Skip to main content
PC si Periferice

Top 6 Cele mai bune placi video

15 februarie 2023No Comments

Funcția principală a unei plăci video este generarea și procesarea imaginilor pentru monitoare, ceea ce înseamnă că placa video se comportă ca un accelerator grafic. Raportat la performanțele oferite de o placă video, vei beneficia de posibilitatea de a vedea optim imagini complexe, atunci când alegi cea mai buna placa video.
Cea mai bună placă video poate fi greu de găsit, deoarece pe piață se găsesc o mulțime de astfel de dispozitive. Cu toate acestea, nu este o sarcină imposibilă, dacă știi exact ce fel de preț/performanță îți dorești.
Înainte de achiziționarea unei plăci video potrivite pentru tine, trebuie să analizezi scopul utilizării acesteia. Dacă ai nevoie de placa video pentru lucru, atunci poți opta pentru o placă cu preț mediu, însă dacă ai nevoie de o placă video pentru gaming va trebuie să investești mai mult.

Top 6 plăci video

Placă video ieftină Radeon

Cea mai bună placă video laptop 4GB, 128 bit, Radeon.

De ce am ales placa video Radeon

Am ales această placă video, deoarece se poate conecta cu ușurință și la laptopurile ultra-subțiri de tipul 2 în 1, utilizând Thunderbolt. Este foarte compactă și ușor de instalat, are memoria de 4GB și un preț foarte avantajos. Placa video Radeon nu are nevoie de alimentare, pentru că se alimentează direct de la PCI Express. Chiar dacă este mică, această suportă cu succes rezoluția de 4K.
Acest model se bazează pe cea mai nouă arhitectură de la AMD, care oferă o capacitate ridicată și un nivel înalt al performanței. Transmite și înregistrează jocurilor fără procesor, fiind un suport extraordinar pentru jocurile de ultimă generație. Clienții apreciază această placă video pentru nivelul scăzut al zgomotului, este dotată cu HDMI, sistemul bun de răcire și prețul mic.

Placă video Gigabyte GeForce GTX 1660

Cea mai bună placă video gaming pentru calculator, integrată, GTX 1660.

De ce am ales placa video Gigabyte

Placa video Gigabyte GeForce GTX 1660 are chipset-ul produsă de Nvidia. În lumea gamingului, această companie este ,,fără concurenți”, fiind considerată cea mai bună și inovatoare dintre toate, producătoare de tehnologii ultra-performante.
Dispozitivul nu consumă foarte multă energie electrică și nici putere. Sistemul de ventilatoare este silențios, nu te va deranja, ci va oferi un plus de performanță la tot sistemul. Cu ajutorul acestei plăci, te poți juca în jocurile cu o grafică foarte intensă, fără să întâmpini probleme.
Placa video GTX 1660 este potrivită nu doar pentru gaming, ci și pentru obținerea rezoluției mai mari. Astfel, dacă ai acasă monitoare la care ți-ar plăcea ca grafica să fie mai bună, optează pentru acest model, potrivit și pentru editarea în Photoshop și pentru utilizarea HTML.
O altă caracteristică importantă la această placă constă în faptul că este înconjurată de plastic. Acest lucru ajută la împiedicarea unei atingeri accidentale a șurubelniței de la încălzirea plăcii.

Placă video laptop Asus

Cea mai bună placă video laptop dedicată, de 16GB, de la Asus.

De ce am ales placa video Asus

Placa video de la Asus, TUF GAMING Radeon™ RX 6900, este o mașină neobosită într-un șasiu metalic robust, cu o răcire extrem de eficientă și componente care sunt și mai durabile. Trei ventilatoare puternice Axial Tech, cu rulmenți dubli, cu bile și lame suplimentare, sunt ascunse sub o carcasă complet metalică.
Încorporează un radiator mare care menține temperatura sub control, precum și componentele TUF selectate. Datorită lor, această placă video are un avantaj vizibil față de concurenții săi, astfel poate fi consideră o adevărată ,,fiară puternică”.
Placa video Asus se descurcă foarte bine cu majoritatea jocurilor moderne oferindu-le o grafică impresionantă și o rezoluție puternică. Jocurile vor primi iluminare realizată, umbre și reflexii în 4K. Iar, memoria maximă admisă este mare de 16GB.

Placă video mining Nvidia

Cea mai bună placă video pentru minat Nvidia.

De ce am ales placa video mining Nvidia

Placa video Nvidia GeForce GTX 3060 Ti este considerată ,,un monstru puternic” printre plăcile grafice. Modelul este considerat o versiune bugetară, pentru cei care doresc să se bucure de jocuri pe un monitor 1080p. Placa video 3060 Ti este bazat pe cea mai recentă arhitectură a companiei Nvidia. Această placă este puternică atât pentru jocuri, cât și pentru minat.
Placa promite o performanță brută pentru jocuri 1080p și 1440p. Este foarte impresionantă, însă probabil va fi extrem de populară pentru cei care nu sunt prea interesați de jocurile 4K.
Nu va câștiga premii pentru cele mai mari câștiguri și nici pentru cel mai rapid hashrate, dar dacă doriți un venit stabil pe lună cu costuri relativ mici de energie, acest lucru este la fel de bun pe cât puteți obține.

Placă video Asus 3080

Cea mai scumpă placă video de 12GB.

De ce am ales placa video Asus 3080

ASUS își propune să ofere incredibilul în tot ceea ce face. Este unul dintre cei mai rapizi și inovatori creatori de plăci video din lume. Dacă îți dorești o temperatură scăzută a nucleului și un nivel scăzut de zgomot, această placă poate fi potrivită pentru tine.
Modul de performanță va permite ventilatoarelor să se rotească pentru a menține cardul să funcționeze la o temperatură scăzută tot timpul. Modul silențios păstrează aceeași țintă de putere cu setări de top.
Uneori vrei doar întuneric în jurul tău și vrei să stingi toate luminile. Inginerii au proiectat un buton convenabil pentru modul stealth, special conceput pentru acest scop. Doar apasă-l și vei transforma instantaneu totul în modul întunecat. Fiecare joc va fi o adevărată plăcere vizuală, pentru că placa video va asigură o grafică excelentă.

Suport vertical pentru placa video

Cel mai bun suport vertical pentru placa video.

De ce am ales acest suport vertical

O placă video slăbită distruge nu numai aspectul configurației, ci și placa de bază. Pentru a evita apariția acestei probleme, achiziționarea unui suport pentru placa ta video este cea mai bună soluție.
Acest suport original, fiabil și ușor de instalat pentru placa video te va surprinde plăcut, datorită complexității sale. Având un design unic al cadrului metalic și o bază din plastic acoperită cu vopsea metalică premium, suportul vertical pentru placa video, are un design rafinat și grațios. Dispune de o modalitate unică de a ascunde firele, astfel oferă nu numai o asamblare îngrijită, ci și un aspect atrăgător.
Este un suport destinat susținerii corecte a plăcilor video în interiorul carcaselor desktop. Suportul se poate ajusta pe înălțime în trei puncte, pentru a fi compatibil cu majoritatea plăcilor.

De ce am tinut cont

BUS

Reprezintă traseul dintre memoria video și procesor. Lărgimea componentei indică numărul de biți care circulă între procesor și memorie. Cu cât numărul este mai mare cu atât se fac mai repede toate operațiunile. O placă cu BUS de 384 biți este considerată performantă, pentru că numărul acesta de biți va circula între memorie și GPU.

Memoria video (GB)

Este utilă în momentul în care vrei să conectezi mai multe monitoare sau când lucrezi cu rezoluții mari. Aceasta este susținută și de un BUS mare. Recomandat este să nu cumperi placa cu memorie mare, dacă nu are și un BUS mare.

Sistemul de răcire

Este o componentă foarte importantă, pentru că în absența unei astfel de caracteristici componentele ar ajunge să se încălzească până la deteriorare.
Răcirea se poate face activ sau pasiv cu ventilator sau cu radiator. Plăcile cu răcire activă sunt mai gălăgioase, însă sunt mai eficiente.

Conectivitate

Se referă la interfața și la numărul conectorilor, dar și la opțiunea de interconectare. Se va ține cont de faptul că plăcile video sunt create pentru a fi compatibile cu plăcile de baza ale sistemelor în care se încadrează.
Sloturile pot să fie realizate în standardul AGP sau PCI. Porturile PCI Express sunt cele mai apreciate pentru plăcile video. Sistemele care se bazează pe componente vechi au nevoie de plăci pentru AGP, chiar dacă în prezent acest standard este foarte rar folosit. Plăcile PCI Express pot fi cumpărate atunci când există în sistem un slot pentru ele.

Numărul de conectori

Numărul conectorilor variază ținând cont de numărul de monitoare care se pot conecta la placa video. Conexiunea se realizează utilizând porturile VGA sau HDMI/DVI. Sunt modele care au și ieșiri de tipul RCA sau S-video unde va fi nevoie de adaptori speciali.
Semnalul de calitate se transmite de obicei prin HDMI în special atunci când ai un monitor Full HD. Dacă vrei să conectezi o placă video la mai multe monitoare, și placa video are doar o singura ieșire, este nevoie de un splitter.

Brand

Brandul producător contează și există mai multe branduri recunoscute la nivel mondial, precum:

Asus

Este un producător cu o istorie de 28 de ani în acest domeniu și produce sisteme foarte complexe, inclusiv laptopuri, servere și tablete. Se distinge prin plăci video de cea mai bună calitate.

Gigabyte

Este un alt brand la fel de cunoscut care produce componente pentru desktop: plăci video, plăci grafice (ATI,Nvidia). Pe lângă acestea este o firmă taiwaneză producătoare de calculatoare, dar și laptop-uri sau telefoane, și este considerat în topul producătorilor de acest tip.

Preț

Prețul este cel care face diferența între placa video pe care ți-o poți permite și cea pe care o vei lăsa în magazine. Prețurile sunt variate și cu cât un preț este mai mare, cu atât oferă o calitate mai bună. În funcție de bugetul disponibil pot fi alese placile video low level la cele mai mici prețuri, cele de mijloc sau cele ultra performante care au un preț pe măsură.

Tipul de utilizare

Modul în care folosești calculatorul este cel care determină tipul de placă video de care ai nevoie. Dacă singura ta activitate pe calculator este office, atunci o placă video ieftină este suficientă pentru genul acesta de activitate.
În cazul în care vrei să te joci, ultimele apariții de pe piața în materie de jocuri video, ai nevoie de o placă de cea mai bună calitate, cu cele mai bune specificații și trebuie să te pregătești să investești în acest sens.

Intrebari frecvente

Placa video onboard poate fi folosită sau am nevoie de o placa video dedicată?

Totul depinde de modul în care urmează sa folosești sistemul. Dacă urmează să utilizezi calculatorul pentru activități de tipul office sau pentru vizionarea filmelor la rezoluții normale și navigare pe internet, o placă video onboard este suficientă.
Pentru gaming, editare foto video sau editare de sunet, randari și diverse montaje este nevoie de o placă video dedicată de cea mai buna calitate.

Ce este placa video?

Pentru amatorii de gaming, placa video este cea mai importantă componentă de pe calculator. Fără o placă video de cea mai bună calitate, jocurile noi nu pot rula și nu pot fi făcute anumite task-uri complexe cum ar fi randarea sau editarea foto profesională.
De asemenea, anumite programe de grafică pentru arhitectură sau pentru industria jocurilor video și pentru animații specifice cinematografiei, au cerințe specifice în ceea ce privește placa video.

Ce înseamnă placă video dedicată?

Placa video dedicată nu afectează deloc memoria RAM a dispozitivelor, având propria memorie. Acestea sunt considerate superioare celor integrate. Acestea sunt potrivite pentru cei care se ocupă de design, grafică, gaming. În cazul PC-urilor, placa video dedicată este poziționată separat de placa de bază. Acestea totuși consumă destul de multă energie.

Ce înseamnă placă video integrată?

Placa video integrată folosește între 1 și 5% din memoria calculatorului. Aceasta este inclusă în procesor sau chipset-ul plăcii. Costul acestor plăci sunt mai mici, consumul de energie este redus și plăcile de acest tip nu se încălzesc foarte tare.

Ce sa aleg, AMD vs. NVIDIA?

Atunci când cumperi o placă video, alegi un model care să se potrivească specificațiilor de afișare ale calculatorului. Din punct de vedere istoric, aceste două companii s-au bătut încă de la apariția pe piața pentru supremația în domeniul producției celor mai bune placi video.
NVIDIA a condus detașat până în ultimii câțiva ani și încă deține o poziție puternică pe piața, însă noile plăci de la AMD au performanțe îmbunătățite.
Atunci când cumperi o placă video va trebui de asemenea să alegi între companii ca ASUS, MSI sau Gigabyte, care adăuga propriile componente și specificații plăcilor produse de AMD sau NVIDIA.

Pot folosi mai multe plăci video?

Unele plăci video permit conectarea în paralel cu o altă placă video, ceea ce poate aduce îmbunătățiri considerabile în jocuri. Se numește interfața SLI atunci când este vorba despre plăcile de la NVIDIA și Crossfire pentru plăcile de la AMD.
Dacă vrei să ai mai multe plăci video pe calculator, atunci trebuie să cumperi modelul de placă ce permite o astfel de setare și o placă de bază care este proiectată pentru astfel de configurație. Cei mai mulți utilizatori care optează pentru montarea mai multor plăci video sunt game testeri sau realizează cele mai complexe activități cu ajutorul calculatorului.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply