Skip to main content
Ingrijire Personala

Cel mai bun aparat de aerosoli (nebulizator)

15 februarie 2023No Comments

Aparatul de aerosoli, numit si nebulizator sau inhalator, este un dispozitiv folosit in medicina prin care se efectueaza imprastierea unor particule fine(sub forma de vapori) care sunt respirate de catre utilizator, dupa care sunt livrate organismului in zonele in care este nevoie.

Utilizarea aerosolilor permite tratarea selectiva a plamanilor prin inserarea unei doze de medicament(ser fiziologic, solutii uleioase, solutii in suspensie etc) in caile respiratorii, reducand astfel efectele adverse ale diverselor afectiuni: raceala, gripa, astm, sinuzita, bronsita, probleme ORL etc. Rezultatul este rapid si eficienta este crescuta atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, indiferent de varsta.

Top 5 aparate de aerosoli

Aparat pentru oxigenarea plamanilor RedLine NB-230C

Cel mai bun nebulizator portabil.

Nebulizator portabil RedLine NB-230C -Păreri

Este un aparat de aerosoli compact ce poate fi utilizat in clinici medicale, dar si la domiciliu, in tratarea sau prevenirea afectiunilor cailor respiratorii, integrand o gama larga de medicamente. Pentru a nu pierde nicio o parte a medicamentatiei, este inclus manerul de transport cu un suport ce permite fixarea in pozitie verticala a kitului de nebulizare, iar in acest mod utilizatorul are la dispozitie ambele maini pentru operatiunea de dozare a medicamentelor.

Greutatea este de 1205 grame, nivelul de zgomot atinge 60 dB, volumul in cupa de medicament este 8 ml, iar capacitatea de vaporizare este de 0.2 ml/minut.

Nebulizator aerosoli U Grow U430-N cu piston

Cel mai bun aparat cu aerosoli medical.

Nebulizator cu piston U Grow U430-N -Păreri

Aparatul cu aerosoli cu piston include masca pentru adulti, masca pediatrica, recipientul ”Easyneb” pentru medicamente, adaptorul pentru nas, racord pentru aer si adaptorul pentru gura. Nebulizatorul respecta cerintele referitoare la siguranta si compatibilitatea electromagnetica(EMC + EMF) impuse de regulamentul Uniunii Europene cu privire la dispozitivele medicale. Conditii de functionare ale temperaturii ambiante sunt: minim 5°C si maxim 40°C.

Nebulizator Omron C28 Plus

Cel mai bun aparat de aerosoli cu compresor.

Nebulizator Omron cu compresor -Păreri

Este potrivit pentru vindecarea cailor respiratorii inferioare, iar rapiditatea cu care este vaporizat medicamentul si design-ul compact al aparatului sunt destinate pentru persoanelor care sufera de astm, dar este util si in tratarea racelilor sau gripei. Compresorul durabil ofera ajutor pacientilor care au nevoie de tratament de mai multe ori pe zi. Rata de vaporizare este de 0.5ml/minut si in mai putin de 5 minute poate nebuliza 2.5 ml de medicament. Greutatea este de 1.9 kg, iar volumul maxim de lichid in rezervor de 7 ml.

Aparat de aerosoli silentios Laica cu ultrasunete

Cel mai bun aparat cu aerosoli silentios.

Aparat cu aerosoli Laica -Păreri

Transforma medicamentul in micro-particule, care sunt inhalate cu ajutorul unui ventilator electric. Este un nebulizator extrem de silentios si de rapid. Pachetul contine aparatul de aerosoli Laica MD6026, o masca de adult, una de copii, piesa pentru inhalarea orala, un tub, un flacon si 40 de capsule. Marimea medie a particulelor este de 3,4 microni, iar volumul maxim de produs pentru inhalare este de 8 ml. Capacitatea de vaporizare este de aproximativ 0,4 ml/minut, in timp ce greutatea atinge doar 350 de grame.

Nebulizator Beurer IH40 cu ultrasunete

Cel mai bun aparat de aerosoli cu ultrasunete.

Nebulizator Beurer IH40 -Păreri

Foloseste tehnologie ultrasonica si este potrivit pentru tratarea cailor respiratorii superioare si inferioare, incluzand racelile si astmul. Functionarea este silentioasa, iar timpul de inhalare va fi redus(puterea de pulverizare este mai mare de 0,25 ml/minut). Accesoriile incluse sunt: masca pentru adulti, masca pentru copii, piesa bucala si adaptorul.

De ce am tinut cont

Nebulizator utilizare si beneficii

Pentru a utiliza un nebulizator este nevoie sa se urmeze cu strictete indicatiile primite de la medic. Tratamentul consta, de obicei, intr-un mix de medicamente dizolvate in ser fiziologic. Concentratia si afinitatea tratamentului va fi stabilita de catre un specialist.

Aerosolii sunt deseori utilizati pentru eficienta lor in afectiunile respiratorii si simptomele acestora de tipul: tuse, rinoree, respiratie dificila etc. Se administreaza doze mici de medicament, efectele adverse sunt reduse si raspunsul la tratament este rapid. Pentru sinuzite, suplimentar mastii, exista un capat bucal sau nazal special.

Inhalarea aerosolilor ajuta la fluidizarea mucusului din plamani si faciliteaza eliminarea secretiilor prin tuse si suflarea nasului, in acelasi timp relaxand muschii cailor respiratorii pentru oxigenarea plamanilor. De asemenea, poate fi util si pentru problemele ORL, dar si in combaterea simptomelor astmului la orice varsta, inclusiv pentru bebelusi.

Tipul de nebulizator

Aparat aerosoli mecanic

Aparatul pentru aerosoli mecanic trebuie actionat manual pentru a crea presiune interna suficient de mare incat sa converteasca medicamentul lichid in vapori. Pe de alta parte, aceasta metoda ar putea fi mai putin economica deoarece doar aproximativ 10% din vapori pot ajunge in organism.

Nebulizator cu compresor(atomizor)

Aparatul de aerosoli cu compresie are in interior un piston care comprima medicamentul aflat in stare lichida si il transforma intr-o burnita fina intr-un timp scurt. Totodata, volumul si greutatea mare a unui astfel de dispozitiv pot deveni incomode, iar zgomotul produs care ajunge pana la 60 de dB in cazul anumitor modele, ii poate deranja pe unii utilizatori, in special pe copii. Valvele fabricate din otel pot asigura o durata de viata a mai indelungata.

Nebulizator cu ultrasunete

Aceste aparate creeaza niste vibratii cu ajutorul unui cristal piezoelectric, provocand ultrasunete, astfel medicamentul fiind transformat in vapori. In comparatie cu modelele cu compresie, cele cu ultrasunete sunt mai silentioase si mai portabile, avand dimensiuni si greutate reduse. Exista riscul de supraincalzire a medicamentelor, fiind posibil ca substanta activa sa nu fie eliberata in totalitate daca dispozitivul nu este curatat si intretinut corespunzator.

Nebulizator cu vibrații

Aparatele de aerosoli cu vibratii reprezinta cea mai noua tehnologie datorita membranei cu perforatii care genereaza formarea vaporilor extrem de fini de medicament prin intermediul vibratiilor. Utilizeaza medicamentul la capacitate maxima fara a se pierde printre componentele dispozitivului, iar dimensiunile aparatului sunt mici, ideale pentru a putea fi manevrat si transportat cu usurinta. In acelasi timp, este foarte silentios.

Volumul substanței

Toate aparatele cu aerosoli au un rezervor pentru lichid care va stoca medicamentele. De regula, volumul este cuprins intre 5 si 10 ml si sugereaza cantitatea de substanta care poate fi vaporizata la o singura folosire. Dimensiunile mai mari sunt mai benefice in functie de cantitatea de tratament, dar vor ocupa mai mult spatiu de depozitare si transport.

Volumul rezidual este de asemenea important, deoarece o parte a substantelor nu vor ajunge niciodata sa fie inhalate, pierzandu-se in interiorul aparatului, dar aceasta cantitate reziduala trebuie sa fie minima(sub 0,7 ml) si specificata pe eticheta.

Dimensiunile particulelor

Sunt indicate nebulizatoarele care produc particule cat mai usoare de substanta activa, care nu trebuie sa depaseasca cativa microni, pentru ca inhalarea sa fie comoda si sa aiba o profunzime cat mai eficienta. Anumite aparate de aerosoli produc particule cu o dimensiune mai mica decat altele.

Regim de functionare

De obicei, exista doua regimuri de functionare: intermitenta(destinata utilizarii casnice) si continua(pentru aparatele profesionale din mediul clinic). Un dispozitiv cu functionare fara pauza in scop casnic, are o rezistenta mai indelungata, dar si regimul de functionare intermitent poate fi suficient. Pentru nebulizatoarele cu functionare intermitenta, producatorul specifica timpii de utilizare recomandati: “nn” reprezinta numarul de minute de functionare, iar “mm” numarul de minute de pauza necesare. O sedinta medie de aerosoli dureaza 5-10 minute si majoritatea dispozitivelor pot fi folosite fara probleme in acest interval.

In plus, valoarea debitului de aer presurizat determina si viteza de vaporizare. Cel mai bun aparat de aerosoli are un debit de vaporizare cat mai mare, majoritatea avand o valoare suficienta pentru cea mai mare parte a substantelor. Daca este necesar sa se vaporizeze medicamente cu o viscozitate mai ridicata, este nevoie de o valoare a debitului de 9l/minut/1.0 bar presiune, iar rata sau viteza de nebulizare trebuie sa fie de cel putin 0,35 ml/min.

Accesorii

In general, un pachet cu nebulizator include:

 • masca aparat aerosoli pentru adulti
 • masca pentru copii
 • un dispozitiv pentru gura care este util cand medicamentele trebuie inhalate pe cale orala
 • un dispozitiv pentru nas care va ajuta la inhalarea direct in plamani
 • capsule aparat aerosoli cu medicament
 • un racord pentru masti
 • transformator
 • un manual de folosire

Zgomot

Anumite aparate produc zgomot in timp ce altele sunt foarte silentioase. In special in cazul copiilor, acest aspect poate fi foarte important deoarece zgomotul ar putea deveni deranjant si un aparat cu putini decibeli este recomandat. Cele cu compresor sunt cunoscute ca fiind mai zgomotoase in comparatie cu alte modele.

Indicatii

 • Tratamentul cu aerosoli este indicat doar la recomandarea medicului
 • Spalarea pe maini cu apa si sapun inaintea utilizarii este necesara
 • In aparatul de aerosoli se introduc doar medicamentele indicate de doctor
 • Este necesar ca masca sa fie bine fixata pe intreaga durata a sedintei cu aerosoli, deoarece, in caz contrar, tratamentul nu isi va face efectul
 • Dupa utilizare, se recomanda curatarea dispozitivului conform instructiunilor producatorului
 • In final, se clateste atat gura, cat si fata, pentru a nu lasa particulele de medicament in contact cu tesutul sanatos
 • Chiar daca nu este folosit frecvent, este bine sa fie dezinfectat periodic, pentru a elimina eventualele depuneri de praf ori bacterii ce se pot forma pe suprafata sa

Intrebari frecvente

Ce aparat de aerosoli este mai bun?

Un aparat de aerosoli bun este acela care transforma substantele in particule cat mai mici, este usor de transportat si totusi are un volum al rezervorului suficient, nu produce zgomot puternic, prezinta un volum rezidual mic si un debit de nebulizare potrivit.

Raspuns intrebare numarul 1

Care este diferenta dintre inhalator, nebulizator sau aparat aerosoli?

Nebulizatoarele(numite si aparate de aerosoli) sunt dispozitive electrice sau alimentate cu baterii care transforma medicamentul necesar tratarii problemelor respiratorii din forma sa lichida in particule foarte mici(de obicei sub 5 microni) care sunt inhalate in plamani. Asadar, utilizatorul inhaleaza aceste particule prin intermediul mastii.

Pe de alta parte, inhalatoarele sunt dispozitive usor de transportat care pot fi tinute in mana: inhalatoare cu doza masurata(MDI) sau inhalatoare cu pulbere uscata.

Ce sunt aerosolii?

Aerosolii sunt ansambluri de particule fine aflate in dispersie intr-un mediu gazos, iar inhalate pot ajunge in plamani. Aerosolii naturali sunt cel mai frecvent gasiti la mare(aerosoli marini) in zona digurilor, dar si la munte(aerosoli de padure) sau in salina. Aerosolii artificiali sunt cei generati de dispozitivele pentru aerosoli(nebulizatoare).

Ce este un aparat aerosoli cu uleiuri esentiale?

Un nebulizator cu uleiuri esentiale este un aparat care foloseste nebulizarea pentru dispersarea uleiului esential intr-o incapere, descompunandu-l in particule foarte mici, iar astfel utilizatorul poate beneficia de proprietatile terapeutice ale extractului.

Ce este dexametazona pentru nebulizator?

Dexametazona este un tip de medicament folosit in tratamentul multor afectiuni(probleme reumatice, afectiuni ale pielii, alergii severe, astm, boli ale sistemului respirator si plamanilor etc) fiind administrat in unele cazuri prin inhalare, dar acest lucru se face doar cu recomandarea medicului.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply