Colagenul este o substanta proteica prezenta in mod natural in spatiul extracelular in diverse tesuturi conjunctive(cartilaje, oase, sange). Aceasta proteina contribuie la elasticitatea pielii, dar si la regenerarea celulara, cicatrizarea si vindecarea ranilor.
Datorita colagenului avem abilitatea de a ne misca, iar parul, pielea si unghiile noastre au un aspect placut si sanatos. Pana la 33% din proteinele din care suntem alcatuiti sunt proteine de colagen.
Un nivel optim de colagen aduce un numar de beneficii printre care: reducerea si prevenirea aparitiei ridurilor, imbunatatirea elasticitatii vaselor de sange, intarierea oaselor si articulatiilor, elasticitatea si sanatatea pielii, stimularea cresterii parului si unghiilor, accelerarea vindecarii ranilor, tonifierea globului ocular, recuperarea muschilor dupa efort si mentinerea sanatatii dentare.
O data cu inaintarea in varsta, aparitia menopauzei, expunerea la razele UV si poluare, productia naturala de colagen scade. Pentru a ne mentine organismul sanatos, putem suplimenta aportul de colagen printr-o dieta adecvata si exercitii fizice, dar si prin consumarea de colagen ca supliment alimentar sau ca ingredient in diverse produse cosmetice.
Colagen recomandat
Beautin Colagen Marin Lichid
-
- Sursa colagenului este marina;
- Forma lichida a produsului ajuta la o absorbtie mai eficienta;
- Contine colagen tip I(eficient pentru piele, unghii si par), acid hialuronic, magneziu, vitamina C, zinc, vitamina B3, vitamina A, vitamina B6;
- Include o masura pentru dozare;
- Utilizatori existenti ai colagenului sustin ca are efect benefic atat in mentinerea sanatatii pielii, unghiilor si parului, cat si pentru articulatii.
-
- Nu este recomandat persoanelor cu alergie la peste si fructe de mare;
- Contine arome, conservanti si indulcitori.
Colagen lichid Beautin -Pareri
Contine colagen lichid hidrolizat sub forma de peptide, fiind absorbit si utilizat usor de catre organism.
Acest colagen Beautin este obtinut dintr-o sursa marina(peste) si poate fi administrat in forma existenta sau diluat cu jumatate de pahar cu apa. Include in capac o masura pentru o dozare usoara, are aroma de fructe si contine colagen hidrolizat de tip I(10000 mg). Se recomanda consumul zilnic a 30ml timp de 12 saptamani.
Colafast Colagen Rapid Capsule
-
- Benefic in perioada de recuperare dupa accidente ale aparatului locomotor;
- Contine particule de colagen usor de utilizat si absorbit de catre organism;
- Contribuie la reducerea disconfortului articular și muscular.
-
- Nu se administrează copiilor cu varsta de până la 3 ani;
- Conține ingrediente de origine marina, posibil alergenice(peste și pisica de mare).
Capsule de colagen Colafast -Pareri
Contine colagen Cartidyss(extras din cartilaj de pisica de mare), colagen Collyss(extras din peste marin) si colagen nativ de tip II, benefic in special pentru articulatii, tendoane si ligamente. Formula este imbogatita cu Vitamina C care ajuta la o absorbtie ridicata.
Se administreaza o capsula pe zi in timpul sau dupa masa.
Doppelherz Kollagen 11000 Plus
-
- Contine cupru si seleniu care protejeaza celulele;
- Contine vitamina C care contribuie la producerea colagenului si vitamina D care mentine sanatos sistemul osos si muscular;
- Nu are lactoza si gluten in compozitie.
-
- Contine aroma de fructe de padure.
Colagen pentru articulatii Doppelherz -Pareri
Este o solutie orala care contribuie la sanatatea aparatului locomotor si ajuta la protectia celulelor. Contine colagen hidrolizat(origine bovina), sulfat de condroitina(origine bovinaa), vitamina C, vitamina D, cupru, seleniu si aroma de fructe de padure.
Se recomanda consumarea zilnica a continutului unui flacon unidoza.
Aslavital fiole cu colagen
-
- Produs testat dermatologic fara parabeni;
- Colagenul este de origine marina usor de absorbit in piele;
- Recenziile utilizatorilor sunt in general favorabile si recomanda fiolele pentru ingrijirea zilnica a pielii.
-
- Fiolele sunt doar pentru uz extern.
Fiole cu colagen Aslavital -Pareri
Fiolele contin colagen si elastina de origine marina, complex ferulan(ulei de orez si acid ferulic), extract organic de goji si argila. Fiolele se folosesc dimineata si seara, se scurge tot serul in partea de jos a fiolei dupa care fiola se pozitioneaza cu punctul de rupere in fata. Pentru protejarea mainilor, se infasoara intr-un servetel inainte de rupere. Continutul se rastoarna in palma si se aplica prin masaj usor pe fata proaspat demachiata. Tot continutul fiolei se foloseste pentru o singura aplicare. Dupa absorbtia serului, se aplica crema de intretinere zilnica.
De ce am tinut cont
Tipul de colagen
Există cel putin 16 tipuri de colagen, cele mai intalnite fiind tipurile I, II si III.
- Tipul I reprezinta cea mai mare cantitate de colagen detinuta de organism, se gaseste in oase(componenta centrala organica din os), piele, sange, tendoane si organe. Cel mai bun colagen pentru o piele sanatoasa este colagenul tip I in asociere cu colagenul tip III.
- Tipul II se gaseste in cartilaje si se recomanda pentru afectiunile de la nivelul incheieturilor bratelor si picioarelor sau a zonei lombare. Este extras din cartilaje de porc sau pui.
- Tipul III este adesea intalnit in fibrele reticulare din tesutul conjunctiv, cel mai des in combinatie cu colagenul de tip I. In mod obisnuit, suplimentele care contin tipul I si III sunt obtinute din peste, piele de vita sau porc.
Administrare
Colagenul, in functie de scop, poate fi administrat sub forma de pastile, pudra sau lichid, dar poate fi si injectat sau aplicat cutanat.
Injectarea cu colagen se face pentru refacerea articulatiilor la recomandarea medicului sau pentru diminuarea ridurilor si cresterea volumului buzelor.
Colagenul lichid(colagen de baut) este o forma placuta si simpla de administrare, avand un grad de absorbtie mai bun decat pudra sau pastilele. In majoritatea cazurilor, acest tip de colagen are un gust si miros placut.
Colagenul pudra poate fi adaugat in prajituri, smoothie-uri, apa, sucuri naturale sau supe fara a le schimba gustul.
Colagenul sub forma de pastile sau capsule are de obicei o concentratie mai mica de subtanta, dar pot fi dozate mai usor decat colagenul lichid.
Ingrediente
Pe langa colagen care trebuie sa fie ingredientul principal, produsele mai pot contine acid hialuronic, elastina, Vitamina C, acid alfa lipoic, vitaminele B5, B6 si B12 care pot creste gradul de eficienta al colagenului.
Specialistii recomanda evitarea formulelor cu arome, coloranti si zahar. Unele produse au indulcitori artificiali adaugati pentru a masca gustul si calitatea indoielnica a colagenului. Un bun tip de indulcitor folosit este cel natural extras din plante(stevie, cocos, melasa etc).
Colagen hidrolizat/colagen peptide
Hidrolizarea este procesul prin care lanturile de aminoacizi care formeaza proteina de colagen sunt ”rupte” in unitati mai mici care se numesc ”peptide de colagen”. Colagenul care este supus acestui proces poate fi dizolvat in lichide reci sau fierbinti. Colagenul sub forma de peptide este absorbit si folosit mai usor de catre organism decat cel obtinut din alimentatie.
Sursa
Colagenul din suplimente poate fi obtinut din diverse surse: bovine, porcine, pui sau peste(colagen marin).
Colagenul extras din bovine sau porcine este folosit in diverse produse cosmetice, este eficient pentru piele, par si unghii. Acest colagen se absoarbe mai greu de catre organism si este important ca animalele sa fie crescute organic.
Colagenul obtinut din pui este mai benefic tratarii articulatiilor, decat imbunatatirii aspectului pielii sau parului.
Colagenul marin este considerat cea mai pura si mai sigura forma de colagen din suplimente, avand o absorbtie de 1.5 ori mai buna decat formulele obtinute din alte surse. Nu este recomandat persoanelor cu alergie la peste.
Pentru persoanele vegetariene/vegane, exista forme de colagen vegetal pentru uz extern obtinut prin biotehnologie, compus din glicoproteine extrase din drojdie nemodificata genetic care are proprietati similare cu colagenul prezent in mod natural in piele.
Beneficii
Colagenul este o proteina necesara organismului, care include o varietate mare de beneficii asupra sanatatii umane, atat interioare, cat si exterioare. Principalele beneficii ale colagenului:
- Colagen pentru fata. Mareste fermitatea si elasticitatea pielii, mentinandu-o tanara si sanatoasa. Starea generala a pielii fetei se imbunatateste considerabil, devine elastica si tonifiata. Totodata se imbunatatesc si anumite organe interne care sunt responsabile de afectiuni ale pielii. De asemenea, colagenul este benefic pentru prevenirea acneei.
- Colagen pentru par si unghii. Colagenul intareste parul si unghiile si stimuleaza cresterea acestora. De asemenea, previne ruperea si caderea parului.
- Colagen pentru sanatatea oaselor si articulatiilor. Colagenul este benefic mai ales o data cu inaintarea varstei, deoarece poate preveni urmatoarele afectiuni: artrita, artroza, osteoporoza, osteoartrita etc. De asemenea, colagenul calmeaza inflamarea articulatiilor, ajuta la refacerea cartilajelor si creste nivelul de lubrifiere.
- Colagen pentru sanatatea plamanilor. Colagenul are efecte pozitive si asupra plamanilor, acesta mentine elasticitatea tesuturilor din plamani.
- Colagen pentru sanatatea sistemului gastrointestinal. Unii specialisti recomanda administrarea colagenului pentru reglarea secretiilor gastrice si in cazuri de deshidratare. De asemenea, colagenul previne aparitia arsurilor gastrice sau al ulcerului.
- Colagen pentru sanatatea creierului si ochilor. Desi nu este demonstrat stiintific, totusi unii specialisti sustin ca administrarea colagenului imbunatateste starea de spirit si scade aparitia simptomelor de anxietate.
- Colagenul se regaseste si in structura ochilor, astfel are rolul de tonifiere a globului ocular.
Colagen pentru sanatate sistemului muscular. Colagenul ajuta la cresterea fortei musculare, la mentinerea si recuperarea proteinelor care se pierd in timpul antrenamentelor sau ale altor activitati fizice.
Intrebari frecvente
Cum stimulam productia de colagen?
Consumand anumiti nutrienti implicati in producerea colagenului:
- Vitamina C: citrice, kiwi, coacaze negre, rodii, capsune, ardei gras, rosii si broccoli
- Prolina: albus de ou, germeni de grau, varza, produse lactate, ciuperci
- Glicina: pielea de porc si pielea de pui
- Cupru: carne, seminte de susan, caju, linte
Ce alimente contin colagen?
Alimentele cu colagen sunt pestele si fructele de mare(in special pielea pestelui), ouale de gaina(in special galbenusul si coaja) si carnea de pui, curcan, vita sau porc.
Ce fructe contin colagen?
Desi fructele nu contin colagen, ele pot ajuta la inhibarea procesului de degradare si optimizarea producerii colagenului natural. Citricele contin Vitamina C care ajuta aminoacizii, avocado contine vitamina E care previne descompunerea colagenului, iar capsunile contin acid elagic important pentru pastrarea colagenului.
Ce sunt fibrele de colagen?
O fibra de colagen este un tip de fibra biologica alba din tesutul conjunctiv(tesut de sustinere a altor tesuturi) compusa din proteine de colagen. Este o fibra insolubila prezenta in piele, tendoane, ligamente, oase, cartilaje etc.
Webografie
In analiza noastră pentru a căuta cel mai bun colagen, am folosit informații din următoarele surse:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Collagen
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881
- https://sci-hub.tw/10.4172/2167-065X.1000142
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30681787
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/#B4-nutrients-11-02494
- https://www.biologyonline.com/dictionary/collagen-fiber
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003457/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8378772
Un articol foarte util. Până acum nu am știut că există mai multe tipuri de colagen, fiecare cu recomandări specifice organelor corpului uman. Am probleme cu articulațiile și de-acum știu că este bine să caut produse cu colagen tip 2.
Vă mulțumim mult pentru recenzie.
Echipa Gardianul.ro vă dorește multă sănătate!