Canepa este una dintre primele plante cultivate de om, iar in prezent poate fi gasita in mai multe parti ale lumii deoarece este foarte rezistenta si se adapteaza usor la diferite conditii climatice. De-a lungul secolelor, semintele de canepa au fost folosite in tratarea diferitelor afectiuni(ale sistemului nervos, cardiovascular, digestiv etc), dar si ca ingredient in produsele cosmetice(pentru par si piele) si in curele de slabire.
Semintele de canepa sunt incadrate in categoria nucilor sau fructelor oleaginoase si pot fi consumate ca atare sau sub forma de suplimente nutritive. Gustul lor este asemanator cu cel al semintelor de pin sau de floarea soarelui, iar miezul este cremos si fin.
Top 5 seminte de canepa
Seminte de canepa pisate Carmita
-
- Potrivite pentru diete de slabit;
- Fabricat in Romania;
- Obtinute prin macinare lenta pe o moara traditionala, astfel avand o valoare nutritionala crescuta.
-
- Daca nu ati mai consumat pana acum produse din canepa, se recomanda cresterea gradata a cantitatii.
De ce am ales seminte de canepa pisate Carmita
Faina de seminte de canepa este obtinuta prin macinare lenta pe o moara traditionala cu pietre, procedeu in urma caruia faina are o valoare nutritionala superioara celei rezultate prin macinare industriala. Sunt ideale pentru sportivi, vegetarieni, vegani sau pentru dieta paleolitica. Semintele de canepa pisate se folosesc in cure sau preparate culinare delicate, precum salate, sosuri sau iaurt. O cantitate sigura este intre 3-5 linguri/zi pentru un adult si intre 1-3 lingurite/zi pentru un copil.
Seminte de canepa nedecorticate AdNatura
-
- Perfecte pentru retetele raw-vegane;
- Datorita faptului ca sunt nedecorticate, pastreaza o mare cantitate de fibre și minerale;
- Pot fi consumate ca atare sau in cadrul gatitului.
-
- Nu se utilizeaza in preparate tratate termic.
De ce am ales seminte de canepa nedecorticate
Semintele de canepa nedecorticate au un continut ridicat de proteine si fibre, ajuta la mentinerea sanatatii organismului, fiind in acelasi timp ideale pentru persoanele vegetariene sau in diete raw-vegane. Se consuma ca atare sau adaugate in diverse preparate netratate termic.
Seminte de canepa decorticate Canah
-
- Datorita decojirii, sunt mai usor de digerat si se consuma o cantitate mai mare de proteine;
- Ambalajul este prevazut cu un sigiliu incorporat de tip „fermoar”;
- Se pot consuma simple sau adaugate în mancare.
-
- Se sugereaza pastrarea produsului in loc uscat, ferit de razele soarelui, iar dupa desigilare la frigider.
De ce am ales semințe de canepa Canah
Semintele de canepa decorticate Canah Hemp Essentials reprezinta o sursa ideala de energie si se numara printre cele mai nutritive seminte din intreaga lume. Se pastreaza toate beneficiile nutritive oferite de semintele de canepa prin decojirea(decorticarea) lor la rece. Miezul astfel obtinut este de culoare alba, cu o consistenta moale, catifelata si are un gust similar cu nuca sau cu semintele de pin. Produsul este impachetat in ambalaje cu certificare „food grade” (destinate ambalarii produselor alimentare), care permit resigilarea prin inchiderea de tip „fermoar”. Se recomanda 3 linguri(30g) de seminte decorticate de canepa zilnic.
Seminte de canepa bio Davert
-
- Datorita decorticarii, devin mai usor de digerat
- Au certificat de agricultura ecologica
- Se pot consuma simple sau adaugate in mancare
-
- Contin urme de alergeni: nuci, susan, caju
De ce am ales Davert bio
Semintele de canepa Davert decorticate natural de origine germana sunt seminte ecologice cu certificare bio. Valoarea nutritionala este: 32 g grasimi(dintre care 3.3 g grasimi saturate), 2.2 g carbohidrati, 41 g fibre, 1898kj/461kcal si 21 g proteine. Pot fi utilizate in preparate culinare neprocesate termic: salate, dressing-uri, smoothie-uri, peste etc. In acelasi timp, pot fi o gustare delicioasa consumata in forma naturala.
Seminte de canepa Bio decorticate
-
- Din culturi certificate ecologic;
- Produsul nu este obtinut cu organisme modificate genetic;
- Folosite cu usurinta in preparatele culinare(salate, sosuri, iaurturi).
-
- Semintele provin din Elvetia, nu din culturi din zona noastra geografica.
De ce am ales semințe de canepa Pronat
Semintele de canepa sunt bogate în proteine, continand 31% proteina completa cu toti aminoacizii esentiali si in acizi grasi nesaturati avand raportul ideal intre Omega 6 si Omega 3.
Produsul este în conformitate cu legislatia UE in materie de produse alimentare si este cultivat si procesat in conformitate cu legislatia UE privind produsele ecologice.
De ce am tinut cont
Tipuri
Pot fi gasite sub doua forme: seminte de canepa decorticate(coaja a fost indepartata mecanic) sau seminte de canepa nedecorticate(cu coaja). Cele nedecorticate vor contine fibrele benefice digestiei si tranzitului intestinal, in timp ce vor pastra cea mai mare parte a mineralelor.
Pe de alta parte, in cazul celor decorticate, acestea sunt mai usor de digerat. Indepartarea invelisului va face ca prin ingerare, sa beneficiem de o cantitate mai mare de proteina si de o cantitate mai mica de carbohidrati. Totodata, semintele fara coaja contin 30% proteine, din care 65% este o proteina usor de digerat(edestina). Edestina este importanta pentru organism deoarece este usor de digerat si stimuleaza producerea de anticorpi care intaresc sistemul imunitar si ne feresc de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Beneficii
- Prin ingerare, imbunatatesc sanatatea sistemului cardiovascular scazand tensiunea arteriala si regland nivelul colesterolului existent in sange.
- Creierul are in compozitie mai multi acizi grasi care sunt regasiti in canepa, iar astfel consumul semintelor de canepa poate preveni boli precum Parkinson si Alzheimer, imbunatatind in acelasi timp memoria si atenuand simptomele axietatii si depresiei.
- Eficiente in curele de slabire, inhiba in mod natural apetitul deoarece sunt bogate in fibre si produc rapid senzatia de satietate. De asemenea, ofera energie pentru exercitiile fizice si activitatile care ajuta la eliminarea kilogramele in plus.
- Furnizeaza o mare cantitate de fibre solubile care mentin tubul digestiv sanatos. In cazul tulburarilor digestive cum sunt constipatia si balonarea, simptomele pot fi ameliorate cu 1-2 linguri de seminte de canepa.
- Acizii grasi Omega 3 si Omega 6 previn aparitia inflamatiilor si contribuie la bunastarea sistemului imunitar
- Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna care determina sistemul imunitar sa atace tesuturile sanatoase ale articulatiilor, iar acestea devin inflamate si dureroase. Semintele de canepa sunt cunoscute ca avand efecte anti-reumatice.
- Simptomele cauzate de dezechilibrul hormonal pot fi reduse datorita acidului gama-linoleic continut.
- In cosmetica, semintele de canepa sunt folosite in produse pentru par(balsam, lotiuni, sampon) sau piele(creme si masti pentru fata, sapunuri, balsam de buze etc). Au beneficii in tratarea dermatitei atopice, psoriazisului si eczemelor care duc la inflamarea si uscarea pielii.
Proprietati
Semintele de canepa prezinta 21 de aminoacizi, printre care si opt aminoacizi esentiali care nu pot fi produsi in mod natural de organism: leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina si treonina. In plus, acestea contin acizi grasi nesaturati esentiali pentru sanatate: Omega 3 si Omega 6(acidul gama-linoleic). Totodata, din semintele de canepa nu lipsesc vitaminele(A, B1, B2, B6, C, D, E si K), dar si cantitatile ridicate de zinc, calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, cupru, mangan etc.
Cannabidiolul(CBD) si tetrahidrocanabinolul(THC) sunt doua componente ale plantei de canepa. CBD ajuta la reducerea stresului si cresterea rezistentei sistemului nervos. THC este o substanta cu proprietati narcotice si halucinogene, dar care in semintele de canepa apare intr-un procent foarte mic acceptat de lege(sub 0.03%), astfel nu poate afecta negativ organismul.
Administrare
Semintele de canepa pot fi ingerate ca atare sau pot fi utilizate in preparate culinare(salata clasica, salata de cartofi, smoothie, iaurt, dressing, inghetata, paine), presarate peste paste sau peste, dar si sub forma de batoane bio.
Fiind benefice pentru slabit, sunt o sursa de grasimi sanatoase care te ajuta sa te simti plin rapid. Semintele de canepa au in compozitie mai multe proteine decat ouale si carnea, iar proteinele continute sunt mai usor de digerat decat proteinele de soia. Astfel, cu doar trei lingurite de canepa decorticata vei avea 10 grame de proteine care vor contribui la dieta ta de slabit.
Uleiul de canepa provine din prelucrarea semintelor si este o alternativa ideala a altor tipuri de ulei, putand fi folosit in gatit, dar si in ingrijirea personala sau sub forma de capsule.
Indicatii
- Pentru persoanele care introduc pentru prima data semnintele de canepa in dieta lor, se recomanda marirea cantitatii treptat pentru a oferi timp organismului sa se acomodeze.
- Desi nu s-au raportat efecte negative, este sugerata consultarea medicului inaintea utilizarii de catre femeile insarcinate sau care alapteaza.
- Nu este indicata cumpararea semintelor de canepa in cantitati mari intrucat acestea isi pierd calitatile nutritionale in timp.
Contraindicatii
- Semintele de canepa nu interactioneaza cu medicamentele, dar trebuie consumate moderat de catre cei care urmeaza un tratament cu anticoagulante, acestea putand duce la aparitia hemoragiilor.
- Consumul excesiv poate deveni nociv deoarece simptomele aparatului cardiovascular pot fi agravate de consumul prea mare al acizilor grasi.
Intrebari frecvente
Seminte de canepa cum se consuma?
Pot fi consumate ca atare sau pot fi incluse in prepararea snacks-urilor, presarate peste salate sau paste, adaugate in retete de prajituri sau shake-uri din fructe si legume. De asemenea, prin procesare, pot fi utilizate sub forma de unt, ulei sau batoane nutritive.
Care este doza zilnica pentru seminte de canepa?
Este recomandata ingerarea unei cantitati de aproximativ 40 de grame de seminte de canepa, adica in jur de 4-5 linguri pe zi.
De unde pot cumpara seminte de canepa?
Semintele de canepa pot fi cumparate din magazinele fizice(alimentare, naturiste) sau din magazinele virtuale:
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune seminte de canepa, am folosit informatii din urmatoarele surse:
https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/semintele-de-canepa-beneficii-si-proprietati-11627151
https://www.fda.gov/news-events/public-health-focus/fda-regulation-cannabis-and-cannabis-derived-products-including-cannabidiol-cbd
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289988/
https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/planthealth/import-information/hemp
https://en.wikipedia.org/wiki/Hemp
https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabidiol