Catina a fost utilizata timp de mii de ani ca remediu natural impotriva diverselor afectiuni, precum diabetul, probleme ale pielii si tenului, rani sau boli de inima, dar si pentru sustinerea sistemului imunitar si incetinirea efectelor imbatranirii.
Uleiul de catina alba este obtinut din planta de catina(Hippophae rhamnoides), fiind extras din fructe sau din seminte. Uleiul rezultat este folosit ca supliment alimentar pentru protejarea sanatatii sau ca ingredient in produsele cosmetice si de ingrijire personala.
Top 4 ulei de catina
Ulei de catina Solaris 30 ml
-
- Recomandat atat pentru consum intern, cat și extern;
- Eficient in tratarea unei game largi de afectiuni.
-
- Nu este indicat femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Ulei de catina Solaris -Păreri
Uleiul de catina Solaris contine 35-60% acid palmitoleic, 5-35% acid butiric si pana la 15% acid linoleic. Util in tratarea afectiunilor aparatului respirator si durerilor de gat, avitaminozei, ca tonic general in tratamentul intern al unor afectiuni dermatologice, pentru digestie, in cazul problemelor oculare, al eczemelor, arsurilor termice si chimice, degeraturilor si ulcerelor cutanate.
Ulei de cătina Solaris -Administrare
Intern, se administreaza ulei de catina picaturi(20 picaturi de 3 ori pe zi timp de 1 luna), iar tratamentul poate fi urmat de 3 ori pe an.
Extern, se poate aplica local ca atare sau inglobat in diferite creme sau unguente.
Ulei de cătina Hofigal 60 capsule
-
- Uleiul de catina este potrivit atat copiilor, cat și adultilor;
- Se administreaza cu usurinta deoarece se gaseste sub forma de capsule moi;
- Administrarea se poate face in cure prelungite sau chiar permanent.
-
- Destinat exclusiv consumului intern.
Ulei de catina Hofigal -Pareri
O capsula moale Hofigal contine extract de catina si excipienti(gelatina, glicerina si apa filtrata). Acest ulei de catina reprezinta un complex polivitaminic care asigura un aport optim de fitonutrienti necesari dietei, betacaroteni, vitamine liposolubile(vitaminele D, E, F, K), o serie de compusi polifenolici, acizi grasi polinesaturati, aminoacizi liberi si microelemente pentru sustinerea sanatatii organismului si imbunatatirea calitatii vietii.
Ulei de cătina Hofigal -Administrare
Pentru copiii de 3 – 7 ani, se administreaza cate 2 – 3 capsule de 300 mg de 2 ori pe zi dupa mesele principale, iar pentru cei de peste 7 ani, cate 2 – 4 capsule de 300 mg de 3 ori pe zi.
Ulei de catina Mayam Bio 10 ml
-
- Obtinut prin presarea la rece a semintelor, în acest mod pastrandu-si beneficiile;
- Ideal pentru problemele pielii și tenului;
- Este un ulei cu ingrediente naturale.
-
- Recomandat preponderent pentru administrare externa.
Ulei de catina Mayam Bio -Pareri
Uleiul Mayam este obtinut prin presarea la rece a semintelor boabelor de catina. Contine o serie de elemente bioactive, este astfel un ulei cu proprietati nutritive, revitalizante, antirid si de protectie solara, iar in acelasi timp stimuleaza regenerarea cutanata.
Acest ulei de catina este recomandat in special pentru: dermatita atopica, eczeme, psoriazis, arsuri, taieturi, cicatrici, degeraturi, piele iritata si uscata, prurit, pigmentare postpartum, acnee, pete pe fata, rozacee, candidoza cutanata, matreata, seboree si unghii afectate de fungi.
Coenzima Q10 în ulei de cătina Hofigal 15mg
-
- Ulei produs prin presare la rece;
- Administrare simpla prin intermediul capsulelor;
- Contine Coenzima Q10;
- Este benefic in curele de mentinere a greutatii și detoxifiere.
-
- In cazul copiilor cu varsta de pana la 5 ani, este necesara consultarea unui specialist.
Ulei de catina Coenzima Q10 Hofigal -Pareri
Capsulele cu ulei de catina si Coenzima Q10 actioneaza drept catalizator in reactiile chimice si furnizeaza celulelor din corp energia necesara intretinerii sanatatii, protejeaza inima, stimuleaza sistemul imunitar, imbunatateste fertilitatea, sustine echilibrul hormonal, creste eficienta organismului la stres si prelungeste viata pe cale naturala. Este un ulei de catina bio ce asigura un aport adecvat de nutrienti si substante bioactive pentru corectarea deficientelor ce apar la nivelul inimii si a creierului. Include Coenzima Q10, ulei de catina si excipienti(gelatina, glicerina, apa purificata).
Curele cu ulei de catina capsule se fac de preferat de 3-4 ori pe an, minimum 40 de zile o data.
De ce am tinut cont
Beneficii
- Deoarece catina contine antioxidanti puternici si vitamine, uleiul este eficient in sprijinirea sistemului imunitar, fiind considerat un aliat important impotriva multor probleme de sanatate, in special impotriva virozelor respiratorii specifice sezonului rece. Este in acelasi timp un tratament util in combaterea durerilor de gat.
- Uleiul de catina poate preveni diabetul prin reducerea nivelului zaharului din sange si cresterea secretiei de insulina.
- Sunt studii care sustin capacitatea uleiului de catina de a preveni raspandirea celulelor canceroase datorita flavonoidelor si antioxidantilor din compozitie.
- Continutul ridicat de vitamina B12 ajuta la mentinerea optima a functiilor cognitive, in timp ce acizii grasi Omega 3 sustin functionarea optima a creierului chiar si la varste inaintate, prevenind in acest fel maladia Alzheimer.
- Datorita grasimilor sanatoase prezente, uleiul de catina contribuie la protejarea tesutului hepatic si reducerea simptomelor steatozei non-alcoolice(ficat gras). Totodata, calmeaza mucoasele iritate de acizii din stomac în timp ce ajuta la ameliorarea simptomelor constipatiei, durerilor de stomac sau a dispepsiei.
- Uleiul de catina poate reduce si riscul de formare a cheagurilor de sange, ca urmare a reglarii tensiunii arteriale, astfel asigurand buna circulatie sanguina.
- Uleiul de catina ar efecte pozitive asupra tenului, parului si unghiilor. Aplicat pe piele, poate grabi regenerarea tesuturilor si procesului de cicatrizare al ranilor. De asemenea, poate reduce inflamatiile cauzate de expunerea prelungita la soare, diminuand totodata riscul de cancer de piele.
- Datorita acizilor grasi(Omega 3 si Omega7) din compozitie, uleiul de catina stimuleaza productia de colagen, oferind in acest mod un plus de elasticitate.
Proprietati
- Uleiul de catina include o gama larga de vitamine si minerale, printre care B1, B2, B6, C, E, A, potasiu, calciu, magneziu, fier si fosfor, astfel sustinand sistemul imunitar. In acelasi timp, prezinta antioxidanti care vor contribui la protejarea organismului impotriva imbatranirii si diverselor afectiuni.
- Caroteinoidele, tocotrienolii, tocoferolii, fenolii, terpenii, glucozidele, betacarotenii si sterolii din catina asigura reducerea colesterolului si stimularea metabolismului, asadar contribuie la obtinerea si mentinerea greutatii dorite.
- Datorita proprietatilor hidratante, antifungice si antibacteriene, uleiul de catina este benefic si pentru persoanele care se confrunta cu acnee, pete pe fata sau cu piele uscata si crapata.
- Pe de alta parte, uleiul de catina este bogat in acizi mononesaturati si polinesaturati(Omega 3, 6, 7 si 9) si contine grasimi sanatoase care protejeaza inima.
Administrare
Uleiul de catina poate fi folosit atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern. Pentru uzul intern, se recomanda respectarea indicatiilor de pe eticheta sau specificatiile medicului. In acelasi timp, uleiul poate fi folosit si in preparatele culinare.
Exista doua tipuri de ulei de catina(cel obtinut din fructele si cel obtinut din seminte), ambele avand efecte puternice asupra organismului si putand fi consumate intern. Pentru aplicare externa, uleiul din fructe de catina este mai indicat.
Cu ajutorul mastilor cu extract de catina, poti beneficia un par mai sanatos, mai hidratat si mai stralucitor, iar pentru a evita exfolierea unghiilor, se recomanda masarea zilnica a mainilor cu ulei de catina.
Mod de obtinere
Uleiul de catina 100% natural este obtinut prin presarea mecanica la rece, astfel proprietatile vindecatoare fiind pastrate. Este important ca in procesul de extractie, uleiul sa nu fie tratat termic si sa nu aiba substante adaugate, pentru a nu slabi eficienta vitaminelor, mineralelor si fitonutrientilor din compozitie. Acesta poate fi gasit si sub denumirile de ”ulei de catina virgin”, ”ulei de catina presat la rece” si ”ulei de catina bio”.
Indicatii si efecte adverse
- In cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, este indicata consultarea medicului inaintea utilizarii.
- Pentru cei care urmeaza un tratament medicamentos cu efecte vasodilatatoare, se sugereaza evitarea ingerarii uleiului de catina deoarece acesta stimuleaza circulatia sanguina si poate astfel interfera cu actiunea tratamentului initial. Totodata, este nerecomandat persoanelor hipotensive.
- Supradozele cu ulei de catina pot provoca efecte adverse precum probleme renale, deshidratare, diaree, spasme abdominale, dar si alte simptome de natura gastrointestinala.
- In cazuri rare, betacarotenul, care se afla in cantitati mari in catina poate provoca reactii alergice.
- Pentru copiii sub 12 ani, este recomandata consultarea medicului specialist inaintea folosirii uleiului de catina.
Intrebari frecvente
Cum se obtine uleiul de catina?
Fiind un ulei vegetal, in mod uzual, uleiul de catina este extras prin procesul mecanic de presare la rece a semintelor sau fructelor, in acest fel fiindu-i pastrate proprietatile curative.
Unde gasesc ulei de catina?
Poti gasi ulei de catina in magazinele fizice naturiste sau in magazinele virtuale, precum:
Poti folosit ulei de catina pe fata?
Uleiul de catina poate fi utilizat pe fata ca tratament pentru acnee, pete si puncte negre, dar de asemenea poate oferi hidratare si elasticitate pielii datorita acizilor grasi benefici din compozitie.
Pot bea ulei de catina?
Studiile efectuate prezinta uleiul de catina ca fiind sigur pentru consum intern prin administrare in forma naturala sau chiar introdus in diverse preparate culinare(salate, prajituri etc) sau bauturi. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului si respectarea dozelor sugerate.
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cel mai bun ulei de catina, am folosit informatii din urmatoarele surse:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83tin%C4%83_alb%C4%8
- https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_buckthorn_oil
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22473853
- https://www.researchgate.net
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27522605
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823898
- https://www.researchgate.net/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21856292