Skip to main content
Ingrijire Personala

Cea mai buna centura postnatala

15 februarie 2023No Comments

Pentru a crea o fiinta minunata precum bebelusul tau, dupa instalarea sarcinii, corpul trece timp de 9 luni, printr-o serie de transformari uimitoare: de la greturile, varsaturile matinale, starea de bine sau de neliniste cauzate de modificarile hormonale pana la
cresterea fluxului sanguin, inmuierea cartilajelor, relaxarea articulatiilor, cresterea greutatii prin depunerea de tesut adipos, impingerea organelor din cavitatea abdominala sau departarea muschilor abdominali pentru a face loc bebelusului.

In timpul celor 9 luni de sarcina apar modificari semnificative la nivelul peretelui abdominal, al muschilor si pielii, care pierd din tonus si sunt fortate sa se extinda. Organele interne aflate in cavitatea abdominala sunt inghesuite in timpul procesului de dezvoltare a bebelusului iar kilogramele acumulate in plus prin marirea tesutului adipos, se depun si pe abdomen.
Indiferent daca nasti natural sau prin operatia de cezariana, care este o operatie destul de dificila, organismul tau trebuie sa se refaca printr-un proces destul de lung, mai ales daca iti doresti sa ajungi repede la formele initiale. Pentru ca dietele si curele de slabire nu sunt recomandate imediat dupa nastere iar exercitiile fizice sunt aproape imposibil de realizat, mai ales daca nasterea s-a produs prin operatia de cezariana, un accesoriu extrem de util pentru tine in aceasta perioada este centura postnatala, un dispozitiv medical destinat sporirii confortului in perioada de recuperare.

Oferta din magazinele specializate, farmacii sau magazine online este extrem de bogata si variata si din aceasta cauza alegerea celui mai potrivit model pentru tine, poate fi destul de provocatoare. Cu toate acestea daca vei avea in vedere cateva criterii de alegere riguros analizate, te vei putea bucura de beneficiile pe care centura abdominala postnatala le ofera, beneficii confirmate de medici si mamici din intreaga lume.

Top 3 centuri abdominale postnatale

Centura postnatala tip banda elastica/ burtiera postnatala

De ce am ales burtiera postnatala BabyOno

Este un dispozitiv medical de tip brau sau burtiera dupa nastere care poate fi folosit atat dupa nastere, pentru refacerea peretelui abdominal sau incepand cu a doua zi dupa operatia de cezariana, cat si dupa operatii toracice, abdominale, rupturi ale coastelor, contuzii ale cutiei toracice, pentru corectarea posturii coloanei vertebrale, sciatica sau hernie de disc. Este disponibil in diverse marimi, ofera un confort ridicat iar raportul calitate pret este foarte bun. Este cea mai indicata centura postnatala dupa cezariana.

Corset dupa nastere Cantaloop

Cel mai bun corset dupa nastere

De ce am ales corset postnatal Cantaloop

Corsetul se adapteaza perfect formelor corpului, are efect modelator si poate fi purtat sub orice tinuta. Este realizat dintr-un material care contine 8 % polyester, 79 % polyamide si 21 % elastina si care permite trecerea aerului, fiind exclus riscul de supraincalzire. Este prevazut cu 2 bretele reglabile, putand fi usor adaptat oricarei siluete sau staturi si material mai dens in partea de jos pentru stabilitate. Ofera 3 puncte de compresie pentru a ajuta refacerea muschilor din zona abdominala, zona taliei si zona posteriorului. Distanta mare dintre bretele permite folosirea oricarui tip de sutien si nu incomodeaza sub nici o forma zona sanilor, fiind potrivit si pentru mamicile care alapteaza. Este cea mai indicata centura abdominala postnatala pentru mamicile active.

Centura postnatala tip chilot

Cea mai buna centura postnatala

De ce am ales Tonus Elast Sabina

Centura postnatala tip chilot este prevazuta cu o banda elastica in zona superioara pentru a sublinia linia taliei. Partea din fata este dublata cu un material neelastic pentru o compresie abdominala cat mai eficienta. Imbracarea este usurata de sistemul dublu de inchidere format din fermoar situat in partea exterioara, dublat de carlige tip “mos si baba” in partea interioara. In zona intima produsul este captusit cu bumbac si are un sistem de desfacere tip “body”. Croiala speciala creeaza un “efect de lifting” in zona feselor, coapselor si a abdomenului iar talia inaltata este intarita suplimentar cu o banda elastica. In zona spatelui sunt incluse insertii semirigide (balene), pentru o reducere semnificativa a taliei. Este o centura postnatala potrivita si mamicilor care au nascut prin cezariana datorita prinderii pe 3 nivele tip body (care nu impune dezbracarea chilotului in caz de necesitate) si a cusaturilor plate utilizate la confectionare.

De ce am tinut cont

Tipul de centura postnatala

Exista pe piata 3 tipuri de centuri postnatale:

  • Centura postnatala tip banda elastica sau burtiera postnatala ajuta la sustinerea abdomenului, ajuta la refacerea musculaturii si la retragerea acestuia. Aceasta se infasoara in jurul abdomenului si este prevazuta cu un sistem de prindere pentru a sustine abdomenul si pentru a incuraja o pozitie corecta a coloanei.
  • Corset dupa nastere
    Desi vreme indelungata corsetul a fost blamat de majoritatea femeilor fiind considerat simbol al represiunii, in ultimii ani, acesta a revenit la moda sub forma unei piese vestimentare cu rol modelator care poate fi purtata atat de femile care doresc sa isi remodeleze corpul cat si de proaspetele mamici care doresc sa revina la silueta pe care o aveau inainte de nastere.
  • Centura postnatala tip chilot
    Centura post natala tip chilot sau slip este de asemenea un dispozitiv medical care se poarta peste slipul de zi cu zi, asigura o sustinere pentru abdomen atat inainte de nastere cat si dupa. Este confectionat dintr-un material elastic si poate fi prevazut cu un fermoar lateral sau central, asigurand o buna compresie a zonei abdominale si sustinerea zonei lombare.

Calitatea materialului

Deoarece centurile postnatale intra in contact direct si foarte strans cu pielea, acestea trebuie sa fie confortabile si usor de purtat timp de cel putin 6-10 saptamani dupa nastere. In cazul mamelor care au nascut prin cezariana acestea trebuie ca, pe langa confort si usurinta la purtare, sa asigure si o protectie delicata a cicatricei rezultate in urma operatiei. Din aceste motive, calitatea materialului este un aspect foarte important de care trebuie sa tii cont atunci cand vine vorba de a alege acest tip de produs. Centurile postnatale trebuie sa fie confectionate din materiale care sa asigure confort si sa permita pielii sa respire, sa descurajeze transpiratia, sa nu dea senzatia de disconfort, de sufocare sau sa ingradeasca in nicun fel libertatea de miscare.
Cele mai indicate materiale sunt cele realizate dintr-un amestec de fibre ca polyester, polyamide, elastina, bumbac si microfibra, care ofera o elasticitate marita si permit pielii sa respire. In acest fel, nu exista riscul unor iritatii sau chiar rani, avand in vedere sensibilitatea mai crescuta a pielii dupa nastere.

Masura sau dimensiune

Este foarte important ca centurile abdomniale postnatale sa fie disponibile in mai multe marimi deoarece fiecare mamica trebuie sa aleaga masura potrivita siluetei sale. In cazul alegerii unei marimi prea mici pot aparea probleme din cauza compresiei accentuate asupra organelor si a nervilor periferici care poate duce la obstructionarea circulatiei sanguine si amorteli, iar in cazul alegerii unei marimi prea mari, pe langa ineficienta totala, iti va crea stari accentuate de disconfort. Majoritatea produselor de acest fel au marimi care variaza de la S la XXL, astfel incat sa poti alege masura corect. Cel mai adesea marimea centurii este mentionata in centimetri sau corespondentul marimii pe care o porti la lenjerie, atat pe ambalaj cat si la descrierea produselor, in cazul magazinelor online.
Exista si centuri abdominale care au optiuni extinse de reglaj, cum ar fi centura postnatala Sana sau centura postnatala Hartmann care se infasoara in jurul abdomenului si beneficiaza de un sistem de inchidere velcro (scai).

Latimea

Majoritatea centurilor postnatale au o latime intre 21 si 25 de centimetri. Exista insa si situatii in care este nevoie de o centura postnatala cu o latime mai mare, fie ca aceasta vine ca recomandare din partea medicului obstretician sau ca o necesitate raportata la nevoia personala de sustinere, confort si comoditate.

Intrebari frecvente

Cum aleg masura corecta a centurii postnatale?

Alegerea marimii corecte a centurii postnatale este foarte importanta deoarece aceasta trebuie sa ofere maximum de confort si eficienta. Majoritatea proaspetelor mamici au tendinta sa cumpere o centura cu marimea mai mare decat ar avea nevoie fiind influentate de kilogramele in plus acumulate in timpul sarcinii. Aceasta este o greseala pe care te sfatuim sa nu o faci, deoarece risti ca intr-un timp scurt centura sa iti fie larga si prin urmare inutila.

Majoritatea specialistilor si producatorilor recomanda ca in cazul in care nu ai acumulat mai mult de 20 kg in timpul sarcinii sa achizitionezi un produs care are aceeasi marime cu cea pe care o purtai inainte de sarcina. Totusi pentru a face cea mai buna alegere este important sa iti masori circumferinta bazinului in dreptul articulatiei soldului (articulatia coxofemurala) apoi sa consulti tabelul de marimi specific fiecarui producator. De asemenea poti alege o centura cu optini extinse de reglaj, usor ajustabila dimensiunii abdomenului, care va varia destul de mult in primele saptamani dupa nastere.

Care este diferenta dintre o centura postnatala si un corset?

Centurile postnatale sunt foarte eficiente in primele 8-10 saptamani dupa nastere si trebuie purtate atat ziua cat si noaptea. Datorita sistemului de inchidere tip velcro (cu scai) acestea se pot inchide sau scoate foarte usor iar gradul de compresie poate fi ajustat oricand. Corsetul postnatal are un grad mai mic de compresie, chiar daca majoritatea au sisteme care permit ajustarea acesteia, insa este mai inalt si este fabricat dintr-un material mai subtire fiind mai potrivit pentru purtarea sub imbracamintea mulata.

Cat de rapid pot vedea efectele unei centuri postnatale?

Legatul burtii dupa nastere este o practica straveche intalnita in multe culturi, scopul acesteia fiind de a ajuta organismul mamei sa se refaca dupa nastere, sa sustina muschii si organele interne din zona abdominala. Fiecare femeie este diferita si are un ritm propriu de refacere. Sunt mamici care au observat schimbari radicale inca din prima saptamana, altele dupa 2-4 saptamani. Rezultatele depind si de alti factori cum ar fi nutritia, alaptarea si contactul piele pe piele cu bebelusul, fiind cunoscut faptul ca acestea provoaca eliberarea oxitocinei, necesara producerii contractiilor uterine. Datorita acestor contractii uterul revine la dimensiunea anterioara sarcinii.

Centurile postnatale favorizeaza transpiratia si dezvoltarea microbilor?

Teoria conform careia purtarea unei centuri postnatale ar favoriza transpiratia si implicit dezvoltarea microbilor si intarzierea vindecarii, in cazul unei operatii de cezariana este complet falsa. Tehnologia folosita de majoritatea producatorilor permite fabricarea unor produse din materiale de cea mai buna calitate, care permit pielii sa respire si care au efect antiperspirant.

Pot refolosi centura postnatala?

Pentru o eficienta maxima, specialistii si producatorii ne recomanda sa folosim pentru fiecare sarcina o centura postnatala noua, deoarece o centura purtata mai mult timp nu va mai avea acelasi efect asupra corpului. Prin purtari si spalari dese, elasticitatea acesteia se va diminua iar gradul de compresie se va reduce.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply