Skip to main content
PC si Periferice

Cele mai bune monitoare de 27 inch

15 februarie 2023No Comments

Un monitor de 27 inch(68.58 cm) poate oferi suficient spatiu pe ecran pentru a vizualiza simultan o cantitate mare de informatie, fiind ideal pentru jocuri, vizionarea de filme, programare IT, editare foto si video, corectare de text, design grafic, dar si pentru uz casnic. De asemenea, pentru a reda rezolutia 4k UHD, un ecran de 27 inch este recomandat.

Top 8 monitoare de 27 inch

Monitor AOC 27 inch

Monitor AOC 27 inch -Pareri

Acest monitor de 27 de inch are un design compact cu margine ingusta si greutate redusa. Sistemul IPS al panoului reda acurat culorile si contrastul. Unghiul de vizualizare este larg de 178 grade si conectivitatea se poate face prin port VGA sau HDMI.
Calitatea rezolutiei este Full HD(1920 x 1080), iar timpul de raspuns ajunge la 8 ms.

Monitor Philips 27 inch

Cel mai bun monitor IPS cu timp de raspuns de 5 ms.

Monitor Philips 27 inch -Pareri

Acest monitor de 27 inch detine un ecran LED IPS care ofera unghiuri de vizualizare extralargi(178 de grade), facand posibila vizionarea din aproape orice unghi al afisajului.
Culorile sunt remarcabil de vii, fiind un monitor ideal pentru vizualizarea fotografiilor, vizionarea filmelor, navigarea pe internet, dar si pentru programele de editare foto si video.
Tehnologia fara scintilatii este utilizata pentru a regla luminozitatea si a reduce scintilatiile, iar astfel utilizatorul va avea o vizualizare confortabila fara oboseala oculara.

Setarea de mod LowBlue foloseste o tehnologie software inteligenta pentru a reduce lumina albastra daunatoare, cu lungime de unda redusa. Include si un mod EasyRead care reda o experienta similara cititului pe hartie.

Monitor Samsung curbat 27 inch

Cel mai bun monitor de 27 inch curbat.

Monitor Samsung curbat 27 inch -Păreri

Acest monitor de 27 inch creeaza un camp vizual larg si imbunatateste perceptia adancimii. Curbura ecranului permite ochilor sa urmareasca detalii pe intreaga suprafata mentinand o distanta constanta de vizualizare.
In testele clinice efectuate de Sectia de Oftalmologie a Spitalului Universitar National din Seul s-a dovedit ca ecranul curbat reduce stresul ocular comparativ cu vizionarea unui dispozitiv cu ecran plat.
Modul Eye Saver reduce emisia de lumina albastra care stimuleaza retina mai mult decat alte culori.
Calitatea maxima posibila este 1080p Full HD. Include port VGA si HDMI.

Monitor Benq 27 inch

Monitor Benq 27 inch -Pareri

Monitorul Benq 27 inch cu calitate Full HD include mai multe moduri de echilibrare a contrastului, vibratiei si realismului culorilor.
Prin tehnologia panoului este VA, informatia este reimprospatata la o frecventa de 60 Hz, iar timpul de raspuns este de 5 ms.

Monitor Acer 27 inch

Cel mai bun ecran IPS cu rezolutie WQHD.

Monitor Acer 27 inch -Pareri

Cu monitorul ACER de 27 inch poti admira imaginea afisajului fara inconvenientul marginilor. Tehnologia este IPS cu o redare realistica a culorilor si contrastului, iar rezolutia maxima este WQHD(2560 x 1440 pixeli). Timpul de raspuns este de doar 4 ms, include porturi HDMI, Display Port, USB-C 3.1 si poate rula informatii la 60Hz.

Monitor Dell 27 inch

Cel mai bun monitor Dell 27 inch TN pentru jocuri.

Monitor Dell 27 inch -Pareri

Monitorul de 27 inch are o rata de reimprospatare de 155 Hz, fara bruiaj grafic pentru un joc rapid cu doar 1ms timp de raspuns. Ecranul este echipat cu rezolutie WQHD(2560 x 1440) care ofera mai multe detalii decat Full HD. Exista posibilitatea de a regla monitorul pentru a gasi pozitia de vizionare ideala, inclusiv in mod vertical. Se pot conecta cu usurinta dispozitivele printr-o gama larga de porturi: HDMI 1.4, Display Port 1.2 si 4 porturi USB 3.0. Tehnologia panoului este TN si are suprafata anti-reflexie.

Monitor Asus 27 inch

Monitor gaming Asus 27 inch -Pareri

Asus TUF Gaming VG27AQ este un ecran de 27 inch cu rezolutie maxima WQHD (2560×1440), display HDR IPS si rata de refresh de 165 Hz, conceput special pentru jucatorii profesionisti si cei care cauta un joc imersiv.
Tehnologia ASUS GameVisual are sapte moduri de afisare prestabilite pentru a optimiza vizualizarea pentru diferite tipuri de continut, iar aceasta caracteristica poate fi accesata cu usurinta prin intermediul unei taste rapide sau a meniului de setari a afisajului pe ecran. Pentru conectivitate, monitorul include DisplayPort 1.2 si doua porturi HDMI 2.0.

Monitor LG 27 inch 4K

Cel mai bun monitor cu rezolutie 5k UHD.

Monitor LG 27 inch 5k -Pareri

Monitor LG UltraFine cu calitate 5k, este cu peste 50% mai mare decat afisajul 4k in ceea ce priveste numarul de pixeli brut. Monitorul poate exprima o imagine extrem de detaliata si un text clar. Sistemul IPS are capacitatea de a genera un contrast puternic de culori si realism in ceea ce priveste nuantele. Este potrivit pentru suportul de perete VESA. Suprafata display-ului este tratata anti-oglindire, iar timpul de raspuns atinge 14 ms. Include trei conectori USB-C si un conector Thunderbolt 3, mai rapid decat cel USB.

De ce am tinut cont

Rezolutie

Rezolutia este descrisa prin numarul de pixeli aranjati orizontal si vertical pe un monitor. Cele mai populare optiuni de rezolutie actuale sunt: HD(1280 x 720), QuadHD sau WQHD(2560 x 1440), Full HD(1920 x 1080), 4k UHD(3840 x 2160) si 5k(5120 x 2880). Pentru a reda rezolutia 4k UHD pe un ecran, este necesara o placa video sau laptop capabil sa ofere aceasta calitate.

In cazul editarii foto sau video si pentru vizionarea filmelor 4k, rezolutia cea mai calitativa(4k UHD) este recomandata pentru a putea vedea toate detaliile imaginii.
In privinta jocurilor video, rezolutia 4K imbunatateste calitatea vizuala, dar are nevoie de o placa grafica foarte performanta si un procesor bun, care poate duce la costuri mai mari. Cu alte cuvinte, performanta calculatorului trebuie sa fie suficient de ridicata pentru a rula cursiv jocuri la calitatea 4k. Nu toate jocurile ofera optiunea de rezolutie 4k, majoritatea avand o capacitate maxima de 1080p Full HD.

Rata de reimprospatare

Rata de reimprospatare(rata de refresh) se masoare in Hertz(Hz) si este capacitatea electronicii monitorului de a reimprospata imaginea. Avand o rata de refresh de 60 Hz, pixelii de pe ecran se vor reimprospata de 60 de ori intr-o secunda.

Daca monitorul este destinat utilizarii casnice(vizionarea de filme, folosirea internetului etc), orice rata de refresh mai mare de 30 Hz va fi potrivita, deoarece filmele au de obicei 24, 25 sau 30 de cadre pe secunda(fps).
In cazul editarii foto sau video va fi nevoie de 60 Hz, iar aceasta este si valoarea cea mai populara.
Pasionatii de gaming prefera o rata de reimprospatare cat mai rapida(75 Hz, 120 Hz, 144 Hz etc) deoarece astfel jocul va fi fluidizat si natural.
Daca placa video poate sustine 144 de cadre pe secunda, dar monitorul nu poate reda mai mult de 60 Hz, limita ratei de refresh va fi fixata la 60 Hz si nu va atinge capacitatea placii grafice.

Timpul de raspuns

Timpul de raspuns reprezinta timpul necesar ca un pixel sa isi schimbe culoarea si este important in special pentru jocuri. Este exprimat in milisecunde(1 secunda= 1000 milisecunde) si poate fi masurat prin diverse sisteme: de la alb la negru si inapoi la alb(WtW), de la negru la alb si inapoi la negru(BtB) sau de la gri la un alt nivel de gri(GtG). Multi producatori aleg sa indice pe eticheta sistemul GtG deoarece are in general o valoare mai mica.

Un timp de raspuns mare poate provoca incetosarea imaginii in timpul miscarilor bruste in jocuri sau cand se schimba foarte rapid informatia afisata pe monitor(efect de ghosting). Valorile preferate pentru gaming sunt 1-6 ms, dar in cazul editarii foto sau video un timp de 20-30 ms este suficient.

Unghi de vizibilitate si panoul LCD

Unghiul de vizibilitate este dat de tipul de panou LCD. In momentul in care privesti un ecran din lateral sau de sus/jos, daca acesta are o valoare ridicata a unghiului de vizibilitate, imaginile nu vor avea schimbari perceptibile ale culorilor.

  • Panoul LCD TN va oferi un unghi slab de vizibilitate, cu schimbari de culoare cand monitorul este privit din lateral. Pe de alta parte, este indicat pentru jocuri deoarece are cel mai rapid timp de raspuns, fiind capabil sa modifice culoarea pixelilor foarte rapid. Nu este potrivit pentru editarile foto sau video deoarece nu are o redare fidela a culorilor.
  • Panourile LCD VA si IPS sunt mai lente din punct de vedere al timpului de raspuns decat cel TN, dar au o luminozitate si contrast mai bune, acesta fiind un avantaj in editarea foto si video. Panoul IPS ofera cel mai bun unghi de vizibilitate si o redare acurata a culorilor.
  • Tehnologiile IGZO si OLED sunt cele mai noi si performate, dar in momentul actual sunt rare si pretul de achizitie este ridicat.

Design

Modelele de monitoare pentru gaming au de obicei un design cu contraste puternice(rosu si negru) sau chiar LED-uri si suport pentru casti, in timp ce alte variante(pentru birou, editare, programare, design grafic etc) au un aspect mai simplu.

Design-urile cu ecran curbat permit imaginii sa se modeleze in jurul utilizatorului si urmaresc mai bine campul vizual al ochiului uman, de forma sferica, dar sunt contraindicate in mediile profesionale deoarece distorsioneaza liniile drepte.

Multe monitoare permit ajustarea pozitiei prin reglarea inaltimii, rotirea in plan orizontal, modificarea gradului de inclinare, dar si rotirea in plan vertical, in mod portret(ideala pentru editare de text si programare).

Exista modele care utilizeaza un ecran tratat anti-reflexie(anti-glare), astfel evitand efectul de oglindire prin care luminile artificiale sau naturale sunt reflectate in monitor si deranjeaza privirea.

Conectori

Exista o varietate de tipuri de conectori, iar pentru o flexibilitate mai buna, cel mai bun monitor de 27 inch va avea un model cat mai calitativ de conexiune, tinand cont si de porturile calculatorului(VGA, DVI, HDMI, Display port, USB-C etc)

  • Varianta clasica de conectare este prin cablu VGA sau D-SUB(un conector albastru cu doua suruburi), iar aceasta va fi potrivita pentru dispozitivele traditionale, dar in cazul modelelor noi nu este mai este utilizata atat de frecvent. Permite doar semnal analog video, fara sunet cu rezolutie de maxim 2048 x 1536 pixeli si 85 Hz.
  • Monitoarele cu conexiune digitala sunt cele mai eficiente deoarece nu distorsioneaza imaginea, in comparatie cu cele de tip analog. DVI(cu doua suruburi de fixare) este un standard digital care poate suporta in unele cazuri si sistem analog, afisand un maxim de 1920 x 1200 pixeli la 60 Hz(DVI-I/D Single Link) sau 2560 x 1600 pixeli(DVI-I/D Dual Link).
  • HDMI este cel mai popular conector, transfera semnal video si audio, suporta rezolutii mari(4k UHD). Varianta recomandata este HDMI 2.0 si exista si optiuni mini sau micro.
  • Pentru monitoarele de gaming si placile video dedicate, cel mai potrivit si accesibil conector este Display Port. Modelul 1.2 va suporta calitatea 4k UHD la 60 Hz, dar cel 1.4 poate face fata chiar rezolutiei 8k la 60 Hz.
  • USB-C 3.1 si Thunderbolt 3 sunt cele mai noi si eficiente modalitati de conectare, avand capacitatea de a reda continut de calitate inalta foarte rapid, dar computerul trebuie sa dispuna de porturile necesare.

Intrebari frecvente

Ce este rezolutia unui monitor?

Rezolutia monitorului influenteaza claritatea si cantitatea detaliilor de pe ecran. Aceasta se calculeaza prin numarul de pixeli existenti pe monitor: 1280 x 720 HD, 2560 x 1440 Quad HD(WQHD), 1920 x 1080 Full HD, 3840 x 2160 4K UHD, 5120 x 2880 5K UHD si 7680 x 4320 8K .

Ce inseamna monitor IPS ?

Un monitor IPS(In Plane Switching) va reda culori mai intense si acurate, un contrast superior si un unghi de vizualizare mare in comparatie cu ecranele TN sau VA. Pe de alta parte, timpul de raspuns poate fi mai indelungat, ceea ce ar deveni un inconvenient in cazul jocurilor.

Ce inseamna monitor TN ?

Monitoarele TN au un timp de raspuns foarte scurt(1-6 ms), fiind ideale pentru gaming. Dezavantajele acestui tip de ecran sunt contrastul mai slab(culorile sunt mai sterse) si unghiul de vizualizare ingust.

Cat consuma un monitor ?

Un monitor poate consuma intre 19 si 50 W, dar exista si functii speciale in cazul anumitor modele pentru a economisi energie.

Cum conectez doua monitoare ?

Daca doresti sa conectezi doua monitoare la un calculator, ai nevoie de cablurile necesare de conectare in functie de porturile computerului(Display Port, HDMI, VGA, DVI etc). Cablurile se conecteaza la placa video a calculatorului si la ecrane.

In cazul laptopurilor, acestea au de obicei un singur port si pentru a lega doua monitoare, va fi nevoie de un ”splitter”(divizator, impartitor) care sa fie conectat la laptop, iar la capatul celalalt are doua porturi identice(HDMI, VGA etc) la care pot fi atasate monitoarele.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply