Skip to main content
PC si Periferice

Cele mai bune tastaturi – de gaming, de scris sau iluminate

15 februarie 2023No Comments

Fiind în secolul XXI, trebuie să recunoaștem faptul că, într-o societate informațională, calculatorul a devenit o componentă esențială a activității umane. Oamenii petrec din ce în ce mai mult timp la calculator sau laptop.

Dat fiind faptul că utilizarea calculatorului poate fi continuă și de lungă durată, rolul tastaturii crește considerabil. Fără îndoială, productivitatea și eficiența muncii la calculator depinde, în mare măsură, de tastatura pe care o utilizați. Importanța sa se accentuează mai ales când vine vorba despre necesitatea introducerii unor date sau editării unor texte la calculator. În cazul sarcinilor mai complexe, care presupun o interacțiune mai intensă cu calculatorul, alegerea unei tastaturi potrivite poate să vă ușureze munca.

Astfel, fie că sunteți pasionat de lumea jocurilor video, de programare, sunteți scriitor sau vă desfășurați jobul la calculator, cert este că fiecare are nevoie de o tastatură de o calitate înaltă.

Top 6 cele mai bune tastaturi

Tastatura wireless Logitech K780

Păreri tastatură wireless Logitech K780

Această tastatură, la prima vedere, se remarcă printr-un design minimalist și echilibrat, care determină o concentrare mai bună și o încredere în cadrul mediului de lucru. Grație compatibilității sale, în același timp, cu trei dispozitive, aveți posibilitatea de a comuta, cu ușurință, între telefon, tabletă și calculator.

Datorită formei sale compacte și construcției rigide, tastatura wireless de la Logitech nu doar vă economisește spațiul pe masa de lucru, dar și vă oferă un șir de ore de muncă confortabilă. Formele rotunjite ale tastelor, binegândite de către compania Logitech, constituie tendința de a repeta forma vârfurilor degetelor, ceea ce determină o senzație plăcută la atingere și o introducere a textului cât mai confortabilă. Logitech K780 este potrivită pentru cei care își propun, într-un timp foarte scurt, să îndeplinească un set de sarcini.

Tastatura gaming mecanică Redragon Varuna

Cea mai bună tastatură pentru gaming.

Păreri tastatura gaming mecanică Redragon Varuna Black

Tastatura acestui producător de periferice reprezintă un echipament de calitate, care oferă o înaltă performanță celor pasionați de lumea jocurilor video. Redragon Varuna Black este o tastatură mică și compactă, dar în același timp este destul de grea, și se remarcă printr-o construcție relativ solidă, fapt care demonstrează că este realizată din materiale de calitate superioară.

Iluminarea LED a tastelor determină aprecierea, în mod deosebit, a iubitorilor de gaming, mai ales că uneori sesiunile jocului se pot prelungi până târziu. Marele plus al acestei tastaturi se prezintă prin faptul că, oricât de mult nu ai tasta, caracterele nu se vor șterge datorită injecției duble de plastic. Un aspect destul de important al acestei tastaturi sunt piciorușele de cauciuc pe care le are în dotare. Aceste mici detalii împiedică alunecarea tastaturii de pe masă în timpul jocului. Tastatura Redragon Varuna Black este recomandată celor care înțeleg importanța reacției rapide la tastare.

Tastatura bluetooth pentru scris Microsoft

Cea mai bună tastatură pentru scris fără fir.

Păreri tastatura bluetooth Microsoft

Tastatura funcțională Bluetooth Microsoft este potrivită atât pentru lucrul la birou, cât și pentru un șir de activități sau sarcini acasă. Construcția subțire îi conferă tastaturii un design elegant și modern. Este de menționat faptul că, la acest model de tastatură, conexiunea cu calculatorul este realizată prin utilizarea tehnologiei Bluetooth.

Tastele, care sunt extrem de silențioase, asigură scrierea și redactarea cât mai rapidă a textelor în condiții optime. Datorită materialelor de bună calitate din care a fost realizată, tastatura este rezistentă și plăcută la atingere, fiind opțiunea potrivită pentru situația când trebuie să redactați un text lung. Totodată, acest dispozitiv periferic are o amplasare a tastelor la o distanță optimă, astfel încât fiecare tastă să fie complet autonomă față de celelalte. Grație construcției și utilizării ușoare, aceasta face procesul îndelungat de scriere mai confortabil.

Tastatura iluminată Razer Cynosa V2

Cea mai bună tastatură iluminată.

Păreri tastatură iluminată Razer Cynosa V2

Tastatura de la Razer este opțiunea potrivită pentru orice gamer, care își dorește o experiență inedită în timpul sesiunilor de joc. Fiecare apăsare a tastei este silențioasă, precisă și moale, ceea ce face tastatura mai confortabilă în utilizare pentru ore lungi de gaming.

Această tastatură iese în evidență datorită iluminării sale inteligente și personalizate, astfel fiind posibilă desfășurarea jocului într-o lumină dorită. Așadar, este posibil să setați iluminarea în funcție de preferințe și chiar să iluminați anumite părți ale tastaturii pentru a îmbunătăți performanța și experiența jocului. Pe măsură ce jocul devine tot mai dinamic, se schimbă și efectele de iluminare ale tastaturii în baza celor 16,8 milioane de culori. Datorită acestei tastaturi iluminate, utilizatorii devin și mai încântați, și captivați de acțiunile desfășurate într-un joc spectaculos.

Tastatura mecanică ergonomică ASUS TUF K3

Cea mai bună tastatură ergonomică.

Păreri tastatura mecanică ASUS TUF K3

Tastatura mecanică de la compania ASUS, având un design compact și minimalist, se remarcă printr-o construcție durabilă și rezistentă la un șir de factori externi datorită materialului din care s-a realizat, și anume aliajului de aluminiu de calitate superioară. Oricât de mult nu ai tasta, performanța tastaturii ASUS se menține la același nivel, dat fiind faptul că are o durată de viață de 50 de milioane de tastări.

Producătorul acestei tastaturi și-a manifestat grija pentru utilizator prin intermediul suportului ergonomic pentru mâini, care oferă confort mai ales în sesiunile lungi de gaming. Această tastatură este extrem de atractivă pentru gameri datorită iluminării, care poate fi personalizată cu un set de efecte și o multitudine de culori. Așadar, cu tastatura mecanică ASUS obții satisfacție și performanță maximă în sesiunile de gaming, fiind posibilă integrarea ta într-o altă realitate creată de tine.

Tastatură cu USB iluminată HyperX Alloy Origins Core

Păreri tastatura cu USB HyperX Alloy Origins Core

Tastatura mecanică gaming de la HyperX se evidențiază printr-o construcție solidă și rezistentă, având, în același timp, tastele precise, și plăcute la atingere. Aluminiul, materialul care stă la bază, face ca tastatura să fie destul de grea, ceea ce asigură stabilitatea sa pe masă chiar și în momentele mai intense de gaming. Fiind dotată cu piciorușe reglabile în trei unghiuri de înclinare diferite, tastatura poate fi fixată în poziția dorită, astfel prevenind alunecarea ei de pe masă.

Tastatura vă permite să personalizați iluminarea anumitor taste și să creați efecte luminoase uimitoare. Trebuie de menționat faptul că pentru o tastatură mecanică, aceasta este destul de silențioasă. Această tastatură de la HyperX se remarcă, în mod special, prin funcția “game mode”, ceea ce face ca sesiunile lungi ale jocului să decurgă la cel mai înalt nivel, fără tastări eronate.

De ce am tinut cont

Tipuri

Din cauza faptului că piața, actualmente, prezintă o gamă largă de oferte, în alegerea echipamentului periferic este importantă orientarea în funcție de tipurile de tastaturi. Așadar, există câteva tipuri de tastaturi:

  • Tastatura standard sau office – este modelul de tastatură care are, de regulă, un design simplu și care nu dispune de funcții suplimentare. Este varianta potrivită în cazul utilizării în oficiu sau acasă pentru îndeplinirea sarcinilor ce țin de job.
  • Tastatura gaming – acest tip de tastatură a fost proiectat și conceput cu scopul utilizării sale în sesiunile de gaming. Tastatura gaming permite obținerea unei performanțe maxime în jocurile video. Se remarcă prin prezența unor taste speciale și efecte luminoase spectaculoase.
  • Tastatura mecanică – este tipul de tastatură care, în ultimii ani, se bucură de atenția și aprecierea gamerilor. Este foarte comodă, eficientă și durabilă în utilizare. În cazul acestei tastaturi nu e nevoie să apeși tasta până la capăt, dat fiind faptul că are un feedback tactil excepțional.

Conectivitate

Tipul de conexiune reprezintă unul din criteriile esențiale în alegerea tastaturii. În dependență de modul în care vor fi conectate cu calculatorul, putem deosebi:

Tastatură cu fir

Avantajul tastaturilor cu fir se prezintă prin ceea că se conectează rapid și ușor cu calculatorul, fiind, în același timp, și mai accesibile ca preț. În cazul tastaturilor cu fir conexiunea se poate realiza prin: USB, PS/2.

Tastatură fără fir

La tastaturile fără fir legătura cu calculatorul se efectuează prin tehnologia Bluetooth. Cele fără fir, chiar dacă au un preț puțin mai mare decât cele cu fir, se declară a fi mult mai comode în utilizare, dat fiind faptul că nu vă deranjează nici un cablu. Folosind acest tip de tastatură, este posibilă accesarea calculatorului de la o anumită distanță.

Materiale

Cert este faptul că, pe lângă un design reușit și o imagine vizuală plăcută, o tastatură trebuie să fie rezistentă și durabilă. Durata de viață de peste 50 sau 80 milioane de tastări se datorează, fără îndoială, materialelor de cea mai bună calitate, care stau la baza construcției unei tastaturi. Cadrul unei tastaturi poate fi realizat din:

  • Plastic – o tastatură produsă, în mod integral, din plastic este cu mult mai vulnerabilă la lovituri și la alți factori externi. Plăcile din plastic, care stau la baza tastaturii, au o greutate mică și, de regulă, nu se afirmă printr-o rezistență înaltă.
  • Metal – modelul de tastatură, care are la baza construcției sale componente metalice, este mai durabilă și mai rezistentă decât cea confecționată din plastic. Plăcile din metal ale tastaturii sunt mult mai grele, mai rigide, și oferă o rezistență mai ridicată.

Funcții

Iluminare

Atunci când vine vorba despre alegerea unei tastaturi, iluminarea și efectele luminoase devin elemente cheie. Majoritatea utilizatorilor sunt încântați de faptul că tastatura lor este acompaniată de o iluminare plăcută a tastelor. În ceea ce privește iluminarea, este posibilă alegerea între următoarele opțiuni:

  • Lumina de fundal într-o singură culoare – opțiunea dată oferă posibilitatea de a tasta în întuneric sau în locurile în care nivelul de lumină este foarte slab. Utilizatorii, în special jucătorii, folosesc lumina de fundal drept formă de expresie a propriei personalități. Iluminarea de fundal reușește să stimuleze jucătorul și să încingă atmosfera.
  • Iluminare RGB – această opțiune permite utilizatorului să seteze luminile în funcție de confortul său vizual. Iluminarea RGB este implementată pe zone. În funcție de tastatură, pot fi de la 3 până la 6 zone de iluminare. În cazul tastaturii cu iluminare RGB utilizatorul poate să dicteze culoarea fiecărei taste.

Având o tastatură cu una dintre cele două opțiuni de iluminare, poți fi productiv pe parcursul întregii zile, lipsa luminii nefiind un impediment.

Intrebari frecvente

Care este diferența dintre o tastatură mecanică și una clasică?

Spre deosebire de tastatura mecanică, cea clasică sau standard este mai accesibilă ca preț, însă nu se poate lăuda cu o performanță înaltă. Vorbind despre aspectul vizual, tastatura clasică are un design simplu, iar cea mecanică se evidențiază printr-un design exclusiv. De asemenea, trebuie să amintim că cea clasică are incluse doar funcțiile standarde, iar cea mecanică are integrate un șir de funcții și butoane speciale.

Este de remarcat faptul că tastaturile mecanice sunt mai comode în utilizare și au o durată de viață a tastelor mai mare. Totodată, cele mecanice sunt mai zgomotoase decât tastaturile standard. O tastatură clasică se potrivește pentru job sau oficiu, mai puțin pentru gaming. Varianta cea mai bună pentru sesiunile de gaming este tastatura mecanică.

Din ce este realizată o tastatură?

Componentele principale ale tastaturii sunt cadrul din spate realizat din plastic, placa cu circuite, placa pe care sunt montate comutatoarele și tastele, și coperta pentru partea de sus. O tastatură are la baza sa o placă, care poate fi atât din plastic, cât și din metal. Există producători care, în procesul de construcție, folosesc, în mod integral, plasticul.

Totodată, sunt și producători care realizează echipamente periferice prin combinarea acestor două materiale. Ies în evidență producătorii brandurilor premium, care obțin tastaturi excepționale datorită unor materiale de calitate superioară și, chiar, aerospațială. Materialul de construcție a tastaturii determină, în mare măsură, durata de viață mare a tastărilor și performanța de care va avea parte utilizatorul.

Cum se curăță o tastatură?

Trebuie să conștientizăm faptul că depunerea prafului pe toată suprafața tastaturii este un proces normal și, din păcate, inevitabil. Există un șir de soluții și metode de curățare a tastaturii. Este important ca, înainte de a iniția procedura de curățare, să deconectați tastatura de la calculator. Veți avea nevoie de o perie moale, un lichid și un șervețel simplu, pe care, de obicei, îl folosiți pentru curățarea suprafețelor mobilierului. Cu ajutorul periei veți elimina praful, care s-a acumulat între taste, iar suprafața tastaturii o veți șterge cu șervețelul. Aceasta este cea mai ușoară și accesibilă metodă de curățare. De asemenea, pentru curățarea tastaturii puteți folosi un spray simplu cu aer comprimat sau un aspirator special, care pot fi procurate din magazine specializate.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply