Masivul Muntele Mic este o grupare muntoasă a Munților Retezat-Godeanu, care la rândul lor aparțin lanțului muntos al Carpaților Meridionali. Muntele Mic este localizat între Munții Țarcu, Munții Godeanu și Munții Retezat. Cel mai înalt pisc este Vârful Muntele Mic, având o înălțime de 1.802 m.
Muntele Mic și-a început activitatea turistică în anii 1930, când locuitorii au început dezvoltarea zonei prin construirea mai multor cabane destinate turistilor. La finalul acestor ani, stațiunea depășea 2.000 de locuri de cazare. Dezvoltarea stațiunii a continuat și după cel de-al Doilea Război Mondial. În 1962 aici a fost inaugurat primul teleschi, iar în 1976 a fost inaugurat telescaunul care face legătura cu Valea Craiu.
Vizitând Muntele Mic veți avea acces la 6 pârtii deschise, cu grad de dificultate diferit: Borlova 1, Borlova 2, Valsanu, Nordică, Isai, Felix.
Cum ajungi la Muntele Mic?
Pentru a ajunge pe Muntele Mic ai o singură variantă, accesul se face pe drumul DJ 608 A, prin mun. Caransebeș, pe ieșire spre Muntele Mic, de pe șoseaua de centură. Pe timp de iarnă, drumul este deszăpezit și există parcări, însă este foarte important ca mașina să fie echipată corespunzător pentru a evita anumite probleme.
Pentru a ajunge în stațiune vă puteți folosi gratuit de microbuzul oferit de unele organizații ca weSKI acest serviciu este valabil doar în cazul în care vă parcați regulamentar în parcările weSKI. De asemenea, aceștia oferă transport de fiecare dată când drumul este blocat.
Distanțe rutiere
În cazul în care punctul tău de pornire este din Timișoara spre Muntele Mic, atunci vei avea de parcurs în jur de 132 km, aproximativ în 2h 30 min, până la destinație.
Dacă pornești din Drobeta Turnu Severin vei parcurge cca. 141 km în 2h 45 min pentru a ajunge la stațiune.
Pornind din Deva vei ajunge la Muntele Mic parcurgând 138 km, pe care-i vei parcurge în aproximativ 2h 30 min.
Unde parchezi?
Când ai ajuns la destinație, poți parca automobilul în parcarea mare din stațiune, vis-a-vis de Ski Center sau în una dintre parcările weSKI, care sunt numerotate cu P1-P2, iar de acolo mai departe te va conduce bus-ul.
Cazare Muntele Mic
Înainte să alegi perioadă și locul de cazare, este important să verifici care este vremea la Muntele Mic. Ai posibilitatea, de asemenea, chiar să urmărești ce se întâmplă live pe Muntele Mic, datorită instalațiilor de webcam amplasate pe teritoriu, pentru a avea partea de cea mai bună experiență.
După ce am analizat mai multe opțiuni de cazare, am decis să divizăm locațiile în câteva categorii pentru a satisface necesitățile majorității și în funcție de locație. Astfel, pentru a vă simți în siguranță și pentru a avea acces la condițiile primordiale, am inclus cele mai călduroase recomandări pentru tine și familia ta. Analiza cazărilor pe Muntele Mic au fost făcute utilizând Booking:
Hotel Montis
Hotelul Montis este poziționat într-un loc de poveste, înconjurat de frumusețile naturii, oferite de Muntele Mic și Țarcu, care vă va permite să vă încărcați bateriile, să vă relaxați și să vă inspirați de la miresmele proaspete. Aici veți putea urmări răsăritul sau apusul soarelui și toate culorile vii pe care le formează.
Este un hotel de 4 stele care pune la dispoziția clientului unele dintre cele mai bune condiții. Hotelul oferă bar, restaurant, lounge comun și grădină. În interiorul acestuia veți găsi piscină, apreciată de majoritatea clienților, centru spa, unde veți uita de unele probleme, personal de divertisment și room service.
Camerele sunt dotate cu birou, televizor, baie privată, seif, lenjerie de pat și prosoape, care vă va permite să vă simțiți în zona voastră de confort. În odăi găsiți chiar și un aparat de preparare de ceai și cafea. De asemenea, hotelul servește micul dejun gratuit, iar mâncarea va fi preparată delicios, iar papilele voastre gustative vor fi recunoscătoare.
Trebuie de specificat faptul că veți avea acces direct la pârtiile de schi, ținând cont de faptul că hotelul este poziționat în Muntele Mic. De asemenea, hotelul include un depozit pentru schi și chiar acces la școală de schi. Puteți opta pentru activități de ciclism, tururi de mers pe jos, evenimente sportive live, seri de film, animatori.
Hotel Muntele Mic
Acest hotel pune la dispoziția clienților un restaurant, bar și grădină. De asemenea, include camere de familie și spațiu special amenajat pentru copii, iar de la unele balcoane se deschide vedere spre oraș și munte. Odăile sunt dotate cu duș și uscător de păr, iar în unele camere sunt și zone de relaxare. Hotelul pune la dispoziția clienților micul dejun inclus și parcare gratuită.
Hotelul se află în apropiere de multe peisaje naturale și atracții turistice, precum: la 3,5 km se află telescaunul Muntele Mic, Schitul Sf. Ilie se află la 0,4 km, Crucea – Monumentul Eroilor de pe Muntele mic la numai 0,7 km, Pietrele Scorilei la 5 km, la 20 km se află lacul Poiana Mărului, iar la 26 km distanță se află lacul de acumulare Zervești.
În acest hotel veți avea acces la Wi-Fi gratuit, priză lângă pat, acces la masă de tenis, biliard, teren de joacă pentru copii, schi.
Hotel Isai
Apartamentele Isai vă vor cuceri cu stilul neobișnuit, cu designul clasic spre rustic și puteți vizita mansardele excepționale. Hotelul Isai se află în Muntele Mic și oferă acces la restaurant și bar. În toate camerele se găsește câte un aparat de preparare a ceaiului sau a cafelei. Veți avea acces gratuit la Wi-Fi, aer condiționat și cameră specială pentru nefumători.
Pe teritoriu se găsește terasă la soare și grădină. La o distanță de 3,5 km se găsește telescaunul Muntele Mic, iar la 8 km puteți vizita Poiana Mărului. Parcarea publică este gratuită, însă este necesară rezervarea prealabilă. Pădurile de lângă hotelul Isai vă va permite să vă bucurați de echilibru și liniște.
Cazare Poiana Mărului
Cabana Merișor
Cabana Merișor este poziționată în Poiana Mărului de unde se deschide accesul spre panorame naturale impresionante. Aici vă veți simți în sânul naturii, alături de peisaje naturale și atracții turistice. Veți avea acces la terasă și balcon, unde veți putea savura aerul curat.
Proprietatea vă oferă acces la parcare privată, gratuită, care nu necesită rezervare. Persoanele cu animale de companie pot să vină împreună cu micii lor prieteni, pentru că loc se va găsi și pentru ei. În cabană veți avea acces la un televizor plat și libertatea de a mânca oricând vă doriți. Minusurile principale care trebuiesc specificate sunt: nu este acces la Internet, iar distanța până la Muntele Mic este de aproape 11 km.
Hotel HO2 Poiana Mărului
Hotelul HO2 asigură o capacitate de 34 de camere, restaurant cu terasă, mâncare gustoasă, sală de conferințe, saună și jacuzzi. Proprietatea este înconjurată de natură și este poziționată pe malul râului Bistra. De la geamurile camerelor, alături de o cafea fierbinte, veți putea urmări frumusețile naturii, care vă vor umple cu puteri și inspirație.
Fiecare cameră este dotată cu un TV cu ecran plat baie privată, lenjerie de pat și prosoape, pentru a vă simți în confort și liniște. Acesta se află 26 km de Caransebeș și la 49 km de Hunedoara. Astfel, puteți urca cu familia în mașină și să vizitați două orașe frumoase din România, care cu siguranță vă vor impresiona.
Cazare Borlova Muntele Mic
Pensiunea Ioana
Trăind în oraș avem parte de o viață agitată, ocupată, plină de sarcini zilnice și nevoi care necesită să fie îndeplinite. Iar, din cauza aglomerației rareori putem găsi un spațiu care să aibă grijă de interiorul nostru și să creeze un armonie între haos și liniște.
Această armonie poate fi obținută în sânul naturii, iar pensiunea Ioana ne permite să ne apropiem mai mult de liniște și relaxare. Aceasta este situată la 3,2 km de Muntele Mic, astfel vă puteți bucura plămânii cu aer curat, proaspăt și lipsit de toxinele orașului. Pensiunea oferă acces la terasă, grădină, piscină în aer liber și la sauna fierbinte, cu geamuri transparente.
Dacă călătoriți cu mașina, gazda vă oferă acces gratuit la parcarea privată, care va asigura siguranță și somn liniștit. Pe teritoriul proprietății puteți beneficia de Wi-Fi gratuit. Pe lângă acestea, toate camerele sunt dotate cu baie privată și dulap.
Cabana The Little Mountain Cabin
Cabana ,,The Little Mountain” care se află la o distanță de 7,2 km de telescaunul Muntele Mic, este identică cu o casă din povești, care vizual îți oferă un sentiment de ,,cozy”. Ce poate fi mai minunat decât o cabană călduroasă și confortabilă în inima pădurii, alături de râul Sebeș. Interiorul cabanei are un stil aparte, cu pereți și acoperiș din lemn, cu șemineu cald, canapea și tot necesarul.
Casa dispune de toate facilitățile pentru a vă putea bucura de un sejur extraordinat într-un colț de rai. La 15 km distanță de cabană puteți alege să luați dejunul, prânzul sau cina în unul dintre aceste restaurante: La Margan, La Armando, Pizzeria Roberto, Euro Shopping Mall.
Printre principalele activități de care vă puteți bucura rezervând această cabană sunt: ciclism, drumeții, schi, pescuit, caiac, jocuri și puzzle-uri alături de familie. Pentru a vă simți pe deplin în siguranță, cabana este dotată cu extinctoare, camere de supraveghere, alarmă de fum și alarmă de securitate.
Pârtii Muntele Mic
Pârtii de schi
În perioada rece a anului, desigur că, cea mai solicitată activitate de iarnă este schiatul. Majoritatea oamenilor vin pentru a încerca o experiență nouă și unică, iar foarte mulți aleg schiatul, pentru că este sportul care le aduce plăcere și pe care-l fac din pasiune.
Baza spațiului schiabil Muntele Mic se găsește la o altitudinea de 1.545 m, iar cel mai înalt punct de plecare este de la 1.800 m. Cea mai bună perioadă pentru schiat este considerată noiembrie-mai.
Stațiunea Muntele Mic oferă acces la 6 pârtii diferite, printre acestea se numără: Pârtia Vâlsanu, Pârtia Borlova 1/ Borlova 2, Pârtia Nordică, Pârtia Isai și Pârtia Felix.
- Borlova 1 – are o lungime de 1000 de metri, cu altitudinea de plecare de 1686 și de sosire de 1564. Gradul de dificultate este considerat mediu-ușor. Teleschi.
- Borlova 2 – are o lungime de 1300 metri, altitudine de plecare de 1686 m și de sosire de 1564 m. Gradul de dificultate este mediu-ușor. Teleschi.
- Vâlsanu – are un grad de dificultate mediu, cu o lungime de 2500 de metri. Altitudinea de plecare este de cca. 1800 m, iar cea de sosire de 1417 m. Accesul se face cu oricare dintre skilifturile din stațiune, revenirea se face cu ajutorul telescaunului Leitner CD6 Vâlsanu, care are 6 locuri.
- Nordica – are o lungime de 1200 m, cu un grad de dificultate mediu-avansat, altitudinea de plecare este de 1780 m, iar cea de sosire de 1520 m. Teleschi.
- Felix – are o lungime de 1400 m, cu un grad de dificultate ușor. Are o altitudine de plecare de la 1700 de metri, altitudinea de sosire fiind de 1520 metri. Accesul se face cu oricare dintre skilift-urile Felix sau Nordică.
- Isai – gradul de dificultate a acestei pârtii este adresat mai degrabă celor experimentați, fiind clasificată drept pârtie roșie. Are o lungime de aproximativ 1600 metri și este deservită de Telescaunul Isai, care are două locuri. Altitudinea de plecare este de 1800 metri, iar cea de sosire de 1600 metri.
Cum ajungi la baza pârtiei?
Pentru a ajunge din stațiune la baza pârtiei alese, vei avea la dispoziție câteva opțiuni:
- Din stațiune pe schiuri sau snowboard;
- Pe jos, dacă lași mașina în parcarea weSKI (P1), apoi vii pe jos prin curba telescaunului (aproximativ 500m).
Programul pârtiilor de schi
Programul zilnic al pârtiilor începe de la ora 09:00 și se încheie la 17:00. Ulterior, există un program pe timp de noapte, care se numește ,,Nocturna”, acesta începe la ora 18:00 și se încheie la 20:45. Pârtia nocturnă se întinde pe o porțiune de 2800 metri, care îți va permite să ai parte de una din cele mai bune aventuri.
Activități pe Muntele Mic
Ceea ce trebuie să știi înainte să mergi la munte fie iarna sau vara e că, cu siguranță, nu te vei plictisi ci, dimpotrivă, vei avea posibilitatea să experimentezi și să te provoci în mai multe activități.
Pe stațiunea Muntele Mic sunt incluse o mulțime de lucruri de făcut atât pe timp de iarnă, cât și pe timp de vară, care te vor impresiona, te vor apropia de diferite comunități și vei face parte din grupul oamenilor curajoși, cărora le place riscul și adrenalina.
Iarna
Heliski
Zborurile de Heliski sunt formate din experiențe de schi alpin sau snowboarding, unde se ajunge cu elicopterul, în loc de un teleschi.
Pe Muntele Mic vă puteți bucura de această experiență alături de echipa weSKI, care realizează această experiență cu cele mai bune elicoptere din lume – Eurocopter H125, iar echipajul este format dintr-o echipă de profesioniști, cu experiență mare în zboruri în condiții montane.
Trasee montane
Traseele montane au ceva misterios în ele, doar parcungându-le vei putea descoperi cu adevărat frumusețea munților, ascunsă printre brazi și pini. Acestea oferă acces către o mulțime de peisaje, iar tu te vei simți ca într-o poveste, vei putea crea cele mai creative fotografii, pe care le vei adăuga în albumul tău cu amintiri.
Unul dintre cele mai cunoscute trasee montane, ales de majoritatea oamenilor, este traseul spre vârful Țarcu. Dificultatea acestui traseu este una mare și chiar este marcat cu bandă roșie.
Traseul începe chiar de la șoseaua principală DJ 608A. Veți porni din Șaua Jigoriei, veți trece pe lângă Cabana Cuntu, iar la final veți urca spre vârful Țarcu (2190m).
De asemenea, pe jos, poți vizita Crucea de pe Muntele Mic – monumentul comemorativ al eroilor bănățeni care au căzut în Primul Război Mondial. Cu trecerea timpului, crucea a devenit simbol al Banatului Montan, este iluminată și poate fi observată din depărtare, oferind o panoramă extraordinară.
Cursuri schi și placa
Dacă nu ați schiat niciodată, dar vă doriți foarte mult să știți ce reprezintă această activitate, echipa weSKI a pregătit un program special, numit Ski School. Alături de instructori specializați puteți opta pentru cursuri de inițiere sau de perfecționare, unde veți mai multe despre acest sport.
Vârsta cursanților începe de la +6, iar pentru copii de la 4-6 ani funcționează un alt program special – Piticot. De asemenea, pe lângă cursurile de grup, puteți opta și pentru lecții private.
Sky Lounge
Pe lângă activitățile active, pline de adrenalină și risc, avem nevoie și de spații speciale de relaxare, unde să putem asculta muzică, purta discuții sau pur și simplu unde să putem sta în ,,liniște”.
Un astfel de loc este Sky Lounge – un bar-lounge, unde vă puteți destinde, savura băutura preferată sau participa la evenimente tematice și petreceri.
Vara
Freeride
Vara puteți opta pentru programul Freeride, care este tur cu ghid pe trasee cu diferite grade de dificultate către Poiana Mărului sau Borlova, iar revenire va fi efectuată cu bus, camion sau jeep.
E-bike Tours
Este un tur ghidat cu bicicletele electrice cu lungimi și dificultăți diferite. Pe lângă experiența plină de adrenalină, vei realiza și cel mai bun cardio. E-bike-urile pot fi rezervate pe loc, iar activitatea propriu-zisă se va desfășura pe un traseu special amenajat. Pentru această activitatea vei avea nevoie de un echipament speciale, care îți va asigura siguranță.
Helibike
Helibike, este un nou mod de a merge cu bicicleta de munte. În această aventură, te ducem lângă bicicletă până în vârful muntelui, evitând plimbările lungi. De acolo, te poți bucura de coborâri lungi în natură și plimbări provocatoare din diferite puncte de contemplare. Aceasta este o experiență unică de mountain bike pe care o poți încerca.
Hiking
Drumețiile se realizează prin urcarea cu telescaunul, traseul este separat de cel pentru bicicliști ceea ce înseamnă că te vei bucura în liniște de plimbare. Iubitorii de drumeții, nu trebuie să piardă această șansă, mai ales în munți, pentru că vor avea parte de una dintre cele mai frumoase experiențe, plină de culori, panorame inedite, inspirație și meditație.
Evenimente/petreceri
Cu siguranță, când veți realiza în ce loc ați ajuns, veți simți dorința de a participa la diferite evenimente tematice sau petreceri, care vă vor oferi posibilitatea să vă manifestați și să vă distrați la maxim. Muzica aleasă bine de DJ la sigur te va scoate din zona de confort, iar cele mai bune cocktailuri făcute de barmani te vor încuraja la discuții și dansuri.
Pachete
Pentru a obține acces spre Muntele Mic va trebuie să achiziționezi un Skipass. Acesta este de mai multe tipuri, fiecare percepe un tarif diferit și permite accesul la diferite activități. Astfel, pentru a ajunge la stațiunea Muntele Mic ai posibilitatea să alegi între următoarele pachete:
- Skipass All Mountain – acesta la rândul său include pachete de o zi, până la 3 zile sau de 4h, astfel vei obține accesul deplin.
- Valsanu & Nordica – acesta include pachete de la o singură zi, până la 3, 4h, 2 h sau acces pe timpul nopții ,,Night”.
- Skilifts Nordica – puteți alege skipass pentru o singură zi sau pentru 4 ore.
- Skilift Felix – puteți achiziționa un skipass pentru o singură zi, pentru 4 h sau 2 h.
- Chairlift Isai – poți alege de la o zi, până la 5 zile consecutive, o cartelă care funcționează după ora 12:00 ,,After 12”.
De asemenea, poți opta pentru tarifele oferite de echipa weSKi, care propun 2 tipuri de cartele ,,WeSki Only” sau ,,WeSki Together”.
Lucruri utile
Pe lângă toate activitățile de care ne putem bucura odată ce ne ,,trezim” pe Muntele Mic, trebuie să ne informăm foarte bine despre lucrurile care ne vor asigura siguranță și liniște.
Astfel, printre lucrurile importante pe care trebuie să le luăm în calcul înainte să te pornești spre munți sunt:
- Echipează neapărat mașina cu cauciucuri de iarnă;
- Recomandabil este să aveți în portbagaj lanțuri, pentru orice eventualitate;
- În zonele special amenajate, parcarea se plătește;
- Respectați semnele de circulație;
- Majoritatea centrelor de unde se poate procura echipamentul se află în stațiune.