Skip to main content
Gradinarit

Solarii de gradina pentru rasaduri, legume, fructe sau plante

15 februarie 2023No Comments

Solarul de gradina este o constructie destinata protectiei plantelor pe tot parcursul anului, prelungind astfel perioada de producere a legumelor, fructelor si florilor. Cele mai bune solarii vor crea in interior conditii de mediu optime pentru cresterea vegetatiei, indiferent de fenomenele meteorologice de afara.

Top 5 solarii/sere de gradina

Solar de gradina Garden Point 2 x 3m

Cele mai bune solarii ieftine de gradina.

De ce am ales Garden Point

Acest solar pentru legume de culoare verde acopera o suprafata de 2 x 3 m si vine impreuna cu usi rulante cu blocare dubla si zabrele. Ventilatia interioara este determinata de cele 6 ferestre acoperite cu plasa importiva insectelor si pasarilor, iar in interior va fi asigurat un climat optim pentru cresterea unei varietati de plante.

Folia este proiectata pentru a proteja legumele si fructele fata de razele UV, iar constructia este bazata pe otel zincat. Pachetul include: tevi, fitinguri, profile, suruburi, folie cu ferestre si un sistem Velcro pentru fixarea foliei la baza structurii.

Solar de flori si legume PNI SG500 2 x 4,5

Cele mai bune solarii de legume, fructe si flori pentru 10 mp.

De ce am ales PNI SG500

Acest solar de gradina PNI SG500 este ideal pentru cultivarea fructelor, legumelor si florilor. Acesta are o lungime de 457 cm, o latime de 210 cm si ofera o suprafata de cultivare de 10 mp. Deschiderea frontala este rulanta si blocarea se face prin intermediul fermoarelor, oferind astfel acces usor in interior si mentinand climatul adecvat.

Kit solar tip tunel Oltenia 4 x 10m

Cele mai bune solarii cu structura metalica si usi cu cadru de lemn.

De ce am ales solarii Oltenia

Solarul pentru cultivarea fructelor si legumelor de 4 x 10 m va acoperi o suprafata de 40 mp si vine impreuna cu usi cu structura de lemn care vor face posibila reglarea temperaturii interioare. Constructia este realizata din 6 arcade zincate si 12 picioare de sustinere. Folia aditiva dintr-o singura bucata este triplu stratificata si ofera protectie UV.

Sera tip tunel 4 x 12 m

Cele mai bune modele de solarii cu teava galvanizata.

De ce am ales Martin Solarii Gradina

Acest solar de gradina de 4 x 12 m are un cadru galvanizat si este acoperit cu o folie armata de 180g/m². Suprafata de 48 mp pentru cultivare este ideala pentru legume, fructe, plante si flori in orice anotimp. Tevile din otel galvanizat au un diametru de 34 mm si o grosime de 1,1 mm. Structura de baza are 4 ancore si cleme pentru prelata, iar fixarea pe pamant se face cu tarusi, dibluri si suruburi pe suprafete dure (beton).

Ferestrele de aerisire sunt de 40 x 40 cm si au plasa pentru insecte si pasari. Totodata, cele doua usi integrate sunt rulabile si au dimensiunile de 180 x 100 cm. Folia este prelungita la baza cu aproximativ 20 cm, acest aspect fiind deosebit de relevant pentru rezistenta si stabilitatea solarului in conditii de vant.

Solar profesional 4 x 24m

Cele mai bune solarii profesionale.

De ce am ales acest solar profesional

Solarul de gradina de 4 x 24 m are o structura metalica din profile special concepute din tabla otelita ambutisata si galvanizare prin zinc topit. Prinderea structurii se face in tevi de sustinere, batute direct in pamant (50 cm in sol si 50 cm in afara acestuia). Folia este termica si are o serie de proprietati: rezistenta la razele ultraviolete, stratul exterior anti-praf, transparenta 90%, difuzie 25% si stratul interior anti-condens. Usile solarului pot fi facute din structura de lemn sau pot fi comandate.

De ce am tinut cont

Modele solarii

Solar tip tunel

Solarul tip tunel este construit pe structura metalica, va fi usor de montat si prezinta costuri reduse. Pe de alta parte, intretinerea periodica este necesara.

Constructia cu ajutorul barelor metalice arcuite permite scurgerea apei si ofera rezistenta fata de vantul puternic. Tevile metalice trebuie prinse in sol cu tarusi de metal sau lemn si pot fi, de asemenea, incadrate in fundatie. In acelasi timp, folia trebuie prinsa cu chingi late din material textil si se recomanda evitarea prinderii cu sarma sau sfoara.

Solar cu acoperis in doua pante

Un solar cu acoperis in doua pante (versanti) are forma asemanatoare cu cea a unei case si include coama si capriori. Structura va fi din lemn (stejar, salcam, fag, ulm etc) sau din metal, cu grinzi rotunde care au diametru de cel putin 10 cm.

Pentru montarea foliei, pot fi folosite sipci suprapuse peste ea sau un sistem de grinzi si pane, care va prinde intre ele marginile foliei. Usa de acces este proiectata pentru a fi glisanta sau poate avea o bucata de folie.

Material

Materialele utilizate pentru structura de rezistenta si pentru protectia solarului pot fi diverse, fiecare avand avantaje si dezavantaje specifice.

Folia

In general, folia din polietilena este cea mai economica, dar pentru cat mai putine pierderi de caldura, pe o structura din lemn pot fi montate placi de policarbonat, sticla sau fibra de sticla pentru solarii.

Folia trebuie sa fie tratata cu un aditiv de stabilizare UV pentru a fi rezistenta la razele solare. In acelasi timp, aditivul IR va oferi termicitate si va diminua pierderile de caldura, iar aditivul etil-vinil-acetat (EVA) va produce elasticitate, pentru ca folia sa reziste la variatiile de temperatura.

O alta caracteristica importanta este transparenta, pentru ca plantele sa primeasca cantitatea de lumina necesara pentru fotosinteza, indicatorul PAR (photosynthetically active range) sugerand aceasta calitate.

Structura de rezistenta

  • Poti alege solarii din lemn pentru cultivarea legumelor de consum propriu, principalul avantaj fiind costurile reduse. De asemenea, tevile din polipropilena sau din plastic pot fi utilizate pentru constructia unui solar de mici dimensiuni, dar nu prezinta durabilitate;
  • Solariile din aliaj de aluminiu sunt usoare, simplu de asamblat si durabile in timp, dar nu ofera rezistenta ridicata in fata vanturilor puternice;
  • Solariile din otel sunt cele mai bune, iar o teava galvanizata pentru solarii va fi rezistenta si va avea costuri scazute de intretinere. Pe de alta parte, o data cu aparitia fisurilor, reparatia va fi dificil de realizat;
  • Tevile din otel negalvanizate (tevile negre) sunt cele mai rezistente si usor de intretinut, dar apare riscul coroziunii o data cu trecerea timpului si teava neagra se va incinge mai rapid, in comparatie cu alte variante.

Alte materiale care pot fi necesare pentru montarea unui solar sunt: sarma din poliester, scotch din polietilena, baghete din metal, clipsuri din PVC sau metalice pentru folie, jgheaburi, holtsuruburi, scanduri, caramizi pentru cadru etc.

Dimensiuni si amplasare

Pentru un solar mic, un spatiu de aproximativ 6 mp poate fi suficient, iar pentru o familie de 4 membri, va fi necesar un perimetru de cca 15 mp pentru a asigura o sursa de legume proaspete pe tot parcursul anului. Solarul se poate extinde in functie de nevoi si de suprafata pusa la dispozitie, ajungand pana la 40 – 50 mp sau mai mult.

Locul de amplasare al unui solar trebuie sa fie ferit de vant puternic, sa beneficieze de soare suficient si sa aiba un sol fertil, usor nisipos, cu o concentratie crescuta de substante nutritive. Pe durata iernii, este important ca terenul sa aiba un nivel de umiditate scazut.

Construirea solarului aproape de peretele casei va reduce din intensitatea vantului, dar trebuie sa fie pozitionat la o distanta optima pentru a obtine lumina necesara. In plus, terenul in panta faciliteaza scurgerea apei si fereste cultura de inundatii.

Irigarea

Irigarea eficienta a solarului este deosebit de importanta pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor. Irigarea prin picurare presupune montarea unui tub de picurare pe sol, ceea ce va permite dozarea unor cantitati de apa in functie de necesitati. Apa va ajunge la radacina plantelor si nu se va scurge in adancimea solului.

Irigarea prin microaspersie este efectuata prin montarea unor aspersoare pe tavanul solarului, acestea urmand sa imprastie apa in mod uniform, peste plante. Astfel, nivelul de umiditate va fi controlat si efectul negativ al temperaturilor ridicate din timpul verii va fi prevenit.

Accesorii

  • Un sistem de incalzire pentru solarii este recomandat pe timp de iarna si exista o serie de accesorii care pot veni in intampinarea acestei probleme: soba artizanala pe lemn sau rumegus, centrala termica, radiator electric sau rasadnita cu cablaj electric;
  • Gurile de aerisire in partea din spate si in laterale vor asigura o ventilatie eficienta si uniforma;
  • Folia poate fi ancorata cu tepuse infipte in pamant, din 2 in 2 metri, pentru un grad de rezistenta ridicat;
  • Pentru solarii profesionale, rafturile si grinzile pentru suspendarea plantelor sunt recomandate;
  • In cazul in care intentionezi sa iti construiesti propriul solariu, vei avea nevoie de un dispozitiv de indoit teava de solarii;
  • Pentru dezinfectia solului in solarii, poti utiliza substante chimice sau poti recurge la o metoda naturala cu ajutorul unui generator de abur cald.

Intrebari frecvente

Care este diferenta dintre sere si solarii?

Solarul este o constructie temporara care poate fi demontata complet sau partial, in functie de necesitati. Sera este o constructie permanenta care are o fundatie si necesita o autorizatie de constructie. In plus, sera este de obicei echipata si cu instalatii de iluminare pentru a putea petrece timpul in sera si noaptea.

Ce pot sa cultiv in solar?

In solar poti cultiva o gama larga de plante, legume, fructe si flori, in orice perioada a anului. Printre cele mai populare optiuni, se numara: rosiile, ardeii, capsunii, varza, salata, fasolea, mazarea si castravetii.

Unde gasesc sere si solarii ieftine?

Poti gasi sere si solarii ieftine in magazinele online care ofera o varietate de produse si vor livra solarul pana la usa ta. In plus, parerile utilizatorilor si intrebarile altor cumparatori pot fi gasite in sectiunea de recenzii si intrebari.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply