În ultimii ani, sistemele PC pentru gaming au ajuns de la a satisface o comunitate restrânsă cu pasiune pentru jocuri video, la a dezvolta o industrie puternică de peste 30 de miliarde de dolari.
Industria se află într-o continua dezvoltare, atât din punct de vedere al componentelor PC pentru gaming (hardware), cât și al jocurilor sau al programelor auxiliare pentru jocuri video (software). Dintre acestea, fac parte titluri populare precum Fortnite, League of Legends sau CS:GO.
Top 4 cele mai bune pc de gaming
Calculator de gaming i7
-
- Procesor Intel Core i7;
- Toate componentele sunt de calitate;
- Include placa video dedicată;
- Are incluse 4 ventilatoare;
- Dotat cu jack pentru căști și microfon;
- Capacitate SSD de 512GB;
- Memorie (capacitate RAM) 16 GB.
-
- Unii utilizatori ar prefera ca procesorul să mai aibă un SSD.
Calculator de gaming i7 -Păreri
Acest calculator gaming i7 este dedicat celor ce-și doresc o performanță bine definită și are un aspect atrăgător și modern. Componentele din care este alcătuit acest sistem sunt de cea mai nouă generație și sunt alese cu grijă, astfel încât să vă servească o perioadă cât mai lungă. Carcasa are un aspect foarte plăcut, datorită panourilor de sticlă securizată. Iar, datorită iluminării albe, acest calculator devine și mai ademenitor pentru a fi cumpărat și utilizat.
Calculatorul are încadrat patru ventilatoare silențioase, care răcesc corespunzător tot sistemul chiar și în cele mai grele scenarii de gaming și până la procesorul Intel Core I7 cu nu mai puțin de 8 nuclee sau cei 8 GB. Totul în acest sistem este gândit să ofere unul dintre cele mai bune rapoarte dintre preț și calitate existente în acest segment de preț.
Calculator de gaming i5
-
- Placa video este integrată, de tip dedicată;
- Capacitatea de stocare SSD 120 GB;
- Destinat pentru gaming, business, oficiu;
- Dotat cu 1000GB HDD;
- Capacitatea de stocare video este de 8GB.
-
- Dispune de un singur ventilator.
Calculator de gaming i5 -Păreri
Acest calculator gaming i5 costă aproximativ 3000 de lei și oferă un raport calitate preț excelent, care va fi apreciat de orice gamer. Calculatorul poate fi utilizat atât pentru gaming, cât și pentru business sau oficiu. Astfel, dacă ai nevoie de un procesor puternic, acesta poate fi potrivit pentru tine. Memoria RAM al acestui dispozitiv este de 8GB, iar capacitatea de stocare SSD de 120GB, pe cât HDD de 1000GB.
Calculatorul gaming este dotat cu o placă video dedicată, cu chipsetul de tip AMD Radeon. Capacitatea de memorie video, oferită de aceasta este de 4GB.
Procesorul este de culoare neagră, este minimalist, cu o dungă colorată diagonală, pentru a produce un efect mai interactiv. Acesta cu siguranță va fi rezistent la lovituri și-ți va sluji o perioadă îndelungată.
Calculator gaming i9
-
- Este produs de către Intel;
- Capacitatea RAM este de 64 GB;
- Are inclusă o placă video dedicată;
- Memoria plăcii video este de 24 GB;
- Dimensiunile carcasei: 58.9 x 51 x 22.5 cm.
-
- Produsul este considerat unul dintre cele mai scumpe, astfel prețul poate reprezenta o problemă înainte de achiziționare.
Calculator de gaming i9 -Păreri
Calculatorul gaming i9 poate fi considerat unul dintre cele mai bune calculatoare de gaming din lume, nu doar datorită funcționalităților interne, ci și designului atrăgător. Calculatorul are design robust, modern și inovator, care te atrage și cu greu îți poți lua privirea. Când vezi acest dispozitiv, lucrul care-ți poate veni în cap e că produsul este calitativ și performant.
Recomandat pentru gaming, acest calculator produs de Intel, este dotat cu o capacitate RAM foarte mare, care încadrează 64GB. Acesta are loc pentru multe paneluri atât în partea frontală, cât și pe cea din spate. În partea frontală poți include 3 cabluri USB 3.2, un USB de tip C și căștile. IAr, în partea din spate, poți pune 4 cabluri USB 2.0, 2 cabluri USB3.2 și 2 USB de tip C.
Chiar dacă, vizual acest procesor pare compact și robust, adevărul e că acesta este dotat cu o mulțime de locuri, pentru cele mai importante cabluri de care vei avea nevoie. Calculatorul gaming i9 este atrăgător și datorită iluminării interioare, care face modelul absolut neobișnuit.
Calculator de gaming Asus ROG G10DK
-
- Este produs de Asus;
- Pachetul include un mouse și o tastatură;
- Cântărește 8kg;
- Procesorul este produs de AMD;
- Memoria maximă de care dispune 64GB;
- Puterea de 500W.
-
- Este compatibil numai cu Windows 10.
Calculator de gaming Asus -Păreri
Brandul Asus este cunoscut pentru producerea tehnicii performante, care bucură și până în prezent utilizatorii. Iubitorii de gaming apreciază produsele fabricate de acest brand și au încredere deplină în acesta, pentru oferă calitate și rezistență în timp.
Calculatorul are până la 64 GB de memorie DDR4, 3200 MHz, pentru multitasking rapid și eficient, plus un SSD M.2 PCIe de 1TB și un HDD de 2TB pentru încărcare rapidă a jocurilor și a aplicațiilor.
Cu acest calculator gaming Asus îți poți alege aspectul preferat dintr-un spectru complet de culori și efecte alimentate de Aura Sync. Panoul lateral transparent opțional oferă o vedere a componentelor interne care se bucură de strălucirea luminii RGB, potrivită cu rama frontală. Sincronizați, în același timp, cu ușurință iluminarea mouse-ului, tastaturii și a căștilor sau a alte periferice compatibile cu Aura Sync pentru a obține o experiență și mai interesant.
De ce am tinut cont
Componente calculatoare gaming
La acest capitol, placa video ar putea fi numită cea mai importantă componentă. Țineți cont însă de faptul că pentru un randament cât mai ridicat, aceasta are nevoie de un procesor și memorie RAM pe măsură.
Toate acestea vin plasate pe placa de bază, deci importanța componentelor poate fi ramificată sau prioritizată în funcție de jocurile pe care doriți să le jucați, dar nicio componentă nu trebuie neglijată atunci când va alegeti PC-ul ideal de gaming.
Printre alte componente importante pentru calculatorul de gaming sunt:
- Procesorul – unitatea principală de procesare a informației. Creierul calculatorului. Performeaza operații logice și de intrare/ ieșire ale comenzilor pe care dvs. le dați.
- Placa de bază – este “gazda” celorlalte componente. Piesa principală pe care se vor așeza procesorul, placa video, memoria RAM, ssd. Computerele de gaming preconfigurate vin cu componente care operează ușor între ele. Aveți grijă în cazul în care va alegeți o placă de bază separat, ca aceasta să fie compatibilă cu toate celelalte componente.
- Memoria RAM – după cum sugerează și numele, această componentă ajută calculatorul să rețină procesele aflate în operare sau să ruleze multiple procese în același timp, fără disconfortul, cauzat de lag. Pentru majoritatea jocurilor de pe piața, veți avea nevoie de cel puțin 4GB RAM.
- Placa video – sau placa de procesare grafică (GPU) este probabil componenta favorită a gamerilor. Aceasta face jocurile să redea o imagine cat mai foto-realistica și un flux continuu al jocului, fără întreruperi sau blocare de imagine.
- Hard Disk-ul – e posibil sa nu știți de la început de cât spațiu de stocare aveți nevoie. Pentru a vă putea fixa cu ușurință un prag mental, verificati cât spațiu folosiți în prezent și gânditi-vă ce jocuri doriți să jucați. Găsiți mai apoi, pe internet, cât spațiu necesită jocurile respective. Asigurați-vă că oferiti PC-ului cel puțin 100 de GB liberi, după ce toate aplicațiile sau jocurile au fost instalate.
- Sursa – întregul PC pentru gaming este alimentat de sursa calculatorului. În funcție de calitatea și puterea (exprimată în Wati) a celei alese de dvs., aceasta ar putea consuma mai multă sau mai puțină electricitate.
- Carcasa – este cea care adună laolaltă toate componentele enumerate mai sus. Pentru o configurație de durata, recomandăm o carcasa de metal, în detrimentul uneia de plastic.
Nivel de zgomot
În cazul în care folosiți căști cu funcția de anulare a sunetului din exterior (adică cu “noise cancelling”), atunci puteți trece cu vederea acest aspect. Dar dacă nu o faceți, ar fi bine sa știți ca PC-ul de gaming ajunge să se supraîncălzească repede după o anumită perioadă de timp. Acest lucru depinde de jocurile pe care le jucați și cerințele acestora, de perioada de timp alocată sesiunilor de gaming și de grija pe care o purtați calculatorului atunci când vine vorba de curățenie.
Dacă vă opriți asupra unui desktop PC cu componente superioare, atunci asigurați-vă că păstrați unitatea curată și lipsită de praf. De asemenea, înlocuirea periodică a consumabilelor, precum pasta termoconductoare de pe procesor, este un alt criteriu important care nu duce la supraîncălzirea acestuia.
Pentru a răci componentele care transmit un volum mai mare de informații, PC-ul accelerează ventilatoarele. Ventilatoarele accelerate emit un zgomot mai mare. De aceea, producători precum Corsair sau VGA au venit cu o soluție: ventilatoare silențioase. O alternativă mai costisitoare este răcirea pe bază de lichid.
Preț
În cazul în care va doriți un PC de gaming ieftin, va aflați la rubrica potrivită. Prețurile unităților prezente pe piață încep de la 500 de lei și diferă în funcție de componentele pe care unitatea le conține sau de perifericele cu care aceasta vine la pachet (monitor, tastatura, mouse, căști de gaming). Un preț mediu al unităților care satisfac cerințele majorității fluctuează între 1500 și 2500 de lei, având o medie la 2000 de lei.
Considerăm că acesta este prețul recomandat pentru o unitate desktop, pe care să vă puteți juca toate jocurile. Probabil că unele dintre ele cer mai mult în cazul în care doriți să le rulați la “Ultra” în setarile video, însă vom aloca o poziție și clienților care își doresc performanțe foarte ridicate.
Intrebari frecvente
Câte grade trebuie să aibă un PC de gaming?
Temperatura optimă a componentelor care alcătuiesc PC-ul dvs. de gaming ar trebui să fluctueze între 60 și 70 de grade C. Sigur că există și modele realizate special să reziste la temperaturi mai mari, mai ales în cazul în care vă doriți procese de maximizare a puterii de calcul oferite, precum overclocking-ul procesorului.
Aceste modele speciale suporta fără probleme și temperaturi până la 100 de grade C. Tot ce este peste aceasta valoare poate fi ingrijorator pentru sanatatea pe termen lung a calculatorului.
Cât consumă un PC de gaming?
Valoarea rezultatului final variază la fiecare configurație. Noi am făcut aceste calcule pentru dumneavoastra și am ajuns la concluzia urmatoare: prețul curentului electric pentru o ora de gaming variază între 15 și 45 de bani. Atât la modelele recenzate mai sus, cât și la altele asemănătoare. Furnizorul dumneavoastra de curent electric reprezintă un alt criteriu important la acest capitol.
Cât costă un calculator de gaming?
Pentru modelele de buget, puteti gasii și calculatoare sub 1000 de lei. Majoritatea configurațiilor care oferă rezultate de la bune în sus – au prețuri incepand de la 2000 de lei. Pentru cele mai bune rezultate și cele mai înalte așteptări de la jocurile jucate – veți fi nevoit să plătiți peste 3500-4000 de lei.
Va recomandăm să aveți în vedere și costul monitorului sau cel al perifericelor atunci când vă alegeți produsul favorit.
Ce componente trebuie să aibă un calculator de gaming?
Componentele principale care intră în alcătuirea unui PC destinat jocurilor sunt: procesorul, placa de baza, memoria RAM, placă video, hard disk-ul, sursa, carcasa.
Alte periferice necesare: monitorul, tastatura, mouse-ul, mouse pad-ul, căștile pentru PC sau chiar boxe – în cazul în care doriți să redați și multimedia (muzica, filme).
Ce alte lucruri ar trebui să am în vedere?
În funcție de locul în care doriți să plasați calculatorul, ar mai putea fi nevoie de componente auxiliare. Câteva exemple:
- Un mousepad
- Un prelungitor sau un stecher multiplu, dacă numărul de prize din perete nu satisface numărul de prize cerut de configurația dvs.
- Un scaun de gaming, în cazul în care petreceti multe ore la calculator; acesta va ajuta sa pastrati postura corecta și previne durerile de spate
- Un adaptor wireless, dacă nu puteți realiza conexiunea prin cablu sau fibra optica.