Pompa submersibila este un aparat folosit pentru extragerea apei din diverse surse. Astfel, poti drena apa curata din puturi si fantani sau poti extrage chiar apa cu impuritati din lacuri, iazuri, beciuri inundate, piscine etc.
In momentul achizitionarii unei astfel de pompe, este important sa se tina cont de sursa apei, debitul de refulare, inaltimea coloanei de apa, puritatea apei, tipul de alimentare si posibilele functii si accesorii incluse.
Top 5 pompe submersibile bune
Pompa submersibila inox Micul Fermier pentru puturi
-
- Greutate redusa;
- Pretul este accesibil;
- Ax din inox;
- Panou de control.
-
- Este important ca particulele solide continute sa nu depaseasca 0.1%.
De ce am ales Micul Fermier GF-0710
Pompa submersibila Micul Fermier este conceputa pentru pomparea apei curate, fara corpuri straine sau substante abrazive. Fluidul care este pompat trebuie sa fie incadrat intre 0 – 40 grade Celsius. Este recomandat ca adancimea maxima de scufundare a pompei sa nu fie mai mare de 15 m, iar adancimea minima sa nu fie mai mica de 5 m.
Aparatul este format din trei componente principale: motor, unitate de pompare si carcasa. Carcasa este comuna pentru motor si unitatea de pompare, iar multietajarea se face pe 8 nivele. Axul este din inox si racordul de iesire este din bronz.
Pompa submersibila apa murdara Makita PF1110
-
- Include flotor;
- Poate drena si apa cu impuritati;
- Functie de oprire automata;
- Greutatea este de doar 7 kg.
-
- Este recomandat ca pompa sa fie folosita in scop rezidential.
De ce am ales Makita
Pompa submersibila Makita este potrivita pentru drenarea apei cu impuritati (din bazine cu apa de ploaie, beciuri inundate etc.), inclusiv cu noroi. Flotorul este ajustabil pe inaltime si activeaza oprirea automata a aparatului.
Puterea motorului este de 1100 W, iar debitul maxim ajunge pana la 15000 litri/minut. Inaltimea de refulare este de 10 m si adancimea de absorbtie este de 5 metri.
Pompa submersibila apa curata Ruris Aqua 105
-
- Are o inaltime de refulare de 140 m;
- Panou de control;
- Motor de 1500 W;
- Cablu de 30 m;
-
- Temperatura maxima acceptata este de 35 grade Celsius.
De ce am ales Ruris Aqua 105
Pompa submersibila Ruris are un motor cu o putere de 1500 W si prezinta un debit de apa de 2.6m³/h. Este o pompa submersibila ideala pentru transferul apei din puturi si alimenteaza fara dificultati irigatiile sau gospodariile. In plus, poate fi adaugat un sistem hidrofor si este livrata cu un panou de control.
Greutatea acestei pompe submersibila este de 18.8 kg.
Pompa submersibila romaneasca JAR5-S-60-6
-
- Carcasa din inox;
- Se instaleaza usor;
- Pompa lucreaza si in pozitie orizontala;
- Motor de 1350 W.
-
- Pompa functioneaza doar cu apa curata.
De ce am ales Jar 5-S-60-6
Jar este o pompa submersibila romaneasca, centrifugala si multietajata. Motorul este asincron cu rotorul in scurt-circuit cu 2 poli, iar condensatorul este inglobat. Carcasa si axul sunt din inox.
Aparatul este potrivit pentru alimentarea cu apa a microintrepriderilor si a sistemelor mici de irigatie, in agricultura si horticultura. Concentratia admisa de nisip este de maxim 50 mg/mc.
Pompa submersibila fantana Dab Idea
-
- Cablu alimentare de 15 m;
- Dimensiuni reduse;
- Debit de refulare de 2.4 m3/h;
- Usor de transportat.
-
Puterea motorul este de doar 550 W.
De ce am ales Dab Idea
Pompa submersibila Dab Idea este ideala pentru pomparea apei curate din puturi, fantani si folosirea ei in scop casnic sau pentru alimentarea cu apa a microintreprinderilor si a sistemelor mici de irigatie in cadrul agriculturii.
Debitul de refulare este de 2.4 m3/h, iar inaltimea maxima de refulare ajunge pana la 40 m.
De ce am tinut cont
Sursa apei
In functie de sursa apei, poti alege o pompa submersibila in sistem hidrofor sau o pompa submersibila de mare adancime. Cele cu sistem hidrofor sunt folosite pentru sursele de apa aflate la suprafata (lac, iaz etc.). Pentru apa aflata la adancime de pana la 8 – 9 metri, se recomanda aparatele centrifugale, iar pentru o adancime mai mare, se foloseste pompa cu ejector sau pompa multietajata, cu turbina.
Debit de refulare
Debitul de refulare este cantitatea de apa care ajunge la capatul de consumare si este exprimat in metri cubi pe ora (m3/h). In cazul uzului casnic, un debit de refulare de 1 – 2 m3/h va fi suficient. Pentru situatiile in care apa este folosita pentru irigarea gradinii sau in cantitati foarte mari, se recomanda ca debitul de refulare sa fie de minim 2 – 4 m3/h.
Inaltimea coloanei de apa
Inaltimea coloanei de apa este distanta de-a lungul careia pompa poate sa mentina un flux constant. Daca sursa de apa este situata la o adancime mare, inaltimea coloanei de apa trebuie sa aiba valori mai mari pentru ca pompa sa poata face fata.
Cele mai multe modele de pompe submersibile pentru puturi sau fantani au un circuit de cel putin 50 de metri. Daca distanta de transportare a apei este mai mare decat inaltimea coloanei de apa pe care o poate mentine pompa, presiunea (masurata in bari) va scadea.
De obicei, fiecare bar are o putere de transport de 10 metri.
Puritatea apei
Pompe submersibile apa murdara
Puritatea apei este foarte importanta cand vine vorba despre alegerea pompei de apa deoarece apa cu multe impuritati va deteriora rapid o pompa care nu este conceputa cu acest scop. Daca apa transportata este dura (din lac, iaz etc.), ai nevoie de o pompa speciala pentru apa murdara care va rezista la coroziune.
Pompe submersibile apa curata
Pentru apa extrasa din fantani sau alte surse care nu au un nivel ridicat de depuneri, pot fi folosite orice pompe submersibile, modelele de acest fel avand un pret mai scazut. De obicei, acestea sunt utilizate pentru consumul menajer sau pentru irigatii.
In majoritatea cazurilor, tipul de apă pe care o pompa il poate prelucra este specificat in instructiuni.
Alimentare
Daca vrei sa achizitionezi pompe submersibile profesionale, poti alege variantele cu functionare pe baza de carburant (benzina), dar pentru uz casnic, se recomanda pompele electrice. In cazul modelelor pe baza de curent, acestea pot fi conectate la priza printr-un cablu de alimentare sau exista chiar si pompe care functioneaza prin intermediul panourilor solare sau a acumulatorilor auto.
Montaj pompa submersibila
Modul de instalare al unei pompe submersibile difera in functie de model si de sursa de apa.
In general, in cazul fantanilor, primul pas este conectarea pompei submersibile la teava care va transporta apa catre locul dorit. Este important ca alimentarea electrica sa fie oprita in prealabil. In continuare, pompa se introduce in fantana si este de preferat ca pompa sa nu fie suspendata direct de teava, putand fi folosita o franghie pentru ancorare.
Ultima etapa este conectarea pompei submersibile la o sursa de curent electric.
Functii si accesorii
- Pompa submersibila cu tocator este utila in cazul in care aparatul este folosit cu apa murdara, pentru a filtra corpurile solide de dimensiuni mari;
- Turbina este recomandata pentru fantanile foarte adanci deoarece ofera inaltime de refulare mare si presiune de lucru crescuta;
- O pompa submersibila cu plutitor este achizitia ideala in cazul in care doresti sa transporti volume mari de apa din diferite bazine;
- Ejectorul ofera o presiunea mai crescuta, fiind in special util in cazul fluidelor vascoase;
- Poti alege o pompa submersibila cu presostat, acesta fiind un sistem electronic menit sa regleze presiunea de lucru a aparatului.
Pompe submersibile pareri
“Este perfecta pentru cine are nevoie sa scoata rapid apa murdara sau curata de undeva!” Florin
“Folosesc pompa submersibila atunci când se aduna apa in beci.” Tiberiu
“Suntem foarte multumiti. Folosim pompa pentru apa menajera.” Corina
“O folosesc pentru golit o fosa, merge superb.” Andrei
“Pana acum a funcționat perfect. Eu am folosit-o sa acot apa din piscina si din beci.” Alex
Intrebari frecvente
Unde se monteaza supapa de sens la pompa submersibila?
Se monteaza o supapa de sens la iesirea din pompa daca pompa nu are supapa de sens incorporata.
Ce inseamna pompa submersibila?
Pompa submersibila este un aparat de drenare a apei si este folosita de obicei pentru a extrage apa suplimentara din beciuri inundate, piscine, bazine etc. Pe de alta parte, pompa submersibila poate fi utilizata si pentru uz casnic si irigatii. Astfel, apa poate fi drenata si din fantani, lacuri, iazuri, puturi etc.
Ce pompa submersibila sa cumpar?
Poti achizitiona cea mai potrivita pompa submersibila luand in considerare debitul de refulare (1 – 2 m3/h pentru uz casnic si minim 2 – 4 m3/h pentru irigatii), inaltimea coloanei de apa, puritatea apei, tip de alimentare, lungimea cablului si functiile si accesorii incluse.
Cum se monteaza corect o pompa submersibila?
Modul de montare al pompei submersibile difera in functie de model si de sursa de apa. In cazul fantanilor si puturilor, este important ca alimentarea electrica sa fie oprita in prealabil. Dupa conectarea pompei submersibile la teava de legatura, pompa se coboara in put si alimentarea electrica poate fi repornita.
Unde se monteaza pompa submersibila?
Cel mai frecvent, pompa submersibila se monteaza in puturi si fantani.
Cum se scoate o pompa submersibila?
Modul de demontare al unei pompe submersibile difera in functie de model si de spatiul in care este montata. In cazul fantanilor, curentul electric se opreste in prealabil. In continuare, se foloseste o cheie potrivita sau un cleste reglabil (papagal) pentru desfacerea tevilor de intrare si iesire ale pompei. Dupa care, se desface cablul electric cu o surubelnita si se scoate pompa.
Cum alegi pompa submersibila?
Pentru a alege cea mai potrivita pompa submersibila pentru nevoile tale, trebuie sa iei in considerare sursa apei (fantana, iaz, lac etc), tipul de apa (murdara sau curata), inaltimea coloanei de apa, alimentarea, functiile incluse (oprire automata, control din panou etc) si accesoriile disponibile (plutitor, tocator, presostat etc).
Cum functioneaza pompa submersibila?
Pompa submersibila este montata corespunzator in functie de model si de sursa de apa (iaz, lac, put, fantana arteziana, beci inundat etc), iar aparatul va drena apa utilizand energie electrica, energie solara (cu panouri solare) sau combustibil (benzina).
La ce adancime se monteaza pompa submersibila?
Adancimea de montare a pompei submersibile variaza in functie de model si de sursa de apa. In cazul in care este vorba despre un put, de obicei, se recomanda ca pompa sa fie instalata la cel putin 1,5 metri de fundul putului.
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune pompe submersibile, am folosit informatii din urmatoarele surse:
https://static1.squarespace.com/static/5bec325925bf02ec1803f5aa/t/5c11788b2b6a2889ebd09dfb/1544648844888/35+dynaflo-deep-well-pumps-51813-english.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Submersible_pump#Use_in_oil_wells
https://pumpsolutions.com.au/uses-for-submersible-pumps/
https://www.indiawaterportal.org/faqs/solar-water-pumps
https://en.wikipedia.org/wiki/Submersible_pump#Working_principle