PC si Periferice

Top 3 stabilizatoare de tensiune

By Actualizat in 24 octombrie 2021 octombrie 24th, 2021 No Comments

Fluctuatiile de tensiune pot sa afecteze chiar si aparatele foarte performante din casa, de la modemuri si pana la centrale electrice sau calculatoare. Indiferent daca este vorba despre sub tensiune sau supra tensiune, electronicele si electrocasnicele din casa pot sa fie foarte grav afectate. In cazul in care initial nu mai merg la parametri optimi si nu dau randament cu timpul se vor strica. Cea mai buna solutie este sa folosesti un stabilizator de tensiune.

De ce am tinut cont

Tip

 • Stabilizator cu transformator – acesta permite reglarea tensiunii cu ajutorul releelor care declanseaza doar la valori fixe de tensiune. Acest tip de stabilizator este potrivit in special consumatorilor mici, cum sunt calculatoarele, radiatoarele, cuptorul cu microunde sau fierul de calcat. Este recomandat ca puterea acestuia sa fie cu aproximativ 2 VA mai mare decat pueterea in W a aparatelor legate;
 • Stabilizator cu servomotor – acesta detecteaza calorife diferite pe care le inregistreaza tensiunea de intrare si atunci cand apar erori va accesa valorile intermediare de pe circuitul de iesire. Este recomandat pentru consumatori mai mari cum sunt masinile de spalat si frigiderele.

Capacitate

Stabilizatorul trebuie sa fie mai puternic comparativ cu electrocasnicele care se conecteaza la iesirea lui si va trebui sa aduni puterea consumata a echipamentelor. Puterea totala trebuie sa nu fie mai mare decat cea a stabilizatorului pentru ca electrocasnicele se pot arde. Este o diferenta majora intre puterea aparenta si cea reala pe care o calculezi in functie de factorul PF, deoarece variaza tinand cont de tehnologia existenta si in functie de producator.

Protectii

Este necesar ca aparatul sa aiba protectie contra supraincarcarii dar si protectie la tensiune si pentru ca valorile sa poata fi urmarite in timp real atat la intrare cat si la iesire ai nevoie de un stabilizator cu ecranul difital si cu indicator led. Pentru conectori ai nevoie pentru fiecare dispozitiv de un stecher shuko sau de tipul IEC 19. Pentru modelele de capacitate mare va fi nevoie de mai multe stechere. Numarul de stechere indica numarul de aparate ce se pot conecta la aparat.

Intarzierea in momentul pornirii

Stabilizatoarele performante si foarte bune sunt echipate cu functie de intarziere in momentul pornirii in perioadele de reglaj care apar in timpul unui pene de curent. Sunt eliminate fluctuatiile astfel incat aparatele conectate sa nu fie afactate. Iti recomandam sa folosesti modele cu comutator la tensiunea de intrare special pentru echipamentele sensibile cum sunt televizoarele, calculatoarele si imprimantele. Pe cele cu motor de curent alternativ ti le recomandam pentru aparate puternice cum sunt frigiderele, congelatoarele si masinile de spalat.

Top 3 stabilizatoare de tensiune

 • Electropower EP-SVC-1000VA – un stabilizator de tensiune potrivit pentru consumatori medii si mici;
 • Well 600W cu servomotor – un stabilizator de tensiune cu servomotor, cu marja de eroare mica, rezistent la umiditate conform standardului IP20.
 • nJoy Akin 3000 – cel mai bun stabilizator de tensiune, care accepta un numar mare de electronice conectate si asigura protectie suplimentara in momentul fluctuatiilor de tensiune.

 

Datamax SVC 1000VA

Stabilizator de Tensiune Datamaxx cu servomotor SVC 1000VA

Iti prezentam un stabilizator de tensiune care functioneaza cu servomotor. Aparatul are o tehnologie care ii permite sa lucreze constant si sa mentina tensiuena optima pentru toate aparatele conectate la el.

PRO

 • Stabilizatorul functioneaza cu servomotor;
 • Are o marja de eroare mica, intre ±1% – ±2.5%
 • Capacitate mare de 800 W;
 • Functioneaza foarte bine atat la temperatura crescuta, cat si la temperaturi ridicate;
 • Functioneaza fara condens;
 • Poate functiona si la umiditate ridicata;

CONTRA

 • Emite sunete puternice in momentul in care stabilizeaza fluctuatiile.

De ce am ales acest stabilizator?

 • Motor – Aparatul are servomotor si acesta este un motiv important pentru care face parte din topul acesta. Datorita tehnologiei sale va lucra constant mentinand tensiunea de iesire perfecta pentru electronicele si electrocasnicele conectate la el.
 • Tensiune de iesire – Indiferent care ar fi valoarea curentului la intrare, aparatul va scoate o tensiune de 230 V suficienta pentru a mentine in buna stare centrala termica sau alti consumatori mari.
 • Functii – Aparatul are o putere de 800 W si iti ofera protectie pentru suprasarcina, supraincalzire si scurtcircuit. Are afisaj LED si un buton de culoare rosie pentru oprire si pornire.

Lucruri bine de stiut

Utilizatorii au semnalat faptul ca aparatul emite sunete puternice in momentul in care stabilizeaza tensiunea, ceea ce inseamna ca uneori poate fi deranjant. Acest aspect nu poate fi remediat.

Well 600W cu servomotor

Stabilizator de tensiune cu servomotor 600W Well

Acesta este un stabilizator de tensiune cu voltajul automat monofazic si cu tensiunea de iesire sincronizata cu reteaua de curent electric la 220V. Marja de eroare a aparatului este mai mica de 3% atat pe plus, cat si pe minus.

PRO

 • Este un stabilizator monofazic;
 • Are puterea medie ajungand pana la 600W;
 • Este destinat consumatorilor medii si micil
 • Protejeaza aparatele conectate cu consum mediu cum ar fi frigiderele si masinile de spalat;
 • Are protectii la supraincalzire, suprasarcina si scurt circuit;
 • Protejeaza locuinta si bunurile contectate;
 • Modelul este compact;
 • De depozitatea usor indiferent de suprafata.

CONTRA

 • Are doar o priza de iesire.

De ce am ales acest stabilizator?

 • Putere maxima – Puterea maxima este de 1000 VA si se va traduce prin puterea reala de 600W, suficient de mult pentru a alimenta aparatele casnice de nicel standard cum sunt frigiderele, masinile de spalat, televizoarele si aerul conditionat.
 • Accesorii. – La iesire are o priza schukp. Displayul digital si analog asigura citirea usoara a modului de functionare. Este un aparat usor de reglat care poate fi amplasat oriunde avand o greutate de doar 4 kg;
 • Siguranta – Aparatul este realizat pe baza standardului IP20 si are protectie la umiditate mica, la supraincalzire, suprasarcina si scurtcircuit. Nu va rezista daca este udat cu apa din abundenta. Din acest motiv se recomanda depozitarea aparatului in locuri ferite de umezeala.

Lucruri bine de stiut

Aparatul are doar o singura priza la iesire insa pot fi conectate mai multe aparate la el cu ajutorul unui prelungitor, pe care il gasesti in orice magazin de electrice.

nJoy Akin 3000

AVR nJoy Akin 3000 3000VA 2400W LCD Display Garantie Pick up Return

Daca locuiesti in zone unde apar foarte des fluctuatii de curent, acest stabilizator de tensiune isi va proteja perfect electronicele existente in casa.

PRO

 • Este un dispozitiv AVR cu capacitate mare;
 • Puterea reala este de maxim 2400 W;
 • Vine dotat cu display digital, care iti permite sa monitorizezi constant parametrii de lucru;
 • Are protectie la scurtcircuit, suprasarcina si supraincalzire;
 • Garantia este de 3 ani.

CONTRA

 • Pretul este mare.

De ce am ales acest stabilizator?

 • Numar de consumatori – Dispozitivul iti permite sa conectezi mai multi consumatori din casa pentru ca poate regla echipamente care adunat ajung pana la 2400 W. Tensiunea de iesire este de 220 V si este un dispozitiv monofazic. Avand in vedere puterea mare acceptata, pot fi conectati la el mai multi consumatori de mare putere.
 • Interfata – Aparatul are un conectro Schuko si un conector IEC 19. Pe ecranul digital poti sa analizezi si sa urmaresti tensiunile de la iesire si intrare. Reglarea aparatului este acum mult mai usoara cu ajutorul indicatorilor luminosi.
 • Functii – Ai la dispozitie o functie de intarziere la pornire care te ajuta sa elimini in mod eficient perioadele tranzitorii. Aceste perioade pot sa aiba consecinte nefaste asupra tuturor echipamentelor pe care le conectezi, deci beneficiezi de protectie in plus. Aparatul are si optiunea de a selecta tensiunea.

Lucruri bine de stiut

Acest aparat este un dispozitiv de capacitate mare, profesional, motiv pentru care preturile sunt putin mai ridicate. Avand insa in vedere protectia oferita electrocasnicelor si capacitatea de a conecta un numar mare de electronice si electrocasnice la aparat, pretul este pe deplin justificat.

De ce sa tii tu cont

Variatie

Element face referire la fluctuatia voltajului la iesire comparativ cu valoarea standard. In cazul in care modelul ales de tine are variata de 10% atunci tensiunea care va ajunge la electrocasnicele conectate la aparat este cuprinsa intre 198 si 242 de Volti. O regula importanta este ca variata sa fie foarte mica pentru ca aparatele sa fie bine protejate si sa se reduca riscurile de ardere. 10% este undeva intre acceptabil si nerecomandat, iar produsele de buna calitate au o variatie mai mica.

Modul de montare

Chiar daca exista regulatoare care se amplaseaza pe podea, noi le recomandam pe cele care se pun pe perete. In cazul in care vrei sa folosesti un stabilizator de dimensiuni mici pentru protectia calculatorului, acesta poate fi pus sub birou. Daca vrei sa folosesti un stabilizator pentru toata casa, atunci este mai bine sa il pui la un nivel inalt si ferit de contactul cu apa sau umezeala. In acest mod se vor elimina riscurile de curentare.

Pret

Atunci cand alegi un stabilizator de tensiune mai scump sau cu pret mediu vei beneficia de cea mai buna calitate. Daca vrei sa iti protejezi in mod corespunzator electrocasnicele, vei alege cu siguranta un stabilizator de tensiune de cea mai buna calitate, de la un brand cunoscut iar investitia se va amortiza cu siguranta pe termen lung.

Intrebari frecvente

Cum aleg puterea corecta a stabilizatorului de tensiune?

O regula importanta atunci cand iti cumperi stabilizatorul este sa alegi unul cu o putere mai mare sau chiar egala cu puterea cumulata a electronicelor pe care le alimentezi. Altfel, exista riscul sa suprasoliciti instalatia si sa strici piesa, dar si sa afectezi integritatea tuturor dispozitivelor conectate. In momentul in care calculezi puetrea iti recomandam sa verifici valorile in W si nu pe cele in VA care sa indice puterea aparenta. Puterea reala este de 80% din cea aparenta si aceasta informatie te ajuta pentru cele mai bune calcule.

Cand am nevoie de un stabilizator de tensiune?

Sunt mai multe motive pentru care ar putea aparea fluctuatii de tensiune si daca zonele sunt dimensionate pentru proiecte rezidentiale, atunci vor fi folosite utilaje de dimensiuni mari. Sunt si incindente unde apar defectiuni asupra cablurilor de energie. Pot sa apara fluctuatii severe si atunci cand sunt utilizate utilaje de consum mare. De asemenea, exista si cauze meteo cum ar fi furtunile sau eruptiile de soare care pot genera variatii de tensiune cu potential distructiv pentru electrocasnice.

Cum determin pretul si eficienta unui stabilizator de tensiune?

In functie de tipul de dispozitive existente si de numarul acestora, dar si de suma maxima pe care vrei sa o investesti, poti sa alegi produse pentru un consumator sau produse de mare putere pentru toata casa. Pretul in momentul cumpararii, variza iar un stabilizator pentru toata casa se va dovedi mai ieftin decat un stabilizator individual pentru fiecare electrocasnica din casa. Este de asemenea sa tii cont si de parametri de functionare. Piesele ieftine si simple nu sunt suficient de bune daca locuiesti in zone izolate cu o calitate slaba a curentului. In cazul in care solicitarile la care este supus regulatorul sunt mari atunci poti descoperi ca electrocasnicele inca se strica.

 

[ratings]
Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply