Skip to main content
Gradinarit

Top 4 Cele mai bune motocultoare

15 februarie 2023One Comment

Pentru agricultorii care au inteles ca pamantul poate fi lucrat cel mai eficient cu un motocultor de cea mai buna calitate, am pregatit acest ghid care propune cele mai bune modele de motocultoare existente pe piata, si toate informatiile care ne-au condus spre aceste produse. Pentru ca investitia sa merite, este important sa tii cont de toate caracteristicile utile pentru situatia ta particulara in care urmeaza sa folosesti motocultorul.

Top 4 motocultoare

MEDIA LINE MS 7100 CF

Pareri motocultor Media Line

Ideal pentru un mic fermier care trebuie sa cultive suprafete de teren medii sau mici. Are un motor de 7 CP care face fata la solicitari pe suprafete de pana la 20000mp si ofera o priza foarte buna de putere cu ax.
Acest motocultor este potrivit si pentru utilizatorii profesionisti, dar si pentru cei cu experienta. Are toate caracteristicile unui motocultor profesional la cel mai mic pret posibil raportat la calitate. Vei beneficia de o latime de lucru reglabila intre 80 si 110 cm, si de o adancime de sapare cuprinsa intre 15 si 30 cm pentru ca aparatul sa se potriveasca oricarei aplicatii. Este echipat cu un ghidon usor de reglat, cu coarne lungi si ambreiaj foarte fiabil.

DKD HS 1100D

Cel mai bun motocultor de pe piața de 13 CP.

Pareri motocultor DKD

Acest motocultor are o lungime de 105 cm, o latime de 57 cm si o inaltime de 78 cm. Greutatea sa este de 115 kg si este potrivit pentru aplicatii profesionale pe terenuri extinse.

Motocultorul DKD este unul dintre cele mai productive motocultoare. Avand 2 freze si 32 de lame el ofera o productivitate buna de 1100 mp pe hectar avand o latime de lucru maxima de 120 cm si o latime minima de 90 cm.

Poate fi reglat pe o adancime de lucru de 150 mm si 300 mm maxim si ghidonul se regleaza in pozitiile sus jos, standa dreapta. Pornirea motorului se poate face manual cu ajutorul unui demaror.

Are o viteza de 3600 rpm si transmisia se face cu ajutorul cutiei de viteze cu pinioane conice.

Are si un sistem de siguranta pentru urgenta care opreste frezele instantaneu daca survine un accident.

Ruris 751 KS

Cel mai bun motocultor Ruris de 13 CP.

Pareri motocultor Ruris

Motocultorul Ruris 751KS pe benzina are o cutie de viteze cu 2+1 si o transmisie cu pinioane conice in baie de ulei. Poate functiona pe orice tip de sol, avand o performanta de lucru de pana la 1200 mp/h si o greutate de doar 125 kg. Latimea frezelor este reglabila (intre 640 – 900 mm) si acestea pot sapa solul pana la 35 cm adancime, fara dificultati. Pachetul include accesorii extra care pot fi montate pe motocultor: rarita, plug reversibil, doua roti de cauciuc si doua roti metalice fara manicot.

Honda BCS 740

Cel mai bun motocultor Honda profesional.

Pareri motocultor Honda BCS

Acest motocultor profesional destinat suprafetelor mari de lucru datorita fortei sale fiind ideal pentru terenuri care depasesc 7000 mp.

Are priza de forta, ambreiaj hidraulic cu filtru hidraulic si frante independente pe fiecare roata. Toate aceste caracteristici dovedesc fiabilitatea produsului si eficienta sa in lucru.

Are ghidon impotriva vibratiilor si roti mari cu jante care pot fi reglabile pentru o deplasare facila. In plus, dispozitivul are inversor rapid pentru sensul de mers si 6 viteze de deplasare dintre care 3 sunt in marsarieri. Toate acestea ofera o eficienta ridicata pe suprafete mari.

De ce am tinut cont

Motor

Exista doua optiuni disponibile – motorul diesel si motorul electric.

  • Motocultor electric – este de fapt motosapa, pentru ca este dependent de o sursa electrica si este conditionat de puterea oferita. Suprafetele pe un motocultor electric pot fi folosite sunt mult mai restranse decat in cazul celor diesel si puterea pe care o ofera este exprimata in watti.
  • Motocultor cu motorina in 4 timp – poate fi alimentat cu mai multe tipuri de combustibili si cu cat are o putere mai mare cu atat va consuma mai mult. Suprafetele pe care motoarele diesel pot lucra se dubleaza sau chiar tripleaza comparativ cu motosapele.

Tip

Motocultoare de hobby – seamana foarte mult cu motosapele si au un sistem de transmisie simplu, format din ax cu o roata melcata sau din lant si curea pentru transmisie din motor la distributie;
Motocultoare semiprofesionale – foloseste ca sistem de transmisie cutia de viteze si lantul si poate fi folosit in diverse ritmuri de lucru tinand cont de toate procedeele indeplinite. Fiecare viteza va corespunde altor tipuri de activitate. Acestea ofera o putere superioara.
Motocultivatoare – acestea sunt aparate profesionale si folosesc transmisie prin ambreiaj de la motor la cutia de viteze. Ele sunt recomandate mai ales pentru lucrul cu soluri grele si foarte dificile si incorporeaza multe functii. Poate fi considerat o masina versatila pentru a gestiona corect activitatea de pe teren.

Latimea frezei

Acesta este distanta maxima ce poate fi acoperita de axul cu freze care este incorporat la o singura trecere. Fiecare astfel de aparat este echipat cu un anumit numar de freze cu sarcina de a sapa solul sau de a face mai multe procedee agricole, in functie de caz.

Pentru modelele hobby de exemplu, cutitele au un aranjament conventional si sunt aliniate pe un ax amplasat in zona inferioara. La motocultivatoare insa frezele sunt amplasate hexagonal si prezinta o foarte mare rezistenta la uzura oferind totodata randament sporti. Cea mai comuna latime a dispozitivelor hobby este de 90 cm in timp ce dispozitivele profesionale corespund unui interval de 100 cm.

Parametri de cultivare

Se aduce in discutie adancimea de lucru, dar si capacitatea de acoperire pentru suprafete pentru ca ele reprezinta indicatori foarte des mentionati in descrierea de produse.

Pentru categoria hobby de exemplu frezele pot intra la 20 cm in pamant si sunt capabile sa are o suprafata de pana la 5000 de metri patrati. la aparatele semiprofesionale, adancimea ajunge la 22 cm si suprafata de lucru poate ajunge pana la 10000 de metri patrati.

Pentru motocultoare profesionale lamele intra in sol pana la 25 cm si suprafata poate fi mai mare de 10000 mp.

Functii

Acesta sunt foarte importante si determina cat de util urmeaza sa fie produsul. Cel mai bine este sa cumperi un motocultor cu remorca sau unul profesional pentru ca ele vin echipate complet si au toate accesoriile de care vei avea cu siguranta nevoie: remorca, cultivator, set de roti confectionate din cauciuc, roti metalice, rarita si plug. Este utila si posibilitatea de a regla usor inaltimea si latimea la care aparatul poate lucra.

Conditiile de intretinere

Acestia sunt factori care sugereaza costurile suplimentare pe care motocultorul cumparat le va genera.

La capitolul acesta conteaza motorul, ambreiajul si cutitele.

La motocultivatoare, uzura frezelor se atenueaza atunci cand ele sunt dispuse hexagonal. In cazul in care producatorul mentioneaza materialul din care sunt produse aceste accesorii vei avea un indicator in plus, pentru ca lamele de otel sunt clee mai bune si sunt tratate pentru o rezistenta bun la socuri. In ciuda asteptarilor magricultorilor, greutatea mare aduce avantaje nu doar in procesul de lucru ci si la capitolul eficienta, pentru ca uzura va fi minima prin comparatie cu randamentul maxim. Un dispozitiv mai greu are si o aderenta mai mare si un cuplu maxim mai mare. Consumul de combustibil va fi si el mai mare insa fiecare cumparator trebuie sa isi asume aceste aspecte.

Brand

Orice furnizor spune de unde provine motorul incorporat pentru ca aceasta este cea mai importanta piesa. Unele dintre cele mai bune firme care ofera motocultoare in Romania sunt Honda, Ruris, Sep, Bronto, Gardelina si O-Mac. Desigur exista si posibilitatea de a alege dispozitivele hibrid care sunt cunoscute pentru ca firma SEP a colaborat cu alte firme producatoare cum sunt Loncin sau Kama.

Intrebari frecvente

De ce am nevoie de un echipament de protectie si cand trebuie sa il folosesc?

Inainte de fiecare folosire a motocultorului ar trebui sa te asiguri ca esti in siguranta. Echipamentul de protectie complet trebuie sa aiba ochelari, casca, geaca si salopeta. Se poate adauga si o pereche de casti pentru ca motocultorul poate sa fie foarte zgomotos, dar si o casca pentru protejarea capului de resturile care pot sa zboare prin aer.

Cum sa ma feresc de eventualele accidente?

Este recomandat sa manuiesti motocultorul cu girja si nu la o viteza foarte periculoasa. Evita piesele taioase ale motocultorului care pot sa te raneasca grav. Pe langa asta evita sa te deplasezi in spatele masinii. Mergi pe langa ea pe suprafata care inca nu a fost sapata.

Cum pot adapta utilajul la activitatea pe care o fac?

Exista mai multe tipuri de motocultoare. In functie de tip vor scadea sau creste optiunile si puterea. Cu cat aparatul este mai performant si mai bine echipat cu atat va fi capabil sa lucreze suprafete mai mari de pamant. In cazul in care ai teren cultivabil de 5000 de mp poti sa te bazezi pe un utilaj de tpul hobby, in cazul in care suprafata este de maxim 10000 mp poti utiliza un aparat semiprofesional, iar pentru terenurile mai mari de 10000 de mp poti folosi un utilaj profesional.

Cum pot mentine utilajul in cele mai bune conditii?

Este important sa intretii motocultorul conform cu instructiunile producatorului. Elimina dupa fiecare folosire ierburile sau resturile care raman agatate, schimba uleiul din motor si curata cutia de viteze. Este foarte important sa folosesti uleiul din motor care este recomandat de producator. Pentru a fi in siguranta si tu si aparatul este recomandat sa nu il folosesti la viteza maxima si sa nu il pornesti din nou atunci cand vezi ca au aparut defectiuni in urma contactului cu pietre sau cu radacinile plantelor. Foloseste doar piese de schimb care au fost recomandate de producator.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Join the discussion One Comment

  • Tănase Liviu. spune:

    Cred că m-ar intresa acest motocultor BCS cu motor Honda …dar, încă nu m-am decis să-l cumpăr. Dacă l-aş cumpăra aş vrea cu toată gama completă pentru o gospodăria la țară(plug,freză,cositoare,rariță, semănători, plug scos cartofi,semiremorcă,freză pt zăpadă. Dar mă interesează prețul motocultorului cu toate aceste accesorii.Vă rog recomandațimi-l! Vă mulțumesc anticipat!

Leave a Reply