Alegerea unui produs popular ca acesta poate deveni destul de dificilă. Înainte să luăm la cochetat eticheta trebuie să avem în minte punctele țintă. În primul rând, este foarte important modul prin care a fost obținut uleiul. Locul de proveniență și calitatea uleiului este un aspect foarte important în procesul de cercetare a produsului. Pentru ce îl folosești? Trebuie să diferențiem uleiul de cânepă pentru uz topic de cel pentru uz oral. Este potrivit pentru tine? Află contraindicațiile înainte de a achiziționa produsul. În ultimul rând, ideal ar fi să decidem sub ce formă dorim să administrăm uleiul.
-
- pentru uz extern exclusiv;
- se poate folosi singur și nu necesită obligatoriu diluare sau combinare cu alte tipuri de ulei/creme;
- provine din Franța, deci rămânem în zona geografică ideală de proveniență europeană;
- absorbție rapidă;
- preț accesibil;
- este obținut prin presare la rece a semințelor.
-
- recipientul nu este întocmai cel mai potrivit, fiind destul de translucid. Fiind pentru uz extern, nu este o problemă atât de mare;
- eticheta prezintă frunza de cannabis, chiar dacă produsul nu are nicio legătură cu aceasta.
Ulei de cânepă bio Mayam -Păreri
Uleiul de cânepă virgin Mayam este cel mai potrivit pentru uz topic. Acesta este un produs cosmetic natural şi organic certificat de Ecocert Greenlife în concordanţă cu standardele necesare. Aplicat pe piele, se absoarbe rapid și lasă un miros plăcut, erbaceu. Ingredientele provin dintr-o agricultură 100% organică. Acest produs poate fi folosi atât pe piele, cât și pe păr. Poate fi folosit și alături de alte tipuri de ulei sau unt, precum uleiul de argan sau untul de shea, pentru diferite efecte cosmetice. Fiind un produs sensibil la oxidare este necesară păstrarea sa într-un loc ferit de umezeală și de lumina directă a soarelui. Înainte de deschidere este preferabil să se păstreze la o temperatură sub 19°C, iar după, la frigider.
-
- este obținut prin presare la rece;
- fabricat în România;
- se poate consuma mai mult de 3 linguri/zi;
- are gust plăcut;
- conține toți nutrienții necesari.
-
- se poate găsi doar în cantitate de 250 ml;
- recipientul nu are o culoare 100% opacă.
Ulei de cânepă presat la rece Carmita -Păreri
Am ales acest ulei de cânepă datorită valorii nutriționale pe care o prezintă. De asemenea, uleiul de la Carmita atinge punctele ideale pentru un ulei de cânepă benefic. Nu conține tetrahidrocanabinol (THC) ceea ce înseamnă că nu are efecte de alterare a cunoștinței.
Un lucru de care am ținut cont este fabricarea sa. Acest ulei de cânepă provine din România și este 100% natural. Pe lângă toate acestea, culoarea recipientului se încadrează în parametri optimi pentru întreținere.
-
- ecologic și 100% natural;
- nerafinat;
- 100% fără alergeni;
- 100% fără conservanți;
- fără organisme modificate genetic;
- depozitat conform standardelor;
- gust plăcut;
- certificat corespunzător;
- fabricat în România.
-
- prețul poate fi puțin peste limită.
De ce am ales ulei de canepa de la Canah?
Uleiul de cânepă de la Canah este corsepunzător tuturor criteriilor de alegere de care am ținut cont. Este fabricat în România. Recipientul în care este depozitat este de cel mai înaltă calitate, violet închis și opac. Este realizat într-un sistem de management al siguranţei alimentare codificat ISO 22000 certificat de TÜV Rheinland. Nu conține organisme modificate genetic și este produs certificat Kosher.
-
- are aceleași specificații ca și uleiul de cânepă la sticlă de la Canah;
- recipientul nu iese din parametri optimi pentru păstrarea calității;
- este mai avantajos decat varianta sa la sticlă deoarece oferă avantajul mobilității;
- cantitatea este necesară penru o bună perioadă de timp;
- este stocat în gelatină vegetală fără gust sau miros caracteristic.
-
- prețul poate fi puțin ridicat;
- poate ajunge la îndemâna copiilor.
Ulei de cânepă capsule Canah -Păreri
Acest ulei de cânepă este la fel de premium ca și varianta sa la sticlă. Pe lângă toate certificările sale, firma Canah este o firmă cu o reputație excelentă ceea ce prezintă încredere maximă. Atât produsele sunt de calitate superioară, cât și serviciile lor. Nu numai asta, dar această variantă permite mobilitate și este ideală pentru călătorii sau persoanele foarte active care nu doresc să se abată de la tratamentul cu suplimente alimentare.
De ce am ținut cont
Beneficii
Cânepa este un super-aliment care îmbracă nenumărate beneficii. Poate menține sănătatea atât interioară, cât și exterioară, având un impact fizic, dar și psihic. Uleiul de cânepă provine din semințele plantei de canabis Sativa și nu conține tetrahidrocannabinol (THC), ingredientul psihoactiv care se află în frunzele de marijuana sau canabinoizii găsiți în uleiurile CBD. Unele uleiuri pot conține o cantitate foarte mică de CBD. Cunoscută de mai bine de 5000 de ani, această plantă a fost folosită în China Antică pentru tratarea inflamațiilor și recuperarea organismului. În România este utilizată de aproximativ 2000 de ani cu precădere în industria textilă. Însă, în ultimii ani, a devenit tot mai populară. Din spectrul nenumăratelor beneficii putem extrage:
- reglarea nivelului colesterolului;
- îmbunătățirea circulației;
- îmbunătățirea nivelului de energie;
- recuparare în cazul leziunilor;
- întărirea și buna gestionare a sistemului imunitar și nervos;
- diminuarea dermatitelor atopice și alergiilor;
- reducerea stresului;
- sursă importantă de proteine pentru vegetarieni și vegani;
- reduce riscul diabetului;
- reglează activitatea hormonală.
Profilul nutrițional al uleiului de cânepă este unul impresionant, plin de vitamine și minerale. Valoarea nutrițională este de 812 kcal/100g. Conține până la 80% acizi grași buni, dintre care un conținut ridicat de acizi grași Omega 3 (22%) și Omega 6 (55%). Acești acizi sunt foarte importanți și trebuie incluși în dietă din cauza faptului că organismul uman nu-i poate sintetiza în mod normal. Conținutul lor în uleiul de cânepă prezentat adineauri acoperă necesarul zilnic de grăsimi esențiale. Pe lângă aceștia, găsim următoarele substanțe nutritive:
- vitamina E
- vitamina B1 (tiamină)
- vitamina B2 (riboflavină)
- vitamina B6 (piroxidină)
- vitamina C
- caroten
- fitosteroli
- fosfolipide
- lecitină
- calciu
- magneziu
- sulf
- potasiu
- fosfor
- fier
- zinc
- mangan
- cupru
- clorofilă
Cum se obține uleiul de cânepă?
Cel mai des întâlnit și calitativ procedeu de estragere a uleiului de cânepă este prin procesul mecanic de presare la rece prin care nu se pierde niciun principiu activ. În această privință, este importantă calitatea semințelor care urmează să fie presate. De asemenea, păstrarea uleiului într-un mediu întunecat și răcoros este esențială pentru a se evita oxidarea și râncezirea. Alegeți mereu uleiul de cânepă care este depozitat în recipiente de culoare închisă, chiar violetă. Acest factor important evită ultimele inconveniențe menționate. După deschidere, sticluța trebuie păstrată într-un loc răcoros sau chiar în frigider.
Locul de proveniență și calitatatea uleiului
În 1970, Congresul Statelor Unite a aprobat Legea controlată a substanțelor, ceea ce înseamnă ilegalizarea creșterii și vânzării atât de cânepă, cât și de marijuana. Cu toate acestea, proiectul de lege federal din 2014 permite universităților și departamentelor agricole creșterea de cânepă industrială în scopuri extrem de limitate, cum ar fi cercetarea științifică. Prin urmare, niciun produs care susține fabricarea sa în Statele Unite ale Americii nu este un produs de încredere. Achiziționează ulei de cânepă strict produs în Europa.
Documentează-te cu atenție în ceea ce privește firma de la care alegi să achiziționezi acest produs. Din cauza atenției sporite asupra cânepei, CBD și marijuanei, nenumărate companii oferă produse neconfigurate care nu acționează conform reclamei pe care o fac. În principiu, evită producătorii care promit “luna de pe cer” în ceea ce privește sănătatea. Exagerăriile vindecării durerilor pentru totdeauna sau chiar vindecarea completă a cancerului sunt afirmații ce nu își au locul în descrierea unui produs de calitate al uleiului de cânepă. Mare atenție și la designul ambalajului. Multe companii înșelătoare promovează imaginea frunzei de marijuana, ceea ce este o informație complet eronată. După cum am menționat adineauri, frunza de marijuana nu are nicio implicare în procesul de obținere a uleiului de cânepă și acesta nu va avea efecte psihoactive.
Pentru ce îl folosești? Uleiul de cânepă pentru uz intern și uz extern.
Uleiul de cânepă poate fi folosit în bucătărie pentru prepararea diverselor mâncăruri. Cum ar fi salată, hummus, pesto, orez cu legume, paste etc. Uleiul de cânepă este un bun înlocuitor al uleiului de măsline. Gustul este plăcut, asemănător celui de nuci. Este foarte important să nu supui uleiul tratamentului termic. Adăugarea sa se face la finalul procesului de gătire când mâncarea este îndepărtată de pe foc. A nu se trece de cantitatea de 20 ml pe zi.
Datorită conținutului de ceramidă, o substanță populară pentru menținerea hidratării și stimularea creșterii părului, ulei de cânepă este folosit pentru prepararea săpunurilor și a șampoanelor. Acidul gamma-linoleic din uleiul de cânepă sprijină rolul său antiinflamator. Profită de acest fapt pentru masarea picioarelor umflate cu câteva picături de ulei de cânepă aplicate direct sau în combinație cu un ulei esențial de mentă bio certificat.
În privința durerilor menstruale, uleiul de cânepă poate fi consumat ca atare, dar și aplicat topic direct pe zona inferioară a abdomenului printr-un masaj circular ușor.
Este potrivit pentru tine? Contraindicații și efecte adverse.
Efectele adverse pot apărea la persoanele care urmează un tratament medical sau cei cu o anumită sensibilitate. Nu există încă suficiente date care să interzică complet consumul de ulei de cânepă asupra femeilor însărcinate sau care alăptează. Ideal este ca acestea să-l evite sau să discute cu medicul specialist despre un oarecare mod de administrare personalizat.
Afectele adverse ale ului de cânepă sunt:
- psihoză;
- amețeli;
- anxietate;
- uscăciunea gurii;
- vomă;
- diaree;
- schimbări ale apetitului;
- balonare;
- crampe abdominale.
Consumul moderat ajută la tratarea sau prevenirea unor afecțiuni. Cantitatea indicată este de 20 ml pe zi, dar depășirea acestei cantități poate fi nocivă. Efectele negative cauzate de un consum excesiv de ulei de cânepă se datorează acizilor grași Omega 3 și Omega 6. Deși esențiali, simptomele bolilor aparatului cardiovascular pot fi agravate din cauza consumului exagerat.
Efectele negative și sensibilitatea la uleiul de cânepă se manifestă prin:
- dureri în piept;
- ochi roșii și mâncărimi;
- înroșirea pielii;
- congestie nazală;
- strănut.
Modul de administrare
Uleiul de cânepă se poate administra ca atare în starea sa naturală sau sub formă de capsule. Se va respecta modul de administrare descrise în prospectul produsului sau după rețeta medicului specialist.
Intrebari frecvente
Dacă consum ulei de cânepă, mă voi “ameți”?
Categoric NU. Uleiul de cânepă provenit din semințe conține sub 0,001% THC și nu poate cauza efecte psihotropice.
Cum ar trebui să depozitez uleiul de cânepă?
Recomandăm păstrarea uleiului la loc uscat, ferit de razele soarelui. După desigilare, acesta trebuie păstrat la frigider și consumat în 8-12 săptămâni.
Pot să consum ulei de cânepă dacă sunt o persoană alergică de fel?
Semințele de cânepă sunt lipsite de alergeni. Acestea sunt totodată indicate persoanelor ce suferă de intoleranță la gluten sau la lactoză. Acest lucru se datorează faptului că semințele de cânepă nu conțin gluten în compoziția lor chimică naturală. Totuși, distribuitori pot avea în grija lor și recolte de grâu sau orz. Chiar dacă procesul de obținere a uleiului este unul atent și delicat, este suficientă prezența unui singur bob de grâu la 80 000 de semințe de cânepă pentru ca întreaga cantitate să se considere oarecum contaminată cu gluten.
Webografie
- https://thegoodinside.com/everything-you-need-to-know-about-choosing-hemp-oil/
- https://www.hempoiltalk.com/how-to-choose-hemp-seeds/
- https://www.palmorganix.com/cbd-vs-hemp-extract-vs-hemp-seed-oil-know-what-you-buy/
- https://www.thorne.com/take-5-daily/article/6-things-to-know-before-buying-a-hemp-product
- https://www.academia.edu/11688485/Researches_Regarding_the_Processing_of_the_Hemp_Seed_by_Cold_Pressing