Skip to main content
Turism

Cele mai bune corturi

15 februarie 2023No Comments

Cortul a devenit o alternativă tot mai des întâlnită în rândul iubitorilor de natura, datorită dorinței acestora de a evada din mediul urban, de a se reconecta și pentru a se relaxa alături de cei dragi. În cazul în care cazarea la hotel sau pensiune, achiziția sau închirierea unei auto-rulote nu fac parte din primele opțiuni, dar dorința de aventura este încă persistentă, atunci pe lista de cumpărături ar trebui sa se regăsească în primul rând, un cort. Cel mai bun cort, alături de restul accesoriilor îți pot oferi un confort, astfel ca grijile și posibilele întrebări legate de o astfel de experiență pot fi diminuate încă de la început.

Top 8 cele mai bune corturi

Cort pentru pescuit Firestarter Insta-Zebo

Cel mai bun cort pentru pescuit de o persoană.

De ce am ales acest cort de pescuit

Acest cort de pescuit cu dimensiuni de 240x240x185 cm se potrivește perfect pentru o singură persoană. Înălțimea cortului este de 185 cm, astfel veți putea sta comod în picioare. Este ușor de transportat, având o greutate de 7.6 kg, iar timpul de montare este de aproximativ 5 minute.

Acest model poate fi considerat cel mai bun cort pentru pescuit, deoarece oferă protecție anti-țânțari, datorită ferestrelor cu plase. Acoperișul este mare și oferă ziua lumină în interiorul cortului, iar noapte deschide o panoramă frumoasă spre cer. În timpul ploios poate fi ușor acoperit cu o prelată, iar materialul impermeabil de 190D vă va proteja de umiditate.

Cort de camping Quechua MH100

Cel mai bun cort pentru debutul în camping.

De ce am ales acest cort camping Quechua

Acest cort Quechua MH100 este ideal pentru descoperirea primelor nopți de campare. Prețul accesibil, montarea simpla si rezistenta la intemperii sunt caracteristici definitorii in alegerea celui mai bun cort pentru 2 persoane. Totodată, chiar daca mijlocul de transport cu care alegi sa te deplasezi nu este un autovehicul, poți transporta ușor cortul, datorita greutății reduse si a dimensiunilor mici, astfel ca ai un plus de versatilitate, alegând sa pui betele in rucsac si restul componentelor atașate la baza acestuia. Fie la munte, sau la mare ramai protejat in permanenta de razele ultraviolete, dar si de ploaie.

Infiltrațiile de la sol rămân excluse cu folia impermeabila > 5000, conform testului de coloana de apa – Schmerber.

Cort cu montare rapidă 2 seconds Quechua

Cel mai bun cort cu montare rapida.

De ce am ales acest cort cu montare rapida

Corturile 2 Seconds continuă să uimească prin sistemul inovator de montare. După un drum lung, tot ce îți dorești este sa înceapă relaxarea, iar la finalul vacanței ai vrea să nu pierzi ore strângând tot echipamentul, așadar sistemul de montare si pliere în 2 secunde simplifică enorm acest proces. Este cu siguranță cel mai bun cort pentru toate cele 4 sezoane, bețele din fibră de sticlă dau capacitatea de rezistență, vine la pachet cu 9 cuie pentru ancorare, iar supratenta este concepută astfel încât sa facă față tuturor intemperiilor, dar și să protejeze împotriva razelor UV.

Forma inedita a cortului permite statul în șezut si totodată, camera a fost elaborată astfel încât să poată fi atașate accesorii, precum lanterne, lămpi sau felinare. De asemenea, spațiul de depozitare din fata cortului permite așezarea încălțămintei si a rucsacilor pentru un plus de confort in interiorul camerei.

Cort pentru plajă Fresh&Black Quechua

Cel mai bun cort pentru plajă.

De ce am ales acest cort rezistent la apa

Acest cort 2 Seconds Fresh&Black înseamna experiența dusă la un alt nivel, datorită materialului inedit utilizat la conceperea tentei. Acesta oferă printre altele doua mari avantaje: 99% întuneric pe toată durata zilei și reducerea temperaturii în interiorul camerei. Astfel, fie și în cele mai caniculare zile sau în vacanțe la malul marii, somnul la prânz în confort deplin este încă posibil. Totodată, sistemul de montare și pliere ghidată în 2 secunde îl clasează în topul celor mai bune corturi. De asemenea, prin structura autoportantă nu este necesară folosirea cuielor pentru ancorare, decât în condiții meteo nefavorabile, precum vânt puternic. Nicio zi ploioasă nu poate strica atmosfera în camping, întrucât supratenta rezistă, conform testelor de coloana de apa, la cel puțin 2000 mm, iar folia de sol la mai mult de 5000 mm.

Cort de munte din material impermeabil Robens Starlight 2

Cel mai bun cort de munte din material impermeabil.

De ce am ales acest cort de munte

Acest cort din material impermeabil Robens Starlight 2 este un cort destinat pentru munte, deltă sau expediții diverse. Este considerat unul dintre cele mai bune corturi, deoarece majoritatea recenziilor din partea utilizatorilor sunt pozitive. În interior, spațiul este perfect pentru două persoane, iar la intrare are un loc special de depozitare a bagajelor. Cortul exterior este construit din material HydroTex și poliester rezistent la uzură și agățare.

Oferă un tratament ignifug și inhibitori UV, care nu permit degradarea materialului cauzată de radiație. Ușa cu plasă vă oferă vara protecție împotriva țânțarilor. Are o impermeabilitate de 5000 mm la suprafețe și 10000 mm la podea. Bețele din aluminiu anodizat sunt ușoare și rezistente. Este un cort tehnic care-și îndeplinește funcțiile cu brio, perceput pentru 3 sezoane, este rezistent la vânt, ploi, grindină și nu se deteriorează la soare.

Cort de familie Arpenaz 4.1 Quechua

Cel mai bun cort pentru familie.

De ce am ales acest cort pentru familie

Acest cort Arpenaz Family 4.1 este cel mai bun cort de familie, la unul dintre cele mai bune prețuri și cu o garanție de 3 ani, datorită confortului sporit dintr-o cameră de 240 x 210 în care pot intra ușor doua saltele pentru 2 persoane și un living de 5 m² în care poți depozita mobilierul, bagajele, aragazul si tot ceea ce este util într-o astfel de experiență. Pentru cei care nu-și găsesc confortul pe saltea, nicio problema, camera este suficient de înaltă pentru a monta paturi.

Fie pentru o familie cu doi copii sau pentru un cuplu dornic de spațiu extra este cu siguranță o alegere ideala pentru o vacanta prelungita. Montarea se face foarte ușor în doua persoane, respectând codul de culori al betelor, respectiv cele de la fiecare capăt al cortului. Adesea, insectele sunt cele care pun probleme atunci când se optează pentru dormitul la cort, însă 4.1 vine cu plasa împotriva țânțarilor, atât la ușa, cât și în spatele camerei. Având doar 9,8 kg este ușor de transportat de la autovehicul la zona de campare.

Cort pentru 6 persoane Action One

Cel mai bun cort de iarnă pentru 6 persoane.

De ce am ales acest cort de 6 persoane

Un camping în sânul naturii, alături de familie este uneori tot de ce avem nevoie după o săptămână încărcată. Însă, după o astfel de escapadă trebuie să vă simțiți mai odihniți și mai relaxați, fără dureri musculare sau mușcături de insecte. Cortul Action One este construit special pentru astfel de scopuri și pune la dispoziția dumneavoastră tot de ce aveți nevoie pentru a petrece timpul bine. Este dotat 4 ferestre laterale și 2 ferestre pe spate, lucru care permite o ventilație mai bună și o luminozitate mai mare în interior. Acest cort vă asigură protecție împotriva insectelor sau animalelor. Protecția împotriva ploii este asigurată de o streșină de dimensiuni mari.

Are o structură rezistentă, cu 3 bețe de cort din aluminiu. În antreu sunt 2 buzunare mari, în care puteți să depozitați încălțămintea fiecărui membru, fără să deranjeze în momentul intrării sau ieșirii din cort.

Cort 8 persoane Coleman Octagon BlackOut

Cel mai bun cort pentru 8 persoane rezistent la ploaie.

De ce am ales acest cort de 8 persoane

Acest cort se potrivește unui grup de prieteni, care vor să-și petreacă frumos timpul liber sau unei familii mari de 8 persoane. Cu o impermeabilitate de 2000 mm este rezistent la fluide și ploi. Este dotat cu tehnologia blackout, astfel nivelul de luminozitate și temperatura interioară poate fi reglat. Poate fi montat în funcție de dorințele dumneavoastră, fie îl puteți aranja ca un dormitor, fie ca un loc special amenajat pentru petreceri. Foița exterioară asigură protecția împotriva insectelor. Acesta vine la pachet cu o geantă compactă cu roți, care ajută la depozitare sau transport.

De ce am tinut cont

Tipuri

Există câteva tipuri de corturi pe care puteți să le procurați în dependență de nevoile dumneavoastră. Astfel, sunt câteva tipuri de corturi:

După formă

  • În formă de A – acestea sunt rezistente la apă, nu se creează locul unde să se strângă apa, este rezistent la diferite condiții meteorologice și este ușor de asamblat, însă este mai greu și oferă puțin spațiu.
  • Dom – cortul în în formă de dom este cel mai comun tip de cort, este ieftin, ușor de montat și demontat, cu greutate mică, împachetat oferă foarte puțin spațiu. Acest tip de cort nu este foarte stabil la condiții nefavorabile.
  • Tunel – este un model perfect pentru familie sau grupuri mai mari de persoane, pentru că oferă un spațiu mare. Este foarte ușor de montat și demontat, stabil în condiții de vânt, un dezavantaj a acestui tip de cort este greutatea acestuia.
  • Geodezic – acest tip de cort se aseamănă ca formă cu domul, însă este mai potrivit pentru camping în zone pustii sau pe condiții climatice reci. Nu cântărește mult și este rezistent, însă nu este potrivit pentru un număr mare de persoane, capacitatea prielnică ar fi de 4 persoane.
  • Cabina – în astfel de cort poți sta cu ușurință în picioare, de obicei sunt ieftine atât ca preț, cât și ca calitate, însă sunt rezistente la vremea rea și este perfect pentru familii.
  • Piramida – acest tip de cort este ușor de montat, dacă este montat corect devine rezistent și stabil în caz de vânt sau ploi, spațiul în astfel de corturi este limitat.

Corturi de familie

  • Corturi cu mai multe camere – oferă spațiu de ajuns pentru un grup mare de persoane, forma cea mai des întâlnită este de tip cabină sau tunel, are verandă și mai multe intrări.
  • Corturi gonflabile – atunci când nu aveți mult timp să oferiți pentru montarea cortului, cel de tip gonflabil este potrivit. Vine împachetat, de cele mai dese ori, cu o pompă și un kit de reparații.
  • Corturi instant – acest model de cort se potrivește persoanelor care fac rar camping, pentru că sunt instabile la vreme nefavorabilă, însă sunt dotate cu sistem de ventilare și se montează foarte ușor.

Corturi pentru drumeții

  • Cort rucsac – acest tip de cort este potrivit pentru drumeții, deoarece este ușor, mic atunci cât este împachetat, rezistentă în condiții nefavorabile, au o ventilație bună, perfectă pentru temperaturi înalte.
  • Cort bivuac – acest model este perfect pentru o singură persoană, au o ventilație bună și este ușor de montat și demontat.
  • Cort hamac – este ideal pentru persoanele care se îndreaptă către zone de mlaștină, zone pietroase sau neuniforme, datorită suspendări la sol.

Corturi camping de lux

  • Cort în formă de clopot – acest model de cort este confecționat din materiale de o calitate superioară, este rezistent, ușa mare este cu fermoar și vine cu o plasă anti-țânțari, are loc chiar și pentru cuptor pentru încălzirea cu lemne.
  • Corturi tipi – cea mai întâlnită formă este de tip piramidă, are ventilație în partea de sus și un încălzitor pe lemne.

Corturi de specialitate

  • De plajă – acest tip de cort oferă protecție împotriva razelor ultraviolete, pentru fixare are buzunare speciale pentru nisip, are o podea inclusă și ferestre.
  • Militar – de obicei este de tip piramidă, cu capacitatea de la 2 până la 12 persoane, ușor de montat și de demontat.

Capacitatea

Dimensiunea cortului este influențată întotdeauna de numărul de persoane pe care acesta trebuie să le găzduiască. Există corturi pentru fiecare nevoie în parte, pornind de la o persoana, până la 8 persoane.

În primul rând, este esențial să fie definita practica sportiva pentru care se optează. Aici definim doua, si anume: Camping, la baza muntelui sau la mare, in general la altitudini mici sau Trekking, călătorie lunga, la care adesea dormitul are loc in vârf de munte. Pentru cele doua practici nevoile sunt diferite, dar odată definite devine clar si daca vei utiliza un mijloc de transport sau nu, pentru ca in funcție de numărul de persoane, trebuie știut că și greutatea cortului crește.

Dacă greutatea cortului nu reprezintă o problemă, recomandarea este optarea pentru un cort cu un număr mai mare fata de numărul de persoane existent, pentru un plus de confort si spațiu pentru bagaje.

Dimensiunile cortului diferă în funcție de capacitatea acestuia, astfel:

  • Pentru o singură persoană mărimea cortului se recomandă să fie cu înălțimea de 185 cm, lungimea și lățimea de 240 cm.
  • Pentru 2 persoane s-ar potrivi foarte bine un cort cu mărimea exterioară de 315 x 215 x 130 cm, mărimea interioară de 185 x 210 x 120 cm și mărimea în formă împachetată de 64 x 16 x 16 cm.
  • Pentru 3 persoane un cort cu înălțimea de 130 cm, lungimea de 330 cm și lățimea de 200 cm oferă spațiul necesar pentru odihnă.
  • Pentru 4 persoane dimensiunile cortului de 210 x 240 x 130 cm sunt suficiente.
  • Pentru 6 persoane se recomandă ca mărimile cortului să fie de 590 x 280 x 160(200) cm, într-un astfel de cort te poți simți ca acasă, la cât este de spațios.
  • Pentru 8 persoane sau mai multe persoane un cort cu dimensiunile de 480 x 310 x 210 cm este mai mult de cât îndeajuns.

Material

Cele mai bune corturi sunt concepute din materiale rezistente la intemperii, nylonul sau poliesterul reprezintă punctele esențiale in acest context in componenta foliei exterioare si a folie de sol. Totodată, un cort stabil înseamnă bețe stabile, în acest caz bețele din fibră de sticlă asigură o siguranță sporită. Deloc de neglijat, însă nu întotdeauna întâlnit în calitățile tehnice ale corturilor este protecția împotriva razelor UV, cortul ar trebui sa aibă un material minim UPF 30.

În primul rând, dacă sunteți iubitor de camping, drumeții, pescuit, atrageți atenția ca cortul să fie dintr-un material:

  • Impermeabil, ca să nu permită accesul vreunui fluid;
  • Antivânt, adică piesele din care este construit să fie rezistente și să ofere protecție în cazul în care se stârnește vântul;
  • Ignifugă – adică să păstreze temperatura optimă în interior și să nu ia foc.

Printre cele mai folosite trei materiale pentru confecționarea corturilor se numără:

  • Bumbac– este considerată cea mai bună țesătură pentru corturi, pentru că oferă o durată mai lungă de viață, în comparație cu cele sintetice. Deși, sunt mai costisitoare, rezistența acestora justifică acest lucru. Are proprietăți impermeabile, care permit vaporilor de apă să treacă prin țesătură, însă acest fapt nu-l protejează de mucegai. Păstrează mirosul curat și proaspăt interior și are o izolație suplimentară, astfel bumbacul este materialul perfect pentru iubitorii de camping.
  • Poliester – este o țesătură mai ușoară decât bumbacul, însă cu o durată de viață limitată. Totuși majoritatea corturilor confecționate din poliester au un preț accesibil, sunt rezistente la rupere, este rezistent la mucegai și este ușor de întreținut.
  • Polibumbac – oferă o rezistență bună la căldură, raze UV și este mai rezistent la mucegai decât bumbacul. În interior păstrează cortul răcoros în zile însorite și cald, atunci cânt temperatura scade. Are proprietăți respirabile și absorbante a umidității, eliminând condensul. Durată de viață a corturilor din acest material este mai mare, în condiții de vând nu produce zgomot.

Să nu uităm de asemenea și despre importanța materialelor exterioare din care sunt confecționate detaliile cortului:

  • Folia de sol – de obicei se folosesc cele fabricate din nylon, fiind un material dur, ușor și rezistent, comparativ cu poliesterul. Se deteriorează mai rapid din cauza razelor UV și se poate întinde la umiditate și la schimbul de temperaturi. Deși are longevitate limitată, este rezistent la apă și este un mai ieftin în comparație cu alte materiale.
  • Tenda – cel mai des este confecționată din poliester, razele solare nu dăunează și se întinde mai puțin din cauza apei sau a temperaturii.
  • Învelișul – este recomandat ca învelișul să fie din poliuretan sau silicon, pentru ca cortul să fie rezistent la apă.

Există, de asemenea, câteva combinații de materiale din care sunt construite corturile, fiecare dintre acestea au o explicați de pro și contra:

  • Poliester și înveliș interior din poliuretană (PU), fără alte finisaje – acest material este utilizat mai ales la tenda corturilor. Oferă o aerisire bună, are un cost mic, cu o longevitate medie. Principalul dezavantaj al acestei combinații este greutatea mare și faptul că are un nivel slab de absorbție.
  • Poliester, învelișul exterior din silicon și înveliș interior PU fără finisaj tehnic –  material frecvent utilizat la tenda pentru corturile scumpe. Exteriorul din silicon mărește longevitatea și face materialul neabsorbant. Un dezavantaj ar fi greutatea mare și lipsa de aerisire, însă acest material este confortabil la atingere.
  • Nylon(nailon) și înveliș interior PU fără alte finisaje tehnice –este materialul cel mai des utilizat. Oferă rezistență sporită și rezistență mecanică, un cost redus și greutate scăzută, însă nu oferă protecție UV.
  • Poliester, înveliș interior din silicon, înveliș interior PU și ripstop(reduce ruperea) – datorită materialului ripstop oferă o rezistență mecanică mare, însă menținând greutatea.
  • Nylon, înveliș interior și exterior din silicon, ripstop – o combinație avansată a tehnologiei, siliconul protejând nailonul de razele UV, cu suprafața impermeabilă, tehnologia ripstop și siliconul permit folosirea celei mai mici greutăți de materiale. Materialul este totuși vulnerabil la atingere.

Sistemul de montare si pliere

Cel mai bune corturi sunt ca niște camarazi de drum lung, așadar ca niște prieteni buni ce sunt, acestea au rolul de a te ajuta și a-ți crea o experiență de neuitat oriunde in lume alegi sa fii. Cel mai important ajutor pe care ti-l poate oferi cel mai bun cort este montarea si demontarea lui simpla, rapida, fără dureri de cap si cel mai adesea fără nevoia unui ajutor. Montarea unui cort cu bete poate fi de la extrem de simpla pana la ceva mai complexa in funcție de numărul de persoane ales si de dimensiunea acestuia, dar întotdeauna pe lângă instrucțiuni, acestea vin cu diferite ghidaje pentru a simplifica acest proces. Un cort de tip pop-up facilitează extrem de mult montarea acestuia, pentru ca se întâmplă cât ai clipi, însă aflat la prima experiență plierea lui s-ar putea sa creeze probleme. In orice caz, indiferent de cum inclina balanța între cele doua opțiuni, decizia finala trebuie sa fie personalizata pentru fiecare persoana, familie in parte.

Intrebari frecvente

Ce trebuie sa iei la cort?

Cortul este o investiție pe termen lung, așadar înainte de achiziția unuia este esențială o documentare in prealabil pentru a te asigura ca iei cele mai bune decizii, conform nevoilor tale. Poate cea mai comună greșeală în rândul celor care declară că nu le-a plăcut experiența în camping este ca nu au avut echipamentul minim sau potrivit pentru ei.

Echipamentul minim trebuie sa cuprindă: saltea, pompă, așternuturi, perne, sac de dormit, lampă/ lanternă frontală, ciocan pentru ancorare.

În funcție de durat vacanței și de buget se pot adăuga: scaune, mese, dulapuri, pat, vesela, tacâmuri, dus, cabina de dus, lada frigorifica, arzător sau aragaz, adăpost suplimentar, buzunare pentru depozitare în interiorul cortului și bineînțeles, lista poate continua.

Cum se monteaza un cort de 2 persoane?

În funcție de opțiunea aleasă, montarea unui cort de 2 persoane se desfășoară rapid și este mai mult decât intuitivă:

Pentru montarea unui cort Quechua de 2 persoane cu bețe este esențial in primul rând familiarizarea cu instrucțiunile aflate adesea pe husa acestuia. Următorul pas constă în scoaterea tuturor accesoriilor din husa și așezarea lor in proximitate.  Procesul continuă cu descoperirea si diferențierea tentei de supratentă si întinderea lor la sol. După aceea, se îmbină cele doua bete și așază in “X” pe supratenta. Ești ghidat ușor de cârligele de prindere pentru bete si cortul este acum in picioare. Ultimii pași constau in așezarea supratentei pe cortul format, prinderea ei de restul structurii și ancorarea la sol in unghi de 45 de grade, folosind cuiele din dotare si un ciocan.

Cum se strânge un cort?

Strângerea cortului trebuie să fie la fel de simplă precum montarea lui. Așadar, având in vedere montarea lui, tot ce trebuie să faci este să urmezi acum pașii în ordinea inversă, de la scoaterea cuielor din pământ pana la împachetarea tentei si a supratentei. Recomandarea este de a reține modul în care au fost împachetate inițial pentru a nu investi timp și efort în încercarea de a face componentele să intre în husă, sau mai mult decât atât să existe accesorii care nu mai intră în husă.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply