Un agricultor adevărat va căuta întotdeauna cel mai bun echipament pentru îngrijirea grădinilor, livezilor sau câmpurilor sale. Pentru că, acestea ușurează considerabil munca și oferă rezultatele dorite.
Atomizorul este un utilaj eficient, care nu permite apariția bolilor la plante, ajută la tratarea acestora și la distrugerea dăunătorilor. Acesta este folosit pentru aplicarea îngrășămintelor, substanțelor sau soluțiilor pentru protejarea plantelor, arbuștilor, pomilor, viței-de-vie, cu ajutorul unui furtun special. Iar, ca rezultat, productivitatea culturilor crește și se îmbogățește considerabil.
Atomizoarele îți permit să pulverizezi soluții nutritive și alte substanțe în mod uniform, vertical sau orizontal. Acestea, se diferențiază după: tip, funcții, metode de pompare, de care trebuie să ții cont, atunci când ești în căutarea unui atomizor profesional, potrivit ție.
Top 6 cele mai bune atomizoare
Atomizor profesional Ruris
-
- Se alimentează cu benzină;
- Tipul de lucru este profesional;
- Sistemul de aprindere este electric;
- Permite pulverizarea verticală și orizontală;
- Capacitatea rezervorului pentru soluție este de 14 l;
- Mânerul este ergonomic și multifuncțional;
- Are o putere a motorului de 2.2 CP(cai putere).
-
- Aparatul are o greutate de 13 kg.
Atomizor profesional Ruris -Păreri
Atomizorul profesional este fabricat de către brandul românesc Ruris, cunoscut pentru fabricarea produselor de calitate, destinate îngrijirii grădinii și curții. Acest atomizor este construit pentru obținerea celui mai bun rezultat, astfel pulverizarea se realizează atât orizontal, cât și vertical.
Motorul acestuia este compact, cu o putere de 3 CP și consum redus de combustibil, iar datorită pompei Booster, permite o acoperire foarte mare. Rezervorul pentru soluții are o capacitate de 14 litri, iar substanțele utilizate pot fi atât lichide, cât și granulate. De asemenea, datorită pompei Booster poți stropi dintr-un unghi de 90 de grade, care este perfect pentru tratarea pomilor. Pe orizontală, atomizorul pulverizează la o distanță de 12 metri, iar pe verticală 10 metri.
Mânerul atomizorului este ergonomic, confortabil și multifuncțional, iar pe suprafață sunt încorporate comenzile de start/stop și o clapetă pentru reglarea accelerației.
Atomizor electric cu acumulator Pandora
-
- Fabricat de Pandora;
- Atomizorul cântărește 900 g;
- Dotat cu 4 tipuri de pulverizare;
- Potrivit pentru stropirea pomilor;
- Pompa de stropit poate fi utilizată separat;
- Acumulatorul are o capacitate de 12V-8Ah
- Dispune de o lance telescopică din inox;
- Acumulatorul ține până la 8 rezervoare;
- Rezervorul are o capacitate de 20 de litri;
-
- Pompa și acumulatorul adaugă greutate atomizorului.
Atomizor Pandora -Păreri
Atomizorul electric, portabil, de la Pandora, se atașează la pompa de stropit electrică, cu acumulator de 12V-8Ah. Timpul de încărcare a acumulatorului este scurt, se încarcă integral într-o oră. Pompa are o capacitate a rezervorului mare, de 20 de litri. Pentru conectarea la apă este necesar să unești furtunul pompei la atomizor și conectorul atomizorului la pompă.
Atomizorul electric vine la pachet ca o completare la funcția de stropire, dând cu ajutorul ventilatorului puternic, de 370W, un plus de putere. Efectul de pulverizare este mai bun, având o eficiență crescută. Atomizorul se folosește foarte ușor, iar pornirea este rapidă, aceasta se face cu ajutorul comutatorului integrat.
Acest atomizor cu pompă poate fi utilizat pentru toate tipurile de culturi: livezi, pomi, vie, sere. Permite 3 tipuri de stropire diferite, în dependență de preferințele fiecăruia.
Atomizor electric portabil Micul Fermier
-
- Este electric și portabil;
- Puterea motorului este de 30W;
- Cântărește doar 1.45 kg;
- Efectul de pulverizare este mare;
- Se alimentează la 12V;
- Echipat cu un ventilator puternic;
- Poate fi atașat la orice tip de pompă cu capacitatea de 12-20 l.
-
- Autonomia acumulatorului este de numai 2h.
Atomizor Micul Fermier -Păreri
Acest atomizor portabil funcționează electric, fiind atașat la oricare pompă cu acumulator, cu rezervor de la 12 l, până la 20 de litri. Este potrivit pentru stropirea plantelor, cu o înălțime de 3-4 metri, pentru a le proteja împotriva dăunătorilor.
Puterea motorului a acestui atomizor este de 30W, iar datorită ventilatorului puternic cu care este echipat, pulverizarea lichidului se realizează mult mai eficient.
Datorită tubului de orientare direcționarea devine mult mai precisă, iar efectul se vedea mult mai rapid. Atomizorul se folosește foarte simplu și ușor, având o greutate mică, de 1.45 kg, astfel mâinele nu vor obosi, iar tu îți vei continua liniștit munca.
Pachetul include: un atomizor electric, cu cablu de alimentare; o duză de rezervă; două garnituri de etansare; o reducție de ⅜.
Atomizor pentru tractor
-
- Potrivit pentru tractoare;
- Se alimentează cu ulei;
- Motorul este termic de 4 timpi;
- Capacitatea rezervorului de 400 l;
- Puterea motorului este de 25 CP (cai putere);
- Distanța de pulverizare pe orizontală este de 10m.
-
- Distanța de pulverizare verticală este de numai 4.5 m.
Atomizor după tractor -Păreri
Acest atomizor este perfect pentru a fi încorporat la un tractor, pentru pulverizarea medicamentului de protecție a viilor, livezilor, legumelor sau arborilor. Distanța maximă de pulverizare orizontală este de 10 metri, iar cea verticală ajunge la 4.5 metri. Mașina pulverizează uniform, are o putere mare, permite o aderență bună, medicamentele lichide pătrund bine pe suprafețe mari. Toate acestea cu o intensitate a forței de muncă mică, care permit creșterea eficientă a producției.
Pompa aparatului este construit din trei pistoane, cu ajutorul cărora munca va fi terminată mult mai rapid, care va permite o dozare continuă de 200 – 1500 l/ha. Capacitatea rezervorului este foarte mare, de 400 l, iar capacitatea pompei este de 120 l/min.
Atomizor pe roți tip roabă
-
- Este portabil, pe roți;
- Potrivit pentru pulverizarea viței de vie;
- Motor puternic 6.5 CP (cai putere);
- Pompa este formată din 3 pistoane;
- Poate fi utilizat la spălarea/dezinfectarea fermelor;
- Greutatea maximă suportată este de 120 kg.
-
- Nu pulverizează pe verticală;
- Stropitoarea se livrează fără roțile mici din față.
Atomizor pe roți tip roabă -Păreri
Acest atomizor este potrivit pentru persoanele care au grădini, cresc producție pe câmpuri, se ocupă cu viticultura, datorită puterii motorului de 6.5 CP, care-i oferă o eficiență maximă. Cu o capacitate a rezervorului cu soluție de 100 de litri, pulverizează orizontal până la o distanță de 10 metri.
Astfel, acest aparat este potrivit pentru protejarea împotriva dăunătorilor culturi precum: vița de vie, tufe de mure, zmeură, afine și alte culturi ce nu depășesc înălțimea de 2.5 metri.
Mai mult decât atât, acest atomizor pe roți poate fi utilizat în domeniul zootehnic, mai exact pentru dezinfectarea și spălarea fermelor sau grajdurilor.
Atomizorul este echipat cu roți care-l fac portabil, ușor de manevrat și de transportat. De asemenea, adițional produsul include un scaun și suport pentru a putea fi cuplat la un motocultor.
Atomizor profesional cu pompă booster
-
- Dotat cu o pompă Booster;
- Este portabil în spate;
- Tipul de alimentare cu benzină;
- Pulverizarea verticală de 10m;
- Pulverizarea orizontală de 21m;
- Capacitatea rezervorului pentru combustibil: 1.5l;
- Capacitatea rezervorului pentru soluție este de 14l.
-
- Nivelul de zgomot este mai mare în comparație cu alte atomizoare 120 dB(A).
Atomizor cu pompă Booster -Păreri
Acest atomizor pulverizator este dotat cu o pompă de tip Booster. Aceasta, în comparație cu o pompă standard, are sistemul de antrenare diferit, mult mai eficient, cu rază mare de acționare. Pe lângă aceasta, atomizorul are încorporată o pompă pentru amorsare și un filtru eficient pentru soluție. Capacitatea rezervorului pentru soluție este mare, de 14 litri, iar capacitatea rezervorului este de 1.5 litri.
Un lucru foarte important de care dispune acest atomizor este distanța mare de pulverizare. Pe orizontală, pulverizează la o distanță maximă de 21 m, iar pe verticală la o distanță de 10 m.
Utilizarea acestui aparat este destul de simplă: se alimentează cu benzină și se pornește manual, trăgând de sfoara încorporată. Este un atomizor portabil în spate, detaliu care ușurează considerabil munca, pentru că cele 14 kg nu se vor simți atât de mult.
De ce am tinut cont
Tipuri
Atunci când dorești să achiziționezi un atomizor, primul lucru pe care va trebui să îl analizezi, este tipul acestuia. Tipul va determina dacă atomizorul respectiv se va plia pe cerințele gospodăriei respective. În funcție de modul de utilizare și de capacitatea rezervorului.
Se găsesc 3 categorii principale de atomizoare: modele convenționale, modele semi-profesionale și modele profesionale.
Atomizoare convenționale
Acestea sunt compuse dintr-o mașină de stropit și au capacitatea de a pulveriza substanțe numai în stare lichidă, datorită unui suflu de aer moderat. Raza de acțiune este între 3 și 6 metri. De asemenea, atomizoarele convenționale au o capacitate a rezervorului redusă, de maxim 10 litri.
Atomizoare semi-profesionale
Acestea dețin caracteristici intermediare, având o capacitate de pulverizare îmbunătățită și având capacitatea de a folosi și substanțe în stare solidă. Modelele semiprofesional însă, pot direcționa jeturile doar într-o singură direcție.
Atomizoare profesionale
Atomizoare profesionale oferă cele mai multe funcții și opțiuni în utilizare. Acestea au, bineînțeles, un preț mai mare, dar compensează prețul în timp, având caracteristici tehnice excelente. Atomizoarele profesionale sunt capabile să pulverizeze aproape orice tip de substanță și au un volum considerabil.
Metodele de pompare
Metodele de pompare pot fi manuale sau automate, cele mai întâlnite fiind cele automate.
Atomizoare manuale
La pompele manuale, se creează presiune prin apăsarea unui cilindru, repetat, astfel crescând presiunea din rezervor. Această presiune este mai apoi eliberată cu ajutorul unei supape, prin apăsare. Avantajul pompelor manuale este că nu au nevoie de foarte multă mentenanță, dar necesită mai mult efort în folosire.
Atomizoare automate
Pompele automate folosesc motoare pe benzină pentru a genera presiunea necesară în împrăștierea substanței pe zonele din grădină care trebuie tratate. Având mai multă putere, pompele automate vor fi capabile să împrăștie substanța pe distanțe mai mari, de peste 10 metri pe orizontală și peste 6 metri pe verticală.
Performanțe
Performanța este foarte importantă pentru cei care doresc să-și achiziționeze un atomizor de grădină. În general, performanța unui atomizor este determinată de puterea motorului, aceasta fiind un indice pentru intensitatea fluxului de aer disipat.
Fiind motoare cu ardere internă de combustibil, puterea este măsurată în CP (cai putere), 1 cal putere având aproximativ 735 de watti. Atomizoarele convenționale au 1 cal putere sau maxim 2 cai putere. Cele semiprofesionale au între 3 și 5 cai putere, iar cele profesionale pot depăși aceste puteri.
Funcții
Atomizoarele performante dispun de mai multe funcții și facilități, așa cum ar fi opțiunile de control și de lucru diversificate. Comenzile sunt foarte importante. Acestea trebuie să fie dispuse și incluse în mod ergonomic, pentru ca utilizatorul să le poată accesa ușor.
Produsele conventionale sunt prevăzute în general cu manete, pe care utilizatorul le poate acționa. Atomizoarele semi-profesionale și profesionale dispun de panouri de reglaj, care sunt mult mai practice. O funcție foarte importantă este cea de atenuare a vibrațiilor, în timpul manipulării. Având prezentă această funcție, se va elimina oboseala apărută din cauza manipularii atomizorului.
Fiabilitate
Un atomizor performant trebuie să fie și foarte fiabil. Fiabilitatea presupune siguranța în utilizare și durata de viață extinsă a dispozitivului. Siguranța este importantă, mai ales la atomizoarele cu motoare pe ardere internă, acestea generând destul de multă căldură și supra încălzind diverse componente, astfel crescând riscul unor accidente.
De asemenea, componentele care dezvoltă sarcina electrică trebuie să fie bine izolate, pentru a se elimina riscul de electrocutare.
Mentenanța
Mentenanța atomizoarelor poate fi luată în considerare ca și factor secundar, dar contează destul de mult, mai ales, la cele cu ardere internă. Trebuie să luați în calcul cheltuielile conexe, pe ulei și combustibil, consumul fiind trecut în manualul de utilizare al atomizorului.
În general, atomizoarele sunt dispozitive ușor de întreținut. Vor necesita curățarea pompelor, pentru eliminarea reziduurilor, după ce au fost folosite. De asemenea, trebuie să țineți cont de lubrifierea motoarelor, aceasta trebuie făcută constant, respectând proporția amestecului dintre combustibil și lubrifianți. Acest lucru este valabil la motoarele în 2 timpi.
Preț
Prețul unui atomizor este determinat de performanța și tipologia dispozitivului. Dacă doriți un atomizor pe care-l veți folosi foarte des, puteți cumpăra unul mai scump, acesta amortizându-și investiția destul de rapid. În același timp, vă veți asigura că fiabilitatea va fi una bună și veți avea la dispoziție toate funcțiile necesare.
Intrebari frecvente
Ce este un atomizor?
Atomizorul este un dispozitiv care emite un lichid sub formă de spray. Acesta este utilizat pentru combaterea anumitor dăunători din agricultură, care împiedică buna creștere a pomilor, murelor, viței de vie. Astfel, cu ajutorul acestuia sunt eliminate substanțe sau soluții toxice pentru agenții dăunători. Mai exact, sunt stropite diferite culturi, precum: pomicultura, viticultura, legumicultura, floricultura, pentru ca acestea să ofere o roadă bogată și să nu se îmbolnăvească.
De asemenea, anumite atomizoare pot fi utilizate pentru spălarea și dezinfectarea spațiilor din domeniul zootehnic.
Cum funcționează un atomizor?
Sistemul unui atomizor este format din următoarele detalii: un motor, o pompă pentru presiune, un rezervor pentru soluție cu care vei stropi pomii și un furtun.
Acesta funcționează cu benzină sau ulei, iar pornirea este manuală sau electrică, în dependență de modelul ales.
În ce zi trebuie să atomizer?
Anumite culturi au nevoie sa fie tratate mai des decât altele. În plus, sunt mai multe tipuri de tratamente care se fac în anumite momente din an.
Este important ca, în momentul în care are loc o stropire de orice natură, să ții cont și de vremea de afară. De asemenea, contează foarte mult să tratezi culturile atunci când vremea este încă bună. Evită zilele cu ceață sau cu ploaie și umiditate ridicată.
De asemenea, va trebui să eviți temperaturile mari care generează evaporarea rapidă a soluțiilor de tratament sau în zilele cu vânturi intense.
Cum trebuie să folosesc atomizorul?
Atomizoarele au motoare puternice și este necesar să fie alimentate cu combustibil pentru a funcționa. Înainte de a începe lucrul trebuie să pornești mașina și să faci probe. Citește manualul de utilizare cu mare atenție și urmează toate instrucțiunile din el. Indiferent de dimensiune, utilizarea greșită a dispozitivului poate fi periculoasă în cazul în care nu este folosit corect.
Printre regulile generale de siguranță este să ții cont de următoarele: alimentează utilajele doar cu motorul oprit și folosește-le la viteza mică sau medie astfel încât să nu oprești brusc funcționarea. Când acesta este setat la viteză mare, ai grijă cum îl folosești. Îți recomandăm să nu fumezi cât timp utilizezi atomizorul.
Am nevoie de echipament de protecție?
În momentul în care stropești culturile este recomandat să folosești un echipament de protecție. Este important să verifici echipamentul înainte de utilizare.
Poartă ghete și haine din materiale impermeabile, astfel încât substanțele folosite să nu treacă prin ele. Va trebui să folosești mănuși impermeabile și, de asemenea, poți purta ochelari pentru protecția ochilor. O mască pentru gură este perfectă pentru a nu inhala chimicale în momentul în care folosești atomizorul cu substanța pentru stropit.