Oboseala psihica si stresul sunt simptome des intalnite, iar acestea pot afecta intregul organism slabind sistemul imunitar. Uleiurile esentiale sunt cunoscute ca fiind un aliat important in cresterea capacitatii de memorare si concentrare, imbunatatirea somnului si diminuarea stresului. De asemenea, datorita proprietatilor purificatoare si detoxifiante, sunt benefice si in tratarea afectiunilor digestive si a problemelor pielii.
Uleiurile esentiale sunt extracte ce contin compusii aromatici volatili ai unei plante, putand fi obtinute din flori, frunze, seminte, fructe, radacini si rasini, cel mai frecvent prin distilarea vaporilor. Acest remediu natural a fost folosit timp de mii de ani pentru o varietate de afectiuni fizice si emotionale.
Top 3 uleiuri esentiale
Ulei esential de eucalipt Solaris
-
- Obtinut prin distilare cu vapori de apa;
- Contine eucalipt, ingredient cunoscut pentru proprietatile antiseptice, antigripale, emoliente și antiinflamatoare.
-
- Pentru consum intern, se recomanda consultarea medicului specialist.
Ulei esențial de eucalipt Solaris -Păreri
Contine ulei esential obtinut prin distilare cu vapori de apa din planta Eucalyptus Globulus. Actioneaza ca antigripal, antiseptic, antiinflamator, emolient al cailor respiratorii, cicatrizant si antihelmintic, fiind indicat in tratarea racelii, sinuzitei, traheobronsitei, cefaleei, nevralgiei, herpesului, ulcerului si eliminarea parazitilor intestinali. Cel mai bun mod de a-l administra este aplicarea catorva picaturi de ulei de eucalipt pe o batista si apoi inhalarea lor. O alta practica folositoare este adaugarea a 2-3 picaturi in apa de imbaiere.
Ulei esential DoTerra Serenity
-
- Combina ingrediente renumite pentru abilitatea lor de a diminua tensiunea si a stimula relaxarea;
- Este depozitat intr-un recipient din sticla inchis la culoare, acest lucru fiind benefic in pastrarea proprietatilor;
- Contine ingrediente naturale.
-
- Pot aparea alergii la ingredientele continute.
Ulei esential DoTerra Serenity -Păreri
Amesctecul Serenity are o aroma relaxanta care asigura un somn odihnitor, reducand starile de tensiune si calmand simturile. Poate fi utilizat cu difuzorul de aromaterapie(3-4 picaturi), ca ingredient in uleiul de masaj sau adaugand 2-3 picaturi in apa de baie. Uleiul este produs natural si contine: flori de lavanda, lemn de cedru, frunze de lemn de Ho, floare de Ylang Ylang, frunza de mahoma, floare de musetel roman, radacina Vetiver si lemn de santal din Hawaii.
Ulei esential Young Living Frankincense Tamaie
-
- Poate fi folosit in meditatie si rugaciune pentru intensificarea starilor spirituale
- Produs prin distilare la aburi
- Contribuie la ingrijirea unui ten radiant
-
- Este depozitat intr-o sticla fara picurator
Ulei esențial pentru piele si ten Frankincense -Pareri
Uleiul esential Frankincense(tamaie) are o varietate mare de intrebuintari, de la consolidarea practicilor spirituale si de meditatie pana la utilizarea lui in rutinele de infrumusetare. Prezinta o aroma balsamica, dulce, calda, cu puternice efecte revigorante. Tamaia reprezinta o componenta valoroasa in produsele de ingrijire a pielii imbatranite si uscate, iar vechii egipteni o utilizau in mastile de intinerire. Se aplica 2-4 picaturi de ulei esential de tamaie local, dar poate fi administrat si prin inhalare directa sau difuzare.
De ce am tinut cont
Utilizare
Uleiurile esentiale in aromaterapie sunt cel mai frecvent utilizate prin inhalare, astfel incat sistemul olfactiv sa trimita impulsuri catre creier, in special spre hipotalamus(centrul de comanda al hormonilor) si spre sistemul limbic(care controleaza emotiile).
O alternativa care implica atat inhalare, cat si absorbtie este picurarea uleiului in apa de baie sau amestecarea unei picaturi intr-un vas cu apa fierbinte asupra caruia te apleci pentru inhalare timp de cateva minute cu un prosop de-asupra capului. Totodata, pentru masajul corpului cu ulei esential, se recomanda diluarea acestuia in ulei vegetal.
Multe dintre uleiurile esentiale pot fi administrate prin ingerare, in acest fel fiind absorbite mai usor, in timp ce altele nu sunt indicate pentru consum intern(eucalipt, menta, arbore de ceai, wintergreen etc).
Folosim uleiuri esentiale pentru a conferi anumite savori preparatelor culinare. Acestea pot oferi de asemenea o aroma deosebita ceaiului prin adaugarea unei picaturi de ulei esential, dar intotdeauna ceaiul trebuie sa fie la o temperatura sub 40 de grade Celsius, pentru a pastra proprietatile uleiului. Putem reda esente de citrice utilizand uleiurile de bergamota, mandarine si lamaie.
In cosmetica, uleiurile esentiale sunt folosite pentru tratamentele dermatologice si sunt introduse in majoritatea produselor care contin parfum. Unele arome sau concentratii pot deveni iritante, de aceea se recomanda testarea initiala pe o portiune mica de piele si observarea reactiei organismului.
Alte intrebuintari ale uleiurilor esentiale pot fi: dezinfectare si detartrare(lamaie, lavanda, eucalipt, arbore de ceai), intretinerea hainelor prin adaugarea in masina de spalat(ylang-ylang, lamaie, portocala, lavanda), impotriva acarienilor(eucalipt, lavanda, rozmarin), indepartarea moliilor si parfumarea dulapurilor(cedru, lavanda).
Beneficii
Ulei esential pentru memorie si relaxare
Uleiul de rozmarin poate contribui la imbunatatirea memoriei si prevenirea aparitiei bolii Alzheimer. In acelasi timp, extractul de trandafir este cunoscut pentru proprietatile antidepresive si de linistire, in timp ce cateva picaturi de ulei de lavanda pe asternuturi pot oferi un somn profund si odihnitor. Uleiul esential de Ylang-Ylang are rol calmant de reducere a stresului si este folosit pentru ameliorarea durerilor de cap si a starii de greata, dar este benefic si in reducerea hipertensiunii arteriale.
- uleiul de rozmarin
- extractul de trandafir
- ulei de lavanda
- uleiul esential de Ylang-Ylang
Ulei esential pentru ten si piele
Uleiul de lavanda este utilizat in vindecarea leziunilor, dermatitei si hidratarea buzelor, iar cel de grepfrut este des folosit in tratarea cosurilor datorita efectelor purificatoare. Pentru diminuarea simptomelor acneei, uleiul esential de musetel este cunoscut ca fiind eficient.
- ulei de lavanda
- ulei de grefrut
- ulei esential de musetel
Ulei esential pentru par
Uleiul de grepfrut si cel de rozmarin ajuta parul sa capete o stralucire sanatoasa, inlatura excesul de sebum, fiind indicat persoanelor care prezinta un scalp gras.
- ulei de grefrut
- ulei de rozmarin
Ulei esential pentru sinuzita si afectiuni respiratorii
Un remediu natural eficient in tratarea infectiilor sinusurilor, a gripei, racelii si a altor boli respiratorii este uleiul de eucalipt, fiind in acelasi timp benefic in combaterea migrenei, durerilor musculare si febrei.
Uleiul de arbore de ceai este printre cele mai populare uleiuri esentiale, ajutand la calmarea si tratarea neplacerilor provocate de afectiunile respiratorii, dar este si un stimulent imunitar care lupta cu multe tipuri de infectii.
- uleiul de eucalipt
- ulei de arbore de ceai
Ulei esential pentru slabit si digestie
Pentru problemele de digestie, apetit alimentar scazut si ingrijirea cavitatii bucale, uleiul de menta este recomandat. Totodata, aroma de menta dulce are un efect antispatic si este utilizat in timpul gastroscopiei, colonoscopiei si clismei cu bariu.
Uleiul esential de lamaie are multiple intrebuintari, fiind folosit ca adjuvant in tratarea diverselor probleme de sanatate, de la cele digestive la cele circulatorii. Imbunatateste activitatea neuronala care se ocupa de arderea grasimilor din corp si poate ajuta chiar si la reducerea celulitei. Pentru scaderea in greutate, uleiurile esentiale de grepfrut, ghimbir sau scortisoara sunt de asemenea potrivite.
- ulei esential de menta
- ulei esential de lamaie
- ulei esential de grepfrut
- ulei esential de ghmbir
- ulei esential scortisoara
Indicatii
Ulei esential pure
Se recomanda utilizarea uleiurilor esentiale pure deoarece nu contin substante sintetice si chimicale, fiind uleiuri esentiale terapeutice cu proprietati vindecatoare si de diminuare a simptomelor anumitor afectiuni(oboseala, stres, dureri de cap, senzatie de greata etc). De asemenea, pot fi gasite si sub denumirea de ”uleiuri esentiale bio” sau ”uleiuri esentiale naturale”. Acestea pot avea un cost mai ridicat, deoarece pentru a umple o sticla de 15ml de ulei esential de lamaie este necesara coaja a 50 de lamai, pentru cel de lavanda este nevoie de 13kg de lavanda, iar cel printre cele mai scumpe este uleiul de trandafiri caz in care, pentru a umple un recipient de 5ml, este nevoie de 47kg de trandafiri.
Exista mai multe metode de extragere a lichidelor aromatice volatile(uleiurile esentiale) din plante, printre care: presarea la rece, distilarea cu aburi, extractia cu solventi, extractia pe baza de grasimi, filtrarea etc. Uleiurile esentiale pure si naturale sunt doar acelea obtinute prin distilare cu aburi sau presare la rece, deoarece doar cu aceste metode proprietatile terapeutice raman intacte si nealterate.
Ulei esential pentru bebelusi si copii
Anumite uleiuri esentiale nu sunt potrivite pentru copiii mici(lemongrass si oregano), in timp ce altele ar trebui diluate intr-o cantitate mai mare de lichid daca urmeaza sa fie folosite pentru bebelusi(aromele de eucalipt si menta nu sunt potrivite pentru a fi aplicate pe pielea copiilor).
Ulei esential pentru animale
Uleiurile esentiale de mesteacan, cuisoare, oregano, arbore de ceai, cimbru si wintergreen nu sunt indicate pentru a fi folosite intr-o incapere in care traiesc animale. Esentele de lavanda, tamaie, helichrysum, menta si lamaie sunt sigure in cazul animalelor.
Ulei esential in timpul sarcinii
Deoarece uleiurile esentiale au capacitatea de a afecta nivelul de estrogen si hormonii, se recomanda consultarea medicului specialist inainte de utilizare.
Accesorii
Geanta uleiuri esentiale
Geanta destinata uleiurilor esentiale este solutia perfecta pentru protejarea si depozitatarea colectiei de uleiuri, dar si pentru transportarea usoara a acestora.
Difuzor uleiuri esentiale
Una dintre cele mai folosite modalitati de imprastiere a uleiurilor esentiale in casa este difuzorul de aromaterapie care este simplu si discret, aducand in acelasi timp numeroase beneficii sanatatii.
Intrebari frecvente
De unde cumpar uleiuri esentiale?
Uleiurile esentiale pot fi achizitionate din magazinele fizice si farmacii sau din magazinele online:
Ce este un distilator uleiuri esentiale cu aburi?
Distilarea cu aburi este o tehnica folosita pentru extractul de uleiuri esentiale din materialele organice cu ajutorul distilatorului cu aburi. Compusii sensibili la temperaturi care s-ar descompune in mod normal, printr-o distilare simpla, se vaporizeaza la temperaturi mai scazute atunci cand sunt supusi la aburul din camera de vapori a distilatorului, iar acest lucru permite separarea uleiurilor esentiale. Cand aburul trece prin orificiile mici ale sitei, materiile organice care detin uleiurile esentiale se deschid, pentru a elibera moleculele de uleiuri esentiale, fara a compromite sau strica aceste componente.
Distilatul va contine un amestec de vapori de apa si uleiuri esentiale care revin la forma lor lichida in recipientul de condensare. Atat uleiurile esentiale cat si apa, sunt retinute in distilatul intermediar care iese din vasul racitor.
Uleiurile esentiale se dilueaza?
Uleiurile esentiale sunt extrase din cantitati mari de plante, asadar ele sunt foarte concentrate. Unele uleiuri esentiale pot fi aplicate in siguranta direct pe piele(lavanda, copaiba), in timp ce altele sunt considerate ”fierbinti” si trebuie diluare inainte de a atinge pielea(scortisoara, oregano). Eticheta poate specifica modul de diluare necesar.
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune uleiuri esentiale, am folosit informatii din urmatoarele surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26473822
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21309711
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26023343
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3853939/
https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2017-05-02/the-5-best-essential-oils-for-weight-loss
https://www.healthline.com/health/are-essential-oils-safe#things-to-consider