Skip to main content
Gradinarit

Cele mai bune mașini de tuns iarba

17 aprilie 2023No Comments

O gradina ingrijita este un mediu propice relaxarii, dar taierea gazonului poate fi o munca extenuanta fara o masina de tuns iarba care sa vina in intampinarea acestei probleme.

De-a lungul timpului, iarba a fost taiata manual cu coasa, dar in prezent, aceasta metoda care necesita mult efort fizic nu mai este necesara deoarece cea mai buna masina de tuns iarba poate sa iti ofere o curte cu un gazon bine intretinut intr-un timp scurt, fara efort considerabil si cu rezultate de durata.

Top 3 masini de tuns iarba bune

Masina de tuns iarba electrica Makita ELM3320

Cea mai buna masina de tuns iarba electrica.

Pareri masina de tuns iarba Makita

Masina de tuns iarba Makita are o reglare a inaltimii de taiere cu 3 pozitii. Este potrivita pentru uzul casnic si semiprofesional, fiind perfecta pentru suprafete pana la 350-1000 mp.

Volumul cosului colector este de 30 de litri, inaltimea de taiere poate varia intre 20 mm si 50 mm, iar greutatea atinge doar 13 kg. Nivelul de zgomot este de 91 dB. Design-ul este robust, iar motorul este puternic.

Masina de tuns gazonul pe benzina Ruris RX221S

Cea mai buna masina de tuns iarba cu benzina.

Pareri masina de tuns iarba Ruris

Masina de tuns iarba Ruris RX221S cu alimentare cu benzina este dotata cu un motor in 4 timpi de 3.5 CP, avand o latime de taiere de 42 de centimetri.

Modelul poate fi folosit pentru taierea gazonului pe o suprafata de pana la 1500 mp. Inaltimea de taiere este cuprinsa intre 25 mm si 75 mm, oferind posibilitatea de a fi reglata in 5 trepte, prin actionarea dispozitivului lateral situat la baza sasiului.

Masina de tuns iarba  Ruris are 3 functii: colectare, evacuare in spate si mulching. Cuva sasiului este din otel ambutisat, astfel conferind o rezistenta mai mare.

Sistemul ergonomic de pliere al manerului si al sacului colector de 45 de litri face ca masina de tuns iarba sa fie simplu de depozitat sau de transportat. Greutatea este de 25.3 kg.

Masina de taiat iarba cu acumulator Bosch Rotak

Cea mai buna masina de tuns iarba cu acumulator.

Pareri masina de tuns iarba Rotak

Masina de tuns iarba cu acumulator Rotak 32 LI ofera o precizie buna pentru spatii urbane, dar si rurale. Datorita tehnologiei cu acumulator, are loc o tundere fara cablu si fara restrictii. Manerele Ergoflex si structura usoara imbunatatesc manevrarea in jurul obstacolelor. Masina asigura o taiere curata, cu o lama ascutita si piepteni de gazon pentru un plus de precizie.

Datorita cipului inteligent Bosch Syneon Chip, acumulatorul ofera un timp de functionare mai ridicat. Lama este din otel, latimea de taiere atinge 32 cm si aparatul este potrivit pentru o suprafata de 350-1000 mp.

De ce am tinut cont

Alimentare

Exista masini de tuns iarba automate sau manuale in functie de sursa de alimentare:

Masini de tuns iarba manuale

Un model clasic de aparat de tuns iarba este cel manual, acesta fiind simplu de utilizat si economic. Este o masina de tuns iarba potrivita pentru suprafete plane de dimensiuni reduse(50-80 mp) si este prietenoasa cu mediul, dar efortul fizic depus va fi mai mare in comparatie cu celelalte modele deoarece functioneaza mecanic prin impingere sau tragere, lamele se rotesc cu ajutorul presiunii si fortei pe care utilizatorul o exercita asupra masinii.

Masini de tuns iarba electrice cu cablu

Masina de tuns iarba electrica ofera dimensiuni mici, zgomot redus, nu necesita un efort fizic considerabil si poate fi eficienta pentru suprafete de pana la 600-700 mp. Este alimentata prin cablu, iar acest aspect ar putea crea un anumit disconfort in timpul procesului de taiat gazonul deoarece necesita atentie suplimentara si cablul ar putea ajunge sub lamele aparatului. Nu este potrivita pentru curtile sau gradinile foarte mari.

Masini de tuns iarba cu acumulator

Alimentarea este pe baza de curent electric, iar acumulatorii se incarca inaintea folosirii, astfel nu necesita cablul care ar putea crea disconfort. Ofera libertare de miscare, dimensiuni reduse si functionare indelungata. Durata de incarcare poate fi de 1-3 ore.

Masini de tuns iarba cu benzina sau motorina

O masina de tuns iarba pe benzina este simplu de folosit si devine utila pentru suprafetele mari de pana la 1500-2000 mp, ofera manevrabilitate si libertate de miscare deoarece nu este limitata de cablu. Pe de alta parte, necesita alimentare cu combustibil si ulei, iar zgomotul produs ar putea fi mai puternic decat in cazul modelelor manuale sau electrice.

O caracteristica posibila a acestui tip de aparat este autopropulsia care va diminua efortul fizic considerabil si va facilita o taiere a gazonului intr-un timp mai scurt.

Tehnologia de functionare

 • Masina de tuns iarba cu cilindru – are lamele care se rotesc vertical retezand firele de iarba asemenea unei foarfeci, fiind potrivite pentru terenuri plane si o taiere foarte scurta.
 • Masina de tuns iarba rotativa – contin lame care se rotesc in jurul axului si taie firele ca o coasa. Sunt indicate pentru suprafete denivelate si pot fi manuale, electrice sau cu combustibil.
 • Motocoasa(trimmer de tuns iarba) sau cositoare de iarba sau necesita un anumit efort fizic, este rapida si are dimensiuni reduse, putand fi utilizata pe pamant cu denivelari si in spatii greu accesibile cu alte tipuri de aparate.
 • Tractoarele de cosit iarba sunt utilaje de tuns iarba profesionale recomandate spatiilor mari, fiind rapide si practice, dar nu sunt potrivite pe suprafetele mici deoarece, avand dimensiuni mari, ar putea deveni dificil de manevrat.

Design si dimensiuni

Pentru un teren cu dimensiuni reduse(o curte sau o gradina mica), masinile de tuns mici si compacte vor avea o manevrabilitate mai buna si vor facilita un proces de taiere al gazonului mai confortabil si rapid. Daca in schimb, suprafata este foarte mare, aparatele pentru taiat iarba mari si motorizate vor acoperi mai mult spatiu simultan si vor fi mai eficiente, fara a necesita un efort fizic din partea utilizatorului.

Latimea de taiere, care depinde si de dimensiunile aparatului, este importanta deoarece poate usura munca si salva timp pretios. Cu cat portiunea de teren cu gazon este mai mare, latimea de taiere trebuie sa fie mai mare.

Pentru o suprafata mica sau medie este suficienta o masina de tuns iarba cu o latime de taiere de 20-30 cm iar pentru un spatiu mai mare trebuie sa aiba cel putin 40-50 cm.

Autonomia de functionare

Autonomia de functionare unei masini de tuns iarba reprezinta durata perioadei in care se poate utiliza continuu fara a avea nevoie de alimentare. Luand in considerare acest lucru, masinile manuale sau cu cablu electric sunt cele mai favorizante.

Aceasta caracteristica este definitorie pentru aparatele de tuns iarba alimentate cu combustibil si pentru cele cu acumulatori. Pentru a beneficia de o eficienta crescuta, autonomia de functionare trebuie sa fie cat mai mare, in cazul acumulatorilor sa fie incarcati cat mai rapid(1-2 ore) si sa poate fi folositi o perioada de timp extinsa.

Puterea motorului

Puterea motorului determina performantele, eficienta si rapiditatea cu care se obtin rezultate, dar si durabilitatea acestora. O masina de tuns iarba cu o putere mare(1300-1700 wati) poate asigura indeplinirea cu succes a sarcinilor. Cele pe benzina este recomandat sa aiba minim 3 CP, iar tractoarele ar trebui sa aiba 5-7 CP. In functie de suprafata de iarba, puterea motorului potrivita poate fi mai mare sau mai mica.

Functii speciale

 • Zgomotul produs de anumite modele este mai mare(85-95 dB) in comparatie cu altele. Cele mai zgomotoase sunt masinile cu combustibil, iar cele mai silentioase vor fi cele manuale sau cu alimentare prin cablu sau acumulatori.
 • Functia de reglare a tunsului pe trepte de inaltime ofera posibilitatea taierii gazonului la inaltimea dorita(2-8 mm)
 • Prezenta manerului ergonomic permite o utilizare mai facila, iar reglarea manerului in functie de inaltimea dorita conduce la o pozitie corporala corecta
 • In cazul anumitor modele cu sac colector poti opta pentru un kit de mulcire(mulching), care toaca iarba foarte marunt ca ulterior sa poata fi folosita pentru compost(ingrasamant natural)

Recipient de colectare

Anumite tipuri de aparate pentru taiat gazonul nu au sac colector si iarba tunsa este aruncata in lateral, astfel urmand sa fie stransa ulterior de catre utilizator. Cele care detin sac colector pastreaza iarba intr-un recipient textil sau din plastic care poate fi golit dupa folosire. Rezervorul de colectare are diverse marimi, in cazul aparatelor mai mici, rezervorul trebui golit frecvent in timpul procesului de taiere. Capacitatea recipientelor de stocare variaza intre 20 litri si 100 litri, dar pot ajunge chiar la mai mult in cazul modelelor dedicate suprafetelor foarte mari.

Indicatii

In functie de tehnologia de functionare si modul de alimentare, exista anumite indicatii de folosire a masinilor pentru taiat iarba:

 • In cazul in care masina de tuns iarba are o performanta slaba, ar putea necesita schimbarea filtrului de aer.
 • Se recomanda mentinerea sistemul de racire(ventilatorul) curat pentru a asigura o circulatie corecta a aerului, importanta pentru performanta si durata de viata a motorului.
 • Se recomanda verificarea zonei in care urmeaza sa se foloseasca aparatul, indepartandu-se pietrele, betele, sarmele, jucariile sau alte corpuri straine care pot fi care pot provoca ranirea utilizatorului sau afectarea masinii(in cazul obiectelor mari).
 • Depozitarea se face intr-o incapere uscata si curata.
 • Mainile si picioarele nu trebuie sa ajunga sub sau in apropierea lamelor si se sugereaza mentinerea unei distante potrivite.
 • In cazul masinii de tuns iarba care functioneaza cu benzina, uleiul necesita schimbat la inceputul fiecarui sezon sau la un anumit interval de ore de functionare, luand in considerare specificatiile manualului.
 • Se indica curatare dedesubtului masinii dupa fiecare utilizare pentru a impiedica acumularea de iarba taiata si mizerie care pot produce rugina si coroziune.
 • Este important ca copiii sa nu aiba acces la masina de tuns iarba.

Intrebari frecvente

Cum se schimba cutitul la masina de tuns iarba?

Dupa deconectarea de la retea sau drenarea rezervorului, se intoarce cu grija masina conform instructiunilor.

Cutitele au diferite configuratii: pot avea o placa obisnuita cu doua lame, de forma complexa, dar cutitul poate fi, totodata, compozit(lama superioara este proiectata pentru a mulge iarba cosita). Se gasesc in acelasi timp si cutite cu patru lame care pot fi atat compozite, cat si pe o baza comuna.

Cutitul poate fi montat cu un surub in centru prin saiba sau cu doua suruburi printr-o fixare pe orificiul sau stiftul central. Firul de pe suruburi trebuie desurubat in sens invers acelor de ceasornic. Pentru a bloca arborele de la rotatie, se inlocuieste un bloc care se sprijina pe pamant sub cutit.

Este recomandata memorarea pozitia lamei, pentru a nu aparea confuzii la reasamblare.

Cum se ascute masina de tuns iarba?

Pentru aparatele cu actionare electrica este suficient doar deconectarea de la retea, dar in cazul masinilor de tuns iarba cu benzina este necesara o pregatire preliminara.

Capacul de la bujie trebuie scos, iar in continuare se dreneaza rezervorul: se poate pune o membrana de cauciuc sigilata sub capac si se opreste robinetul de combustibil. Se roteste masina numai catre maner, cu exceptia cazului in care se specifica altfel in instructiunile din manualul de utilizare.

Inainte de a intoarce masina de taiat iarba, se strange furtunul de evacuare a carterului pentru a nu varsa uleiul. Dupa ce cutitul este indepartat, trebuie curatat de resturile aderente si se poate folosi o garnitura metalica. Marginea cutitului trebuie inspectata pentru a nu fi deformata, acest lucru avand loc cu o rigla dreapta scurta. Lama poate fi indreptata cu un ciocan obisnuit pornind de la marginile sectiunii curbate si trecand spre centru.

Cutitele de taiat iarba au o ascutire pe o singura fata cu o coborare orientata. Pentru a aduce coborarea in unghiul drept, este necesara utilizarea unui ascutitor electric cu o piatra din carborundum.

Este importanta indepartarea uniforma a metalului de pe ambele lame si mentinerea aceleiasi presiuni prin numararea trecerilor ascutitorului. Ascutirea lamelor se face cu o bara plata cu un granul de aproximativ 400-600 de granule. Se inmoaie bara cu apa cu sapun timp de 10-20 de minute. Cutitul este ascutit cu o mica brosa a barei de la centrul zonei ascutite pana la margine. In timpul ascutirii, se respecta aceeasi pozitie a pietrei pentru a mentine un unghi constant.

Ca si in cazul indepartarii coborarii, ascutirea trebuie efectuata cu conditia ca aceeasi cantitate de metal sa fie indepartata pe lamele opuse.

Cum functioneaza o masina de tuns iarba?

Modul de functionare al masinii de tuns iarba variaza in functie de tehnologia de functionare si sursa de alimentare. Cele manuale necesita impingere sau tragere prin forta fizica. In cazul aparatelor de taiat gazonul cu alimentare prin cablu, forta fizica nu este atat de importanta si utilizarea poate fi simpla prin apasarea unui singur buton si manevrarea masinii in directia dorita. Pentru tractoarele de taiat iarba, acestea se controleaza stand confortabil pe scaun si conducand utilajul.

Cu alegi o masina de tuns iarba?

Poti alege o masina de tuns iarba in functie de tehnologia cu care opereaza, sursa de alimentare(electrica, combustibil, forta fizica), dimensiuni si design, anumite functii speciale prezente, puterea motorului si capacitatea recipientului de colectare.

Cum se mai numeste masina de tuns iarba?

Poti gasi o masina de tuns iarba si sub denumirile de: utilaj de tuns iarba, motocoasa, aparat de taiat gazonul, masina de cosit etc.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply