Ce este Bitcoin
Bitcoin este un nou tip de unitate monetara care poate fi trimis de la o persoana la alta fara a fi nevoie de interventia unei banci sau instituții financiare; este prima moneda globala, descentralizata.
Bitcoin a fost lansat inițial in anul 2009 de Satoshi Nakamoto ca si un prorgam software, insotit si de indicatii care descriu modul in care sa fie utilizat in viata reala. Deoarece Bitcoin este in mod fundamental un program software, oricine poate sa-l ruleze pe calculatorul lor și, prin urmare, sa participe la economia globala din jurul crypto-monedei.
Unul dintre cele mai importante caracteristici ale Bitcoin-ului este blockchain-ul, care urmarește cine deține si cat detine, similar cu modul în care banca urmarește balanta contului tau. Ceea ce deosebeste blockchain-ul unui Bitcoin de registrul unei banci este acela ca blockchain-ul este public si transparent, ceea ce înseamnă că oricine îl poate vedea. Din moment ce Bitcoin este deschis pentru oricine, nici o companie, o tara sau o alta parte terta nu are controlul asupra acestuia, iar oricine poate interactiona.
Bitcoin nu poate fi tipărit, iar cantitatea lor este foarte limitată – doar 21 de milioane de Bitcoin pot fi create vreodată.
Cum functioneaza
Rețeaua Bitcoin împarte un registru public numit blockchain. Acest registru conține fiecare tranzacție procesată vreodată. Înregistrările digitale ale tranzacțiilor sunt combinate în „blocuri”.
Dacă cineva încearcă să schimbe doar o literă sau un număr dintr-un bloc de tranzacții, acesta va afecta și toate următoarele blocuri. Datorită faptului că este un registru public, greșeala sau încercarea de fraudă pot fi ușor reperate și corectate de oricine.
Portofelul utilizatorului poate verifica validitatea fiecărei tranzacții. Autenticitatea fiecărei tranzacții este protejată de semnături digitale corespunzătoare adreselor de trimitere.
Datorită procesului de verificare și în funcție de platforma de tranzacționare, poate dura câteva minute până la finalizarea unei tranzacții BTC. Protocolul Bitcoin este conceput astfel încât fiecare bloc să dureze aproximativ 10 minute până este minat.
Caracteristicile Bitcoin
Descentralizat
Unul dintre principalele obiective ale lui Satoshi Nakamoto la crearea Bitcoin a fost independența rețelei față de orice autorități de guvernare. Este conceput astfel încât fiecare persoană, afacere, precum și fiecare mașină implicată în minerit și verificarea tranzacțiilor, să devină parte a unei rețele vaste. Mai mult, chiar dacă o parte a rețelei cade, banii vor continua să se miște.
Anonim
În prezent, băncile știu practic totul despre clienții lor: istoricul creditelor, adresele, numerele de telefon, obiceiurile de cheltuieli și așa mai departe. Totul este foarte diferit de Bitcoin, deoarece portofelul nu trebuie să fie legat de nicio informație de identificare personală. Și, în timp ce unii oameni pur și simplu nu doresc ca finanțele lor să fie guvernate și urmărite de orice fel de autoritate, alții ar putea susține că comerțul cu droguri, terorismul și alte activități ilegale și periculoase vor prospera în acest relativ anonimat.
Transparent
Anonimatul Bitcoin este doar relativ, deoarece fiecare tranzacție BTC care s-a întâmplat vreodată este stocată în Blockchain. În teorie, dacă adresa portofelului dvs. a fost utilizată în mod public, oricine poate spune câți bani este, studiind cu atenție registrul blockchain. Cu toate acestea, urmărirea unei anumite adrese Bitcoin către o persoană este încă aproape imposibilă.
Cei care doresc să rămână anonimi cu tranzacțiile lor pot lua măsuri pentru a rămâne sub radar. Există anumite tipuri de portofele care prioritizează opacitatea și securitatea, dar cea mai simplă măsură ar fi utilizarea mai multor adrese și nu transferul unor sume masive de bani către un singur portofel.
Rapid
Rețeaua Bitcoin procesează plățile aproape instantaneu, în mod normal durează doar câteva minute pentru ca cineva din cealaltă parte a lumii să primească banii, în timp ce transferurile bancare normale pot dura câteva zile.
Nereturnabil
Odată ce trimiteți Bitcoin cuiva, nu există nicio modalitate de a le recupera, cu excepția cazului în care destinatarul ar dori să vi le trimită înapoi. Acest lucru asigură primirea unei plăți, ceea ce înseamnă că oricine tranzacționați nu vă poate înșela susținând că nu a primit niciodată banii.
Ce pot cumpara cu Bitcoin
În 2009, când Bitcoin a fost introdus pentru prima dată, nu era foarte clar cum și unde îl puteți cheltui. Acum, puteți cumpăra practic orice. De exemplu, companiile gigantice precum Microsoft și Dell acceptă plăți în BTC pentru o varietate de produse și conținut digital. Puteți zbura cu companii aeriene precum AirBaltic și Air Lithuania, și așa mai departe.
Alte opțiuni includ plata pentru hoteluri și cumpărarea de proprietăți, ridicarea facturilor în diverse baruri și restaurante, aderarea la un site de întâlniri, cumpărarea unui card cadou, plasarea unui pariu într-un cazinou online și donarea pentru o cauză bună. Există, de asemenea, o mulțime de piețe online diverse, tranzacționând de la substanțe ilegale la articole de lux de înaltă calitate.
Bitcoin si alte criptomonede sunt o formă de plată relativ nouă și destul de complexă, deci este firesc ca opțiunile de cheltuieli să fie în continuare limitate, dar în fiecare zi tot mai multe companii – de la micile cafenele locale până la giganții din industrie – acceptă plăți în BTC, sau in crypto.
Mai mult, datorită cursului său de fluctuație constantă, Bitcoin a devenit o oportunitate primordială pentru investiții.
Cat costa un Bitcoin
[mcrypto id=”4934″]
Evolutia pretului in ultimele 3 luni
[mcrypto id=”4933″]Cum cumpar Bitcoin
In primii ani de la aparitia Bitcoin-ului a fost dificil sa gasesti o modalitate de a cumpara crypto-moneda, insa cu cresterea cererii dar si maturizarii acestei economii din jurul Bitcoin-ului, au fost create mai multe modalitati de cumparare si vanzare, mai sigure si mai accesibile.
Changelly
Coinbase
Surse:
https://crypto.ro/
https://academy.crypto.ro
https://twitter.com/cryptoro
https://t.me/cryptoro
https://www.youtube.com/watch?v=7rCmunMT8Z0
https://www.instagram.com/crypto.ro/
https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMMPeoQsw2-i5Aw?hl=en-US&gl=US&ceid=US:en