Skip to main content
Ingrijire Personala

Cel mai bun irigator (dus) bucal -Recomandări și păreri

15 februarie 2023No Comments

Cavitatea bucala neingrijita sau curatata ineficient este un teren fertil pentru dezvoltarea anumitor probleme de sanatate care pot afecta intreg organismul, precum: aparitia bacteriilor parodontale(care conduc la parodontoza), carii, pierderea dintilor, sangerari si iritatii ale gingiilor, etc.

Irigatorul bucal poate fi gasit si sub denumirile de dus bucal, dus dentar sau irigator oral si este un dispozitiv de ingrijire dentara la domiciliu care foloseste un flux de apa pulsatorie de inalta presiune pentru a indeparta placa bacteriana si resturile alimentare dintre dinti si de sub linia gingiilor. Utilizarea regulata a unui dus bucal imbunatateste sanatatea gingivala si poate asigura o curatare mai usoara in cazul implanturilor si aparatelor dentare.

Top cel mai bun irigator bucal

Aparat dus bucal portabil Dr Mayer WT3100

Cel mai bun dus bucal cu reglaj al intensitatii.

Aparat dus bucal Dr Mayer WT3100 -Pareri

Curata in locurile greu accesibile dintre dinti, dar si in profunzimea buzunarelor gingivale, indepartand in acest mod resturile si tartrul ce contribuie la dezvoltarea cariilor si prevenirea imbolnavirii gingiilor si a aparitiei respiratiei urat mirositoare. Manerul cu design ergonomic si furtunul rotativ 360° va permite controlul cu usurinta a fluxului de apa pentru a ajunge in toate zonele cavitatii bucale.

Ofera 3 moduri de operare(normal, sensibil si pulsat), indicator LED si o presiune a apei de la 40 la 80 PSI cu 1400 pulsatii pe minut. Oprirea se face automat dupa finalizarea ciclului de 2 minute, iar rezervorul de apa are o capacitate de 160 ml. Se pot utiliza apa de gura sau solutii antibacteriene cu recomandarea medicului dentist. Pachetul contine doua capete de curatare.

Irigator bucal Panasonic EW1211W845

Cel mai bun irigator bucal cu jet de intensitate mare.

Dus bucal Panasonic -Pareri

Include o pompa dubla de aer si apa. Cu jet-ul puternic de apa se pot curata dintii, iar prin intermediul unui amestec bland de apa si aer, gingiile pot fi masate eficient, stimuland circulatia sangvina. Rezervorul de 130 ml este integrat in carcasa compacta pentru o folosire eficienta a spatiului, iar intensitatea poate fi reglata pe trei niveluri in functie de nevoi. In pachet sunt incluse doua capete si greutatea este de doar 300 de grame.

Irigator bucal Oral B Oxyjet MD20

Cel mai bun irigator bucal cu rezervor cu capacitate mare.

Irigator bucal Oral B Oxyjet -Pareri

Cu alimentare la priza amesteca aerul cu apa si apoi il presurizeaza pentru a obtine micro-bule care elimina placa bacteriana. Utilizat impreuna cu o periuta de dinti potrivita, dispozitivul reduce semnificativ sangerarile si bacteriile asociate gingivitei si parodontozei. Mono-fluxul cu pulsatii usoare ajuta la curatarea unor locuri greu accesibile, iar rezervorul este de dimensiuni mari. Filtrul de aer curata aerul si imbogateste apa inainte de a ajunge in cavitatea bucala.

Irigator bucal Philips Sonicare Airfloss HX8211/02

Cel mai bun irigator bucal portabil.

Dus bucal Philips Airfloss -Pareri

Irigatorul bucal Philips Airfloss este o modalitate eficienta de a inlocui ata dentara, poate fi utilizat si cu apa de gura, in timp ce dispune de o tehnologie cu jet de aer si micro-picaturi pentru a ajuta la indepartarea placii bacteriene in zonele greu accesibile. Pentru a folosi functia de curatare automata, se mentine apasat butonul si se deplaseaza varful de ghidaj de la un spatiu la altul, dupa care va fi eliberat un jet la fiecare secunda. Cantitatea rezervorului este suficienta pentru doua utilizari.

Dus bucal fără fir Waterpik WP-450

Cel mai bun irigator bucal fara fir

Dus bucal Waterpik WP-450 -Pareri

Irigatorul Waterpik indeparteaza pana la 99,9% din placa bacteriana prezenta in cavitatea bucala si este cu pana la 50% mai eficient pentru imbunatatirea sanatatii gingiilor fata de ata dentara obisnuita. Pachetul are 4 capete incluse: 2 capete clasice pentru utilizare generala, un varf de eliminare a placii bacteriene si a tartrului pentru implanturi stomatologice si un capat ortodontic pentru coroane, punti, fatete si aparate dentare. Rotirea varfurilor se face la 360 de grade

De ce am tinut cont

Beneficii

Lipsa igienei dentare corespunzatoare si acumularea tartrului pe suprafata dintilor poate duce(din cauza migrarii bacteriilor pe cale sanguina) la infectii si inflamatii care afecteaza sanatatea: boli cardiace, diabet, arteroscleroza, probleme respiratorii, disfunctii erectile etc. O curatare eficienta va diminua semnificativ riscul aparitiei acestor probleme.

Parodontoza este o afectiune care se manifesta prin deteriorarea structurii osului si a tesuturilor care sustin si fixeaza dintii. Aceasta este caracterizata prin aparitia unei infectii cauzate de bacteriile din cavitatea bucala si poate duce la probleme severe, incluzand pierderea danturii. Conform Academiei Americane de Parodontologie(American Academy of Parodontology), dusul bucal permite mentinerea unui nivel scazut de bacterii la nivelul gingiilor si dintilor, astfel reducand posibilitatea aparitiei gingivitei si parodontozei.

Irigatorul bucal este un inlocuitor comod si rapid al atei dentare, iar alaturi de utilizarea periutei de dinti si a apei de gura, poate oferi o ingrijire orala profesionala. Inlatura mirosurile neplacute si imbunatateste curatarea in cazul lucrarilor dentare preexistente(proteze, implanturi, punti, coroane sau aparate dentare).

Utilizare

In cadrul curatarii bucale, exista doua tipuri de irigatii: supragingivale si subgingivale. Irigatiile supragingivale au rolul de a indeparta placa bacteriana de pe suprafata dintilor si gingiilor, realizand in acest mod prevenirea gingivitei si a altor afectiuni. Pe de alta parte, irigatiile subgingivale profesionale efectueaza reducerea directa a florei bacteriene pentru a preveni instalarea bolii parodontale, dar si pentru a tempera inflamatia gingivala deja prezenta.

In general, irigatorul este prevazut cu un set de varfuri care se rotesc 360 de grade si pot fi schimbate dupa un numar de utilizari. Jetul de lichid va fi propulsat perpendicular pe axul lung al dintelui, atat pe suprafetele libere cat si in spatiile interdentare. Presiunea se va creste progresiv, iar cu cat gingia este mai inflamata, cu atat presiunea folosita va fi mai mica. Curatarea incepe cu arcada maxilara, dupa care se trece la cea mandibulara. Varful irigatorului va fi tinut la o distanta de aproximativ 2 mm de marginea gingivala libera, un timp de 5 – 6 secunde. Utilizarea dusului dentar nu exclude o periere riguroasa a dintilor.

Unul dintre elementele complementare ale periajului dentar regulat este apa de gura care prezinta o serie de beneficii asupra organismului si sanatatii. Apa de gura poate fi utilizata in combinatie cu apa obisnuita in dusul bucal, impactul fiind dublat: normalizarea echilibrului bacterian din gura si o respiratie proaspata. Apa de gura se utilizeaza dupa perierea dintilor si nu este recomandata mai devreme de varsta de 6 ani deoarece exista riscul sa fie inghitita.

Tehnologia de functionare

Irigatorul oral poate fi folosit de toti membrii familiei, iar in acest scop, irigatoarele cu fir si rezervor de apa mare(600-1500 ml) sunt ideale deoarece nu necesita reumplere sau incarcare a acumulatorului frecventa.

Pentru familiile numeroase, este recomandat un aparat fix care se conecteaza la o sursa de apa nelimitata(robinet, dus), dar in acest mod presiunea apei va fi in mare parte pe baza debitului din reteaua de distributie.

Dusul bucal fara fir este indicat pentru o singura persoana sau in cazul calatoriilor frecvente deoarece este mai usor de transportat, avand un rezervor mic. Totodata, apa din recipient va fi suficienta pentru aproximativ 2-3 spalari.

Presiunea apei

Presiunea apei este indicata de numarul de pulsatii pe minut, dar si de treptele de viteza detinute de dispozitiv. Cu ajutorul unui aparat cu peste 1400 de pulsatii pe minut, poti beneficia de o spalare eficienta in maxim 2 minute.

In cazul problemelor dentare precum gingivita si parodontoza, este recomandata utilizarea unui nivel de pulsatii mai scazut pentru a nu agrava simptomele afectiunii(sangerari, sensibilitate, iritatii etc) prin aplicarea unei curatarii prea violente.

Design

Dimensiunile reduse si design-ul compact sunt preferate in alegerea celui mai bun aparate de dus bucal(in special in vacante si calatorii), dar cu un rezervor suficient de mare pentru a acoperi nevoile utilizatorilor.

Manerul trebuie sa aiba o forma ergonomica pentru o prindere confortabila(mai ales in cazul copiilor), dar si insertii de cauciuc care asigura o aderenta ridicata in conditii de umiditate. Este util ca irigatorul sa fie echipat si cu un compartiment de depozitare a tuturor varfurilor interschimbabile de aparat, astfel incat acestea sa fie ferite de praf si de alte bacterii existente in incapere.

Functii si accesorii

  • Daca mai multe persoane utilizeaza acelasi aparat, este necesara achizitionarea mai multor varfuri de irigator.
  • Folosirea apei de gura sau alte substante recomandate pentru dezinfectarea cavitatii bucale este posibila in cazul anumitor dispozitive.
  • Masajul gingiilor poate fi efectuat cu un cap de aparat special care stimuleaza circulatia sangvina.
  • Exista pachete care includ dus bucal si o periuta de dinti electrica, iar astfel poti avea o dubla actiune, atat curatarea de baza, cat si dezinfectarea zonelor greu accesibile cu ajutorul irigatorului.

Intrebari frecvente

Pot folosi apa de gura pentru dus bucal?

Unele dusuri bucale pot fi utilizate si cu apa de gura in functie de problema care necesita combatuta la recomandarea medicului dentist. Se toarna un capac de apa de gura in rezervorul irigatorului bucal in combinatie cu apa obisnuita, eficienta fiind marita deoarece lichidul poate patrunde mai usor in zone mai greu accesibile prin simpla clatire. In cazul persoanelor care prezinta afectiuni gingivale este indicata apa de gura fara alcool, care contine iod, fenoli sau anumite uleiuri esentiale. Exista produse speciale pentru diverse probleme orale.

Care este diferenta dintre dus bucal si irigator bucal?

Dusul bucal(sau irigator bucal) este un dispozitiv destinat curatarii dintilor si gingiilor si poate fi clasificat in: modele motorizate(fixe sau fara fir) sau accesorii atasate la dusul sau robinetul din baie.

Cum aleg un irigator bucal?

In alegerea unui irigator bucal este important sa tinem cont de: tehnologia de functionare(fix, cu fir sau fara fir), presiunea apei, design, dimensiuni si greutate, capacitatea rezervorului, prezenta capetelor interschimbabile, functii speciale si accesorii suplimentare.

Cum se foloseste un irigator bucal sau un dus bucal?

Se pozitioneaza ansa dusului bucal lipita de dinti, la aproximativ 45 de grade in zonele dintre dinti si gingii, dar si in spatiile interdentare. Se urmeaza acest traseu pentru toti dintii, din exterior spre interior si in sens invers.

Dusul bucal deterioreaza gingiile?

Presiunea dusului bucal se alege in functie de sensibilitatea gingiilor si posibilele probleme deja existente. In cazul gingiilor iritate sau vulnerabile, se foloseste o presiune scazuta si o perie de dinti moale.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply