Skip to main content
Fitness & Sport

Top 5 cele mai bune placi de snowboard

15 februarie 2023No Comments

Un snowboard este o placa destinata alunecarii pe zapada si este alcatuita din talpa, canturi pentru viraje (laterale), miez si topsheet (partea de sus). Alegerea placii de snowboard se face in functie de nivelul de experienta al persoanei, tipul de snowboarding preferat si caracteristicile fizice ale utilizatorului.

Top 5 cele mai bune placi de snowboard

Snowboard Raven Supreme

Snowboard Raven Supreme -Păreri

Raven Supreme este o placa cu profil rocker, ideala pentru partii si parcurile de snowboard. Avand o forma true twin 100% simetrica, pozitia este centrata, flexibilitatea este uniforma, partea laterala este dual-progresiva, iar varful si coada sunt la aceeasi latime si lungime. Are un strat dublu de lac transparent, tinand la distanta zgarieturile si amprentele vizibile.

Placa Wedze Dreamscape

Cea mai buna placa de snowboard freeride.

Placa de snowboard Wedze -Păreri

Aceasta placa de snowboard este ideala pentru terenul neamenajat (60%), dar si pentru partie (40%). Prezinta o forma directionala si un profil hibrid de tip rocker-camber-rocker cu aderenta maxima, perfecta pentru viraje mari. Nucleul este din lemn si talpa este PEHD sinterizata, pentru o alunecare excelenta.

Placa de Snowboard All Mountain Rossignol

Cea mai buna placa de snowboard all mountain pentru femei.

Placa Rossignol -Păreri

Placa de snowboard Rossignol pentru femei are un profil rocker-camber-rocker care asigura aderenta, flotabilitate pe zapada pulvar si pivotare usoara. Forma placii este directionala (partea din spate este mai ingusta decat cea din fata). Snowboardul este ceruit din fabrica, dar necesita intreţinere constanta: se recomanda ceruirea la fiecare 5 utilizari, cel putin o data pe an.

Snowboard freestyle Nidecker

Cea mai buna placa de snowboard pentru freestyle.

Snowboard Nidecker -Păreri

Placa de snowboard Nidecker are o forma twin pentru freestyle si caracteristici ideale pentru aterizari precise. Constructia de tip sandwich are materiale durabile (carbon si kevlar) pentru o absorbtie a vibratiei. Snowboardul are o flexibilitate de nivel mediu (3-5) si este recomandat pentru persoanele intermediare sau experte.

Placa snowboard copii Trans Fullrocker

Cea mai buna placa de snowboard pentru copii.

Snowboard pentru copii Trans -Păreri

Placa de snowboard pentru copii Trans Fullrocker are un profil camber si o forma simetrica (true twin), fiind astfel adecvata pentru novici. Flexibilitatea mare ofera atat posibilitatea de freestyle, cat si un progres mai rapid in procesul de invatare. Materialul folosit este lemn si lungimea este de 137 cm.

De ce am tinut cont

Tipul de teren

All mountain

O placa de snowboard all mountain este cea mai populara optiune in randul incepatorilor si va fi potrivita pentru toate tipurile de teren si in conditii de zapada variate, fiind foarte versatila. Daca inca nu ai un stil bine definit in ceea ce priveste snowboardingul sau vrei o placa pregatita pentru orice teren, acest tip de snowboard este alegerea ideala.

Freestyle

Placile freestyle (de snowpark) sunt in general mai scurte si sunt destinate parcurilor de iarna cu obstacole, special amenajate. Flexibilitatea si forma deosebita a acestor placi ofera posibilitatea acrobatiilor complicate, dar nu au o stabilitate la fel de buna ca a celorlalte modele. Exista si varianta unui snowboard all mountain freestyle care reprezinta o placa pentru orice tip de teren, dar cu o flexibilitate imbunatatita.

Freeride

Placa de snowboard freeride (backcountry) este conceputa pentru terenurile neamenajate, are o stabilitate mai buna, este mai rigida, poate fi gasita cu lungime mare si de obicei este gandita pentru a fi condusa intr-o singura directie (forma directionala), iar astfel trebuie sa alegi o versiune pentru piciorul tau dominant (piciorul care va fi in fata).

Powder

Pentru persoanele cu nivel avansat, placa de snowboard powder este potrivita pentru cele mai dure conditii de teren si pentru zonele in care partia nu este pregatita, iar zapada este mare. Are puncte de imbinare pentru ghete de snowboard pozitionate spre spatele placii, lasand libera o portiune mare din partea frontala a acesteia. Atat coada (tail), cat si varful placii (nose) sunt curbate in sus pentru a ajuta la plutire. In acelasi timp, o trasatura cheie a acestor modele este varful mai lat si coada mai subtire pentru a controla virajele mai eficient.

Splitboard

Un splitboard este o placa de snowboard pentru utilizatorii avansati care poate fi separata in doua jumatati egale, asemanatoare schiurilor. Scopul unei astfel de placi este de a putea urca la deal, pe zapada, cu placa in picioare, chiar si pe terenurile neamenajate.

Marime snowboard

Dimensiunile unui snowboard se aleg in functie de tipul de teren preferat, marimea piciorului, inaltimea si greutatea utilizatorului.

In general, placa de snowboard ar trebui sa atinga barbia utilizatorului cand este asezata perfect vertical. Pentru snowboarding in parcuri amenajate sunt potrivite modelele mai scurte, iar pentru terenuri neamenajate se alege o placa mai lunga decat dimensiunile recomandate.

Luand in considerare greutatea utilizatorului, o persoana care cantareste aproximativ 50 kg poate alege o placa de 146 cm, adaugand cate 3 cm la fiecare 5 kg in plus. Utilizatorii cu o greutate peste medie ar trebui sa opteze pentru un snowboard cu o lungime mai mare, pentru mai multa stabilitate.

Latimea placii se alege in functie de marimea talpii claparilor (boots snowboard). Daca talpa este de 24 cm, poti alege o placa ingusta (narrow), variantele medii (regular) sunt potrivite pentru 24 – 26 cm, iar modelele late (wide) vor fi adecvate pentru o talpa peste 26 cm. Claparii de snowboard ar trebui sa fie doar usor in afara placii, dar nu cat sa se frece de zapada. Faptul ca varful si calcaiul sunt usor in afara permite persoanei sa exercite presiune din glezne si astfel sa controleze placa.

Forma

Cele mai populare forme de snowboard sunt: true twin (simetrica), directional si directional twin. In cazul unui snowboard true twin, varful si coada sunt identice, fiind potrivit pentru incepatori si in cazul oricarui tip de teren.

Placile directionale sunt folosite in mod frecvent de catre cei care practica snowboarding pe teren neamenajat, dar exista si modele pentru partie. Sunt mai flexibile la coada si au un varf moale si lat.

Forma directional twin este o combinatie intre cele doua. Coada si varful sunt similare, dar varful este mai moale decat coada. Aceasta forma este potrivita in special pentru freestyle.

Profil

Profilul este forma pe care o are placa de snowboard privita din lateral si modul in care are loc contactul cu zapada.

In cazul unor placi de snowboard cu profil plat (flat), partea din mijloc este lipita de sol, fiind ideale pentru intoarceri rapide si oferind o senzatie mai intensa de alunecare pe partie.

Modelul clasic este profilul camber care are partea din mijloc ridicata de pe zapada. O astfel de placa este mai receptiva la miscarile corpului, aluneca mai stabil si este indicata pentru utilizatorii experimentati care vor sa atinga viteze mari.

Profilul de snowboard rocker este un camber inversat. Coada si varful snowboardului sunt ridicate in sus, mai mult decat in cazul unui model obisnuit. Intoarcerile sunt mai usoare cu acest profil, iar utilizatorii incepatori vor invata astfel mai rapid.

Modelele hibrid au o combinatie intre celelalte profiluri pentru a obtine un maxim de performanta in mediul ales. De exemplu, in cazul profilului camber-rocker-camber, sub picioare, placa nu atinge zapada, dar in mijloc snowboardul este lipid de sol.

Flexibilitate

Flexibilitate se masoara pe o scala de la 1 la 10 si o placa poate fi flexibila pe doua axe principale: lungime si latime. De obicei, intre 1 si 2 un snowboard este foarte flexibil, 3 si 5 reprezinta nivelul mediu, 6 si 8 rigid, iar 9 si 10 foarte rigid.

Placile de snowboard cu flexibilitate mare (1 – 5) sunt de obicei pentru freestyle deoarece vor fi mai usor de condus si permit intoarceri rapide. Flexibilitatea mare este recomandata pentru persoanele care nu au o greutate corporala peste medie, pentru incepatori si pentru parcurile pentru snowboarding.

Flexibilitatea mica (6 – 10) este potrivita pentru freeride, oferind o stabilitate mai buna la viteze mari. Aceste placi nu sunt recomandate pentru utilizatorii cu o greutate corporala mica.

Snowboard-uri pentru femei

Exista modele de placi de snowboard destinate femeilor deoarece corpul feminin poate avea mai putina masa musculara decat cel masculin cu aceeasi inaltime, picioare mai mici si astfel, un mecanism de intoarcere diferit.

Luand in considerare aceste diferente, placile de snowboard pentru femei sunt mai inguste, cu profiluri mai subtirii si un nivel de flexibilitate mai mare.

Placi snowboard pentru copii

Desi copilul va creste, este important ca placa de snowboard sa fie potrivita din punct de vedere al inaltimii si latimii cu corpul actual al celui mic. In acest mod, progresul va fi mai rapid si intoarcerile vor fi efectuate mai usor. De exemplu, un copil cu o greutate de 30 de kg poate folosi un snowboard de 135 cm.

Echipamente snowboard

Legaturi snowboard

Placile de snowboard necesita achizitia separata a legaturilor. Sistemul de montare (4×2, 4×4, Burton 3D Insert, Burton Channel etc) este cel mai important criteriu care trebuie luat in considerare. Pentru a elimina aceasta problema, poti opta pentru o placa de snowboard cu legaturi care vin la pachet.

Buți snowboard

O pereche de buti de snowboard este o achizitie esentiala si vei avea de ales dintre mai multe modele. Prima varianta este reprezentata de booti de snowboard cu sireturi obisnuite care necesita mai mult timp pentru inchidere, dar au un pret mai accesibil. O alta optiune este ghetele cu inchidere rapida (Quick Pull) care pot fi incaltate si cu manusi. In final, ai varianta unor boots cu discuri rotative care strang sistemele de inchidere si pot fi ajustate cu o singura mana.

Duritatea poate varia intre 1 si 10, modelele mai moi fiind recomandate pentru incepatori si freestyle, in timp ce variantele mai dure sunt potrivite pentru all mountain, freeride si utilizatori mai experimentati.

In plus, captuseala interioara, izolare termica si tratamentul antibacterian sunt de asemenea importante pentru un confort sporit.

Costum snowboard

Geaca de snowboard (snowboard jacket) este confectionata din materiale impermeabile care lasa aburii sa iasa, dar impiedica zapada sa ajunga in interior. Cel mai utilizat material pentru jacheta de snowboard este membrana Gore-Tex. Cea mai mare parte a hainelor de zapada au coeficiente de impermeabilitate si respirabilitate. Cu cat este mai mare cifra coeficientului, cu atat este mai impermeabil sau respirabil materialul. Exista modele de geaca de snowboard pentru femei, dar si pentru barbati, construite in functie de particularitatile corporale.

In alegerea unor pantaloni de snowboard, pe langa coeficientele de impermeabilitate si respirabilitate, este important sa luam in considerare si flexibilitatea de miscare oferita.

O pereche de manusi de snowboard trebuie sa aiba materiale impermeabile si parti intarite pentru momentele in care cari placa. Poti alege modele intre degete pentru mai multa flexibilitate sau modele cu doua degete care asigura un confort termic excelent.

De asemenea, poti opta si pentru o salopeta de snowboard si un hanorac pentru snowboard care sa mentina caldura in zilele foarte reci.

Protectie snowboard

O pereche de pantaloni de protectie snowboard (snowboard crash pants) purtati pe sub pantalonii de zapada, vor amortiza loviturile care apar o data cu caderilor inevitabile, mai ales in cazul incepatorilor. Casca de snowboard este de asemenea relevanta, oferind protectie in zona craniana chiar si in fata celor mai dure cazaturi. In plus, poti opta pentru ochelari de snowboard, genunchiere snowboard, protectia de coloana si protectii snowboard de maini.

Intrebari frecvente

Cum alegi placa de snowboard?

Poti alege o placa de snowboard in functie de tipul de teren (partie amenajata, snowpark, teren neamenajat etc), caracteristicile fizice ale utilizatorului (inaltime, greutate si marimea talpilor), forma placii (simetrica, directionala etc), profil (camber, rocker sau hibrid) si nivelul de experienta al persoanei.

Ski vs snowboard

Echipamentul de schi contine doua schiuri, doua bete de schi, legaturi si clapari. Echipamentul adecvat pentru snowboarding prezinta placa de snowboard, legaturile si o pereche de boots.

Ghetele de snowboard (boots) sunt mai usor de incaltat si de purtat pentru incepatori decat claparii pentru schiuri care au rigiditate mai mare. Totodata, placa de snowboard are de obicei o greutate mai redusa decat schiurile si betele.

Pe de alta parte, urcarea cu teleschiul este mai simpla pentru utilizatorii de schiuri decat pentru cei care folosesc snowboard, iar deplasarea spre telescaun sau teleschi este mai eficienta cu schiurile in picioare decat cu placa de snowboard.

Cum folosesc ceara pentru snowboard?

Primul pas este indepartarea cu o carpa a mizeriilor, impuritatilor si a resturilor de ceara. Daca folosesti ceara de snowboard la rece, aceasta va avea forma unui baton sau a unei paste (in unele cazuri lichid). Ceara rece este frecata usor de snowboard si nu este necesar un timp de asteptare inainte de utilizarea placii.

Ceara care se topeste va avea un proces de aplicare mai indelungat. Implica intoarcerea placii pe spate si asezarea sa pe o suprafata plana (de exemplu intre doua scaune). Utilizand aparatul de topit ceara, aceasta se incalzeste la temperatura optima (specificata pe eticheta) si se intinde pe intreaga suprafata a placii, trecand repede peste intreaga portiune. Apoi, se lasa aproximativ 30 de minute sa se raceasca.

Cu o rigla se indeparteaza resturile de ceara ramase, pornind din fata spre coada, tinand placa la un unghi de 45 de grade. In acest fel, se vor umple zgarieturile, iar reziduurile vor fi eliminate. Cu o laveta se va lustrui intreaga suprafata, apasand pentru a uniformiza.

Care sunt cele mai cunoscute firme de snowboard in Romania?

Printre cele mai populare firme de placi si echipament pentru snowboard in Romania se afla: Raven Snowboard, Burton Snowboard, Rossignol, Wed’ze, Nidecker Snowboard, Snowboardpro, Capita snowboard, Salomon si O’Neill snowboard.

Ce echipament de snowboard sa folosesc?

Echipamentul necesar pentru a putea practica snowboarding include: placa de snowboard, boots si lagaturi. In plus, in functie de preferintele si nevoile tale, poti alege dintr-o gama larga de echipamente extra: geci de snowboard impermeabile, pantaloni de snowboard pentru femei sau barbati, manusi, cagula snowboard pentru a te feri de vant, casti snowboard, ochelari speciali, rucsac snowboard, pantaloni de protectie, husa snowboard pentru transport etc.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply