Nutritie

Cel mai bun ulei de cocos

By Publicat in 3 mai 2020 No Comments

Uleiul de cocos este cunoscut pentru numeroasele beneficii aduse sanatatii si are un spectru larg de utilizare, fiind folosit atat in ingrijirea personala(piele, par, unghii, celulita, vergeturi, cicatrici etc), cat si in gatit si gospodarie.

Acest ulei vegetal se extrage din miezul de nuca de cocos si are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu si scurt care provoaca o serie de reactii pozitive in organism.

Top 3 uleiuri de cocos bune

Ulei de cocos Bio extravirgin pentru uz cosmetic

Cel mai bun ulei de cocos pentru uz cosmetic

Uleiul de nuca de cocos extravirgin poate fi utilizat pentru masaj, arsuri provocate de soare, protectie solara si un bronz ideal. Hidrateaza pielea in profunzime, te ajuta sa te bronzezi mai repede, activeaza melanina de sub piele dand o culoare aramie si nu blocheaza absorbtia de Vitamina D.

Ulei de cocos fractionat Sabio

Cel mai bun ulei de cocos fractionat

Uleiul de cocos fractionat Sabio este o forma a uleiului de cocos care se prezinta in stare lichida si care are o rezistenta mare la oxidare. Contine in mod natural antioxidanti si nutrienti valorosi, precum vitaminele A, C si E, care ajuta la mentinerea fermitatii si tineretii pielii. Este un ulei delicat, nutritiv, care reduce procesul de deshidratare, calmeaza pielea iritata sau afectata de soare, vant sau frig, este totodata hidratant, emolient si se absoarbe repede si complet in piele, nefiind comedogenic.

Ulei de cocos virgin presat la rece

Cel mai bun ulei de cocos presat la rece

Virgin Old Ceylon este un ulei virgin, ecologic, presat la rece, obtinut din nuci de cocos, de calitate superioara din Sri Lanka. Poate fi folosit in gatit(salate, smoothie-uri etc), ingrijire personala(hidratarea pielii, inainte de barbierit, ca deodorant, tratament de regenerare a parului, anti-electrizare a parului, ca pasta de dinti, demachiant etc) si pentru diferite afectiuni(probleme dermatologice, otita externa, intepaturi de insecte, vindecarea ranilor, calmant pentru dermatita de scutec etc).

De ce am tinut cont

Beneficii

Uleiul de nuca de cocos are proprietati antifungice puternice, astfel poate distruge peste 50 de tipuri de ciuperci candida. Totodata, are rol de prevenire a imbatranirii intrucat este bogat in antioxidanti.

Vitaminele existente in uleiul de cocos sunt necesare pentru sanatatea cardiovasculara si reduc nivelul colesterolului, trigliceridelor si lipoproteinelor, acestia fiind factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Poate fi intrebuintat pentru slabit deoarece o lingura de cocos inainte de masa contribuie la reducerea senzatiei de foame, activeaza producerea de cetone in organism, ceea ce ajuta la metabolizarea grasimilor si eliberarea energiei. In urma unor studii s-a confirmat ca in cazul femeilor care au consumat zilnic 2 linguri de ulei de cocos, grasimea abdominala a scazut dupa 12 saptamani.

Sanatatea glandei tiroidiene este sustinuta de uleiul de nuca de cocos prin faptul ca acesta ajunge direct la ficat fara a fi necesara implicarea hormonilor sau a enzimelor in procesul de digestie.

Ca urmare a compozitiei sale, uleiul de cocos contribuie la o buna absorbtie a calciului, vitaminei D si altor minerale necesare pentru sanatatea si rezistenta oaselor.
Folosit brut, ca lotiune de corp, sau inclus ca ingredient in produse pentru baile relaxante, declanseaza o stare generala de bine, prin efectul de hidratare si prin remineralizarea intregului corp.

Proprietati si compozitie

Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice.

Din compozitia uleiului de nuca de cocos fac parte colina(unul din nutrientii care se gasesc in cel mai mare procent), vitamina E, vitamina K, fierul, fitosteroli, acizi grasi Omega-6, grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate.

Prin proprietatile lui biochimice, nu se descompune la temperaturi ridicate asa cum o fac alte uleiuri, deci poate fi folosit la prepararea produselor prajite si chiar ca ingredient pentru patiseria la cuptor.

Cele mai multe dintre grasimile pe care le consumam in mod uzual sunt acizi grasi cu lant lung care trebuie defalcate inainte de a fi absorbite. Uleiul de cocos este bogat in acizi cu lant mediu si scurt care ajung mult mai repede in ficat pentru a produce energie, fiind si usor de digerat. Principalele beneficii asupra sanatatii pot fi atribuite prezentei acizilor grasi care includ acidul lauric, acidul capric si acidul caprilic. Acestia sunt agenti antimicrobieni puternici, cu o eficienta ridicata impotriva virusilor, ciupercilor si a multor bacterii. Modul lor de actiune consta in dezintegrarea peretilor celulelor.

Acidul lauric se gaseste in laptele matern uman si se transforma in organism intr-o substanta numita monolaurin. Monolaurinul ajuta la cresterea imunitatii, lupta impotriva virusilor, bacteriilor(printre care Stafilococul auriu) si a diverselor boli(herpes, gripa etc). De asemenea, rolul pozitiv pentru sanatate al acidului lauric a fost confirmat in prevenirea unor forme de cancer. In plus, acesta poate ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, la mentinerea flexibilitatii arterelor si prevenirea aterosclerozei.

Intrebuintari

Uleiul de cocos pentru ten, piele si corp este cel utilizat in cosmetica deoarece acizii grasi ajuta la vindecarea epidermei si contribuie la fixarea fibrelor de colagen, element esential pentru fermitatea pielii. Uleiul de cocos destinat uzului extern poate fi aplicat direct pe piele masand usor pana este absorbit complet, iar rezultatul va fi un ten mai luminos si intinerit. De asemenea, exista masti pentru fata, ulei de masaj, creme, lotiuni pentru plaja si pentru bronz natural cu ulei de cocos.

Uleiul de cocos poate actiona ca remediu natural in prevenirea si remedierea vergeturilor. Totodata, este benefic in cicatrizarea ranilor.

Uleiul de cocos pentru par ofera stralucire, hidratare si un aspect mai sanatos parului datorita acizilor grasi din compozitie. Acesta poate fi folosit ca masca pentru par sau ca tratament pentru varfuri despicate.

Exista ulei de cocos pentru gatit care poate fi utilizat fara probleme deoarece este rezistent la temperaturi inalte si compozitia acestuia ramane neschimbata. Nu se oxideaza usor, nu produce efectele nocive pe care le au alte uleiuri pentru gatit, iar punctul de ardere este la 180 de grade.

Pe langa utilizarea sa in gatit si ingrijire personala, uleiul de cocos poate fi folosit si in gospodarie pentru dezlipirea reziduurilor de pe diverse materiale, curatarea mobilei, intretinerea obiectelor din piele, curatarea baii, pentru interiorul si exteriorul masinii(bord, banchete si estomparea zgarieturilor), dar si pentru inlocuirea cremei de pantofi.

Ulei de cocos administrare

Administrare ulei de cocos pentru uz intern
Poti inlocui untul si uleiul folosit in mod uzual cu ulei de cocos, il poti adauga in salate, ceai, smoothie-uri sau lapte pentru aroma sau poate fi consumat simplu pe o felie de paine. Exista batoane nutritive sau caramele pentru copii cu ulei de cocos. Poti de asemenea amesteca o lingurita de ulei de cocos in cafea dimineata, iar pentru femeile care alapteaza, 3-4 linguriţe administrate intern zilnic sporesc cantitatea de lapte şi aportul nutritiv al acestuia.

Administrate ulei de cocos pentru uz extern 
Ai posibilitatea sa il combini cu zatul ramas de la cafea pentru a obtine un produs natural, facut in casa cu rol de scrub exfoliant pentru ten si calcaie crapate.

Actiunea antiinflamatoare a acidului lauric face din gargara cu ulei de cocos de dimineata un obicei foarte sanatos. Acidul lauric ajunge in spatiile inguste dintre dinti, din care bacteriile nu sunt indepartate la fel de eficient de catre periuta de dinti.

In acelasi timp, poti folosi ulei de cocos pe corp inainte si dupa epilare, pentru refacerea pielii arse de soare, ca masca hranitoare pentru par, antimicotic pentru unghii, pe post de balsam de buze si ca demachiant natural.

Tipuri de ulei de cocos

Bio/Organic

Uleiul de cocos organic este obtinut din nuci de cocos netratate cu pesticide sau alte substante/procese chimice si care au fost crescute intr-o zona lipsita de poluare, departe de orase.

Nerafinat sau virgin

Uleiul de cocos nerafinat este extras dintr-un miez de nuca de cocos proaspata si neprelucrata. Poate fi gasit sub denumirile: ulei de cocos virgin, ulei de cocos extravirgin sau ulei de cocos raw. Isi pastreaza puritatea, aroma si proprietatile deoarece nu este procesat si nu are substante chimice adaugate. Desi pretul poate fi mai ridicat decat in cazul uleiului de cocos rafinat, ofera mai multe beneficii pentru sanatate.

Rafinat

Uleiul de cocos rafinat este obtinut din miez de nuca de cocos uscat(Copra). Unele dintre uleiurile rafinate sunt prelucrate la o temperatura ridicata si pot fi folosite substante chimice pentru filtrarea lor.

Presat la rece

Acest ulei de cocos este presat folosind o metoda mecanica si nu este utilizata o temperatura ridicata in procesarea lui, astfel pastrandu-si proprietatile si beneficiile asupra sanatatii.

Fractionat

Uleiul de cocos fractionat este un ulei dobandit printr-un proces de fractionare. In acest fel, sunt separate diferite tipuri de grasimi, acizii grasi cu lant molecular lung sunt eliminati, iar in compozitie raman doar acizii cu lant molecular scurt si mediu(trigliceridele acidului capric si a celui caprilic). Spre deosebire de uleiul de cocos integral care se solidifica la temperaturi joase, cel frantionat ramane lichid chiar si in frigider. Acest ulei este utilizat preponderent pentru uz extern in masaj, combaterea problemelor pielii si a unghiilor, in intarirea firului de par si este un aliat excelent pentru un bronz sanatos.

Ulei de cocos pareri si intrebari

Cat ulei de cocos se consuma pe zi?

Sugarii consuma din laptele matern intre 0.3 si 1g per kg corp, deci adultii probabil ar beneficia de la consumul a 10-20g acid lauric pe zi(20-40g ulei de cocos). Nu este indicat ca uleiul de cocos sa fie ingerat in cantitati mari de catre persoanele care sufera de boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau de catre cei care sufera de obezitate. Desi uleiul de cocos este sigur pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, se recomanda evitarea introducerii acestuia in mod excesiv in dieta.

Unde se gaseste uleiul de cocos?

Poti gasi ulei de cocos in magazinele fizice(cosmetice, naturiste) sau in magazinele virtuale:
• Ovia.ro
• Scufita-rosie.ro

Cat costa un ulei de cocos?

Pretul uleiului de cocos variaza in functie de prelucrare(presat la rece, rafinat, virgin, fractionat etc), cantitate si intrebuintare(uz extern sau intern).

Adaugă părerea mea