Un aparat de sudura este utilizat pentru a uni doua obiecte din materiale metalice sau termoplastice. Aparatul de sudura produce un scurtcircuit intre un electrod si suprafata care trebuie prelucrata, pentru a conduce in final la lipirea a doua piese. Poate fi folosit in fabrici, tinichigerii, in gospodarie pentru a repara anumite defectiuni sau chiar in scop creativ.
Top 5 aparate de sudura
Aparat de sudura cu plasma Almaz
-
- Sudeaza o gama variata de metale;
- Functioneaza la altitudini mari;
- Este portabil;
- Pentru orice tip de electrozi inveliti.
-
- Nu este recomandat pentru un regim de lucru intensiv, fiind un aparat semiprofesional.
De ce am ales Almaz MIG 200
Aparatul de sudura Almaz MIG 200 cu plasma are un desing compact, fiind un instrument portabil. Este destinat sudarii cu fir metalic in gaz inert (de tip MIG), obtinandu-se o imbinare curata si neteda. In acelasi timp, pot fi efectuate si sudari cu electrozi inveliti (de tip MMA) pentru lucrari de intretinere si reparatii. Poate fi utilizat in gospodarie, ateliere auto sau ferme agricole.
Aparat de sudura invertor Velt
-
- Poate suda cu toate tipurile de electrozi;
- Temperatura interna monitorizata;
- Design robust;
- Pentru regim de lucru intensiv.
-
- Conform recenziilor utilizatorilor, masca de protectie inclusa nu ofera cel mai inalt nivel de siguranta.
De ce am ales aparate de sudura Velt
Aparatul de sudura Velt MMA 160 A utilizeaza curent continuu si poate suda cu orice tip de electrozi: rutilici, bazici, inox etc. Materialele care pot fi sudate sunt diverse: otel aliat si nealiat, otel inoxidabil, fonta, cupru etc. Constructia este robusta, fiind folosit atat metalul, cat si plastic rezistent la conditii dure de lucru. In plus, are protectie termica si termostat.
Aparat de sudura cu argon Procraft
-
- Doua procedee de sudura;
- Pachetul include masca de sudura;
- Gaz pentru protectie;
- Atentionari cu LED.
-
- Sarma de 3 mm nu este inclusa.
De ce am ales aparate de sudura in argon Procraft
Procraft SPI 320 este un aparat de sudura cu argon sau mixuri de argon si CO2/Oxigen. Poate functiona cu electrozi bazici sau rutilici de pana la 4 – 5 mm. Clestii de sudura MMA au o grosime de 10 mm, iar furtunul cu pistol MIG are un diametru de 16 mm. Totodata, pachetul include o masca de sudura si un ciocan cu perie. Modul de lucru dorit (MIG sau MMA) se seteaza din panoul de comanda care este situat in partea frontala.
Aparat de sudura MIG MAG Telwin profesional
-
- Potrivit si pentru aluminiu;
- Ecran LCD;
- Design compact;
- Cablu de 3 metri pentru pistolet.
-
- Pot fi folositi doar electrozii de 1.6 – 3.2 mm.
De ce am ales aparate de sudura profesionale Telwin
Telwin Technomig 210 Dual Synergic sunt aparate de sudura profesionale de tip invertor si pot fi utilizate cu diverse materiale: otel, otel inoxidabil, aluminiu etc. Ajustarea parametrilor de sudare poate fi efectuata rapid, iar aparatul poate fi monitorizat prin intermediul ecranului grafic One Touch LCD. Pachetul include: aparat de sudura, cleste de masa, pistolet MIG-MAG de sudura cu cablu de 3 metri si sarma flux de 0.8 mm.
Aparat de sudura cu sarma fara gaz Esab
-
- Cu mai multe tipuri de sarma;
- Perfect pentru aluminiu si metal galvanizat;
- Cu gaz sau fara gaz de protectie;
- Cablu de retea de 5 metri;
- Include roti.
-
- Aparatul este de dimensiuni mari, dar poate fi manevrat cu usurinta.
De ce am ales aparate de sudura Esab
Esab Origo Mig C340 Pro este un aparat de sudura cu sarma fara gaz sau cu gaz, in functie de preferintele utilizatorului si de nevoi. Arcul este stabil si treptele de tensiune sunt adaptate corespunzator. Este un aparat ideal pentru sudarea aluminiului si brazdarea tablelor de metal galvanizat. Pistoletul de sudare are un cablu de 4.5 metri, iar furtunul pentru gaz este de 1.5 metri, avand si cleme si conector rapid.
De ce am tinut cont
Tipuri de aparate de sudura
Aparat de sudura transformator
Transformatorul de sudura este dotat cu doua bobine, un miez de fier si borne. Intre anii 1930 si 1980, aproape toate aparatele de sudura erau de tip transformator. De obicei, acestea pot suda doar otel, fier obsinuit si unele tipuri de otel aliat. Sunt mai rezistente decat modelele cu invertor, dar sunt mai grele si mai voluminoase.
Aparat de sudura invertor
Aparatele de sudura cu invertor au aparut in jurul anului 1990 si au devenit populare in special datorita dimensiunilor reduse. Acestea folosesc o tehnologie pe baza de silicon, au un consum redus si pot utiliza o sursa de curent casnic. Pe de alta parte, un invertor de sudura este mai fragil si va avea un pret mai ridicat decat un aparat de sudura transformator.
Tip de electrod
Un electrod este o bucata metalica care este modelata de obicei sub forma cilindrica si poate fi folosita in sudura pentru a imbina doua suprafete. Calitatea imbinarii este influentata de tipul de electrod utilizat. Exista electrozi permanenti sau consumabili (de adaos). Cei consumabili pot fi impartiti in mai multe categorii:
- Rutilici – Sunt cei mai potriviti pentru efectuarea sudurilor foarte fine si pot fi utilizati atat vertical, cat si orizontal. Pe de alta parte, sudura obtinuta ar putea fi fragila;
- Bazici – Sunt folositi frecvent in sudura conventionala, oferind o lipire rezistenta. Cu toate acestea, electrozii bazici se consuma mai rapid si pot functiona doar cu curent continuu;
- Celulozici – Aparatele cu electrozi celulozici sunt perfecte pentru sudarea tevilor.
Procedee de sudura
Modalitatile de sudura sunt diverse, iar astfel rezulta o gama larga de modele de aparate care pot fi utilizate: aparat cu electrod consumabil, cu fir sau cu sarma, aparat de sudura cu plasma, cu flacara, cu gaz sau fara gaz, aparat de sudura pentru fibra optica etc.
Aparat de sudura MMA
Aparatul de sudura cu electrod (Manual Metal Arc) este unul dintre cele mai utilizate modele si este apreciat in special de catre profesionisti. Sudura se face prin topirea unui electrod de fier pe suprafetele care urmeaza sa fie imbinate.
Poate fi folosit atat in interior, cat si in exterior, permitand sudarea chiar si in cazul metalelor ruginite, vechi, murdare sau reciclate. Pe de alta parte, ar putea fi mai dificil de folosit. Electrozii sunt consumabili, iar metalele mai subtiri de 18 mm nu pot fi sudate cu acest aparat.
Aparat de sudura Mig Mag
Acesta este un aparat de sudura cu un fir (sau cu sarma) care este folosit in locul electrozilor. Pentru unirea a doua suprafete, se topeste firul. Curentul electric trece prin baza metalului si prin fir, formand un arc electric care produce lipirea firului de baza. In acelasi timp, se foloseste un gaz inert (MIG) sau activ (MAG) care va proteja sudura si va impiedica asezarea rezidurilor pe metalul prelucrat. Gazul utilizat este ales in functie de materialul care urmeaza sa fie sudat.
Exista si posibilitatea alegerii unui aparat de sudura cu fir continuu fara gaz, fiind cea mai buna optiune in cazul in care sudura se face in aer liber si in conditii de vreme nefavorabile. Totodata, sudare cu plasma ofera un arc electric mai stabil si rezistenta indelungata.
Aparat de sudura TIG
TIG este un aparat de sudura cu argon sau un alt gaz inert, fiind potrivit pentru lipirea metalelor si aliajelor atat feroase, cat si neferoase: fier, aluminiu, cupru, magneziu, otel inoxidabil etc.
Electrodul (de obicei tungsten) folosit nu este consumabil, iar aparatul poate suda si suprafete subtiri. Nu este cel mai potrivit instrument pentru incepatori, fiind mai dificil de utilizat si necesitand un timp mai indelungat de sudura.
Aparat de sudura autogen
Aparatul de sudura autogen utilizeaza flacara si firul metalic pentru a topi metalul. Principalul avantaj al acestui procedeu de sudare este faptul ca permite sudarea materialelor diverse. Pe de alta parte, rezistenta sudurii este redusa. Oxiacetilina este singurul gaz folosit in tehnicile de sudura autogena.
Aparat de sudura in puncte
Acesta este unul dintre cele mai moderne echipamente de sudura, fiind folosit de catre profesionisti in tinichigerii si fabrici, dar poate fi utilizat si acasa, in scop casnic. Sudura are loc prin presarea in puncte de dimensiuni mici si este utila in special pentru aluminiu, cupru sau tabla din aliaje.
Materiale sudate
Unele tipuri de aparate vor fi mai eficiente cu anumite materiale. Otelul poate fi sudat fara probleme cu orice tip de instrument, dar daca ai nevoie de un aparat de sudura pentru aluminiu, ar fi preferabil ca acesta sa nu functioneze pe baza de electrod consumabil, modelele TIG fiind cele mai potrivite.
Titanul, cuprul si magneziul sunt materiale pretentioase care pot fi sudate cu aparate cu electrozi care nu au rol de adaos.
Accesorii
O data cu folosirea unui aparat de sudura, utilizatorul trebuie sa achizitioneze si o serie de accesorii pentru propria siguranta sau pentru a avea mai mult confort in timpul procesului de lipire. Printre cele mai cunoscute accesorii se numara: masca de sudura, curea pentru transportare, manusi, spray anti-lipire, spray de degresare, rola pentru sarme, perie si ciocan pentru zgura etc.
Intrebari frecvente
Care este diferenta intre aparat de sudura si invertor?
Un aparat de sudura clasic, numit si transformator, functioneaza pe baza unor bobine infasurate in jurul unui miez de metal, iar la capatul lor sunt atasate borne de la care porneste cablul pentru clestele de sudura.
Invertorul este un aparat de sudura care are o tehnologie bazata pe componente electronice, este mai mic si mai usor de transportat decat transformatorul. Pe de alta parte, are o constructie mai fragila.
Ce aparat de sudura sa-mi cumpar?
Aparatul de sudura se alege in functie de nevoile personale. Pentru metale ruginite, vechi sau murdare, poti opta pentru un model MMA, iar pentru suduri subtiri, cele mai potrivite variante sunt aparatele MIG MAG. In acelasi timp, un instrument TIG este eficient pentru sudarea metalelor atat feroase, cat si neferoase.
Cum se face un aparat de sudura?
Pentru proiectarea unui aparat de sudura transformator pe arc ai nevoie de un regulator de curent, un suport pentru electrod, o clema de masa si transformatorul in sine.
Design-ul transformatorului poate sa fie de mai multe tipuri, cel mai popular fiind transformatorul cu un circuit magnetic toroidal si in forma de U. In jurul circuitului magnetic sunt doua infasurari de sarma din cupru sau aluminiu (primar sau secundar).
De obicei, aparatele de sudura pentru casa sunt alimentate cu o tensiune de 220 V, dar poate fi si de 380 V. Un regulator este prevazut pentru a putea suda metale de diferite grosimi. In plus, pentru sudarea cu electrozi subtiri este necesara o rezistenta scazuta a curentului, iar pentru electrozii mai grosi, trebuie o rezistenta mai mare.
Cat costa un aparat de sudura?
Pretul unui aparat de sudura variaza intre 300 lei si 15000 lei in functie de tipul de aparat (MMA, MIG MAG, TIG etc), putere, performanta, dimensiuni, metale care pot fi sudate si diverse accesorii extra.
Cat consuma un aparat de sudura?
Consumul unui aparat de sudura depinde de cat de mare este transformatorul acestuia. Un aparat de tip transformator va avea un transformator intern mai mare si va consuma mai mult, in timp ce un invertor va consuma mai putin. Consumul poate varia intre 2 kWh si 9 kWh sau chiar mai mult.
Ce generator imi trebuie pentru un aparat de sudura?
Un generator electric pentru aparatul de sudura trebuie sa poata oferi tipul de curent necesar (continuu sau alternativ) si sa fie suficient de puternic. Exista generatoare speciale pentru acest scop.
Ce amperaj are un aparat de sudura?
Amperajul (60 A, 180 A, 190 A etc) se regleaza pentru intensitatea arcului electric, iar cu un electrod mai subtire se foloseste un amperaj mai mic.
Cum functioneaza un aparat de sudura?
Pentru a utiliza aparatulul, se prinde clestele de suprafata de lucru si se pozitioneaza electrodul in cleste. Aparatul se baga in priza. Electrodul trebuie sa aiba pasta intacta si sa fie uscat. Instrumentul se manevreaza cu ambele maini: cu o mana se tine capatul aparatului si cealalta este pozitionata dedesupt pentru a sprijini echipamentul. Electrodul atinge zona in care se imbina materialele care urmeaza sa fie lipite. Se regleaza intensitatea arcului de curent. Se atinge si se retrage alternativ electrodul.
In cazul unui aparat de sudura invertor, curentul alternativ ajunge la redresor, dupa care trece printr-un filtru de netezire. In continuare, curentul continuu obtinut este convertit cu ajutorul tranzistoarelor cu frecventa foarte mare de comutare in alternanta. Ulterior, puterea curentului sporeste pana la indicatorii necesari pentru sudura.
Ce este un aparat de sudura invertor?
Un invertor este un aparat de sudura care are o tehnologie pe baza de silicon si componente electronice. Are dimensiuni reduse si functioneaza la o tensiune mica de curent.
Cum aleg un aparat de sudura?
Poti alege un aparat de sudura luand in considerare tipul de sudura (MIG MAG, MMA, TIG, Autogen etc), tipul aparatului (transformator sau invertor), materialele care pot fi sudate, accesorii incluse si dimensiuni.
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune aparate de sudura, am folosit informatii din urmatoarele surse:
- https://www.neit.edu/blog/index.php/types-of-welding-processes/
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Sudur%C4%83_%C3%AEn_puncte
- https://www.popularmechanics.com/home/tools/how-to/a15739/how-to-get-started-with-welding/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_arc_welding
- https://www.researchgate.net/publication/305728923_DESIGN_AND_CONSTRUCTION_OF_A_WELDING_MACHINE_WITH_A_VARIABLE_CURRENT_SELECTOR
- https://www.hse.gov.uk/welding/welding-controls.htm