Literatura SF descria realitatea virtuala cu mult inainte ca aceasta sa patrunda in lumea tehnologiei, iar primele experimente au avut loc in anii ‘70, in timp ce primul prototip modern a fost conceput abia in 2011 de catre Palmer Luckey.
Ochelarii VR actuali pot crea o ambianta artificiala care simuleaza imagini, sunete si senzatii prin care utilizatorul poate deveni parte din aceasta noua realitate si exista chiar posibilitatea de a interactiona fizic cu ea.
Top 4 cei mai buni ochelari VR
Ochelari VR Samsung Gear R324
-
- Includ un senzor giroscopic pentru detectarea mișcărilor;
- Dispozitivul este confortabil indiferent de structura fetei;
- Design-ul blocheaza lumina exterioara;
- Unghiul de vizualizare este larg de 101 grade.
-
- Ochelarii VR Samsung sunt compatibili doar cu telefoanele Samsung.
De ce am ales ochelari VR Samsung
Design-ul compact si controller-ul Gear VR R324 ofera o perspectiva imbunatatita in timpul vizualizarii. Casca VR Samsung este proiectata sa fie confortabila indiferent de structura faciala, in timp ce amortizorul de spuma ofera o apasare naturala, blocand lumina din exterior. Controller-ul poate fi utilizat cu o singura mana pentru a naviga in realitatea virtuala sau ca gamepad pentru jocuri. Campul vizual este larg de 101 grade si miscarea poate fi urmarita cu precizie prin intermediul senzorului giroscopic incorporat si al accelerometrului.
Cu ajutorul aplicatiei, poti crea o camera virtuala pentru a te intalni cu prietenii sau cu partenerii de afaceri. Ochelarii VR Samsung functioneaza perfect cu smartphone-urile Galaxy, fiind compatibili atat cu USB tip C, cat si cu Micro USB.
Ochelari VR PS4
-
- Rata de reimprospatare este de 120 Hz;
- Include senzori de detectare a miscarii(giroscop si motion tracking);
- Rezolutia imaginii este calitativa;
- Carcasa ochelarilor nu permite luminii sa patrund.
-
- Pentru a putea folosi Playstation VR sunt necesare Camera Playstation si consola PS4.
De ce am ales ochelari VR PS4
Acesti ochelari VR PS4 functioneaza cu Playstation 4, iar dupa conectarea a celor doua dispozitive utilizatorul va fi transportat in lumi noi extrem de detaliate. Casca a fost gandita pentru a fi cat mai usoara si mai confortabila cu putinta, iar astfel poate fi folosita fara nici un efort, datorita greutatii reduse si a bandanei ajustabile.
Pachetul contine ochelarii PS4 VR, casti intraauriculare stereo, unitate de procesare, cablu HDMI, cablu USB, adaptor AC, cablu de alimentare si adaptorul pentru casti Playstation VR. Campul de vizualizare are 100 de grade si rezolutia imaginii atinge 1920 x 1080 pixeli.
Ochelari VR cu manete Oculus Rift S
-
- Imaginea redata de acesti ochelari are o calitate superioara in comparatie cu alte modele;
- Include senzori performanti de detectare a miscarii;
- Prin intermediul celor 5 camere video, device-ul poate scana mediul inconjurator, dar si cele doua controllere;
- Datorita unui sistem AI(inteligenta artificiala), datele sunt analizate constant pentru a pastra acuratetea.
-
- Necesita conectarea la computer prin cablu;
- Castile audio nu sunt incluse.
De ce am ales ochalri VR Oculus Rift S
Casca VR pentru PC Oculus Rift S te pune in centrul jocurilor VR de pe PC. Designul ergonomic asigura stabilitatea ochelarilor, precum si confortul. Culorile reprezentate sunt vii, distorsiunile sunt reduse si afisarea este clara. Indiferent de directia in care te uiti, vei avea o experienta uimitoare fara a folosi senzori externi.
Controllerele au o precizie intuitiva si realista, gesturile mainii vor fi transportate direct in joc.
Rata de refresh este de 80 Hz, campul de vizualizare atinge 110 grade, iar rezolutia imaginii are 2460 x 1440 pixeli.
Difuzoarele sunt integrate in ochelari, aproape de urechile utilizatorului.
Casca cu ochelari VR HTC Vive PRO
-
- Rata de refresh este de 90 Hz;
- Imaginea are detalii calitative si culori vibrante;
- Sunetul este redat acurat;
- Microfonul dual are functia de anulare a zgomotului activ si activare a modului de alerta sau de conversatie pentru a auzi mediul inconjurator;
- Casca este proiectata pentru a oferi confort si a opri patrunderea luminii exterioare;
- Timpul de utilizare este de pana la 6 ore cu o singura reincarcare.
-
- Dimensiunile zonei de utilizare trebuie sa fie de cel putin 2 m x 1.5 m.
De ce am ales ochelarii VR HTC VIVE Pro
HTC VIVE Pro este un set VR ochelari cu casca de rezolutie inalta si sunet 3D spatial pentru o imersiune unica. Urmarirea miscarilor este precisa, culorile sunt vibrante si sunetele suprarealiste, creand o lume virtuala autentica. Dispozitivul vine cu tehnologia Chaperone care recreeaza o schita virtuala a mediului inconjurator, permitand utilizatorului sa vada si sa simta imprejurimile curente fara a fi nevoie sa isi scoata ochelarii.
Microfoanele duble permit anularea activa a zgomotului, adica pot intra in modul de alerta si modul de conversatie pentru a putea auzi in jur fara a scoate setul cu casca. Ergonomia este optimizata pentru confort ridicat, cureaua poate fi ajustata si greutatea este distribuita echilibrat. Pernitele pentru fata si cele pentru nas blocheaza lumina foarte bine, ceea ce contribuie la un sentiment si mai profund in timpul utilizarii.
De ce am tinut cont
Tipul ochelarilor VR
Luand in considerare modul in care pot fi folositi si materialul din care sunt construiti, exista mai multe tipuri de ochelari virtuali.
- Ochelarii VR care functioneaza cu ajutorul telefonului mobil(VR box) asezat intr-un cadru special sunt de obicei cea mai accesibila varianta din punct de vedere al pretului si carcasa va fi confectionata din carton sau plastic. Aceste modele de ochelari ar putea fi potrivite pentru persoanele care vor sa testeze realitatea virtuala si pentru copii, dar experienta va fi limitata si grafica nu va avea cea mai buna calitate. Un aspect esential este ca smartphone-ul sa poata reda continut VR. Pe de alta parte, nu este nevoie de o conexiune prin cablu pentru activarea sistemului.
- Ochelarii virtuali conectati la calculator sau consola de jocuri sunt cei mai utilizati pentru gaming, au o constructie mai rezistenta si vor oferi o experienta apropiata de realitate. Procesarea grafica este efectuata de computer sau consola si transmiterea informatiei are loc prin cablu. Pentru un astfel de dispozitiv, este important ca PC-ul sa fie compatibil si sa poata rula jocuri de realitate virtuala.
- Ochelarii virtuali cu ecran propriu nu au nevoie de cablu, iar hardware-ul de procesare video este integrat in dispozitiv. Pe de alta parte, pretul de achizitie este mai ridicat in comparatie cu celelalte modele.
Compatibilitate
In cazul ochelarilor care functioneaza pe baza telefonului mobil, este important ca smartphone-ul sa fie in lista dispozitivelor compatibile pentru casca VR aleasa. Apare si posibilitatea ca telefonul sa aiba dimensiuni prea mari sau prea mici pentru a putea fi montat in pozitia pentru vizualizare.
In acelasi timp, computerul la care urmeaza sa fie conectati ochelarii trebuie sa aiba unitatea de procesare grafica(GPU), unitatea de procesare centrala(CPU) si memoria RAM(random access memory) suficient de performante pentru a sustine realitatea virtuala autentica.
Accesorii
- Un set de realitate virtuala performant poate contine casti earphones si microfon pentru o experienta atat video, cat si audio.
- Controller-ul este un accesoriu utilizat pentru a interactiona cu obiectele virtuale prin intermediul mainilor si poate fi wireless(fara fir), cu senzori laser sau chiar sub forma de manusi
- O camera video pentru realitate virtuala(GoPro, OZO, Vuze etc) ofera posibilitatea de a crea continut pe care il poti viziona ulterior prin intermediul unei casti VR
Nivelul de imersiune
Imersiunea se refera la cat de reala va parea experienta in timpul purtarii ochelarilor virtuali.
Este important ca dispozitivul sa reactioneze rapid la miscarile tale. In cazul anumitor modele, pot fi montati senzori in exterior pentru a detecta pozitia utilizatorului intr-un anumit perimetru, dar poate exista si o camera frontala montata pe dispozitiv. O pereche de ochelari de realitate virtuala buni vor sesiza miscarea mainilor si a capului sau chiar modul in care se misca ochii persoanei care ii foloseste.
Campul vizual(FOV) este cantitatea de imagine pe care ochiul o poate vedea simultan, iar in cazul oamenilor, unghiul de vizualizare este de aproximativ 180-200 de grade. Cea mai mare parte a modelelor ofera un unghi de 100 de grade, dar exista si variante cu pana la 200 de grade.
Gradul de libertate(DoF) este caracterizat de numarul de tipuri de miscari pe care un utilizator le poate experimenta: rotatie, pozitionarea corpului jos-sus, stanga-dreapta si inainte sau inapoi. Exista dispozitive cu 3DoF sau 6DoF.
Calitatea sunetului redat este de asemenea relevanta, unele aparate avand integrate boxe, in timp ce altele ofera casti incorporate in ochelari.
Confort
Gradul de confort poate aduce un plus experientei. Daca greutatea device-ului nu este echilibrata corespunzator, se va exercita prea multa presiune pe nas si obraji, avand ca rezultat durere si posibile urme de roseata pe fata. Captuseala va lua contact direct cu corpul utilizatorului, iar pentru cei cu piele sensibila, exista materiale speciale.
Raul de miscare poate aparea in timpul folosirii castii VR daca gadgetul are o rata de reimprospatare(rata de refresh) a imaginii mica. Cea mai buna rata de reimprospatare este intre 90 si 120 Hz.
Intrebari frecvente
Ce poti face cu ochelari VR?
Ochelarii VR te vor integra intr-o realitate virtuala in care poti face parte din jocurile favorite si poti explora locuri reale sau imaginare. Unii oameni prefera sa creeze arta 3D sau sa organizeze intalniri virtuale cu prietenii si partenerii de afacere intr-un spatiu inedit. De asemenea, vizualizarea filmelor VR sau a videoclipurilor de vacanta este posibila. In acest moment se implementeaza aplicatii pentru dezvoltare personala, antrenament fizic si militar, educatie si medicina.
Care este diferenta intre VR si AR?
In timp ce tehnologia VR(realitate virtuala) incearca sa introduca utilizatorul intr-o alta lume, AR(realitate augmentata) este mai degraba o extensie a realitatii, neinlocuind lumea reala cu cea virtuala. Realitatea augmentata poate suprapune in realitatea fizica obiecte virtuale care ofera anumite informatii utile, fiind benefica in cadrul domeniilor precum marketing, arta, pregatire militara sau medicina.
Cum este creata realitatea virtuala?
Realitatea virtuala este creata cu ajutorul unui ecran HMD(Head Mounted Display) la nivelul ochilor care este integrat intr-o casca de realitate virtuala. De asemenea, un sistem VR poate fi echipat si cu casti audio pentru o experienta autentica si poate fi utilizat cu un computer, un smartphone sau o consola.
Ce aplicatii VR sunt compatibile cu ochelarii virtuali?
Printre cele mai cunoscute aplicatii si jocuri compatibile cu ochelarii de realitate virtuala, se numara: Chronos, Minecraft VR, The Climb, Apollo 11 VR Experience, Job Simulator, Cosmic Trip, Elite: Dangerous, Keep Talking and Nobody Explodes, Star Wars, Bohemian Rhapsody Experience, Youtube etc.
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cei mai buni ochelari vr, am folosit informatii din urmatoarele surse:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Oculus_Rift_s
- https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_reality_headset
- https://www.vrs.org.uk/virtual-reality/history.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_reality#applications
- https://www.nas.nasa.gov/software/VWt/vr.html
- https://learningenglish.voanews.com/a/augmented-reality-versus-virtual-reality/3844772.html