Skip to main content
Ingrijire Personala

Dezinfectanti de maini, suprafete, medicali sau pentru rufe

15 februarie 2023No Comments

O modaliatate eficienta prin care ne putem proteja sanatatea este inlaturarea microbilor si microorganismelor daunatoare de pe obiectele si suprafetele cu care intram in contact, dar si de pe propriului corp.
Cea mai comuna metoda folosita pentru inlaturarea acestor microorganisme daunatoare este utilizarea dezinfectantilor, substante care distrug sau aduc la un nivel sigur microorganismele nocive, astfel reducand considerabil posibilitatea de imbolnavire.
Dezinfectia este folosirea unei solutii chimice pentru a inlatura microbii de pe o anumita suprafata.

Un dezinfectant ideal ar trebui sa sterilizeze perfect suprafata pe care este aplicat, fara provocarea de daune organismului infestat sau mediului, sa fie ieftin si non-coroziv. Desi dezinfectantul ideal inca nu exista, avem totusi posibilitatea de a alege cel mai bun dezinfectant pentru nevoile noastre.

Top 5 dezinfectanti recomandati

Gel dezinfectant pentru mâini Sanytol

Unul dintre cei mai buni dezinfectanti pentru maini

Dezinfectant pentru mâini Sanytol -Păreri

Acest dezinfectant de maini fara clatire este un gel dezinfectant care nu contine substante alergene. Este activ impotriva unui spectru larg de bacterii. Are ca scop atat dezinfectarea, cat si curatarea mainilor si hidratarea pielii. Se utilizează nediluat. Actioneaza in doar 30 de secunde.

Dezinfectant spray Dettol pentru suprafete

Cel mai bun dezinfectant de suprafete.

Dezinfectant de suprafețe spray Dettol -Pareri

Dezinfectantul Dettol pentru suprafete poate fi folosit pentru baie, zone predispuse la mucegai, manerele usilor, suprafete infectate sau scaunele pentru copii. Ucide o gama mare de bacterii si timpul necesar de actiune este de 30 de secunde. In acelasi timp, poate elimina anumite mirosuri. Distruge igrasia de pe suprafetele din baie, poate fi aplicat pe perdelele din material plastic de la dus, chiuvete si invelitorile de plastic ale saltelelor.

Dezinfectant medical Mikrozid 1L

Cel mai bun dezinfectant medical.

De ce am ales Mikrozid

Este un dezinfectant rapid cu un continut redus de alcool pentru dispozitivele medicale non-invazive si alte suprafete. Este testat dermatologic, nu contine coloranti si parfum. Ne poate utiliza fara manusi, se aplica nediluat pe suprafete, se sterge si se lasa sa actionize. Timpul de actiune este de 30 de secunde.

Dezinfectant pentru răni apa Oxigenata

Cel mai bun dezinfectant pentru răni.

Dezinfectant pentru răni apa oxigenată -Păreri

Contine perhidrol(apa oxigenata 30%), apa distilata si este o solutie de uz extern care poate fi utilizata ca dezinfectant al plagilor deschise, decolorant sau dezodorizant. Poate fi folosita si in cazul ranilor insotite de sangerare datorita proprietatilor hemostatice de oprirea a sangerarii. Simultan, poate fi intrebuintata pentru dezlipirea pansamentelor vechi aplicate pe rani.

Dezinfectant de rufe Dettol

Dezinfectant de rufe Dettol -Pareri

O solutie pentru dezinfectarea rufelor care poate fi adaugata la fiecare spalare. Omoara o gama larga de bacterii. Dezinfectantul este testat dermatologic si poate fi folosit pentru prosoape, hainele copiilor, asternuturi de pat, lenjerie intima, sosete sau alte materiale textile.

De ce am tinut cont

Eficienta

Fie ca este dezinfectant de maini, dezinfectant de suprafete, spray dezinfectant, dezinfectant de rani sau dezinfectant de haine, acesta trebuie sa poata ucide un spectru cat mai larg de microbi.

Cel mai bun dezinfectant este cel care poate ucide cele mai multe tipuri de microbi. In acelasi timp, este important ca dezinfectantul ales sa te poata proteja de microorganismele care te ingrijoreaza.

Siguranta

Dezinfectantii pot fi toxici, iritanti sau corozivi. Dezinfectantii care nu sunt destinati pielii umane, ar trebui folositi cu echipamentele de protectie necesare. Folosirea necorespunzatoare a dezinfectantilor poate produce raniri ale pielii, ale ochilor, ale sistemului respirator sau sistemului nervos, atat in cazul oamenilor cat si in cazul animalelor. In cazul dezinfectantului de maini este necesar sa ne asiguram ca acesta poate fi folosit in siguranta pe suprafata pielii si fara clatire. Anumiti dezinfectanti pot afecta in special persoanele cu probleme de sanatate cum ar fi astmul sau alergiile.

Instructiuni clare de folosire

Este necesar ca dezinfectantul ales sa prezinte pe eticheta instructiuni cat mai clare de folosire a acestuia, cat si posibilele contraindicatii. Aceste instructiuni de utilizare a dezinfectantilor trebuiesc urmate cu precizie. Anumiti dezinfectanti de suprafete necesita diluarea cu diferite cantitati de apa in functie de scopul propus, dar devin toxici in amestecul cu alte substante. Unele echipamente de protectie(manusi, masti, ochelari de protectie) sunt necesare in cazul in care se folosesc dezinfectanti de rufe, dezinfectanti de suprafete sau anumiti dezinfectanti medicali.

Timp de actiune

Unii dezinfectanti necesita un timp de actiune mai indelungat pe suprafete, in timp ce altii pot ucide microorganismele nocive intr-un timp mai scurt. In majoritatea cazurilor, este util ca suprafata sa fie lasata umeda cu dezinfectant cat timp este specificat pe eticheta ca fiind necesar. Atat timpul de actiune, cat si posibilii pasi necesari pentru folosire apar pe eticheta dezinfectantului.

Care nu deterioreaza suprafetele

In alegerea unui bun dezinfectant pentru suprafete am tinut cont de scopul pentru care a fost creat dezinfectantul. Nu toti dezinfectantii sunt potriviti pentru toate suprafetele sau materialele. Unii dezinfectanti folositi pentru suprafete pot cauza deteriorari ale suprafetelor, pot distruge culoarea sau pot degrada iremediabil obiectele. Un bun dezinfectant de suprafete, este un dezinfectant creat special pentru acest scop: dezinfectarea suprafetelor.

Compatibil cu produsele de curatare

Un alt factor demn de luat in considerare in alegerea unui dezinfectant bun este capacitatea acestuia de a ramane stabil si eficient chiar si in combinarea sau diluarea cu produsele de curatare. Deoarece scopul principal al dezinfectantilor nu este curatarea si indepartarea mizeriei, in multe cazuri este de preferat ca atat suprafetele, cat si pielea sa fie curatate cu produse de curatare inainte de a aplica un dezinfectant. In cazul multor dezinfectanti pentru suprafete, aceste produse de curatare trebuiesc folosite inainte de utilizarea dezinfectantului.

Economic si usor de utilizat

Considerand ca dezinfectarea suprafetelor si a corpului face parte din rutina zilnica a majoritatii oamenilor, un dezinfectant bun este unul care se incadreaza in buget si care este usor de folosit. De asemenea, este important de stiut numarul pasilor care trebuiesc efectuati pentru folosirea dezinfectantului.

Intrebari frecvente

Ce trebuie sa posede un bun dezinfectant?

Un dezinfectant bun trebuie sa aiba capacitate bacteriana mare, un timp de actiune cat mai scurt, sa fie potrivit nevoilor utilizatorului si sa nu deterioreze organismul sau suprafata cu care intra in contact.

Persoanele cu alergii pot folosi dezinfectant de maini?

Da, daca pe eticheta produsului este specificata lipsa substantelor alergene.

Care este diferenta intre dezinfectare si sterilizare?

In cazul dezinfectarii, dezinfectantul va reduce numarul de microbi, dar nu ii poate indeparta in totalitate. In cazul sterilizarii, suprafata va ramane complet fara microorganisme.

Ce trebuie sa contina un dezinfectant?

Orice dezinfectant trebuie sa contina o substanta activa(clor, acid paracetic, peroxid de hidrogen etc) care sa poata distruge microorganismele daunatoare.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply