Kombucha este o bautura fermentata pe baza de ceai, usor alcoolica si usor efervescenta, in acelasi timp fiind o sursa de probiotice necesare organismului. Primele mentiuni despre acest ceai au aparut in urma cu 2000 de ani in nord-vestul Chinei unde era consumat in mod regulat si era cunoscut ca ”elixirul vietii”. De-a lungul timpului, kombucha a fost utilizata in Japonia pentru afectiuni gastrointestinale si a fost adusa in Rusia si Europa de est unde a fost folosita ca medicament datorita proprietatilor sale detoxifiante si energizante.
-
- Include ingredientele necesare pentru o kombucha originala
- Este produsa atat din ceai verde, cat si din ceai negru
- Are o aroma naturala deosebita datorita plantelor aromatice
- Recipientul de depozitare este din sticla
-
- Produs pasteurizat
- Nerecomandat persoanelor alergice la plantele folosite in compozitie
De ce am ales acest ceai kombucha
Kombucha Voelkel este un produs vegan din extract de ceai verde si negru, apa minerala naturala, zahar brut de trestie, mix de culturi si plante aromatice(flori de tei, lamaita, flori de albastrea, balsam de lamaie, menta, urzica, vinarita, flori de soc, frunze de zmeura, flori de galbenele, frunze de mur, lemn dulce). Culturile continute sunt certificate ecologic. Ceaiul are un gust bogat si plantele aromatice au o compozitie armonioasa. Bautura este usor carbogazoasa, fermentata si racoritoare.
-
- Contine atat ceai verde, cat si ceai negru
- Prezinta cele patru ingrediente necesare pentru kombucha
- Toate aromele sunt naturale
- Recipientul este din sticla
- Ceaiul nu este pasteurizat
-
- Nu se recomanda consumul in cazul copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza
- Include urme de: grasimi, acizi grasi saturati, proteine si sare
De ce am ales acest ceai kombucha
Kombucha Harvest Moon are o aroma delicioasa de zmeura si cu aroma de lamaie verder si ginger este facut prin prepararea celor mai bune frunze de ceai ecologic cu sucuri presate la rece. Bautura contine nivel scazut de zahar, apa, zmeura(4%), ghimbir, ceai verde, ceai negru, limeta, microorganisme benefice si acid carbonic. Kombucha este nepasteurizata si bogata in culturi vii certificate ecologic.
-
- Toate ingredientele sunt naturale
- Produs nepasteurizat
- Contine toate cele patru ingrediente necesare pentru o kombucha autentica
-
- Nu are in compozitie ceai negru, benefic pentru o aroma mai intensa
- Recipient din plastic
De ce am ales acest ceai kombucha
Kombucha Life Clasic are o compozitie din infuzie de ceai(apa filtrata si frunze de ceai verde 2%), zahar din trestie de zahar si culturi de kombucha. Este un produs 100% natural, se aseamana la gust cu o bautura de cidru, fiind putin acrisoara. Este bogata in grupul de vitamine B, contine Lactobacillus acidophilus, Boulardii si probiotice.
-
- Contribuie la reglarea tranzitului intestinal
- Incetineste procesul de imbatranire si favorizeaza detoxifierea organismului
- Protejeaza sistemul imunitar
-
- Rezultatele pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata, de starea de sanatate, dar si de alti factori
De ce am ales aceste capsule kombucha
Capsulele kombucha sunt o sursa importanta de minerale ce sustin buna functionare a sistemului imunitar, in special a aparatului digestiv. Extractul de kombucha regleaza tranzitul intestinal si diminueaza meteorismul(ajuta la eliminarea gazelor de digestie). Capsulele cresc rezistenta organismului fata de agentii patogeni si radicalii liberi, scad intensitatea proceselor de imbatranire si favorizeaza detoxifierea. In acelasi timp, stimuleaza functia hepatobiliara si imbunatateste peristaltismul intestinal. Se administreaza 1 capsula de 3 ori pe zi, inainte de mese, cate 15 zile pe luna, timp de 4-5 luni.
De ce am tinut cont
Ciuperca kombucha
Bacteriile benefice din ceai formeaza ciuperca kombucha(Scoby) care in realitate nu este o ciuperca, dar este o masa gelatinoasa formata din specii de microorganisme care convietuiesc in simbioza. Aceasta colonie de microorganisme(cel putin 12 specii diferite) creste doar in ceai negru/verde indulcit si alcatuieste un sistem biologic complex si organizat. Datorita acestei ciuperci, kombucha are proprietati vindecatoare.
Denumirea ciupercii provine de la numele doctorului Kombu care l-a vindecat pe imparatul Inkyo al Japoniei de o boala digestiva grava folosind un ceai care continea ciuperca kombucha.
Ciuperca kombucha contine cantitati insemnate de vitamina C si vitamine B(B1, B2, B3, B6, B12) ceea ce explica proprietatile energizante si de prevenire a imbatranirii. In acelasi timp, au fost descoperite in structura substante antibiotice si antivirale puternice, motiv pentru care ceaiul kombucha este un aliat important in lupta cu bolile infectioase.
Capacitatea ciupercii kombucha de a detoxifia organismul duce la o utilizare cu succes a ceaiului in ameliorarea si tratarea reumatismului, gutei si bolilor de piele.
Beneficii
Lichidul rezultat in urma procesului de fermentatie ofera beneficii variate organismului. Ceaiul contine vitamine, minerale, enzime si acizi care un efect pozitiv asupra sistemului imunitar si pot normaliza metabolismul. Kombucha poate fi un aliat important in combaterea afectiunilor tractului digestiv de tipul: gastrita, colita, ulcer gastric, ulcer duodenal, disbacterioza. O proprietate importanta a ceaiului este cea de detoxifiere, fiind consumat si pentru tratarea reumatismului, a gutei si a bolilor de piele.
Bautura are un continut ridicat de fier care ajuta la cresterea nivelului de hemoglobina din sange, In acelasi timp, cofeina, vitamina C si complexul de vitamine B au efect energizant si de intinerire a organismului. Contine si substante cu efecte hormonale si este recomandata pentru persoanele de varsta a treia.
Desi ceaiul este cea mai cunoscuta si utilizata forma de administrare, exista si capsule pe baza de kombucha folosite ca suplimente alimentare in combaterea anumitor afectiuni.
Ingrediente
In varianta originala, kombucha este preparata din apa, zahar, ceai negru sau verde(mai rar ceai alb sau oolong) si un mix de colonii de bacterii ”prietenoase” si drojdie care transforma zaharul in acizi organici si dioxid de carbon natural. Aceste bacterii formeaza ciuperca kombucha(Scoby) care in realitate nu este o ciuperca, dar este o masa gelatinoasa formata din specii de microorganisme care convietuiesc in simbioza.
Daca unul dintre cele patru ingrediente(apa, zahar, ceai negru/verde, mix de colonii) esentiale pentru kombucha nu este specificat pe eticheta, bautura nu are proprietatile necesare.
In general ceaiul kombucha contine cantitati mici de zahar deoarece acesta este necesar in procesul de fermentatie. Unele retete moderne de kombucha incearca sa inlocuiasca zaharul cu alti indulcitori(stevie sau indulcitori artificiali), dar acest lucru poate afecta calitatea bauturii. De asemenea, nu trebuie sa contina mai mult de 2.5 grame de zahar pe 100 ml.
Desi kombucha poate fi bauta in forma ei naturala deoarece are un gust bun, usor dulce, poti gasi si ceai cu diverse arome: capsuni, vanilie, picant, menta, mango, ananas etc. Acestea pot fi adaugate in procesul de fermentatie secundar si pot fi naturale(boabe de vanilie, piure de fructe etc) sau artificiale(aroma artificiala de capsuni, extract de vanilie etc). Aromele artificiale vor afecta echilibrul microorganismelor continute.
Raw si nepasteurizata
Daca kombucha a fost pasteurizata, filtrata sau procesata, nu este o bautura autentica. Pasteurizarea omoara probioticele sanatoase din lichid care ajuta la protejarea sistemului tau imunitar. Ceaiul kombucha este sigur pentru organism chiar si fara procesare deoarece este o bautura acida. Poti verifica data de expirare pentru a-ti da seama daca kombucha este nepasteurizata, naturala si organica. Ceaiul pasteurizat are data de expirare mai indelungata.
Contraindicatii si efecte adverse kombucha
Kombucha este prezentata de FDA(US Food and Drug Administration) ca fiind o bautura sigura pentru oameni atunci cand este pregatita corespunzator. Au existat de-a lungul timpului cazuri in care consumul de kombucha a avut efecte negative asupra organismului, dar aceste situatii sunt putine si izolate, datorate in general aciditatii ridicate, afectiunilor preexistente, supraconsumului si nerespectarii conditiilor de igiena.
- Ceaiul kombucha contine un procent mic de alcool( aproximativ 0.5%) datorat procesului de fermentatie. Astfel, bautura nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza(contine si cofeina), persoanelor cu dependenta de alcool in recuperare, diabeticilor sau indivizilor cu colon iritabil.
- Bautura trebuie tinuta la rece atat in magazin, cat si acasa. Aceasta are gust mai bun daca este rece, iar in acelasi timp temperatura scazuta va incetini procesul de fermentatie si va mentine microorganismele benefice vii.
- Cea mai buna modalitate de pastrare a ceaiului este in recipiente de sticla. Alte materiale ca plasticul si aluminiul se vor degrada destul de rapid datorita alcoolului si vor afecta negativ mediul inconjurator.
- Pot aparea reactii alergice fata de ingredientele continute.
- Expertii recomanda ca persoanele care beau pentru prima data kombucha sa inceapa cu cantitati mici pentru a vedea reactia organismului lor. In acelasi timp, daca este bauta zilnic, nu este recomandat sa consumi in exces deoarece nimic nu este bun in
Intrebari frecvente
De unde pot gasi sa cumpar Kombucha?
Ceaiul kombucha exista atat in magazinele fizice, cat si in cele virtuale. Gardianul recomanda urmatoarele magazine bio de unde poti cumpara kombucha autentica:
- Scufita-rosie.ro
- obio.ro
- vitamix.ro
- ovia.ro
Capsulele cu extract de kombucha pot fi achizitionate online(cel.ro) sau in magazinele naturiste, iar ciuperca kombucha(culturile) pentru producerea ceaiului poate fi cumparata de asemenea online(emag.ro).
Cum se bea kombucha?
Ceaiul kombucha se consuma rece, in forma originala sau cu arome adaugate. Totodata, poate fi utilizat in diverse combinatii si cocktailuri(Kombucha Apple Sangria, Summer Loving Kombucha Cocktail, The Swedish Tart etc).
Care este pretul kombucha?
Pretul ceaiului kombucha variaza in functie de ingrediente, tipul de arome(artificiale sau naturale) si cantitate.
Cum se face kombucha?
Ceaiul, apa, zaharul si ciuperca kombucha(cultura de microorganisme) sunt lasate la fermentare timp de 1-3 saptamani, dupa care ciuperca kombucha este indepartata, pot fi adaugate arome, iar lichidul este imbuteliat si lasat sa fermenteze inca 1-2 saptamani pentru a produce dioxid de carbon natural. Ultimul pas este refrigerarea pentru a incetini procesul de fermentatie.