Skip to main content
Ingrijire Personala

Cele mai bune parfumuri

15 februarie 2023No Comments

Parfumul este mai mult decât un simplu lichid aromat. Acesta are o putere misterioasă, deoarece o simplă aromă te poate întoarce în trecut și te poate face să resimți ceea ce ai trăit cândva și este atât de minunat faptul că oamenii reușesc să atașeze amintiri anumitor mirosuri. Colonia este un accesoriu care exprimă personalitatea purtătorului, stare lui de spirit și încrederea lui în sine. Oamenii își au propriul miros al pielii, din acest motiv același parfum poate fi simțit diferit, dacă se aplică de utilizatori diferiți.

Mai mult decât atât, parfumul întruchipează o istorie bogată. Prima dată acesta a fost inventat de către locuitorii Egiptului Antic și al Mesopotamiei, iar florile erau principala lor sursă de mireasmă. De atunci, industria parfumeriei a evoluat într-atât de mult, încă întregul proces de producere a parfumului, poate fi considerat o artă aparte.

Cel mai important pas înainte de producerea parfumurilor este strângerea florilor, apoi extragerea aromelor, care poate fi realizată prin 5 metode: distilare, procesul de parfumare, macerare, stoarcere sau head space. Notele aromatice, pe lângă cele florale, pot fi de citrus, de fructe, legume, nuci, de iarbă, de condimente, dulci, lemnoase ș.a.

Omenirea a îndrăgit într-atât de mult aceste picături magice, încât pentru fiecare ținută sau eveniment utilizează parfumuri diferite, care să le exprime starea și dispoziția.

Cele mai bune parfumuri

Cele mai bune parfumuri pentru bărbați

Bărbații își aleg cu o deosebită atenție aroma care să-i reprezinte, deoarece aceasta poate fi principala lor sursă de atracție. Este produsul lor de îngrijire pe care-l preferă cel mai mult, deoarece invocă diverse senzații și o varietate imensă de miresme. Parfumul utilizat de un anumit bărbat, poate chiar construi asocieri plăcute. Adică, oamenii din jurul acelui bărbat construiesc anumite asocieri pozitive, grație parfumului utilizat.

Cele mai bune parfumuri bărbătești din lume sunt reprezentate de parfumurile care emană senzualitate și atractivitate. Aceste două calități pot fi transmise de câteva arome esențiale, precum este aroma de lemn, mosc, mușchi de stejar, bergamotă sau de chihlimbar. Iar, pentru a invoca natura activă sau sportivă a bărbatului, aceștia pot opta pentru parfumurile cu note de lavandă, ghimbir, fructe de ienupăr.

Cele mai bune parfumuri de femei

Cel mai bun parfum pentru femeie este cel care reușește să construiască o poveste între acea damă și oamenii din jur sau între ea și miresmele emanate. O femeie se poate simți mai senzuală, mai atractivă, mai împăcată cu sine, mai carismatică, mai extravagantă sau mai veselă, datorită picăturilor pulverizate pe pielea catifelată. Ea reușește să atașeze notelor invocate anumite experiențe pozitive, iar o simplă mireasmă o poate face să retrăiască emoțiile provocate de acele momente.

Femeile utilizează parfumurile în dependență de starea lor de spirit. Astfel, pentru o seară în oraș, când vor să fie mai atractive, acestea pot opta pentru un parfum puternic și amețitor, cu note dulci, condimentate, de bergamotă, iar pentru o zi de muncă un parfum cu arome mai liniștite, ca cele florale sau fructate, este mai mult decât potrivit. În momentele când vor să se simtă active, acestea pot alege parfumul cu arome proaspete, emanate de notele citrice.

Cele mai bune parfumuri arăbești

Atunci când ne gândim la parfumuri aromatice, puternice sau orientale, primul gând care ne vine este să căutăm cel mai bun parfum arăbesc. Arabii sunt considerați cei mai iscusiți producători de parfumuri, datorită dedicației față de acest proces. De asemenea, produc cele mai bune parfumuri arăbești, grație ingredientelor care se găsesc în Arabia Saudită, precum este moscul, trandafirul de Taif sau ambra.

Parfumurile arăbești sunt potrivite pentru a emana eleganță, încredere și curaj, însă nu trebuie să exagerați cu pulverizare, pentru că este destul de puternic. Pentru dame cel mai bine se potrivesc parfumurile arăbești cu note florale, fructate, lemnoase, vanilie, iar pentru bărbați cele mai potrivite ar fi aromele lemnoase, piele, fum, condimente.

De ce am tinut cont

Tip

Există câteva tipuri de parfumuri, iar fiecare dintre acestea își au propria longevitate și concentrație. Pe măsură ce concentrația crește, crește și prețul produsului, deoarece mirosul este mai puternic și durează mai mult timp. Astfel, se disting câteva tipuri:

 • Parfum – acesta este tipul cu cel mai mare nivel de concentrație, de 15-40% și o longevitate de până la 6-8 ore, adică o singură pulverizare se poate menține o zi întreagă.
 • Eau de Parfum (EDP) – este următorul nivel și are concentrație 15-20% și poate dura aproximativ 6 ore după aplicare.
 • Eau de Toilette (EDT) – este nivelul inferior cu o concentrație de 5-15%, acesta durează până la 4-5 ore, dar poate necesita mai multe aplicări. Are un preț accesibil și este ușor de găsit pe rafturile magazinelor.
 • Eau de Cologne (EDC) – cu o concentrație 2-4%, mirosul se menține pe piele aproximativ 2-3 ore.
 • Eau Fraiche – acestea sunt esențele cu cea mai mică concentrație (1-3%) și longevitate (1-2 ore).

Note

Fiecare parfum este construit din câteva note esențiale, care sunt resimțite pe parcursul purtării acestuia. Niciun parfum nu-și deschide toate notele instant, pentru a le simți este nevoie de timp și răbdare. Notele în sine sunt formate din trei straturi, care se combină armonios și construiesc unicitatea lichidului:

 • Note de vârf – primul miros pe care-l simți atunci când pulverizezi și cel mai puternic din toate straturile;
 • Note de mijloc – sau i se mai spune inima parfumului, acestea se simt aproximativ după 10 minute de la folosirea parfumului și persistă cel mai mult timp. Acestea de obicei sunt notele de iasomie, santal sau marine.
 • Note de bază – sau mai poate fi numit ,,fundalul”, sunt acele note care rămân până la evaporarea totală a parfumului. Acestea sunt percepute peste 30 minute de la aplicare.

Arome

Aroma este substanța care-i oferă unui produs un miros plăcut. Acestea sunt clasificate în 2 grupe principale:

Arome tradiționale

Floral

Această aromă este de regulă aleasă de către femei. Parfumul este dominat de arome florale, care de obicei țin de o singură floare. Această grupă este la rândul ei împărțită în câteva subgrupuri:

 • Floral verde – esențe de iris sau rășină;
 • Floral de fructe – conține esențe de ananas, caise, coacăze neagră, mere;
 • Flori proaspete – aici se găsesc elemente de crin, narcisă, zambilă, bergamot, iasomie;
 • Fantezie florală – acestea conțin elemente trandafir, narcise, iris, garoafă ș.a;
 • Aldehida florală – aldehida, în înțelesul de alcool, elementele florale sunt combinate cu grupul de aldehide alifatice;
 • Floral dulce – este construit dintr-un întreg buchet floral.

Oriental

Aromele parfumurilor orientale se potrivesc atât femeilor, cât și bărbaților. Astfel, aici găsim 2 subgrupuri de arome:

 • Oriental dulce – chihlimbar – principalele elemente sunt cele florale, citrice, de culoarea vaniliei;
 • Oriental picant sau înțepător – conține elemente de nucșoară, scorțișoară, chihlimbar, lemn de santal ș.a

Lemnos

Parfumurile sunt predominante de tente de lemn de agar, santal sau cedru, mai include bergamotă sau citrice în notele de vârf. Aici putem include subgrupurile, precum:

 • Esențe de tutun – sunt combinate elementele cu arome picante;
 • Lemn de conifere – parfumuri produse din lemn și extract de lemn;
 • Lemn proaspăt – parfumul conține chiparos pur.

Piele

În această grupă sunt încadrate aromele precum mierea, tabacul sau lemnul, care construiesc aromă de piele.

Ierbos

În această categorie este combinat mirosul de flori și lemn. O subgrupă poate fi:

 • Răcoritor – care combină esențe de levănțică, lemn și ierburi.

Arome moderne

Aromele moderne au apărut la mijlocul secolului XX, datorită dezvoltării tehnologiei, care a permis extragerea mai multor mirosuri. Aromele pot fi:

 • Proaspăt floral – combinație între aromele tradiționale și buchetul floral;
 • Verde – aici pot fi introduse parfumurile cu citrice și iasomie, care transmit mirosul de iarbă proaspătă de dimineața;
 • Marin (oceanic) – combină tente florale, orientale și lemnoase;
 • Citrice – în prezent putem simți pregnant adevăratele arome de citrice;
 • Fructat – se găsesc aromele de piersici, fructul pasiunii, mango;
 • Culinar – o aromă care miroase exact ca deserturile sau alte alimente culinare.

Brand

Atunci când vă gândiți să achiziționați cel mai bun parfum pentru femei sau cel mai bun parfum bărbătesc, indicatorul principal, care o să vă asigure originalitate și calitate, este brandul producător. Acesta este un indicator care vă poate ghida și vă poate ușura alegerea. Printre cele mai cunoscute și apreciate branduri de parfumuri, se numără: Chanel, Lancome, Yves Saint Laurent, Dior ș.a.

Intrebari frecvente

Cum verific originalitatea parfumului?

Pentru a putea deosebi parfumul fake de cel original, trebuie în primul rând să:

 • Alege foarte bine distribuitorul, un distribuitor de încredere, oferă siguranța ca produsele să fie originale.
 • Analizează foarte bine ambalajul, la produsele fake, de cele mai multe ori se găsește o gafă, ori scrisul este caraghios, sticluța este prea mai sau împachetarea rapidă și neîngrijită.
 • Verifică codul de bare și codul de lot, acest lucru îl poți face pe diverse web site-uri, care permit verificare produsului.
 • Analizează sticluța, pe cele fake deseori scrie ,,Made în China”.
 • Mișcă activ sticluța pentru a forma biluțe, la parfumurile originale biluțele dispar în aproximativ 10 minute, pe când la cele fake aproape instant.
 • De asemenea, parfumurile originale țin până la 8h, pe când cele fake cu mult mai puțin.

De unde cumpăr parfumuri originale?

Pe piață există câteva magazine de încredere de unde poți achiziționa parfumuri originale, de care să te bucuri din plin. Printre acestea se numără: Notino, Hiris, Douglas.

Ce înseamnă parfumuri de nișă?

Cuvântul nișă provine de la cuvântul francez ,,niche”. Parfumurile de nișă sunt remarcabile pentru procesul lor elaborat de producție. Producția unui singur produs poate dura până la 10 ani, astfel ne putem da seama că nu sunt parfumuri produse în masp. De obicei, aceste parfumuri sunt create în case de parfum mic, iar secretul lor este transmis din generație în generație.

Cele mai cunoscute mărci de nișă sunt The Different Company, Montale Paris, Amouage etc.

Ce înseamnă parfumuri aftermarket?

Parfumurile aftermarket conțin esența originală a parfumului, însă nivelul de concentrație este mai mic, astfel acestea persistă pe suprafața pielii de la 2 până la 5 ore. Din motiv că nu se folosește la fel de multă esență prețul este mai mic. Astfel, atunci când nu ai bugetul necesar, dar îți dorești un produs original și mai ieftin, parfumurile aftermarket pot fi o alternativă potrivită.

Ce înseamnă fl oz la parfumuri?

Fl oz (fluid ounce) este o unitate de volum, iar ounce se mai referă și la masă sau greutate.

Cum sa te dai cu parfum?

Pentru a nu distorsiona adevăratele arome ale parfumului și a-l folosi corect, urmați aceste sfaturi importante:

 • Utilizați parfumul pe punctele de puls, precum sunt: încheieturile, spatele genunchilor, spatele urechilor, golul gâtului. De asemenea, puteți aplica parfumul pe păr, buric sau glezne.
 • O singură pulverizare este mai mult decât îndeajuns, mai ales dacă parfumul este original.
 • Nu frecați zona parfumată niciodată, lăsați și totul se va absorbi de la sine.
 • Aplicați parfumul de îndată ce ați făcut duș și pielea este umedă, astfel parfumul se va absorbi mai rapid în fluxul sanguin.
 • Înainte să pulverizați, testați hainele, pentru a nu rămâne pete din cauza alcoolului.

Webografie

In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune parfumuri, am folosit informatii din urmatoarele surse:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply