Skip to main content
Ingrijire Personala

Cel mai bun tratament pentru hemoroizi

15 februarie 2023One Comment

Hemoroizii, structuri sinusoidale situate in canalul anal, compuse din canale aterio-venoase si tesut conjunctiv, indeplinesc un rol atenuator si ajuta la controlul scaunului. Cand devin umflate sau inflamate, aceste structuri devin patologice.

Studiile arata ca aproximativ 80 % din populatie este afectata de aparitia hemoroizilor, care este insotita, de cele mai multe ori, de simptome extrem de neplacute ca sange in scaun sau inflamatii, dureri in zona anala etc.

Pentru administrarea unui tratament cat mai eficient, dar si pentru evitarea agravarii simptomelor este important sa stim care sunt cauzele aparitiei hemoroizilor, tipurile si stadiile de evolutie, simptomele cele mai frecvente, metodele de diagnosticare, complicatiile care pot aparea, care sunt cele mai eficiente metodele de tratament si cele mai eficiente metode de prevenire a aparitiei si dezvoltarii acestora.

Top tratamente hemoroizi

Crema hemoroizi externi + ceai pentru hemoroizi Hemorodalus

Cea mai buna crema pentru hemoroizi externi si ceai pentru hemoriozii interni.

De ce am ales crema și ceaiul pentru hemoroizi

Contine produse 100% naturale, pe baza de plante medicinale cu efecte hemostatice, cicatrizante, antiinflamatoare, antiseptice care se folosește ca adjuvant in tratamentul hemoroizilor, atat externi, cu sau fara sangerare, cat si interni, prin reducerea riscului de sangerare, cicatrizarea tesuturilor si eliminarea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale, precum senzatii de mancarime, durere si usturime.

Pachetul contine ceai si foarte utila pentru ameliorarea senzatiilor neplacute cauzate de hemoroizi crema Hemorodalus. Ceaiul este o combinatie inedita de plante atent selectionate: cimbrisor, coada soricelului, galbenele, musetel, soc, urzica, trei-frati-patati. Ceaiul se poate utiliza atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern.

Crema pt hemoroizi Hemorodalus are un efect puternic cicatrizant, hemostatic, antiseptic, antiinflamator, datorita ingredinetelor 100 % naturale: tataneasa, galbenele, ulei de floarea-soarelui, ceara de albine, rasina de brad, ulei esential de lavanda. Ca tratament hemoroizi externi crema se aplica de 2-3 ori pe zi la nivelul zonelor afectate, dupa igiena locala.

Unguent pentru hemoroizi externi Dermatofitus

Cel mai bun unguent pentru hemoroizi.

De ce am ales acest unguent pentru hemoroizi

Este un produs din categoria unguente hemoroizi, 100 % natural care contine marul lupului, galbenele, ceara de albine, rasina de brad, vitamina E si ulei esential de lavanda.

Este un unguent care poate fi folosit pentru hemoroizi externi ca tratament natural sau pentru tratarea altor probleme ale pielii: arsuri, varice, ulcer varicos, eczeme, furuncule, prurit, urticarie, zona zoster, psoriazis, crapaturi ale pielii, crapaturi in calcai, bataturi, noduli mamari, acnee, rani cu ulceratii sau ciuperci. Este o alifie hemoroizi cu actiune cicatrizanta, antibacteriana si antiseptica, obtinuta prin prelucrare manuala, care nu contine parabeni sau alte substante cu potential nociv.

Gel hemoroizi Hemosil

De ce am ales acest gel pentru hemoroizi

Hemosil este un gel pentru uz extern potrivit pentru hemoroizi care mentine zona anala curata si hidratata. Previne mancarimea si iritatia, imbunatateste confortul din zona afectata, oferind un efect revigorant imediat si de durata. Este un produs adecvat atat pentu utilizarea ocazionala cat si pentru o utilizare regulata.

Hemosil combina Hamamelis cu siliciu organic sub forma de gel non-gras, intr-un tub de 100 ml. Hammamelis este un arbore nord-american, a carui scoarta si frunze sunt folosite in tratamentul eczemelor, tromboflebitelor, ulcerelor varicoase, varicozitatilor, hemoragiilor post traumatice, hemoroizilor, varicelor esofagiene etc. si pentru tratarea problemelor circulatorii.

Siliciul este un mineral care sustine buna functionare a sistemului imunitar, sanatatea pielii, a parului si a unghiilor, protejeaza organismul impotriva actiunii radicalilor liberi si sistemul cardiovascular, reface tesutul osos distrus, intensifica actiunile fierului, calciului, magneziului, potasiului si borului in organism si sustine sanatatea sistemului urinar, asigurand drenarea lichidelor corporale.

Carpicon supozitoare hemoroizi

Cel mai bun supozitor pentru hemoroizi.

De ce am ales aceste supozitoare pentru hemoroizi

Este un tratament cu un pret accesibil. Supozitoarele Carpicon recomandate ca adjuvant natural in combaterea hemoroizilor, fisurilor anale, diferitelor afectiuni ginecologice sau ale prostatei. Cutia include 10 supozitoare a cate 1, 1.5 sau 2 grame.
Supozitoarele sunt bine tolerate si nu au contraindicatii (cu exceptia persoanelor alegice la oricare dintre ingrediente). Contine propolis, apilarn si pastura care au o actiune antimicrobiană (verificată pe 16 tulpini bacteriene), antifungica, antivirala, antioxidanta, regeneratoare tisulara, antiinflamatoare, imunostimulenta, extract uleios din rasina de conifere cu actiune antiseptica, reconfortanta, antiinflamatoare, cicatrizanta, astringenta, antireumatica, antioxidanta, ceara de albine cu actiune antioxidanta, antiinflamatoare si antiseptica.

Ceai pentru hemoroizi Marul Lupului

Cel mai bun ceai pentru hemoroizi externi.

De ce am ales Ceai Marul Lupului

Acest ceai pentru hemoroizi din Marul Lupului contribuie la regenerarea tesutului cutanat si mentinerea integritatii venelor rectale, fiind pentru hemoroizi externi un tratament foarte eficient. Infuzia poate fi folosita si ca remediu pentru tratarea arsurilor, varicelor, ulcerelor varicoase, eczemelor, furunculelor, pruritului, urticariei, zonei zoster, psoriazisului, nodulilor mamari, acneei, ranilor cu ulceratii sau ciupercilor. Are proprietati cicatrizante, antibacteriene si antiseptice.

Pentru regenerarea tesutului cutanat se fac tamponari locale sau badijonari iar pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale (hemoroizi externi si fisuri anale) se fac bai de șezut de 1-2 ori pe zi.

Pastile pentru hemoroizi Devaricid

Cele mai bune comprimate pentru hemoroizi.

De ce am ales Devaricid hemoroizi

Devaricid este un supliment alimentar, util functionarii normale a sistemului venos, cu doua componente active: diosmina si hesperidina. Acesta sustine functionarea normala a venelor, capilarelor si a vaselor limfatice si ajuta la restabilirea si mentinerea tonusului peretilor vasculari, reda functionalitatea si elasticitatea venelor si readuce la valori normale rezistenta si permeabilitatea capilarelor.

Este recomandat persoanelor care resimt neplaceri determinate de functionarea defectuoasa a sistemului venos precum si celor care au hemoroizi. Un comprimat filmat contine diosmina micronizata 450 mg substanta venotonica si vasoprotectoare, hesperidina micronizata 50 mg cu actiune importanta in intarirea peretelui capilar si excipienti: celuloza microcristalina 101, Opadry, glicolat sodic de amidon, stearat de magneziu, talc, gelatina.

Despre hemoroizi

Tipuri

Exista mai multe tipuri de hemoroizi care sunt clasificate in functie de stadiul bolii:

  • Hemoroizi interni simptome – aflati in interiorul canalului anal, nu provoaca dureri mari, deoarece in zona respectiva exista putini nervi;
  • Hemoroizi externi – se gasesc sub pielea din jurul anusului si pot fi extrem de durerosi, deoarece in zona respectiva exista numeroase terminatii nervoase;
  • Hemoroizi trombozati – sunt hemoroizii externi in interiorul carora se formeaza cheaguri de sange.
    Aceste tipuri de hemoroizi sunt clasificate in patru stadii diferite de dezvoltare. In functie de acest stadiu, medicul poate stabili un tratament adecvat:
  • Hemoroizi gradul 1 – este stadiul in care apar sangerarile anale (rectoragii) in timpul defecatiei, fara existenta hemoroizilor interni. Formatiunile hemoroidale sunt vizibile in momentul proctoscopiei, o modalitate de examinare a rectului cu ajutorul unui instrument special din material plastic sau metalic, numit proctoscop;
  • Hemoroizi gradul 2 – in acest stadiu, odata cu aparitia de sangerere hemoroizi, apare si prolapsul maselor hemoroidale care se reduc spontan;
  • Hemoroizi gradul 3 – in acest stadiu, pe langa faptul ca exista hemoroizi inflamati, apare si secretia mucoasa, iar in timpul defecatiei sau la efort se poate produce prolapsul maselor hemoroidale, reductibile manual, care trebuie impinse inapoi in rect;
  • Hemoroizi gradul 4 – apare durerea, prolapsul este permanent si ireductibil, iar masele hemoroidale ies in afara anusului sub forma unei umflaturi.

Simptome hemoroizi

Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune pot experimenta o serie de senzatii neplacute de disconfort si durere. Printre cele mai frecvente simptome ale bolii hemoroidale se numara:

  • Sangerarile anale – care pot aparea in timpul defecarii;
  • Durerile – cauzate de umflarea hemoroizilor si aparitia leziunilor pe suprafata sau in cazul formarii de cheaguri in interiorul acestora;
  • Prurit anal – senzatie de mancarime, insotitat adesea de senzatii de arsura si durere locala;
  • Inflamatii – in special in cazul formarii de cheaguri de sange la nivelul hemoroizilor.

Acestea pot fi atat simptome hemoroizi interni cat si simptome pentru hemoroizi externi. Specialistii recomanda inceperea tratamentelor in stadiile incipiente ale bolii pentru a elimina posibilitatea evolutiei catre forme mai grave sau aparitia altor complicatii.

Cauzele aparitiei hemoroizilor

Cauze hemoroizi la adulti

In cele mai multe cazuri, atunci cand vorbim despre hemoroizi, cauza exacta a aparitiei acestora este necunoscuta. Exista insa mai multi factori determinanti cum ar fi:

  • defecatie neregulata (constipatie sau diaree) care duce la acumularea presiunii in zona rectala si formeaza un obstacol in calea de intoarcere sanguina;
  • procese inflamatorii locale si procese inflamatorii de vecinatate;
  • factori favorizanti precum predispozitia genetica;
  • tulburarile metabolice si de nutritie;
  • sedentarismul;
  • ridicarea greutatilor;
  • consumul redus de lichide;
  • dietele sarace in fibre;
  • consumul exagerat de condimente;
  • abuzul de alcool;
  • obezitatea.

Cauze hemoroizi in sarcina

Femeile insarcinate pot fi si ele afectate de aceasta boala, deoarece presiunea aplicata de fat pe abdomen, modificarile hormonale si nasterea produc marirea vaselor hemoroidale si aparitia unor hemoroizi in sarcina. In cele mai multe cazuri hemoroizii vor disparea dupa nastere fara tratamente medicamentoase sau chirurgicale.

Cauze hemoroizi la copii

Deoarece aceasta este o boala care poate aparea si la copii, monitorizarea scaunelor copiilor este foarte importanta. Constipatia, diareea, statul pe suprafete dure perioade lungi de timp, tantrumurile frecvente, mostenirea genetica a acestei predispozitii, regimul alimentar nesanatos, sarac in lichide, inflamatia colonului, infectiile intestinului gros sau sedentarismul sunt doar cativa dintre factorii care pot determina aparitia de hemoroizi la copii.

Metode de tratament

Din fericire, in prezent exista diverse metode de tratament, mijloace medicale si tehnologii, pentru tratarea eficienta a hemoroizilor.
Un tratament pentru hemoroizi eficient trebuie sa tina cont in primul rand de stadiul de dezvoltare al hemoroizilor si se poate efectua in 3 moduri:

  • Profilactic – pentru ameliorare si preventie;
  • Ambulator – prin proceduri minim invazive;
  • Chirurgical – prin folosirea a diverse tehnici si tehnologii chirurgicale.

Tratamente profilactice

Asigurarea unui tranzit normal prin alimentatie cu marirea aportului de fibre, reducerea sau chiar eliminarea condimentelor si alcoolului, consumul de lichide zilnic si evitarea sedentarismului sunt printre factorii care pot ameliora eficient simptomatologia si pot fi un eficient tratament pentru hemoroizi interni care sangereaza, mai ales in cazul hemoroizilor de grad 1 si 2.

Un tratament pentru hemoroizi externi, la fel de important, pot fi masurile de igiena locala cu bai de sezut pentru hemoroizi cu apa calduta, dupa fiecare scaun.

Tratamentul medicamentos este simptomatic, se aplica local și dispune de o gama larga de antihemoroidale care contin diversi agenti medicamentosi sau combinatii ale acestora ca anestezice locale, astringente, antiinflamatoare, agenti de protectie a pielii, laxative, antiseptice sau agenti sclerozanti, debrinolitici si cicatrizanti.
Formele farmaceutice folosite in tratamentul hemoroizilor sunt reprezentate de creme, unguente, geluri, supozitoare, ceaiuri spray-uri, capsule etc.

Daca boala hemoroidala produce doar un disconfort moderat, medicul poate recomanda creme pentru hemoroizi, unguente, gel, pastile sau supozitoare pentru hemoroizi. De asemenea exista o multitudine de remedii pentru hemoroizi naturiste care pot ameliora simptomele si pot duce la vindecarea si prevenirea hemoroizilor interni sau externi.

Crema pentru hemoroizi

Este un produs care se absoarbe foarte bine la nivelul pielii, cu o textura usoara si poate contine compusi precum hidrocortizonul sau lidocaina, substante foarte eficiente pentru combaterea durerilor si a mancarimilor dar si substante antiinflamatoare, cum este si crema hemoroizi himalaya Pilex, care ajuta la ameloirarea unor simptome ca: mancarime, arsura, durere, inflamatie, iritatie, umflaturi, sangerari si infiltratii in zona anorectala;

Unguent pentru hemoroizi

Se bazeaza pe componente grase, extrem de eficiente pentru crearea unui film pe piele si a efectului de sera. Uneori sunt recomandate inclusiv unguente de uz veterinar ca asocilin pentru hemoroizi deoarece acesta contine Sterptomocina, un antibiotic aminoglicozidic cu efect bactericid fata de bacili Gram-pozitivi (Corynebacterium sp.), bacili Gram-negativi (Escherichia Coli, Klebsiella), coci Gram-pozitivi (Staphylococcus sp., Streptococcus sp.) care actioneza la nivelul ribozomilor impiedicand definitiv sinteza proteinelor bacteriene;

Supozitor pentru hemoroizi

Poate avea rolul de lubrifiant care favorizeaza micsorarea si eliminarea hemoroizilor, de a reduce durerea si inflamatia locala, de a ameliora senzatia de durere si mancarime sau de a restabili si mentine functia normala a mucoasei anale. Exista pe piata foarte multe supozitoare hemoroizi: supozitoare hemoroizi cu antibiotic care permit oprirea procesului infectios, eliminarea zonei patologice a bacteriilor, prevenirea raspandirii microflorei patogene in rect si orgenele vecine, supozitoare care contin anestezic precum supozitoare hemoroizi procto-glyvenol care contin lidocaina, un anestezic local de tip amidic, care are ca efect anestezia locala si regionala, cu o durata de actiune lunga si o toleranta buna, supozitoare hemoroizi cu propolis care prezinta proprietati lubrifiante, hidratante și protectoare, pot calma congestia locala si pot atenua disconfortul local, supozitoare pentru hemoroizi cu acid hialuronic sau supozitoare hemoroizi naturiste.

Gel pentru hemoroizi

Acesta are aspectul unui jeleu si este transparent. Mai lichid decat o crema obisnuita, dar care se comporta ca o crema, fiind foarte bine absorbit de piele.

Pastile pentru hemoroizi

Tratamentul medicamentos cu substante venotrofice (Ginkorfort, Detralex homoroizi, Revada, Venoruton, Tarosin, Vitamina C, etc.) poate aduce o oarecarea ameliorare a simptomatologiei. Spre exemplu, devaricid hemoroizi este un medicament care datorita compozitiei sale, ajuta la restabilirea si mentinerea tonusului peretilor vasculari, reda functionalitatea si elasticitatea venelor si readuce la valori normale rezistenta si permeabilitatea capilarelor, hepathrombin hemoroizi care contine heparina, un medicament anticoagulant, utilizat la adulti, adolescenti si copii pentru a opri cresterea in dimensiuni a cheagurilor din vasele de sange. Unele medicamente hemoroizi se pot elibera si fara prescriptie medicala, insa este foarte important ca orice medicament sa fie recomandat de medicul specialist. Desi majoritatea pacientilor prefera sa se trateze cu pastile hemoroizi sau sa adopte anumite masuri igienico – dietetice, trebuie retinut faptul ca tratamentul hemoroizilor trebuie nuantat in functie de gradul si severitatea simptomelor. Tratamentul medicamentos este cel mai recomandat si eficient in fazele incipiente ale bolii hemoroidale.

Tratament naturist hemoroizi

Denumit si tratament fitoterapeutic utilizeaza preparate din plante, prin aplicatii externe sau administrare interna. Majoritatea tratamentelor externe si interne au acțiune antiseptica, calmanta, hemostatica si cicatrizanta. Se folosesc comprese pe baza de decocturi si infuzii, bai de sezut pentru hemoroizi, cataplasme sau ceaiuri pentru hemoroizi pentru uz intern si extern din scoarta de stejar, lumanarica, coada soricelului, coada calului, soc, vita-de-vie, afine, musetel, galbenele, hamammelis, castan, ghimpe, ceai marul lupului etc.

Se recomanda consumul de samburi de maslina, castane salbatice, tarate de grau, ulei de ricin, morcovi, faina de castane etc. De asemenea se pot folosi unguente hemoroizi cu nifedipina, creme de propolis, unguente facute din propolis, ceai de lumanarica, decoct de untisor, suflina, frunze de aloe, unguent hemoroizi externi cu marul lupului si galbenele, unguent cicatrizant hemoroizi crema de galbenele, cu catina, ceara de albine, rasina de brad, vitamina E si ulei esential de lavanda, unguente pentru hemoroizi cu tataneasa, galbenele, ceara de albine, rasina de brad, vitamina E si ulei esential de lavanda etc.

Numeroase studii clinice au demonstrat capacitatea acidului hialuronic de a accelera si ameliora procesul de reepitelizare si reparare a tesutului.

Cicatridinapentru hemoroizi, sub forma de supozitoare sau crema hemoroizi cu acid hialuronic pot fi folosite cu succes ca tratament adjuvant al proceselor reparative ale canalului ano-rectal dupa chirurgie proctologica, ca tratament hemoroizi externi, tratament hemoroizi interni, proctita; infectii anale, rectale de diferite etiologii, rupturi anale, fisuri anale sau fistule perianale.

Tratamente ambulatorii

Pentru hemoroizii cu sangerare persistenta sau durerosi, in special daca diferite tratamente pentru hemoroizi nu isi dovedesc eficienta, medicul poate recomanda proceduri minim invazive care se fac in ambulator:

  • Ligatura elastica (Barron) – este efectuata in cazul hemoroizilor interni de gr. 1, 2 si foarte selectiv in gr. 3. Procedura presupune plasarea uneia sau mai multor benzi de cauciuc in jurul bazei unui hemoroid intern, pentru a opri circulatia sangelui la nivelul lui;
  • Scleroterapia – este o procedura recomandata pentru hemoroizi interni tratament care consta in injectarea unei solutii chimice in tesutul hemoroidal, ceea ce duce la micsorarea si disparitia hemoroizilor.
  • Terapia de coagulare in infrarosu – folosita pentru tratare hemoroizi de dimensiuni mici si medii prin caldura creata de lumina infrarosie, care produce cicatrizarea tesutului si disparitia hemoroidului;
  • Tratament cu radiofrecventa – procedura Rafaelo – o procedura relativ noua, care utilizeaza unde de radiofrecventa pentru cauterizarea hemoroizilor.
  • Trombectomia hemoroizilor externi – un tratament hemoroizi externi care consta in indepartarea printr-o incizie simpla a cheagului de sange proaspat format. Eficienta procedurii este maxima daca este efectuata in primele 72 de ore de la aparitia cheagului.

Tratamente chirurgicale

In cazul in care niciunul dintre tratamentele pentru hemoroizi tratament medicamentos, profilactic sau ambulatoriu nu are efect sau in cazul hemoroizilor mari, medicul specialist poate recomanda operatie de hemoroizi, procedura chirurgicala care se poate face in ambulator sau cu spitalizare:

  • Excizia hemoroizilor sau hemoroidectomia – care consta in indepartarea tesutului excesiv care cauzeaza sangerare in hemoroizi tratament foarte eficient, in special pentru tratarea hemoroizilor severi sau care au recidivat;
  • Capsarea hemoroizilor – o operatie hemoroizi folosita pentru tratarea hemoroizilor interni, prin care se blocheaza circulatia sangelui la nivelul tesutului hemoroidal.

Intrebari frecvente

Cum previn aparitia si dezvoltarea hemoroizilor ?

Prevenirea aparitiei si dezvoltarii hemoroizilor se poate realiza printr-o alimentatie sanatoasa si conduita igienica stricta. Specialistii recomanda un regim alimentar hemoroizi care sa includa in special alimente bogate in fibre. O dieta hemoroizi corecta exclude condimentele si alcoolul, sedentarismul si consumul diminuat de apa.

Se recomanda:

  • Folosirea servetelelor umede sau a hartiei igienice umede si nu a hartiei uscate sau parfumate dupa scaune;
  • Alimentatie hemoroizi bogata in fibre alaturi de apa sau alte lichide;
  • Evitarea unor alimente interzise in hemoroizi ca zaharul, cafeaua, mirodeniile picante, alcoolul si bauturile carbogazoase care pot genera gaze si diaree;
  • Evitarea incordarii anusului;
  • Evitarea statului pe scaun foarte mult timp fara pauze;
  • Inlocuirea unui stil de viata sedentar cu un stil de viata care implica exercitii fizice facute in mod regulat;
  • Folosirea unui colac hemoroizi care poate fi folosit in prevenirea aparitiei hemoroizilor, oferind un confort ridicat persoanelor care stau pe scaun perioade mari de timp;
  • Perna pentru hemoroizi este de asemenea un dispozitiv medical care poate fi folosit cu succes pentru protectia zonei anale. O perna hemoroizi poate fi realizata din spuma, burete sau gonflabila;
  • Efectuarea bailor de sezut, 10-15 minute, de 2-3 ori pe zi pot avea efecte benefice;
  • Aplicarea unor tratamente locale sub forma de creme hemoroizi, supozitoare si pastile hemoroizi care contin hidrocortizon.

Sunt tratamentele pentru hemoroizi scumpe ?

Din fericire, exista pe piata produse eficiente, care isi fac treaba repede, din categoria tratamentelor pentru ameliorare si preventie sau remedii pentru hemoroizi la preturi mai mult decat accesibile. Spre exemplu 6 supozitoare hemoroizi Hemorzon costa in jur de 15 – 20 lei, pretul pentru o crema hemoroizi poate varia intre 4 lei si 80 lei etc.

In ceea ce priveste o operatie hemoroizi sau diferitelor tratamente ambulatorii, preturile acestora pot varia foarte mult in functie de complexitatea interventiei, politica de preturi practicata de furnizorul de servicii medicale etc.

Care este cel mai bun tratament hemoroizi in sarcina ?

Pentru hemoroizi in sarcina un tratament deosebit de eficient poate fi cel cu benzi elastice si fototermocoagulare, fara contraindicatii, fara dureri si fara anestezie. In plus, o dieta bogata in fibre din legume, fructe si cereale, un tranzit intestinal bun, o igiena riguroasa si exercitiile Kegel pot reduce semnificativ aparitia sau agravarea bolii hemoroidale in timpul sarcinii.
Daca hemoroizii nu sunt in stadiu avansat si nu cauzeaza sangerari, poti folosi cateva remedii la indemana pentru a ameliora simptomele cauzate de acestia: comprese reci, igiena riguroasa sau evitarea statului in sezut.

Se pot opera hemoroizii in spitalele de stat ?

Da tratamentele chirurgicale pot fi efectuate si in spitalele de stat in cadrul sectiilor de chirurgie generala/chirurgie digestiva, insa recuperarea dupa operatia clasica de hemoroizi poate dura si pana la 2-3 luni. Imediat dupa operatie, sub efectul anesteziei, ti se va administra un anestezic local cu actiune de lunga durata, care va asigura aproximativ 6-12 ore de ameliorare a durerii postoperatorii.

Iata cateva sfaturi dupa operatie hemoroizi recuperare:

  • Ia antiinflamatoare hemoroizi numai dupa recomandarea medicului;
  • Sangerarea este un simptom normal, mai ales la primul scaun dupa operatie;
  • Consuma lichide si urmeaza o dieta saraca in fibre cateva zile dupa operatie;
  • Foloseste analgezice inainte si dupa scaun pentru ameliorarea durerii;
  • Foloseste comprese cu gheata in zona anala pentru reducerea umflaturilor si a durerii;
  • Baile de sezut in apa calda ajuta la eliminarea durerii si a spasmelor musculare;
  • Ia antibiotice si laxative doar la recomandarea medicului;
  • Mergi la un control dupa operatie (la aproximativ la 2-3 saptamani dupa operatie).

Ce metode de diagnosticare a hemoroizilor exista ?

Pentru un diagnostic cat mai exact sunt necesare investigatii specifice si discutii amanuntite a medicului cu pacientul, cu privire la istoricul afactiunilor si a simptomelor asociate. O investigatie foarte utila este examenul proctologic care consta in examinarea canalului anal si a rectului inferior. In functie de stadiul bolii, acest examen poate presupune tuseu rectal – examen digital pentru verificarea completa a rectului inferior si a canalului anal pentru diagnosticarea prin palpare a formatiunilor patologice sau anuscopie (rectoscopie) videoasistata – examen realizat cu ajutorul unui anuscop, sub forma unui tub cilindric, metalic, cu o lungime de aproximativ 10 cm, dotat cu sistem optic.

Pentru confirmarea diagnosticului si o examinare completa este posibil ca medicul sa realizeze si investigatii mai amanuntite ca: endoscopie digestiva inferioara (rectosigmoidoscopia) realizata cu ajutorul unui rectoscop, utila pentru investigarea partii inferioare a tractului gastrointenstinal, colonoscopie care presupune investigarea intregului colon, evaluarea starii mucoasei intestinului gros sau videoanuscopie, realizata cu ajutorul unui dispozitiv prevazut la un capat cu o camera video.
Sarcina si nasterea, mai ales cea naturala, au o influenta nefavorabila asupra dilatatiilor hemoroidale si pot provoca trombozarea hemoroizilor, ducand la crize hemoroidale. Este important de stiut ca orice femeie, in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere poate avea dilatatii varicoase hemoroidale interne. Unii hemoroizi dupa nastere pot evolua favorabil doar cu tratament medicamentos, dar sunt si cazuri in care acestia evolueaza nefavorabil spre complicatii. Din acest motiv este importanta dieta zilnica, cautarea celui mai eficient tratament hemoroizi in sarcina potrivit nevoilor si simptomelor tale dar mai ales solicitarea unui consult la medicul proctolog, care iti poate oferi sfaturi competente.

Ce complicatii pot aparea in boala hemoroidala ?

Din nefericire, amanarea tratamentului pentru boala hemoroidala poate duce la diferite complicatii. Desi au o incidenta destul de scazuta, complicatiile pot fi incadrate in 2 categorii:

  • Anemie cauzata de hemoroizi sangerari si pierderea unor cantitati mari de sange, stare caracterizata prin oboseala, stari de lesin si slabirea organismului;
  • Tromboza hemoroidala acuta sau strangularea hemoroizilor care se caracterizeaza prin aparitia unei umflaturi externe in zona anusului, complicatie care poate duce la episoade de durere acuta.
Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Join the discussion One Comment

  • Gjorgji Nedelkoski spune:

    Foarte util acest articol pentru mine care sufăr de luni de zile de hemoroizi. Ca fizioterapeut, eu numai pot să muncesc cum munceam din cauza durerilor și a fisurilor anale. Mersul la baie este un coșmar.
    Dar cu atâtea recomandări cu siguranță voi găsi ceva să numai am dureri și să pot să stau pe scaun…
    Vă mulțumim din suflet că ajutați și va gândiți și la oamenii cu hemoroizi ca mine!

Leave a Reply