Skip to main content
Ingrijire Personala

Cupă menstruală – Păreri si pret

15 februarie 2023No Comments

Mediul înconjurător se confruntă cu tot mai mulți factori poluanți deoarece majoritatea produselor pe care le folosim zilnic, sunt fabricate din plastic. Printre aceste produse se numără și absorbantele menstruale, care sunt folosite lunar de milioane de femei. Conform statisticilor, pe parcursul vieții, o femeie aruncă în jur de 150 de kg de tampoane sau produse asemănătoare. Totodată, aproximativ 90% din aceste produse sunt fabricate din plastic care are nevoie de peste 450 de ani pentru a ajunge la descompunere completă.

Astăzi avem posibilitatea să alegem alternative care să înlocuiască cantitatea mare de deșeuri aruncate lunar, cu un singur produs reutilizabil. Unul dintre aceste produse inovatoare este cupa menstruală. Folosind astfel de cupă, reduci cu până la 95% deșeurile rezultate din produsele menstruale, iar pe lângă beneficiile ecologice, există și beneficii personale. Mai multe femei au catalogat cupa menstruală ca fiind o alternativă mai comodă și mai sigură a tampoanelor. Pe lângă asta, perioada de utilizare se poate întinde chiar și până la 10 ani dacă este întreținută corespunzător.

Top 6 cupe menstruale

Cupa menstruală OrganiCup

Cea mai bună cupă menstruală OrganiCup disponibilă în 3 mărimi.

Pareri cupa menstruala Organicup

Cupa menstruală OrganiCup poate colecta până la de 3 ori mai mult lichid decât absorbantele normale. Asta înseamnă că ea trebuie golită odată la 8 sau chiar 12 ore, în funcție de fluxul menstrual. De asemenea, este un produs economic, fiind nevoie de o singură cupă menstruală pe care o poți folosi pentru câțiva ani.

Cupa OrganicCup este hipoalergenică și are o textură delicată fiind confecționată din silicon medical. Nu conține latex, coloranți, plastic sau alte substanțe care pot dăuna organismului. De asemenea, este disponibilă pe 3 mărimi, respectiv cupă A, cupă B sau cupă Mini și costă 114 lei.

Cupă menstruală Intimi Care

Cea mai bună cupă menstruală din silicon disponibilă pe 2 mărimi.

Păreri cupa menstruala Intimi Care

Ideală pentru antrenamentele la sală, ieșirile la piscină sau în călătorii lungi. Cupa menstruală Intimi este disponibilă pe 2 mărimi. Mărimea L care este destinată femeilor de peste 25 de ani care au născut natural. Mărimea S se recomandă persoanelor de până în 25 de ani, care nu au trecut prin sarcină. Nu este recomandată persoanelor care nu au experiență sexuală.

Este confecționată dintr-un silicon moale și rezistent, putând să colecteze între 7,8-28 ml de lichid menstrual. Dacă este poziționată corect, aceasta poate să vă protejeze până la 12 ore fără să fie nevoie de golire. Este important să fierbeți cupa înainte și după utilizare pentru a o menține curată și ferită de bacterii. Prețul unei astfel de cupe este în jur de 39 de lei.

Cupă menstruală Meluna Soft

Cea mai bună cupă menstruală disponibilă pe o mărime.

Păreri cupa menstruala MeLuna Cup

Cupa menstruală este o alternativă reutilizabilă eco friendly care colectează fluxul menstrual în loc să-l absoarbă. Acest sistem de colectare este mai sănătos și mai sigur deoarece reduce riscul de uscăciune vaginală, iritații, alergii sau candidoză. De asemenea, expunerea minimă la aer al fluxului menstrual, previne apariția mirosurilor neplăcute.

Spre deosebire de alte cupe menstruale, Me Luna cup este confecționată din elastomeri termoplastici (TPE) cu grad medical. Așadar materialul nu conține înălbitori, parfumuri, proteine, PVC, BPA, latex, silicon sau alchilfenoli care pot dăuna organismului în timp.

Pachetul conține cupa menstruală mărimea M potrivită pentru adolescente și femei de toate vârstele, dar care nu au născut încă. Cu o capacitate de 28 ml, cupa poate colecta menstruația cu flux normal, până la flux mediu. Cupa Me Luna constă 97 de lei și are un săculeț de depozitare și instrucțiuni de utilizare incluse în pachet.

Cupă menstruală Intimina Lily Cup Compact

Cea mai bună cupă menstruală pentru începătoare disponibila in 2 marimi.

Păreri cupa menstruala Lily Cup Compact

Deoarece este fabricată dintr-un silicon moale, cupa menstruală poate fi utilizată cu ușurință de către persoanele începătoare. Designul ei este gândit astfel încât să fie ușor de transportat și să se potrivească oricărei femei.
Cupa este ajustabilă, având dimensiunile totale de 58 x 45 x 45 mm (lungime-lățime-înălțime) și poate colecta până la 23 ml lichid menstrual. Prețul aproximativ al cupei este de 143 de lei.

Deoarece este pliabilă, aceasta poate fi ușor de transportat chiar și în buzunar, atât timp cât este așezată în cutia ei de protecție. Folosind astfel de cupă, poți economisi bani echivalenți cu până la 3250 de tampoane. Deoarece reduce mizeria și mirosurile, perioada de menstruație se va transforma în ceva mult mai plăcut și sigur.

Cupă menstruală Satisfyer Feel Confident

Cea mai bună cupă menstruală disponibilă în 2 mărimi.

Păreri cupa menstruala Satisfyer Feel Confident

Deoarece cupa menstruală vine direct pe 2 variante de mărimi, ai posibilitatea să descoperi care ți se potrivește mai bine. Capacitatea de colectare este diferită în funcție de mărimea cupelor, astfel că în pachet este inclusă o cupă de 15 ml și o alta de 20 ml. Ambele variante se pot achiziționa cu 62 de lei. Cupele menstruale sunt confecționate dintr-un silicon moale care permite manipularea delicată și comodă. De asemenea bucla cu sistem de prindere face din extragerea cupei o procedură mai simplă.

Modul de utilizare este unul simplu și rapid. Înainte de a folosi cupa, trece-o printr-un jet de apă pentru ca introducerea ei să fie mai ușoară. Găsește o poziție comodă pentru tine, apoi împăturește cupa în două, astfel încât să imită litera U. Introdu cupa în poziție verticală în interiorul canalului vaginal până ajunge la baza colului uterin.  Aceasta trebuie să stea fixată de pereții canalului vaginal, astfel încât să nu se pună problema de scurgeri.

Nu se recomandă folosirea cupei mai mult de 12 ore fără a fi golită. După ce ai golit cupa, clătește-o la chiuvetă sau șterge-o cu un șervețel și introdu-o din nou.

Cupă menstruală Intimina

Cea mai bună cupă menstruală disponibilă in 2 mărimi.

Păreri cupa menstruala Intimina

Perioada de menstruație este mai comodă folosind cupa menstruală Intimina deoarece oferă libertate și protecție de până la 8 ore. Folosirea unei astfel de cupe poate reduce considerabil consumul de plastic prezent în absorbantele clasice. Astfel se dovedește a fi o variantă mai economică și mai sigură pentru sănătate. Cupa este disponibilă pe 2 mărimi, dimensiunile cupei A fiind de 78 x 40 x 40 mm (lungime-lățime-înălțime), iar capacitatea fiind de 28 de ml. Este potrivit pentru un flux mic, mediu sau mare, astfel oferind protecție în orice situație, fără risc de scurgeri. De obicei, aceasta se găsește la prețul de 143 de lei.

Textura cupei este una fină și plăcută la atingere datorită siliconului ultra-moale din care este confecționată, astfel oferind o utilizare mai comodă. Are proprietăți antibacteriene și nu are în compoziția sa parabeni sau latex. Nu este parfumată, deci nu poate afecta organismul în niciun fel.

De ce am tinut cont

Tip

Există două tipuri de cupe menstruale care funcționează pe același principiu de colectare a lichidului menstrual, însă au forme și proprietăți diferite.

Cupă menstruală clasică

– are o formă de clopoțel și este de cele mai multe ori fabricată din silicon medical;
– poate fi folosită timp de 10 ani dacă este curățată și întreținută corespunzător;
– este reciclabilă;
– se poziționează vertical, etanș pe pereții vaginali și în partea de jos a vaginului;
– este disponibilă pe mai multe mărimi în așa fel încât să se potrivească pentru orice vârstă.
– nu se pot întreține relații sexuale în timp ce este purtată.

Cupă menstruală SoftCup

– are o formă de diafragmă contraceptivă și este fabricată din material polimeric;
– este mai mult o cupă menstruală de unică folosință, deoarece poate fi utilizată pentru maxim 3 cicluri menstruale;
– se poziționează orizontal în jurul colului uterin;
– nu este reciclabilă
– se pot întreține relații sexuale în timp ce este purtată.

Mărime

Forma și mărimea unui vagin poate fi diferită de la o femeie la altă, astfel că este dificil ca un singur model de cupă menstruală să fie potrivită pentru toată lumea. Totodată cu vârsta și experiența de viață, corpul poate suferi diverse schimbări. Din acest motiv, cupele menstruale sunt disponibile pe 2 sau 3 mărimi, rareori doar pe o mărime.

Mărimile cupelor menstruale sunt catalogate astfel:
Cupă mini: pentru adolescente;
Cupă A: pentru persoanele care nu au născut sau au născut prin cezariană;
Cupă B sau L: destinată femeilor de peste 30 de ani care au născut natural.

Material

Majoritatea cupelor menstruale sunt fabricate din silicon medical, elastomer thermoplastic (TPE), sau în cazuri mai rare, din latex. Aceste materiale sunt hipoalergenice, adică nu conțin substanțe cancerigene și nu afectează flora vaginală.
Mare parte din cupele menstruale sunt confecționate din silicon medical și nu toate au aceeași textură sau mobilitate. Există cupe menstruale din silicon moale, cu pereți mai subțiri. Acest model este indicat femeilor care încearcă astfel de cupă pentru prima dată sau care sunt mai sensibile în zona intimă. Cupele menstruale din silicon mai ferm sunt indicate femeilor sportive, active pe parcursul zilei, deoarece se fixează mai bine pe pereții vaginali și previne scurgerile.

Igienă

Conform unui raport al Lancet Public Health desfășurat în anul 2019, cupele menstruale nu ar reprezenta un pericol în ceea ce privește igiena, ba din contra, sunt mai sigure decât tampoanele obișnuite. Chiar și așa, dacă nu sterilizați cupa și nu vă spălați pe mâini înainte de a o folosi, există totuși un risc de contact cu bacterii.

Pentru a utiliza cupa în deplină siguranță trebuie să țineți cont de următorii pași de igienizare:

    • înainte de utilizarea cupei: Cea mai ușoară și la îndemână metodă de sterilizare este prin fierbere. Așadar, pentru început, umpleți o oală cu apă și lăsați-o pe foc până începe să fiarbă. După ce a început să fiarbă introduceți cupa în apă și lăsați-o acolo timp de maxim 3-5 minute. Este important să stați cu ochii pe oală în acest timp deoarece dacă lăsați cupa la fiert prea mult, există riscul ca apa să se vaporizeze, iar cupa să se ardă de fundul fierbinte al oalei.
    • în timpul utilizării cupei: Este important să vă spălați pe mâini cu apă și săpun înainte să introduceți sau să scoateți cupa menstruală. Astfel evitați ca organismul să intre în contact cu bacteriile de pe mâini. În ceea ce privește cupa, aceasta trebuie golită în chiuvetă sau toaletă. Apoi, înainte să o reintroduceți, clătiți-o cu apă, fără săpun, sau ștergeți-o cu un șervețel ori hârtie igienică.
    • după utilizarea cupei: După ce s-a terminat perioada de menstruație, repetați procesul de sterilizare prin fierbere și apoi depozitați cupa în recipientul ei de depozitare, deseori fiind vorba de un săculeț din bumbac.

Intrebari frecvente

Cum aleg cupa menstruală potrivită pentru mine?

În general pentru alegerea cupei menstruale potrivite trebuie să ți cont de următoarele aspecte: vârstă, lungimea colului uterin, fluxul menstrual, puterea mușchilor pelvieni și sensibilitatea zonei vaginale.

Totuși, este bine de știut faptul că pentru unele femei, folosirea unei cupe menstruale nu este tocmai indicată. Tocmai de aceea, înainte de a decide să achiziționezi o astfel de cupă, este de recomandat să te consulți cu medicul ginecolog. Acesta îți va putea da un verdict și în legătură cu modelul care ți se potrivește cel mai bine.

Cum se folosește cupa menstruală?

Înainte de a folosi cupa menstruală, aceasta trebuie să fie sterilizată prin fierbere circa 5 minute. După sterilizare, spală-te pe mâini cu apă și săpun, apoi trece și cupa pe sub jetul de apă pentru a fi mai ușor de introdus. Împăturește cupa astfel încât să fie cât mai comod pentru tine și introdu-o cu marginea în sus până când simți că a ajuns aproape de colul uterin.

Asigură-te că s-a deschis și este fixată bine de pereții vaginali. Dacă ai introdus cupa corect, nu ar trebui să o simți în interiorul vaginului. Dacă totuși este incomodă chiar și după utilizarea a cel puțin 3 cicluri menstruale, atunci înseamnă că acel model de cupă nu este potrivit pentru tine.

Pot merge la toaletă cu ea?

În majoritatea cazurilor, cupa menstruală nu reprezintă o problemă în timpul mersului la toaletă. Există totuși posibilitatea ca în cazul scaunului să fie puțin incomod pentru unele persoane. Dacă mărimea cupei menstruale nu este potrivită pentru lungimea colului uterin, atunci este posibil ca presiunea pusă în timpul scaunului să miște cupa menstruală, sau chiar să o scoată afară. Acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să măsori înălțimea colului uterin înainte de a alege mărimea cupei menstruale.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply