decorul.
Videoproiectorul BenQ MU706 are la bază tehnologia MHL, prin intermediul căreia puteți transmite imagini sau filme/videoclipuri și de pe smartphone sau tabletă. Un alt plus al acestui videoproiector este strâns legat de sistemul DPL Link cu care vă puteți bucura de proiecțiile 3D. Formatele 3D suportate sunt Field Sequential 3D, Top-and-Bottom-3 D, Frame Packing și Side by Side 3 D.
Videoproiector Panasonic PT-VMZ60
-
- Proiecție wireless;
- Tehnologie de răcire;
- Sistem de protecție LCD;
- Luminozitate imagine – 6000 lm;
- Putere difuzoare integrate 10 W;
- Durată de viață lampă – 2000 h.
-
- Pentru proiecțiile pe raze mici.
De ce am ales acest videoproiector Panasonic
Videoproiectorul Panasonic PT-VMZ60 este soluția ideală pentru sălile mici, în care spațiul este limitat. Utilizează tehnologia de răcire și are dimensiuni cu lățimea de 399 mm, adâncimea de 348 mm și înălțime de 115 mm, ceea ce înseamnă că corpul compact poate fi amplasat în orice încăpere.
Sursa de lumină laser poate asigura o luminozitate constantă și o bună funcționare pe o perioadă de timp de 20.000 ore. Mai mult decât atât, aceasta are rolul de a reduce timpul necesar pentru afișarea imaginilor după ce proiectorul este pornit. Mai explicit, funcția Quick Start/Quick Off vă permite să proiectați imaginile într-o singură secundă din standby, pentru mai multă eficiență și pentru ca prezentările să înceapă într-un mod mai rapid.
Amplasarea lentilei pe orizontală permite proiectarea imaginilor mai mari în spațiile mici. Pe lângă acestea, are capacitate de proiecție wireless.
De ce am tinut cont
Luminozitate
Când te hotărăști să cumperi un videoproiector, primul lucru pe care trebuie să-l verifici la acesta este luminozitatea. Este important ca imaginea să nu fie nici prea luminoasă, nici prea ștearsă. De obicei, acest lucru este strâns legat de dimensiunea încăperii în care vei amplasa videoproiectorul, de distanța până la peretele/ecranul pe care-l vei proiecta și mai ales de luminozitatea lămpii proiectorului. Luminozitatea este măsurată în lumeni.
Cu cât proiectorul are numărul lumenilor mai scăzut, cu atât acesta va trebui folosit într-o camera în care dimensiunile sunt mai mici, deoarece distanța la care imaginile pot fi vizionate este destul de mică. Proiectoarele care au peste 1500 lumeni funcționează fără probleme în încăperile spațioase, în timp ce proiectoarele care au peste 2000 lumeni proiectează imaginea și la 6 metri distanță.
Cu toate acestea, dacă ai un videoproiector cu luminozitate ridicată, asta nu înseamnă că nu îl poți utiliza în încăperile mici. Imaginea va avea claritate maximă indiferent dacă proiectorul este situat la 6 sau 2 metri distanță. Un lucru important de menționat atunci când folosești un videoproiector, este strâns legat de lumina prezentă în camera în care îl folosești. Încearcă să păstrezi camera cât mai întunecată posibil.
Lampa
O altă componentă importantă a videoproiectorului pe lângă luminozitatea acestuia este lampa. De obicei, lampa are o durată de viață între 2.000 și 4.000 de ore, dacă este folosită într-un mod rațional pe modul economic.
Pentru a prelungi durata de viață a lămpii, deoarece nu este o piesă tocmai ieftină, se recomandă curățarea periodică a prafului de pus pe gurile de aerisire și a filtrelor. Proiectorul trebuie amplasat într-un spațiu deschis, pentru a evita obstrucționarea ventilatorului de răcire, iar oprirea acestuia să se facă după cinci minute de la pornire.
Indici vizuali
- Contrastul – este reprezentat de diferențele dintre cea mai închisă și cea mai deschisă culoare proiectată pe ecran. De obicei, există două opțiuni de contrast și anume, cel native-dinamic și cel static, însă cifrele se pot modifica în cazul contrastului nativ-dinamic.
- Aspect ratio – este reprezentat de raportul dintre cele două laturi ale imaginii. Acest parametru este de obicei specificat în descrierea tehnică a produsului. Uneori poate afecta calitatea finală a imaginii și poate fi considerat violent din punct de vedere vizual.
- Throw ratio – este reprezentat de raportul dintre suprafața proiecției și dimensiunile acesteia până la lentila proiectorului. Important de menționat este faptul că dacă proiectați direct pe un ecran cu dimensiuni limitate, trebuie să țineți cont de acest parametru. Însă, dacă proiectați pe un perete, puteți adapta distanțele în funcție de nevoile și preferințele personale. Dacă măriți prea mult distanța dintre ele, imaginea mărită va deveni neclară.
- Lens shift – este reprezentată de corecția vizuală, mai exact de reglajul care este făcut direct din lentilă. Acest reglaj are impact nul asupra calității imaginii și poate fi făcută atât pe vertical, cât și pe orizontal, manual sau automat.
- Rezoluția –este reprezentată de calitatea imaginii proiectate. Pe piață există mai multe modele care sunt realizate cu rezoluție nativă, dar care sunt programate să suporte diferite tipuri de rezoluție din sursa de date. Indicatorul reflect numărul pixelilor care pot fi afișați atât pe orizontală, cât și pe verticală. Desigur, cu cât este mai mare rezoluția, cu atât mai clară va fi imaginea proiectată.
Portabilitate
Există situații în care vrei să folosești videoproiectorul și în alte locuri, nu doar acasă. De acest motiv s-au inventat proiectoarele portabile, care pot fi mutate fie în altă camera, fie la locul de muncă sau acasă la un prieten. De obicei, mini videoproiectorul este portabil, iar modele home cinema/ home theatre sunt cele care se instalează permanent și nu se pot muta.
Intrebari frecvente
Cum alegi cel mai bun videoproiector?
Când vrei să achiziționezi un videoproiector, mai întâi de toate trebuie să știi cum și unde vei folosi proiectorul. Dacă ai nevoie de un proiector pentru locul de muncă, sau pentru sălile de curs, pentru a susține prezentări, te sfătuim să alegi un videoproiector care dispune de mai mulți lumeni, pentru a compensa prezența luminii din camera respectivă.
Pe de altă parte, dacă dorești să folosești proiectorul pentru a te uita la filme și seriale sau pentru jocuri video, îți recomandăm să îți îndrepți atenția către proiectoarele care au contraste de înaltă calitate.
Cum conectez un televizor la proiector?
Pentru a putea conecta proiectorul la un televizor, mai întâi aveți nevoie de un cablu video, un televizor și un proiector care se pot conecta video prin canale de transmisie precum: HDMI, VGA, RCA, etc. Dacă proiectorul și televizorul nu sunt compatibile și nu au aceiași conectori, va fi nevoie să cumpărați un adaptor special.
Ulterior, conectați proiectorul la televizor prin intermediul cablului. Cablul care transferă imagini de înaltă calitate este cel în format HDMI. Apoi, va trebui să produceți configurarea transmisiei video. Mai exact, după ce ați deschis meniul televizorului și ați selectat ca tipul de conexiune să aibă formatul de transfer corespunzător, trebuie să îl sincronizați cu proiectorul. De obicei, televizoarele au opțiunea de „expandați ecranul”.
O altă variantă sunt proiectoarele moderne care se pot conecta cu televizorul fără un cablu anume.
Proiectoare Home Cinema sau pentru divertisment?
Proiectoarele home cinema au fost create în special pentru redarea de filme și seriale în spațiile întunecate, precum sălile de cinema sau camere special amenajate. De obicei, proiectoarele de acest gen nu au difuzoare încorporate, deoarece pentru rularea unui film vei avea nevoie separat și de un sistem audio de înaltă calitate. În schimb, proiectoarele home cinema dispun de o mai bună calitate a imaginii și o rezoluție mai bună.
Pe de altă parte, proiectoarele de divertisment sunt folosite în locuri în care lumina ambientală este mai mare. Acestea proiectează imagini mari fără distorsionarea imaginii și au încorporate sisteme audio.
Webografie
In analiza noastră pentru a căuta cel mai bun videoproiector, am folosit informații din următoarele surse: