Skip to main content
Ingrijire Personala

Cele mai bune tensiometre – Păreri și recomandări

15 februarie 2023No Comments

Tensiometrul este un aparat destinat masurarii tensiunii arteriale. Un astfel de dispozitiv este indispensabil in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune sau alte afectiuni specifice tensiunii arteriale. In acelasi timp, utilizarea tensiometrului in mod regulat este recomandata femeilor insarcinate si persoanelor varstnice, dar aparatul este benefic pentru oricine doreste sa isi monitorizeze starea de sanatate.

Top 6 cele mai bune tensiometre

Tensiometru de incheietura Sanitas

Tensiometru Sanitas SBC 15 -Pareri

Aparatul de masurat tensiunea Sanitas SBC 15 se fixeaza pe incheietura, iar ecranul va afisa tensiunea sistolica si diastolica a utilizatorului. Circumferinta mansetei reglabile este de 14 – 19.5 cm si capacitatea de memorare a tensiometrului este de 60 de spatii de stocare. Dispozitivul este usor de transportat, avand dimensiuni reduse si incluzand o geanta de depozitare.

Tensiometru mecanic Little Doctor

Tensiometru mecanic Little Doctor -Pareri

Little Doctor LC 91 este un aparat de masurat tensiunea cu stetoscop care foloseste metoda Korotkoff prin care se asculta tonurile cu ajutorul stetoscopului si se citesc valorile pe manometru. Manseta are o circumferinta de 25 – 36 cm, iar precizia de masurare este de +/- 3 mmHg. Fiind unul dintre cele mai bune tensiometre mecanice, Little Doctor LC 91 poate fi folosit atat in clinici medicale si spitale, cat si acasa, ca mijloc suplimentar de observare medicala.

Tensiometru digital Microlife

Cel mai bun tensiometru digital pentru o circumferinta mare a bratului.

Tensiometru digital Microlife BPA 2 -Pareri

Tensiometrul Microlife BPA 2 se fixeaza pe brat, avand o manseta cu o lungime de 22 – 42 cm. Design-ul dispozitivului este compact si portabil, timpul de masurare este scurt si desinflatia mansetei se face rapid in cazul anularii masuratorii. In acelasi timp, aparatul are un indicator de detectie a aritmiilor. Dimensiunile sunt 120 x 87 x 59 cm.

Tensiometru digital Sendo

Cele mai bune tensiometre validate clinic din materiale pentru piele sensibila.

Tensiometru digital Sendo Advance 3 -Pareri

Aparatul de masurat tensiunea Sendo Advance 3 prezinta functia HIRA care detecteaza si analizeaza bataile neregulate ale inimii (BNI) dupa fiecare 7 masurari. In continuare, rezultatele obtinute sunt incluse intr-un stadiu, in functie de gravitate: nivelul 0 fara recomandare speciala, nivelul 1 cu batai ale inimii care apar ocazional, nivelul 2 conform caruia se recomanda consultarea medicului si nivelul 3 prin care se sugereaza consultarea medicului cat mai curand.

Manseta este realizata dintr-un material ecologic care nu contine latex sau metale, fiind special conceput pentru pielea sensibila. Cutia de protectie este confectionata din spuma moale si piele ecologica. Totodata, manseta este proiectata pentru o circumferinta a bratului de 22 – 32 cm.

Tensiometru medical Hartmann

Cel mai bun tensiometru pentru acasă  de brat cu inregistrarea sunetelor inimii.

Tensiometru digital Hartmann -Pareri

Tensiometrul Hartmann Veroval imbina doua tehnologii de determinare a tensiunii arteriale: metoda Korotkoff (metoda stetoscopului) si metoda oscilometrica. Prin metoda Korotkoff se inregistreaza sunetele inimii pe baza unui microfon, iar prin sistemul oscilometric se inregistreaza undele pulsului in cazul in care sunetele pulsului sunt foarte slabe.

Manseta ofera o masurare confortabila si corecta, avand instructiuni clare de aplicare si ghidaj pentru inchidere. Masurarea se poate face atat pe bratul drept, cat si pe cel stang, iar pe termen lung se recomanda ca utilizarea sa fie facuta pe bratul care indica valorile mai ridicate.

Tensiometru profesional Omron M7

Cel mai bun aparat de masurat tensiunea cu conectare la smartphone.

Tensiometru profesional Omron M7 -Pareri

Tensiometrul Omron M7 Intelli IT are o manseta reglabila cu o lungime intre 22 cm si 42 cm. Indicatorul luminos va asigura o infasurare corecta a mansetei pe brat, iar LED-ul incorporat alerteaza utilizatorul in cazul in care masuratoarea indica hipertensiune. In plus, ecranul afiseaza simboluri specifice pentru batai neregulate ale inimii, valoarea medie de dimineata sau seara si detectarea miscarii corpului in timpul masuratorii.

Capacitatea de memorare ajunge pana la 100 de determinari pentru fiecare dintre cei doi utilizatori. In acelasi timp, tensiometrul poate fi conectat la telefonul mobil inteligent prin Bluetooth, folosind aplicatia Omron Connect.

De ce am tinut cont

Tehnologie

Tensiometre mecanice

Tensiometrul mecanic este un aparat de masurat tensiunea clasic care necesita umflarea si dezumflarea manuala a unei pompite. Un astfel de model este de obicei destinat pentru utilizarea in cabinetele medicale si in spitale, fiind un aparat de masurat tensiunea arteriala cu stetoscop.

Manseta gonflabila este conectata la manometru printr-un tub de cauciuc, iar manseta se umfla manual in timp ce este ascultat fluxul sanguin prin stetoscop. Tensiometrele manuale utilizeaza un cadran cu un ac pentru a indica valorile obtinute.

Tensiometre digitale

Modelele de tensiometre electronice sunt cele mai usor de utilizat, fiind recomandate pentru a fi folosite acasa. Acestea umfla automat manseta gonflabila si ofera masuratorile direct pe un ecran, evitandu-se astfel folosirea stetoscopului. Variantele digitale pot avea si diverse functii speciale.

Tipuri de tensiometre

Tensiometre de brat

Aparatele de masurat tensiunea pentru brat sunt considerate mai precise si se fixeaza pe portiunea dintre cot si umar. Camera de presiune se umfla in mod automat in cazul tensiometrelor digitale si se afiseaza raspunsul pe ecran. In comparatie cu modelele pentru incheietura, tensiometrele pentru brat sunt mai voluminoase.

Tensiometre de incheietura

Mecanismul tensiometrelor electronice de incheietura este acelasi precum in cazul celor pentru brat, dar aceste aparate de obicei sunt mai putin precise deoarece tensiunea masurata la nivelul incheieturii este mai sensibila la miscarile corpului si la pozitie.

Pe de alta parte, au un design mai compact, vor fi mai usor de transportat si vor avea un pret redus. Mana pe care este fixat aparatul trebuie sa fie pozitionata la nivelul inimii pentru cea mai buna masurare.

Manseta

Manseta se fixeaza pe mana si este de obicei confectionata din cauciuc si nylon. Partea interioara este o membrana de cauciuc care se umfla cu aer si apasa bratul. Invelitoarea exterioara este din nylon si are prindere de tip arici (Velcro) pentru inchidere.

Pentru a obtine o masuratoare corecta, manseta trebuie sa fie reglabila si latimea ei sa acopere doua treimi din brat.

Cele mai multe modele au o lungime de manseta standard pentru o circumferinta a bratului de 22 – 33 cm. In cazul persoanelor cu musculatura foarte dezvoltata, se recomanda achizitionarea unei mansete speciale de dimensiuni mari.

Alimentare

Cele mai multe dispozitive de masurat tensiunea functioneaza pe baza de baterii, dar exista si variante care pot fi alimentate la priza. Bateriile au o durata medie de aproximativ 6 luni si un aparat cu baterii este mai usor de transportat. Daca tensiometrul este folosit doar in casa, alimentarea acestuia la reteaua centrala de energie electrica este o alegere potrivita.

Functii speciale

Detectia aritmiilor este una dintre cele mai importante functii pe care o poate detine un tensiometru. In acest mod, aparatul poate identifica posibilele probleme cardiace sau poate urmari eficienta unui tratament.

Functia de memorare permite monitorizarea in timp a evolutiei starii de sanatate pentru o persoana sau mai multe. Valorile obtinute sunt inregistrate si pot fi comparate. Capacitatea de stocare a dispozitivului este relevanta.

Pentru a creste gradul de precizie al aparatului, multe modele de tensiometre realizeaza pana la 3 masuratori consecvente si face o medie a acestora. Astfel, valoarea afisata va fi mult mai apropiata de realitate decat in cazul tensiometrelor care masoara o singura data.

Un dispozitiv cu senzor de miscare incorporat va detecta situatia in care utilizatorul se misca in timpul masuratorii, va afisa un mesaj de atentionare si va repeta masurarea pentru a nu oferi rezultate eronate.

Sincronizarea tensiometrului digital cu telefonul sau tableta este posibila in cazul anumitor modele, iar in acest mod, informatiile privind istoricul masuratorilor pot fi trimise.

Utilizare

O data cu folosirea unui aparat de masurat tensiunea arteriala, este important ca utilizatorul sa respecte anumite reguli:

  • Masurarea tensiunii arteriale se face dupa 5 minute de repaus;
  • Bratul trebuie sa fie la nivelul inimii in timpul utilizarii;
  • Sa nu se fumeze cu cel putin 15 minute inainte de masuratoare;
  • Persoana nu trebuie sa consume cafea cu o ora inaintea examinarii;
  • Sa nu se administreze stimulente adrenergice (de exemplu epinefrina din descongestionantele nazale).

Cum se citesc rezultatele

In cazul tensiometrului digital, presiunea sistolica este prima afisata, aceasta fiind presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola). Valorile normale sunt intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg).

Presiunea diastolica, afisata pe a doua pozitie, indica presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima este relaxata intre doua contractii (in diastola). Valorile normale sunt sub 85 mm coloana de mercur.

Hipertensiunea arteriala este atunci cand valorile tensionale sunt peste 140/90 mmHg, indiferent de varsta. Hipotensiunea arteriala este scaderea tensiunii arteriale sub pragul minim si reprezinta o valoare mai mica de 90 mmHg pentru presiunea sistolica sau un numar mai mic de 60 mmHg pentru presiunea diastolica.

Intrebari frecvente

Care sunt cele mai bune tensiometre?

Cele mai bune tensiometre sunt cele care se fixeaza pe brat pentru a avea o mai buna precizie. Manseta este important sa fie realizata din materiale ecologice pentru a nu provoca reactii alergice, iar lungimea ei trebuie sa fie potrivita pentru circumferinta bratului utilizatorului.

In plus, un tensiometru performant va avea diferite functii suplimentare: semnalarea aritmiilor, memorare, efectuarea unei medii intre masuratori, senzor de miscare, sincronizarea cu dispozitivele inteligente etc.

Ce este tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii. Exista doua tipuri de presiune: sistolica (presiunea cand inima se contracta) si diastolica (presiunea cand inima se relaxeaza intre doua contractii).

Ce atelier de reparat tensiometre stiti?

Cele mai multe tensiometre beneficiaza de o garantie de 1 – 2 ani, perioada in care aparatul de masurat tensiunea va fi reparat gratuit in cele mai multe cazuri de catre firma producatoare. In afara acestei perioade, tensiometrul poate fi reparat contra cost, inclusiv de catre firma producatoare care detine cele mai multe informatii despre dispozitiv.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply