Skip to main content
PC si Periferice

Cea mai buna camera web

15 februarie 2023No Comments

Datorita internetului, comunicarea la distante foarte mari a devenit posibila, iar o camera web performanta va face experienta din online sa fie cu atat mai calitativa. Dispozitivul poate fi folosit prin conectare cu cablu la calculator sau chiar wireless(fara fir), oferind o performanta video superioara in comparatie cu webcam integrat in laptop.

Camera web este utila atat in timpul convorbirilor cu partenerii de afaceri, prietenii, persoana iubita sau familia, dar si in contextul jocurilor multiplayer pentru a avea o comunicare mai buna cu coechipierii. Totodata, prin intermediul unui astfel de dispozitiv se poate face supraveghere video de la distanta.

Top 6 camere web

Webcam A+ CW26

Cea mai buna camera web PC cu rezolutie VGA si anulare a zgomotului de fond

De ce am ales camera web A+ CW26

Aceasta camera web cu rezolutie video 640 x 480 VGA contine un microfon ascuns pentru impermeabilitate si rezistenta la praf. Tehnologia de functionare anuleaza zgomotele deranjante de fond si filmarea se face la 30 de cadre pe secunda.
Webcam-ul este compatibil cu sistemele Windows XP(SP2, SP3), Vista 7, 8, 10 si Mac.
Unghiul de vizualizare(FOV) este de 68.6 grade si include functii de reglare a balansului de alb(white balance), a expunerii luminii, a contrastului si a saturatiei culorilor.

Cea mai buna camera web wireless

De ce am ales camera IP TP-Link

Aceasta camera web wireless permite amplasarea flexibila a gadgetului in orice colt al incaperii fara a fi conectat la o sursa de curent prin cablu. Transmisia audio este bidirectionala, permitand utilizatorilor sa asculte si sa vorbeasca la distanta.
Supravegherea video se poate face in timp real de pe telefonul mobil, iar senzorul CMOS va produce imagini clare cu un consum redus de energie. Datorita criptarii SSLv3/HTTPS, camera este protejata de intruziuni nedorite.
Functia Watchdog va reporni automat aparatul cand sunt detectate erori.
Poate reda 30 de cadre pe secunda si iluminarea minima necesara este de 0.5 lux.

Genius WideCam F100

Cea mai buna camera web PC cu unghi de vizualizare larg

De ce am ales Genius WideCam F100

Aceasta camera web are o lentila ultra-unghiulara care ofera posibilitatea de a captura imaginile intr-un unghi larg(wide), ideala pentru situatiile in care sunt mai multe persoane in cadru.

Camera are un microfon stereo incorporat care permite transmiterea de informatii vocale clare. Rezolutia senzorului este 1920 x 1080p Full HD si cablul USB de alimentare are o lungime de 3 metri.

Microsoft LifeCam Studio

Cea mai buna camera web cu microfon

De ce am ales camera Microsoft LifeCam Studio

Aceasta camera web are o rezolutie HD de 1280 x 720 pixeli in timpul conversatiilor video si calitate Full HD pentru fotografii, iar obiectivul din sticla este de inalta precizie. Controleaza automat expunerea imaginii pentru a obtine filmari cu luminozitate corespunzatoare si pline de culoare.
Prezinta o compatibilitate ideala cu platforma de comunicatii unificate Skype for Business de la Microsoft, destinata in principal intreprinderilor. Microfonul incorporat detine o functie speciala de anulare a zgomotului de fond pentru un sunet cat mai clar.
Filmarile obtinute cu ajutorul acestui device pot fi editate direct in Windows Movie Maker, in timp ce fotografiile vor fi incarcate in galeria foto Windows Live, pentru modificari ulterioare.

Logitech Brio 4k Stream Edition

Cea mai buna camera web PC pentru streaming

De ce am ales camera Logitech Brio 4k Stream Edition

Aceasta camera web ofera o rezolutie 4k UHD si poate ajusta automat setarile in functie de schimbarile de luminozitate pentru ca imaginea sa nu fie intunecata in cazul luminarii laterale sau cand miscarea se face din exterior spre interior.
Gadgetul va realiza videoclipuri realiste cu o rata a cadrelor pe secunda foarte ridicata(60 fps) si o calitate a rezolutiei de 1080 p Full HD cand este utilizat in modul prioritar pentru viteza de filmare(frame rate). Prin aceasta functie, decalajul imaginii va fi redus atunci cand se realizeaza un video in slow-motion(cu incetinitorul).
Are un mod automat HDR, senzor infrarosu si un unghi de vizibilitate de 90 de grade.

Logitech Rally

Cea mai buna camera web PC 4k UHD

De ce am ales camera web Logitech Rally

Aceasta camera web vine cu un design industrial si un sistem de formare a imaginii 4k Ultra-HD, in timp ce ofera performanta premium in orice spatiu, indiferent de marime. Prezinta o functie de zoom 15x si un camp vizual expansiv de 90 de grade.
Tehnologia Logitech RightLight optimizeaza echilibrul luminii pentru a evidentia fetele umane si a reda tonuri de piele cu aspect natural, chiar si in conditii slabe de luminozitate. Camera poate fi asezata pe masa, pozitionata pe un trepied sau montata pe un perete/tavan. Daca este instalat pe tavan, webcam-ul detecteaza automat momentul inversarii si corecteaza orientarea imaginii.

Atunci cand camera este dezactivata in timpul unei convorbiri online, se aprinde o lumina rosie de instiintare. Cand nu este utilizat, obiectivul este orientat in jos pentru a va oferi un plus de confidentialitate.

De ce am tinut cont

Rezolutie

Rezolutia este reprezentata prin numarul de pixeli aranjati vertical si orizontal pe un monitor, iar cu cat acest numar este mai mare, cu atat detaliile vor fi mai multe si calitatea imaginii mai buna. In cazul unei camere web pentru PC, filmarea sau fotografiile pot avea 640 x 480 pixeli(VGA), 1280 x 720 pixeli(HD Ready), 1920 x 1080 pixeli(Full HD) sau modele care ofera 3840 x 2160 pixeli(4k UHD).

Pentru convesatiile cu prietenii sau familia, calitatea VGA ar putea fi suficienta, dar imaginea nu va fi foarte calitativa. In contextul conferintelor online de afaceri, streaming live sau supraveghere video, se recomanda o rezolutie minima 1280 x 720p, dar cea mai potrivita este calitatea Full HD sau 4k UHD.

Camp de vizualizare

Campul de vizualizare(field of view) este definit ca fiind suprafata pe care un aparat de inregistrare video sau foto o poate capta in orice moment. Un om obisnuit are un camp de vizualizare de 50-60 de grade. Un unghi de 180 de grade(wide) va capta aproximativ tot ce poate vedea ochiul uman daca misti capul dintr-o parte in alta, dar vor aparea anumite distorsiuni geometrice pe marginile imaginii. Exista si modele care pot vizualiza 360 de grade, dar pentru convorbiri online, nu va fi necesar, un unghi in jur de 100 de grade fiind suficient pentru majoritatea intrebuintarilor.

Microfon

O camera web cu microfon incorporat trebuie sa poata reda acurat sunetul, existand chiar modele care anuleaza zgomotul de fundal deranjant si amplifica vocea interlocutorilor pentru o experienta auditiva superioara din punct de vedere calitativ. Daca intentionezi sa utilizezi un microfon separat de camera web, capacitatea de redare a microfonului intern devine un aspect mai putin relevant.

Senzorul de imagine

Camerele web includ in mod obisnuit un senzor de imagine, un obiectiv, suport electric si microfon. Senzorul detecteaza si converteste informatia in imagini si poate fi de tip CCD(charge-coupled device) sau CMOS(complementary metal oxide semiconductor). Cele CCD pot captura videoclipuri si fotografii de calitate inalta, fara zgomot de imagine(purici), in timp ce in cazul senzorului CMOS exista posibilitatea de a fi mai vulnerabil la zgomotul de imagine, dar consuma mai putina energie.

Sensibilitate la lumina

Orice camera web pentru PC are nevoie de o cantitate de lumina suficienta pentru a putea capta imagini, dar aceasta cantitate necesara difera in functie de model. Intensitatea luminii perceputa de ochiul uman intr-un anumit moment este reprezentata prin unitatea de masura ”lux”, iar cu cat aceasta valoare necesara este mai mica, cu atat calitatea imaginii va fi mai buna in orice conditii de luminozitate.

Compatibilitate

Este important ca webcam-ul ales sa fie potrivit pentru sistemul de operare instalat pe computer(Windows, Mac Os, Linux etc), dar si sa poata lucra eficient cu cat mai multe programe destinate conversatiilor video online, cele mai utilizate fiind: Skype, Yahoo Messenger, AOL instant Messenger etc.

Functii speciale

  • Unele modele pot fotografia si inregistra video pentru a transmite filmarile si offline. In cazul fotografiilor, ai nevoie de o calitate cu cat mai multi megapixeli(cel putin 3-5 Mp). Pentru inregistrari video, viteza de filmare reprezentata prin numarul de cadre pe secunda(fps) este relevanta, 24 fps fiind o valoare populara in crearea de continut video, dar exista si variante cu 60 fps pentru a obtine anumite efecte in editarea ulterioara.
  • Controlul la distanta cu telecomanda te poate ajuta sa utilizezi mai usor camera, in special daca scopul principal este supravegherea video.
  • Un indicator LED semnalizeaza momentele in care webcam-ul este pornit
  • Functia de autofocus continuu este necesara pentru a pastra focalizarea pe subiectul principal
  • Unele camere web pot fi fixate pe suprafete plane si pe marginea monitorului sau au lentile ajustabile pe plan orizontal si vertical

Intrebari frecvente

Cum sa instalez o camera web?

Exista camere web care se instaleaza instant, in timp ce altele vin echipate cu un CD de instalare sau necesita descarcarea driverelor de pe site-ul producatorului. In majoritatea cazurilor, pentru a activa camera web, se intra in panoul de control(Control Panel) si se selecteaza submeniul ”Hardware and sound”(cu imaginea unei imprimante si o boxa), dupa care se alege ”Device and printers” si optiunea ”Device Manager”. Urmatorul pas este selectarea ferestrei ”Imaging devices” si a optiunii ”Integrated web”, dupa care se face click dreapta si se alege ”Enable” pentru a activa aparatul.

Ce este sensibilitate de lumina la o camera web?

Fiecare camera web are o anumita sensibilitate fata de lumina, unele dispozitive putand sa capteze mai usor imagini in lumina slaba, in timp ce altele au nevoie de o luminozitate mai ridicata. Lumina este masurata in ”lux”, iar daca webcam-ul nu poate filma in conditii de luminozitate precara, se recomanda luminile auxiliare.

Cum sa aleg un webcam?

Poti alege o camera web luand in considerare calitatea rezolutiei(VGA, HD, Full HD sau 4k UHD), campul de vizualizare pe care il poate acoperi obiectivul, sensibilitatea dispozitivului fata de lumina, prezenta unui microfon incorporat si calitatea acestuia, tipul de senzor de imagine(CMOS sau CCD), compatibilitatea cu anumite sisteme de functionare ale calculatorului sau unele programe(Skype, Yahoo messenger etc), numarul de cadre pe secunda(30 fps sau 60 fps), dar si posibilele functii speciale(autofocus, zoom, control la distanta prin telecomanda etc).

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply